Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Τι είναι το Gaslighting [ΜΕΘΟΔΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ] ;

 Το gaslighting είναι μια μορφή χειραγώγησης που εμφανίζεται συχνά σε καταχρηστικές σχέσεις. Είναι ένας κρυφός τύπος συναισθηματικής κακοποίησης κατά τον οποίο ο θύτης παραπλανά το θυμα, δημιουργώντας μια ψευδή αφήγηση και κάνοντάς τον να αμφισβητήσει τις κρίσεις και την πραγματικότητά του. 

 Τελικά, το θύμα του Gaslighting [ΜΕΘΟΔΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ] αρχίζει να αισθάνεται αβέβαιο για τις αντιλήψεις του για τον κόσμο και ακόμη και να αναρωτιέται αν χάνει τη λογική του.

Το Gaslighting είναι «ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα που προκαλεί το θύμα να αμφισβητεί την εγκυρότητα των δικών του σκέψεων, την αντίληψη της πραγματικότητας ή τις αναμνήσεις του και συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης, αβεβαιότητα τη συναισθηματική ή ψυχική σταθερότητα κάποιου και την εξάρτηση από τον δράστη».

Το Gaslighting μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από τακτικές, όπως το ψέμα, την απόσπαση της προσοχής, την ελαχιστοποίηση, την άρνηση και την ενοχοποίηση. Όταν έχετε να κάνετε με κάποιον που χρησιμοποιεί το gaslighting ως εργαλείο χειραγώγησης, δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτό που κάνει, όχι στις λέξεις που επιλέγει. 

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...