ΜΟΣΧΑ, 10 Δεκεμβρίου. /TASS/. Η Μόσχα καταγράφει μια επίμονη πρόθεση της Δύσης να παρέμβει στις μορφές αλληλεπίδρασής της με το Μπακού και το Ερεβάν και να απωθήσει τη Ρωσία από την Υπερκαυκασία, λέει ο Ντένις Γκοντσάρ, επικεφαλής του Τέταρτου Τμήματος ΚΑΚ του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Ντένις Γκοντσάρ.
"Συνεχίζουμε να καταγράφουμε την επίμονη πρόθεσή τους να ενσωματωθούν στις τριμερείς μας μορφές με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον μπορεί να προσπαθήσουν να το παρουσιάσουν ως κάτι άλλο, πίσω από αυτό βρίσκεται η επιθυμία να ωθήσουν τη Ρωσία από την Υπερκαυκασία, και όχι στην πραγματικότητα και ειλικρινά είναι ενδεικτικό ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες φοβούνται να αναφέρουν θετικά τη Ρωσία και να αναγνωρίσουν τη βασική σημασία των τριμερών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», σημείωσε ο διπλωμάτης. .
Σύμφωνα με τον ανώτερο διπλωμάτη, έτσι αντιλαμβάνεται η Ρωσία τη λειτουργία της προσωρινής αποστολής παρακολούθησης της ΕΕ στην Αρμενία, καθώς και τις «προσπάθειες οργάνωσης της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή κατά παράκαμψη του κανόνα συναίνεσης».
Εν τω μεταξύ, ο Gonchar σημείωσε ότι ήταν Ρώσοι ειρηνευτικοί που κατέστησαν δυνατό να σταματήσει την κλιμάκωση του Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
«Λήφθηκαν ορισμένα βήματα στο πλαίσιο του CSTO κατόπιν αιτήματος της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO, της αποστολής του Γενικού Γραμματέα του CSTO και του επικεφαλής του Κοινού Επιτελείου για αξιολόγηση της κατάστασης επί τόπου και εξέταση για την αποστολή αποστολής παρακολούθησης του CSTO στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας. Η κατάσταση στα σύνορα συζητήθηκε επί της ουσίας κατά την ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO στις 23 Νοεμβρίου", δήλωσε ο Gonchar.
Σημείωσε επίσης ότι, εάν η αρμενική πλευρά ενδιαφέρεται, θα ληφθεί άμεσα η απαραίτητη απόφαση για την αποστολή της αποστολής του CSTO.
«Με την κατανόηση ότι η πλειονότητα των κρατών του CSTO βλέπει τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση των συνοριακών προβλημάτων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν μέσω της εφαρμογής των τριμερών συμφωνιών Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης πρακτικών και ρυθμικών εργασιών της επιτροπής οριοθέτησης των συνόρων, », σημείωσε ο διπλωμάτης.
https://tass.com/politics/1548829