Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Politico - Η Δύση συζητά για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26 Ιανουαρίου. /TASS/. Οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε εσωτερικές συζητήσεις για τη δυνατότητα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Όπως ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Politico , σύμφωνα με μια σειρά δυτικών διπλωματών και εκπροσώπων στρατιωτικών κύκλων, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής είναι υπέρ αυτής της ιδέας.

«Το επόμενο φυσικό βήμα θα ήταν τα μαχητικά», είπε ένας διπλωμάτης από χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον είπε στο Κίεβο ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι "απαγορευμένη, προς το παρόν", είπε ο διπλωμάτης που αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά πρόσθεσε: "Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί - αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια κόκκινη γραμμή στο HIMARS [ πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων], και αυτό κινήθηκε. Τότε ήταν άρματα μάχης, και αυτό κινείται».

Μια δεύτερη διπλωματική πηγή από μια ευρωπαϊκή δύναμη είπε στο Politico ότι «οι μαχητές είναι εντελώς αδιανόητοι σήμερα», αλλά μπορεί να υπάρξει συζήτηση «σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συζήτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από τη διαμάχη για την προμήθεια τανκς. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν πλέον την ιδέα ως μη εκκίνηση, αλλά «οι φόβοι για κλιμάκωση παραμένουν υψηλοί».

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συζήτηση του επόμενου μήνα στο Ramstein θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εκκαθάριση "ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστούν επειγόντως μαχητικά αεροσκάφη σε κάποιο μελλοντικό σημείο, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις".

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συμφωνούν ότι η Δύση θα θελήσει πρώτα να εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές για αεροπορική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιθετικών drones και πιθανώς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, λέει το Politico. Εξάλλου, η αποστολή αεροσκαφών θα ήταν ένα σοβαρό εγχείρημα επιμελητείας για τους συμμάχους της Ουκρανίας, σημειώνει η εφημερίδα.

https://tass.com/world/1567301

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...