Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Η Ρωσία προωθεί τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με την Κίνα, τη Νότια Αφρική, λέει ο Λαβρόφ.Ο κορυφαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε σαστισμένη την αντίδραση της Δύσης, η οποία συχνά έκανε φασαρία για «κάτι κοινό στην πρακτική των ναυτικών δυνάμεων».

 © Sergei Savostyanov/TASS

ΠΡΕΤΟΡΙΑ, 23 Ιανουαρίου. /TASS/. Η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με την Κίνα και τη Νότια Αφρική, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Naledi Pandor τη Δευτέρα.

«Όσον αφορά τις ναυτικές ασκήσεις [από τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Κίνα], και σε ποιο βαθμό αντικατοπτρίζουν την επιθυμία ανάπτυξης στρατιωτικής συνεργασίας: αναπτύσσουμε στρατιωτική συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, καθώς και με τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, " είπε ο Λαβρόφ.

Υπενθύμισε ότι οι τριμερείς ασκήσεις δεν ήταν κάτι καινούργιο.

«Έχουμε κάνει τέτοιες ναυτικές ασκήσεις για παράδειγμα με την Κίνα και την Ινδία. Είναι καταρχήν αντιτρομοκρατικές», επεσήμανε.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε σύγχυση την αντίδραση της Δύσης, η οποία συχνά έκανε φασαρία για «κάτι κοινό στην πρακτική των θαλάσσιων δυνάμεων».

«Ειδικά σε μια κατάσταση όπου η Δύση διεξάγει τέτοιες ασκήσεις κάτω από ανοιχτά επιθετικά σενάρια πολύ πιο συχνά από τις χώρες μας», κατέληξε.

Ναυτικές ασκήσεις με πλοία από τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και την Κίνα θα πραγματοποιηθούν από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Αφρικής στην ιστοσελίδα του, η άσκηση θα διεξαχθεί στον Ινδικό Ωκεανό για 10 ημέρες στις περιοχές του λιμανιού του Durban και του Richards Bay «με στόχο την ανταλλαγή δεξιοτήτων και επιχειρησιακών γνώσεων». Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η κοινή άσκηση αποσκοπεί στην «ενίσχυση των ήδη ανθημένων σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας».

Η πρώτη τέτοια τριμερής άσκηση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στην περιοχή του Κέιπ Τάουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, νοτιοδυτικά της Νότιας Αφρικής.

https://tass.com/defense/1565917

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...