Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Απο που πήρε το ονομά του το Gaslighting [ΜΕΘΟΔΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ];

Πως πήρε το όνομά του το Gaslighting;

Ο όρος gaslighting προέρχεται από ένα έργο του 1938 του Πάτρικ Χάμιλτον, γνωστό στην Αμερική ως «Οδός Αγγέλων» και αργότερα εξελίχθηκε στην ταινία «Φως αερίου» του Άλφρεντ Χίτσκοκ. 

Στην ταινία τρόμου, ένας χειριστικός σύζυγος προσπαθεί να κάνει τη γυναίκα του να πιστέψει ότι χάνει το μυαλό της κάνοντας ανεπαίσθητες αλλαγές στο περιβάλλον της, συμπεριλαμβανομένου αργά και σταθερά χαμηλώνοντας τη φλόγα σε μια λάμπα αερίου.

 Όχι μόνο αναστατώνει το περιβάλλον της και την κάνει να πιστεύει ότι είναι τρελή, αλλά επίσης την κακοποιεί και την ελέγχει, αποκόπτοντάς την από την οικογένεια και τους φίλους της.

Κατά συνέπεια, η σύζυγος αρχίζει να αμφισβητει τον εαυτό της, τα συναισθήματά της, τις αντιλήψεις της και τις αναμνήσεις της.

 Επιπλέον, αισθάνεται νευρωτική, υπερευαίσθητη και εκτός ελέγχου, κάτι που είναι ο στόχος του Gaslighting [ΜΕΘΟΔΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ]  - να αφήνει δηλαδη το θυμα να αισθάνεται αηδιασμένο και αβέβαιο για το τι είναι αλήθεια και τι όχι. 

Επειδή αυτή η ταινία ήταν μια ακριβής απεικόνιση των ελεγκτικών και τοξικών ενεργειών που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι, οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι άρχισαν να χαρακτηρίζουν αυτό το είδος συναισθηματικη καταχρηστική συμπεριφορά και την ονομασαν.... 

Gaslighting [ΜΕΘΟΔΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ].

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...