Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Η Σερβία θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο.

 Η Πρίστινα «περίμενε τη μέρα που πολλοί άνδρες 

από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια 

θα πηγαιναν στο Βελιγράδι 

και  επιτέθηκαν σε δημοτικά κτίρια 

στο Zvecan, το Zubin Potok και το Leposavic», 

ισχυρίζεται ο Σέρβος πρόεδρος 

Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς Μιχαήλ Μέτζελ/TASS
Ο πρόεδρος της Σερβίας
 Αλεξάνταρ Βούτσιτς
© Mikhail Metzel/TASS

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 26 Μαΐου. /TASS/.

 Η Σερβία θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας για την κλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά την προσπάθεια των αρχών της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου να πάρουν τον έλεγχο των κτιρίων των τοπικών διοικήσεων, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Περίμεναν τη μέρα που πολλοί άνδρες από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα πάνε στο Βελιγράδι και επιτέθηκαν σε δημοτικά κτίρια στο Zvecan, Zubin Potok και Leposavic. 

Το «κουίντ» (ΗΒ, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ και Γαλλία - TASS) οι εκπρόσωποι το καταδικάζουν τώρα, αλλά επέτρεψαν στους Αλβανούς να το κάνουν.

 Θα πραγματοποιήσουμε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσουμε τι θα συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια", είπε σε πανεθνική φιλοκυβερνητική συγκέντρωση.

Η κατάσταση σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια κλιμακώθηκε την Παρασκευή, αφού οι αστυνομικοί του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησαν να καταλάβουν τα κτίρια των τοπικών διοικήσεων, παρά την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής.

 Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου φέρεται να χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

 Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε στον δήμο Zvecan και φέρεται να αναπτύχθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα στο σημείο. 

Σε απάντηση στις ενέργειες των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, το Βελιγράδι έθεσε τον στρατό του σε κατάσταση συναγερμού και ανέπτυξε στρατεύματα στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Η Πρίστινα επιμένει να αναλάβουν τα γραφεία τους οι νέοι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων, οι οποίοι εξελέγησαν εν μέσω του εκλογικού μποϊκοτάζ από τον σερβικό πληθυσμό.

Οι εκλογές για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις σε τέσσερις δήμους - Zvecan, Zubin Potok, Leposavic και North Mitrovica - στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου. 

Οι εκλογές μποϊκοτάρονταν από το κόμμα της Σερβικής Λίστας λόγω της μη εκπλήρωσης των δεσμεύσεών του από την Πρίστινα.

 Ως αποτέλεσμα, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μόλις 3,47%, με 1.566 Αλβανούς και μόνο 13 από τους 45.095 Σέρβους που είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

https://tass.com/world/1623767

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...