Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Αν παραδοθούν στο Κίεβο, άρματα μάχης Leopard θα βάλουν τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στο χείλος της σύγκρουσης.

 ΜΟΣΧΑ, 23 Ιανουαρίου. /TASS/. Οι δυτικές χώρες ενδέχεται να αρχίσουν να παραδίδουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία μέχρι την άνοιξη, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να παρασυρθούν στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης, δήλωσαν στο TASS τη Δευτέρα ειδικοί στον τομέα των διεθνών σχέσεων.

Όπως παρατήρησε ο Fyodor Lukyanov, διευθυντής ερευνών της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai, το ΝΑΤΟ εισέρχεται τώρα στην πιο κρίσιμη φάση σχετικά με τη δυνατότητα προμήθειας Leopards στην Ουκρανία. «Πιθανότατα, θα «πιέσουν» την απόφαση να παραχωρήσουν τα τανκς, αλλά τότε η συμμαχία θα πρέπει να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί», πιστεύει. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία όχι μόνο θα απειλήσει με αντίποινα, αλλά στην πραγματικότητα θα το κάνει, προβλέπει. "Θα ακολουθήσουν απεργίες στις οδούς ανεφοδιασμού και στις αποθήκες. Εάν συνεχίσουμε να επιδοκιμάζουμε τέτοιες προμήθειες, τότε οι τελευταίοι φόβοι στη Δύση θα εξαφανιστούν: τι νόημα έχει να είμαστε προσεκτικοί, εάν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί;"

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ο Λουκιάνοφ βλέπει μια σαφή τάση κλιμάκωσης. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον, λέει, «είναι στην ευχάριστη θέση να εκχωρήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην κλιμάκωση στους ευρωπαίους συμμάχους της, ιδίως στη Γερμανία».

Η Γερμανία, με τη σειρά της, προσπαθεί να κάνει ελιγμούς όσον αφορά την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία και, για διάφορους λόγους, φοβάται την απευθείας αποστολή βαρέων επιθετικών όπλων στο Κίεβο, σημείωσε ο Λουκιάνοφ. «Αλλά νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου», συνέχισε. «Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Γερμανία θα είναι ανένδοτη και θα αρνηθεί να το κάνει, αν και προς το παρόν προσπαθεί να κάνει ελιγμούς». Ο ειδικός επέστησε επίσης την προσοχή στις αναφορές ότι η Γερμανία θα μπορούσε να προμηθεύσει Leopards στην Ουκρανία μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν τα άρματα μάχης Abrams τους. Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο προσπαθεί να «μοιράσει την ευθύνη» με τις ΗΠΑ.

Ανοιξιάτικες παραδόσεις και κόκκινες γραμμές

Ο διευθυντής προγράμματος της λέσχης συζήτησης Valdai, καθηγητής πανεπιστημίου MGIMO Oleg Barabanov, πιστεύει ότι η απόφαση της ΕΕ υπέρ της προμήθειας δεξαμενών στην Ουκρανία θα ληφθεί στο εγγύς μέλλον, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες για το θέμα αυτό μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

"Μου φαίνεται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εγκριθεί αυτή η απόφαση. Βλέπουμε ήδη τη Γερμανία να παρασύρεται προς την κατεύθυνση να δώσει το πράσινο φως στην προμήθεια ορισμένων απαρχαιωμένων αρμάτων μάχης, που χρησιμοποιούνται κυρίως για εκπαίδευση. Σαφώς, κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος που αναλάβετε την ευθύνη, αλλά με κάποιο τρόπο, με κάποιο τρόπο, μέχρι την άνοιξη, όλα θα τακτοποιηθούν, κατά τη γνώμη μου», είπε.

Παράλληλα, ο ειδικός τόνισε ότι η Πολωνία θα περάσει μια άλλη κόκκινη γραμμή, εάν παραδώσει στην Ουκρανία τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard που έχει στη διάθεσή της.

Θέμα τακτικής, όχι στρατηγικής

Σύμφωνα με τον Andrey Kortunov, γενικό διευθυντή του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, είναι δύσκολο για τη Γερμανία να περάσει τη γραμμή και να στείλει Leopards στο Κίεβο, γιατί συμβολικά αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο Βερολίνο. «Η ίδια η ιδέα των γερμανικών αρμάτων μάχης στο Ντονμπάς δεν φαίνεται πολύ καλή για τη Γερμανία», σημείωσε.

Ο Kortunov πιστεύει ότι το θέμα της αποστολής Leopards στην Ουκρανία για τη Γερμανία ήταν περισσότερο θέμα τακτικής, παρά στρατηγικό, και δεν θα άλλαζε τη στάση του Βερολίνου για περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία. «Εάν η Γερμανία δεν βιάζεται να παράσχει κάποιο συγκεκριμένο τύπο όπλων, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει θεμελιώδης διχασμός μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον στο όραμά τους για τη σύγκρουση και τα επιθυμητά αποτελέσματα της σύγκρουσης», εξήγησε ο Κορτούνοφ.

"Μέχρι τώρα, ο εξοπλισμός που πήγαινε από την Ευρώπη στην Ουκρανία ήταν σοβιετικής κατασκευής. Το Leopard δεν είναι ένα νέο τανκ, αλλά θα σημαίνει τη διέλευση μιας συγκεκριμένης γραμμής. Θα ξεκινήσουν οι προμήθειες στρατιωτικού υλικού σε υπηρεσία με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Υπό όλες αυτές τις συνθήκες, η αυτοσυγκράτηση της Γερμανίας είναι εύκολα κατανοητή», πρόσθεσε ο Κορτούνοφ.

Για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο ενεργεί σε συντονισμό με τους συμμάχους του για το θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Στις 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε τακτική συνάντηση υπουργών Άμυνας από περίπου 50 χώρες στην αεροπορική βάση Ramstein των ΗΠΑ στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε στη συνέχεια ότι οι συμμετέχοντες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για την προμήθεια Leopards στην Ουκρανία. Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν μεγάλες παραδόσεις άλλων τύπων υλικού στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού, συστημάτων πυροβολικού και αεράμυνας, ελαφρών αρμάτων μάχης και μεγάλων ποσοτήτων διαφόρων πυρομαχικών. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα παρέμβει, εάν η Βαρσοβία προμήθευε τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

Στις 18 Ιανουαρίου, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι ο Σολτς, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είπε ότι η Γερμανία θα συμφωνούσε να επιτρέψει την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 2 στο Κίεβο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά του, παρείχε στην Ουκρανία άρματα μάχης Abrams. Αργότερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης το διέψευσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα για τυχόν επίσημα αιτήματα για επανεξαγωγή γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

https://tass.com/politics/1566039