Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας αργά την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κατήγγειλε τον «παράλογο» του πολέμου στον 21ο αιώνα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε 33 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για να στηρίξει το Κίεβο.
Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν στις επιδρομές στο δυτικό τμήμα της πόλης, οι οποίες ήταν οι πρώτες στην πρωτεύουσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες, και σημειώθηκαν μετά την περιοδεία του Γκουτέρες στη Μπούχα και σε άλλα προάστια όπου η Μόσχα φέρεται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου.
Οι Ουκρανοί εισαγγελείς είπαν ότι ερευνούν 10 Ρώσους στρατιώτες για ύποπτες θηριωδίες στο Bucha, όπου βρέθηκαν δεκάδες πτώματα με πολιτικά ρούχα μετά την υποχώρηση της Μόσχας, και είχαν εντοπίσει περισσότερες από 8.000 υποτιθέμενες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.
Αυτές οι υποθέσεις περιλαμβάνουν «δολοφονίες αμάχων, βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών, βασανιστήρια» και «σεξουαλικά εγκλήματα» που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας, δήλωσε η γενική εισαγγελέας Iryna Venediktova σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι.
Στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν προέτρεψε τους αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν το τεράστιο πακέτο βοήθειας του, καθώς και πρότεινε νέους νόμους που θα επιτρέπουν τη χρήση πολυτελών περιουσιακών στοιχείων που αφαιρέθηκαν από Ρώσους ολιγάρχες για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου.
"Το κόστος αυτής της μάχης δεν είναι φτηνό. Αλλά η υποχώρηση στην επιθετικότητα θα είναι πιο δαπανηρή εάν επιτρέψουμε να συμβεί", είπε ο Μπάιντεν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαιρέτισε την πρόταση Μπάιντεν ως «σημαντικό βήμα» και «αναγκαίο».
'Συγκλονιστικός'
Σε μια κατοικημένη περιοχή του Κιέβου, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ένα κτίριο στις φλόγες και τον μαύρο καπνό να πέφτει στον αέρα.
"Άκουσα τον ήχο δύο ρουκετών και δύο εκρήξεων. Ήταν ένας ήχος παρόμοιος με πετώντας αεροπλάνο και μετά δύο εκρήξεις με μεσοδιάστημα τριών έως τεσσάρων δευτερολέπτων", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολεξάντρ Στρογκάνοφ, 34 ετών.
Ο δήμαρχος Vitali Klitschko είπε ότι υπήρξαν "δύο χτυπήματα στην περιοχή Shevchenkovsky", με το ένα να χτυπά "στους κάτω ορόφους ενός κτιρίου κατοικιών". Τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η έκταση των τραυμάτων τους δεν έγινε αμέσως σαφής.
«Είναι μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά είναι σοκαριστικό που συνέβη κοντά μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαβιάνο Αμπρέου, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ που ταξίδευε με τον Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία είναι ασφαλής.
Ο Ζελένσκι είπε ότι τα χτυπήματα, αμέσως μετά τις συνομιλίες του με τον Γκουτέρες, ήταν μια προσπάθεια της Ρωσίας «να ταπεινώσει τον ΟΗΕ και όλα όσα αντιπροσωπεύει ο οργανισμός».
Ένας Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός της Μόσχας πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον 38 στρατιωτικών στόχων, καταστρέφοντας επτά αποθήκες πυρομαχικών, αλλά δεν έκανε άμεση αναφορά στο Κίεβο ή στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα.
Ο Γκουτέρες, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο μετά από συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τον πόλεμο "κακό" μετά την επίσκεψη στη Μπούχα και ζήτησε από το Κρεμλίνο να συνεργαστεί με μια έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις κατηγορίες.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι 10 στρατιώτες που βρίσκονται υπό έρευνα είναι ύποπτοι για «φόνο εκ προμελέτης», σκληρή μεταχείριση και άλλες παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Μπούχα, βορειοδυτικά του Κιέβου, τον Μάρτιο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι, ο Γκουτέρες παραδέχτηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «απέτυχε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
«Αυτή είναι η πηγή μεγάλης απογοήτευσης, απογοήτευσης και θυμού», πρόσθεσε.
