Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ρώσος πολιτικός προειδοποιεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία να συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι θα λάμβαναν πρόσκληση να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στη Μαδρίτη, αλλά το βέτο της Τουρκίας εμπόδισε τη διαδικασία.

Ο ηγέτης του LDPR και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι

 
ΜΟΣΧΑ, 29 Ιουνίου. /TASS/. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι η επιλογή τους, αλλά αυτά τα σκανδιναβικά έθνη πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες που θα έχει αυτό στους δεσμούς τους με τη Ρωσία, δήλωσε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR) και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι. .

"Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στην πραγματικότητα, στην πρώτη γραμμή της συμμαχίας και η απόρριψη του αδέσμευτου καθεστώτος [τους] θα είναι επιλογή αυτών των χωρών. Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσουν σαφώς τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο βήμα για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και τη γενική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται ήδη σε βαθιά κρίση», έγραψε ο Σλούτσκι στο κανάλι του στο Telegram την Τετάρτη, σχολιάζοντας την άρση του βέτο από την Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πολιτικός σημείωσε ότι από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιδιώκει συνεχώς να πλησιάσει τα σύνορα της Ρωσίας και όλα τα μάντρα για την «αμυντική φύση» του ήταν απλώς «προπέτασμα καπνού».

 «Για τη Ρωσία, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ξεκίνησε όχι με τη συμμαχία που προσκάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιβιβαστούν, αλλά αθετώντας υποσχέσεις που είχαν δοθεί κάποτε στον πρώτο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης.

 Από τότε, έχουμε ήδη δει πολλά κύματα αυτού του είδους, οπότε μετά από καιρό έχει πυροδοτήσει νέες ανησυχίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας», πρόσθεσε.

"Ναι, και αν ήμουν η Τουρκία, δεν θα κολακευόμουν πολύ για τις διαβεβαιώσεις που έλαβα σε αντάλλαγμα να μην βάλω βέτο στην ένταξη των Φινλανδών και των Σουηδών στο ΝΑΤΟ. Κάποτε υποσχέθηκε κάτι στον Γκορμπατσόφ", υποστήριξε ο Σλούτσκι.

Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι θα λάμβαναν πρόσκληση για συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στη Μαδρίτη, αλλά το βέτο της Τουρκίας εμπόδισε τη διαδικασία. 

Στις 28 Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στη Μαδρίτη για το θέμα. 

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία ακύρωσε το βέτο της και στη συνέχεια τα τρία μέρη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε αντάλλαγμα, άρθηκε η απαγόρευση πώλησης όπλων στην Άγκυρα και τα μέρη δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν την τρομοκρατία. 

Το γραφείο του Ερντογάν δήλωσε στο TASS ότι η Τουρκία θεωρεί το υπογεγραμμένο έγγραφο ως αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στη συμμαχία.

https://tass.com/politics/1473041

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...