Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

ΒΙΝΤΕΟ - ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ .Από την παραμονή των Χριστουγέννων ανοίγει ο πλούσιος και σημαντικός κύκλος του Δωδεκαημέρου, που θα κλείσει στα Θεοφάνια με τον αγιασμό των Υδάτων.


 Χριστὸς γεννᾶται· δοξάσατε.
Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν· ἀπαντήσατε. Χριστὸς ἐπὶ γῆς· ὑψώθητε.
ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε
λαοί· ὅτι δεδόξασται.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων ανοίγει ο πλούσιος και σημαντικός κύκλος του Δωδεκαημέρου, που θα κλείσει στα Θεοφάνια με τον αγιασμό των Υδάτων.

Προάγγελος της μεγάλης ημέρας ήταν... (θα είναι και τώρα;) οι ομάδες των παιδιών που τραγουδούσαν τα κάλαντα αρχίζοντας, όπως ήταν παραδοσιακά, από πολλά χρόνια πριν, το ιστορικό της Γέννησης του Χριστού, συνεχίζοντας με καλά λόγια για το σπίτι και τους ανθρώπους που κατοικούσαν, να έχουν υγεία και καλή ζωή. Ας ελπίσουμε το ίδιο να υπάρχει και σήμερα να έχουν υγεία οι άνθρωποι και να σταματήσει αυτή η τρομερή αρρώστια που καταστρέφει τόσους ανθρώπους στον κόσμο ολόκληρο.

Είναι τόσα πολλά τ' άστρα του ουρανού, που ελπίζω ότι θα απολαύσουμε το φως που στέλνουν στον πλανήτη μας. Πολύχρωμος είναι ο ήλιος που φωτίζει παντού τον κόσμο, αφού βρίσκεται σε όλα τα ουράνια διαστήματα και προσφέρει την Ανατολή!

Η χαραυγή που μας φέρνει τη φωτόλουστη και ολόλαμπρη μέρα, είναι η μοναδική. Αυτή η χαραυγή χαρίζει το φως και τη θαλπωρή σ' όλο τον κόσμο.

Τόσο σημαντική και τόσο σπουδαία πρέπει να είναι η γνώση μας, η διάθεσή μας και το ιδιαίτερο σημαντικό ενδιαφέρον μας για την ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού. Η ημέρα των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ είναι εκείνη που πρόσφερε στους ανθρώπους την διάθεση για την ελπίδα και την άριστη και υγιή ζωή.

Η ανθρωπότητα θα έπρεπε, από εκείνη την εποχή της Γεννήσεως του Χριστού, να έχει γίνει ήρεμη και γαλήνια γιατί ήρθε στη Γη ο Θεός της Ειρήνης, της Αγάπης και της Δικαιοσύνης.

Η ημέρα της γέννησης του Χριστού, η ημέρα που ονομάζεται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ είναι η άγια ημέρα “των πόθων και των ελπίδων, είναι για μια άριστη χρυσή ανθρώπινη ζωή. Αυτό το απαλό και ιερό φως ήλθε στη γη και προσφέρθηκε στον άνθρωπο από το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Μετά τη γέννηση του Χριστού, έφθασε στη γη το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης και στις καρδιές των ανθρώπων θέλησε να προσφέρει την ησυχία, την αγάπη και τη γαλήνη!

“Χριστός γεννάται δοξάσατε...”

Το “Χριστός γεννάται, δοξάσατε” ψάλλεται και ακούγεται σε κάθε μήκος και πλάτος της υφηλίου όπου ζουν Χριστιανοί. Όπως έχουν αναφέρει πολλοί θεολόγοι, τα Ευαγγέλιά μας δείχνουν ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε ένα σπήλαιο της Βηθλεέμ στο οποίο οι βοσκοί, (μερικοί παρέμεναν εκεί για να φυλάσσουν τα ζώα τους.)

Ο Ναός της Γεννήσεως του Ιησού υπάρχει στο κέντρο της ιστορικής πόλης της Βηθλεέμ. Πρόκειται για ένα ναό που έχτισαν δύο αυτοκράτορες, ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Ιουστινιανός και διασώθηκε, όπως αναφέρουν, επειδή στο δυτικό μέρος του υπήρχε ένα ψηφιδωτό με τους μάγους και το αστέρι των Χριστουγέννων που προσκυνούν τον Χριστό.

Ο Ναός είναι χτισμένος επάνω στο σπήλαιο, στη φάτνη όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Ο Ναός της Γεννήσεως ανεγέρθηκε από την Αγία Ελένη, τη μητέρα του αυτοκράτορος Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους το διάστημα 325 – 326 μ.Χ.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος*, ο οποίος επί δεκαετίες υπήρξε αναστηλωτής μνημείων στην Αγία Γη, το πιθανότερο είναι ότι ο Ναός χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δωδεκαετίας της βασιλείας του, δηλαδή από το 324 έως το 337 μ. Χ.

“Η πρώτη ιστορική μαρτυρία που έχουμε για τη Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ είναι του 333 μ.Χ. από έναν προσκυνητή του Μπορντό από τη μακρινή Γαλατία, τη σπουδαία αρχαία πόλη της Μεσογείου. Περιγράφεται σ' ένα μεγάλο ιστορικό κείμενο ότι η Μεγάλη Βασιλική που έχτισε ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν πεντάκλιτη. Όταν έγινε, εκεί κοντά στον Ναό μια ανασκαφή, ανακάλυψαν λείψανα της πρώτης Βασιλικής και παρουσίασαν τεράστιο προαύλιο χώρο και μια κιονοστοιχία λίγο υπερυψωμένη και άλλες τέσσερις κιονοστοιχίες λίγο χαμηλότερες.

Διατηρούνται έως σήμερα τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα που είχαν δημιουργηθεί στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ένας σεισμός είχε καταστρέψει τον Ναό, ο οποίος ανοικοδομήθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 560 μ.Χ. και αργότερα, το 604 χτίστηκε, με άριστη φροντίδα πάνω στα θεμέλια του παλαιότερου. Ο τότε αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε τους ίδιους κίονες και τα κιονόκρανα του Ναού της Αγίας Ελένης.

Η πεντάκλιτη Βασιλική δεν καταστράφηκε ποτέ και παρέμεινε ανέπαφη στο πέρασμα των αιώνων. Ο αρχιτέκτονας κ. Μουτσόπουλος φρόντισε για πολλά χρόνια τον Ναό και μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι: “σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Πέρσες έφθασαν στη Βηθλεέμ το 614 μ.Χ. παρά το γεγονός ότι απέσπασαν τον σταυρό του μαρτυρίου από τον Γολγοθά, δεν ακούμπησαν τον Ναό της Γεννήσεως επειδή στη δυτική όψη του βρίσκονταν τα αγάλματα των τριών μάγων τους οποίους οι Πέρσες σεβόντουσαν, ιδιαίτερα επειδή τους θεωρούσαν φιλοσόφους.

Ο Ναός επισκευάστηκε από τους Σταυροφόρους και τον βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό το 1169. Όλος ο εσωτερικός διάκοσμος έγινε από Έλληνες ορθοδόξους αγιογράφους, σύμφωνα με τον ρυθμό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

https://www.koinignomi.gr/news/politismos/2021/12/23/hristos-gennatai.html

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...