"Αδρανή σχόλια"
Στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν αντέκρουσε τους ολοένα και πιο έντονους ισχυρισμούς Ρώσων αξιωματούχων και κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα πολεμά ολόκληρη τη Δύση και όχι μόνο την Ουκρανία.
"Δεν επιτιθέμεθα στη Ρωσία. Βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα", είπε ο Μπάιντεν.
Ο αμερικανός ηγέτης κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για «άχρηστα σχόλια» σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
Το πακέτο των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητά ο Μπάιντεν είναι μια σημαντική αύξηση σε σχέση με προηγούμενα αιτήματα.
Το μεγαλύτερο μέρος - 20 δισεκατομμύρια δολάρια - θα είναι όπλα και άλλη βοήθεια για την ασφάλεια, ενώ 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στην κρίση.
Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο όπλα που προμήθευσε η Δύση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο την έκκληση του Ζελένσκι για μεγαλύτερη δύναμη πυρός, παρά τους ενδοιασμούς τους ότι θα παρασυρθούν σε σύγκρουση με τη Μόσχα.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παροχής βαρέων όπλων στο Κίεβο, μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική.
Στην οικονομική της αντιπαράθεση με τη Δύση, η Ρωσία διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και οι δύο λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από τους γείτονες της ΕΕ.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov προέτρεψε την Ευρώπη να είναι «πιο δυνατή» και να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο καθώς επισκέφθηκε επίσης την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει να μπορούν».
Ο Μπάιντεν είπε ότι η Δύση δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία «να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της για να αποφύγει τις συνέπειες για την επιθετικότητά της».
«Μια ελπίδα»
Με τον πόλεμο να στοιχίζει χιλιάδες ζωές, το Κίεβο έχει παραδεχτεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη στα ανατολικά, καταλαμβάνοντας μια σειρά από χωριά στην περιοχή του Ντονμπάς.
Η πρώτη φάση της εισβολής της Ρωσίας απέτυχε να φτάσει στο Κίεβο ή να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ζελένσκι αφού συνάντησε σκληρή ουκρανική αντίσταση ενισχυμένη με δυτικά όπλα.
Η ρωσική εκστρατεία έχει επικεντρωθεί εκ νέου στην κατάληψη της ανατολικής και νότιας χώρας, ενώ χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της δυτικής και κεντρικής Ουκρανίας.
Ο Γκουτέρες είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εκκενώσουν τους αμάχους από την «αποκάλυψη» στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.
Εν τω μεταξύ, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι το ρούβλι θα εισαχθεί σύντομα σε περιοχές της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο της Μόσχας, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία νωρίτερα επέμενε ότι δεν επιδιώκει να καταλάβει εδάφη που κατέλαβε.
Ο Διαμεσολαβητής της Ουκρανίας καταδίκασε την κίνηση ως «πράξη προσάρτησης» και «κατάφωρη παραβίαση» των άρθρων του Χάρτη του ΟΗΕ.
Σχεδόν 5,4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την εισβολή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, και περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό.
«Αισθανόμαστε άσχημα, δεν πρέπει να στεκόμαστε εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σβιτλάνα Γκορντιένκο, μια νοσοκόμα που αναγκάστηκε να μετακομίσει στη νότια πόλη Ζαπορίζια, καθώς έκανε ουρά για φαγητό σε έναν ανθρωπιστικό κόμβο.
«Μας έχει μείνει μόνο μια ελπίδα: να επιστρέψουμε στο σπίτι», πρόσθεσε η συνταξιούχος Galina Bodnya.
ΠΗΓΗ - themoscowtimes.com