Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Επικαλούμενη τον πόλεμο, το Borjomi της Γεωργίας αναστέλλει την παραγωγή Η εμβληματική μάρκα νερού ανήκει σε μια ρωσική εταιρεία που έχει πληγεί από κυρώσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

 Η παραγωγή του εμβληματικού μεταλλικού νερού Borjomi της Γεωργίας θα ανασταλεί ως αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κατασκευαστής του νερού.

«Η εταιρεία «IDS Borjomi Georgia» βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση από την αρχή των εχθροπραξιών στην Ουκρανία», ανέφερε η εταιρεία  σε  δήλωση της 29ης Απριλίου που δόθηκε στα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης. 

«Η δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε στις κύριες αγορές για την πώληση των προϊόντων της εταιρείας επιδεινώθηκε από την περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η οποία δεν έδινε στην εταιρεία τη δυνατότητα να εισπράττει συνάλλαγμα και να διακανονίζεται με τους πιστωτές».

 «Η εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί μέχρι σήμερα με την ελπίδα να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση, κάτι που δυστυχώς δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής». 

Η δήλωση ανέφερε ότι η παραγωγή θα σταματήσει εκείνη την ημέρα. «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον και θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να λειτουργούμε», δήλωσε η εταιρεία.

Το Borjomi είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα της Γεωργίας, με την αλμυρή, ανθρακούχα γεύση του που αγαπούν οι πότες (και όχι λιγότεροι, όσοι υποφέρουν από hangover) σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση. 

Παρά την εμβληματική της θέση στην εθνική φαντασία, ωστόσο, η εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο Alfa της Ρωσίας  από το 2013 .

Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Alfa και οι θυγατρικές της έχουν υποστεί  ισχυρές κυρώσεις  από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν  δύο από τις μεγαλύτερες αγορές  γεωργιανών τροφίμων και ποτών. Το κρασί, μια άλλη βασική γεωργιανή εξαγωγή,  έχει ήδη πληγεί  από αναταραχές σε αυτές τις αγορές.

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στο εργοστάσιο του Borjomi είπε ότι συνεργάζονται με τη διοίκηση για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας και έκανε έκκληση στη γεωργιανή κυβέρνηση για βοήθεια.

«Ελπίζουμε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση θα παλέψει μαζί μας για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, τη διαδικασία παραγωγής, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων ή τουλάχιστον για να διατηρήσει τις συνθήκες στο εργοστάσιο Borjomi», ανέφερε η ένωση  σε  δήλωση. 

«Ως γεωργιανό προϊόν και εκπροσωπεί τη Γεωργία, το Borjomi Water είναι ο πρεσβευτής μας στον κόσμο και χρειάζεται προστασία σήμερα».

Το 2021, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο  προχώρησαν σε απεργία , μέρος ενός  κύματος εργατικών δράσεων  που γνώρισε η Γεωργία τους τελευταίους μήνες, και κέρδισαν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο Μαμούκα Χαζαράντζε, διακεκριμένος τραπεζίτης και αρχηγός πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης, είπε ότι το κράτος θα πρέπει να αγοράσει τις μετοχές της Alfa Group στο Borjomi και στη συνέχεια να τις πουλήσει στο χρηματιστήριο της Γεωργίας.

 «Μόνο με τέτοια βήματα είναι δυνατό να ξεπεραστεί η κρίση και ταυτόχρονα να δοθεί μεγάλη ώθηση στη διαμόρφωση της κεφαλαιαγοράς»,  έγραψε  σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το 2019, η Alfa  συνέχισε συνομιλίες  με τη Nestle για την αγορά του μεριδίου της στο Borjomi, αλλά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Eurasianet.org.

ΠΗΓΗ - themoscowtimes.com/