"Η γλυφοσάτη έχει μια ιστορία 40 ετών ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης. Το συντριπτικό συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως ... ήταν ότι η γλυφοσάτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια", δήλωσε η Monsanto, προφανώς αγνοώντας τα στοιχεία που συσσωρεύονται εναντίον της χημικής ουσίας.
Στην πραγματικότητα, η γλυφοσάτη δεν μπορεί να οριστεί ως "ασφαλής" σε καμία περίπτωση. Εκτός από το γεγονός ότι σκοτώνει τα περισσότερα φυτά, η γλυφοσάτη είναι: "πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο", σύμφωνα με τα ευρήματα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) από το 2015. Έκτοτε, η μία δοκιμή μετά την άλλη από ανεξάρτητες δοκιμές - η τελευταία από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) - έχει βρει επικίνδυνα επίπεδα γλυφοσάτης σε καθημερινά αμερικανικά τρόφιμα.
Και το χειρότερο; Πολλά από αυτά παρασκευάζονται από μάρκες που θεωρούμε "υγιεινά".
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ;
Η γλυφοσάτη έχει χρησιμοποιηθεί ως ζιζανιοκτόνο για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των φυτών. Καταχωρήθηκε για πρώτη φορά για χρήση στις ΗΠΑ το 1974 και σήμερα είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σε αγροκτήματα και κήπους σε όλη τη χώρα και πωλείται σε περισσότερα από 750 προϊόντα.
Χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες τροφίμων, η γλυφοσάτη μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στην τροφική αλυσίδα. Και οι ανησυχίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της τοξικότητας της γλυφοσάτης και του καρκίνου αυξάνονται.
Η σύνδεση με το λέμφωμα Non-Hodgkin είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Μια μελέτη υποστηρίζει ότι η έκθεση στη γλυφοσάτη τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός υποτύπου της νόσου που ονομάζεται μικρό λεμφοκυτταρικό λέμφωμα. Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν 5 ή περισσότερα από τα 9 φυτοφάρμακα που εξετάστηκαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα Non-Hodgkin.
Η γλυφοσάτη έχει επίσης συσχετιστεί με πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ηπατική βλάβη, νεφροπάθεια, αναπαραγωγικά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες.
Και η ζημιά του στα φυτά έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζουμε. Η γλυφοσάτη όχι μόνο παρεμβαίνει στην ικανότητα των φυτών να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, αλλά δρα και ως αντιβιοτικό που σκοτώνει ορισμένα καλά βακτήρια - κρίσιμα για την υγεία τόσο του εδάφους όσο και του πεπτικού μας συστήματος.
Δυστυχώς, η κοινή εναλλακτική λύση στη γλυφοσάτη είναι το paraquat, ένα εξίσου επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό ζιζανιοκτόνο και ζιζανιοκτόνο.
Ήρθε η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που τρώμε.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ
Εκτός από την EWG, μια χούφτα ΜΚΟ, όπως οι Moms Across America, Food Democracy Now! και The Detox Project, έχουν ελέγξει μια ποικιλία προϊόντων για γλυφοσάτη. Με βάση τις αναφορές τους, εδώ είναι μερικά μόνο είδη τροφίμων και παραδείγματα εμπορικών σημάτων που έχουν δοκιμαστεί θετικά:
Granola by Quaker, KIND, Back to Nature, Nature Valley
Στιγμιαία βρώμη των Giant, Quaker, Umpqua, Market Pantry
Ολόκληρη βρώμη των Quaker, Bob's Red Mill, Nature's Path, Whole Foods
Δημητριακά των Kashi, Kellogg's, συμπεριλαμβανομένων των Lucky Charms και Cheerios
Σνακ μπάρες από Quaker, KIND, Nature Valley, Kellogg's
Πορτοκαλάδες από Tropicana, Minute Maid, Signature Farms, Kirkland
Κράκερς, συμπεριλαμβανομένων των Cheez-Its, Ritz, Triscuits, Goldfish
Μπισκότα των Annie's, Kashi και Nabisco (Oreos)
Chips από Stacy's, Lay's, Doritos, Fritos
Η γλυφοσάτη έχει επίσης βρεθεί σε διάφορα προϊόντα όπως το παγωτό Ben & Jerry's, σε μη βιολογικά βαμβακερά προϊόντα όπως ταμπόν και ρούχα, ακόμη και σε πόσιμο νερό. Έχει βρεθεί στο 75% των δειγμάτων αέρα και βροχής. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, βρίσκεται τακτικά στα ανθρώπινα ούρα.
Ίσως το πιο αποθαρρυντικό είναι τα νέα ευρήματα σχετικά με τη γλυφοσάτη στα βιολογικά τρόφιμα. Αν και στοιχεία δεκαετιών υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν χαμηλότερα (ή ίχνη) επίπεδα φυτοφαρμάκου από τα συμβατικά τρόφιμα, οι τελευταίες δοκιμές δείχνουν ότι τα επίπεδα είναι σχεδόν τα ίδια.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ (Ή ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ) ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ
Η μόλυνση από τη γλυφοσάτη είναι ανεξέλεγκτη επειδή, όταν μεταφέρεται με τον αέρα, η χημική ουσία μπορεί να ταξιδέψει μακριά. Όμως δεν περνάει εύκολα από το δέρμα. Η πραγματική ανησυχία είναι η έκθεση μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για το τι υπάρχει στον αέρα, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την κατάποση.
Για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από γλυφοσάτη, δείτε μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
Ψάξτε για ετικέτες. Το Detox Project, το οποίο χρησιμοποιεί ένα εργαστήριο δοκιμών τροφίμων που είναι εγγεγραμμένο στον FDA για να ελέγχει για τοξικές χημικές ουσίες, εγκαινίασε πρόσφατα την ετικέτα "Glyphosate Residue Free", την οποία μπορούν να ζητήσουν οι εταιρείες για να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους. Μέχρι να κυκλοφορήσει ευρύτερα, είναι πιο πιθανό (αλλά όχι εγγυημένο) να αποφύγετε την έκθεση επιλέγοντας τρόφιμα με την ένδειξη "πιστοποιημένα βιολογικά".
Καλλιεργήστε τα δικά σας. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον από την καλλιέργεια των δικών σας φυτών, βοτάνων, λαχανικών και φρούτων. Αν δεν έχετε χρόνο, προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα από μια λαϊκή αγορά που εμπιστεύεστε.
Αποφύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Όταν έχετε αμφιβολίες, αποφύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούν το δραστικό συστατικό γλυφοσάτη. Εάν, ωστόσο, συναντήσετε την ουσία, πλένετε πάντα τα χέρια σας ή/και το σώμα σας μετά. Εάν βρεθεί γλυφοσάτη στο δέρμα σας ή στα μάτια, τη μύτη ή το λαιμό σας, ακολουθήστε τις οδηγίες Πρώτων Βοηθειών του προϊόντος ή καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων.
Εάν παρατηρήσετε επίμονα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια ή ερεθισμό στο στόμα ή το λαιμό, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Από εκεί και πέρα, έχετε το δικαίωμα να θεωρήσετε τον κατασκευαστή του φυτοφαρμάκου υπεύθυνο για τη ζημιά.
Ανεξάρτητα από το τι θέλει να πιστεύουμε η Monsanto, τα στοιχεία για μακροχρόνιες ανησυχίες για την υγεία από την έκθεση στη γλυφοσάτη είναι πολύ ισχυρά για να το ρισκάρουμε.
Βρείτε έναν πιο ολοκληρωμένο κατάλογο των προϊόντων και των εμπορικών σημάτων που χρησιμοποιούν γλυφοσάτη ή γενικές πληροφορίες για τη γλυφοσάτη στο ενημερωτικό δελτίο του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για τα φυτοφάρμακα.
*** Δικτυογραφία:
Scary List of Foods Containing RoundUp & Cancer Causing Glyphosate
https://www.sokolovelaw.com/blog/foods-glyphosate-cancer/