Οι κλειστές κοινωνίες που βασίζονται σε εθνικιστικές αρχές αποτελούν απειλή για την ασφάλεια γιατί «χρειάζονται» έναν εχθρό, είτε έξω είτε μέσα.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανθρώπινο κόστος ήταν τεράστιο για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου των περισσότερων από 100.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, υπήρχε ένας άνθρωπος που… προέβλεψε πολλά από αυτά που θα συνέβαιναν στη μάχη στην ανατολική Ευρώπη: ο George Soros…
Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης χρηματοδότης, που συχνά απεικονίζεται ως ανθρωπιστής, προώθησε μια σκληρή γεωπολιτική στρατηγική στο άρθρο του το 1993 με τίτλο «Προς μια Νέα Παγκόσμια Τάξη: Το μέλλον του ΝΑΤΟ».
Στο άρθρο, περιγράφει πώς οι Ανατολικοευρωπαίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως… «εργατικό δυναμικό» σε επερχόμενες συγκρούσεις σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων στις δυτικές χώρες, κάτι που ο Soros υποστηρίζει ότι η Δύση δεν θα ανεχόταν πολιτικά, σε αντίθεση με την ανατολική Ευρώπη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κληθούν να ενεργήσουν ως αστυνομικοί του κόσμου. Όταν δράσουν, θα ενεργούσαν όχι αυτόνομα αλλά σε συνδυασμό με άλλους.
Παρεμπιπτόντως, ο συνδυασμός ανθρώπινου δυναμικού από την Ανατολική Ευρώπη με τις τεχνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε σημαντικά το στρατιωτικό δυναμικό της Σύμπραξης, διότι θα μείωνε τον κίνδυνο για τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Εκείννες χαρακτηρίζονται από την προθυμία τους να δράσουν.
Αυτή είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην διαφαινόμενη παγκόσμια διαταραχή», έγραψε ο Soros στο άρθρο.
Οι προφητείες Soros
Ο Soros αναγνωρίζει επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν όρεξη για «σακούλες με πτώματα», αλλά η δήλωσή του υποδηλώνει σιωπηρά ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι μπορούν να καλύψουν αυτόν τον ρόλο.
Αυτό που περιέγραψε ο Soros φαίνεται να εξελίσσεται ακριβώς σε ότι εξελίσσεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οπλισμένοι με κορυφαία όπλα του ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν ενεργά τη Ρωσία, για την οποία ο Soros φοβόταν ήδη ότι θα γινόταν ένα εθνικιστικό έθνος, αντίθετο στην παγκόσμια τάξη που προωθούσε το 1993.Οι ισχυρές δυτικές χώρες έχουν τα απαραίτητα όπλα και η Ουκρανία έχει το ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως προέβλεψε ο Soros, η ουκρανική κοινωνία φαίνεται να ανέχεται τον υψηλό αριθμό νεκρών στην τρέχουσα σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ έχασαν 58.220 άτομα κατά τη διάρκεια περίπου 10 ετών, και ωστόσο, ο πόλεμος γνώρισε έντονη αντίδραση από το αμερικανικό κοινό.
Παρά τον πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, η ουκρανική κοινωνία δεν έχει διαμαρτυρηθείι έντονα, δείχνοντας ανοχή στην σφαγή.
Η Ουκρανία έχει σιωπήσει….
Η έλλειψη διαμαρτυρίας στην Ουκρανία μπορεί επίσης να ενισχυθεί από το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει αναστείλει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας των πολιτών, έχει απαγορεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και έχει θέσει εκτός νόμου τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας στην οπτική της κοινωνίας σχετικά με τη σύγκρουση είναι ότι ο πόλεμος διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά μεγάλο κίνητρο για τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Τα ακριβή στοιχεία για τα θύματα και για τις δύο πλευρές παραμένουν ανεπίσημα και είναι πιθανότατα ανακριβή, αλλά ο πόλεμος κοστίζει ακριβά και στα δύο έθνη από άποψη απώλειας σε ανθρώπινες ζωές.
Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων
Στο ίδιο άρθρο, ο Soros κάλεσε για μια «νέα παγκόσμια τάξη».
Ο όρος συχνά χλευάζεται στα κατεστημένα μέσα ως θεωρία συνωμοσίας, αλλά ο Soros τον χρησιμοποιεί ανοιχτά.
Επιπλέον, στο κομμάτι του, η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ζητά είναι εντυπωσιακά παγκοσμιοποιημένη και συγκεντρωτική.
Με άλλα λόγια, ακριβώς για το είδος της νέας παγκόσμιας τάξης που οι επικριτές του, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, προειδοποιούν για πάνω από μια δεκαετία.
«Ως εκ τούτου, η μόνη βάση για δράση είναι η συλλογική ασφάλεια. Και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα.
Η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα συλλογικής ασφάλειας υψίστης σοβαρότητας. Χωρίς μια νέα παγκόσμια τάξη, θα υπάρξει αταξία, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά ποιος θα ενεργήσει ως αστυνομικός του κόσμου; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί», έγραψε ο Soros.
Ο Soros περιγράφει ορισμένες από τις θεωρίες του στο άρθρο, αναφερόμενος σε ανοιχτές και κλειστές κοινωνίες καθώς και στη «θεωρία της επαναστατικής αλλαγής», την οποία είπε ότι είχε εφαρμόσει επίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο δισεκατομμυριούχος περιγράφει πώς η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης παρουσίασε νέες παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας αλλά και ευκαιρίες.
Η αρχική αποστολή ήταν να υπερασπιστεί τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στη σοβιετική αυτοκρατορία.
Αυτή η αποστολή είναι ξεπερασμένη. αλλά η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας άφησε ένα κενό ασφαλείας που έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα».
Αυτό παρουσιάζει ένα διαφορετικό είδος απειλής από ό,τι η σοβιετική αυτοκρατορία.
Δεν υπάρχει άμεση απειλή από την περιοχή για τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο κίνδυνος βρίσκεται εντός της περιοχής και αφορά τις συνθήκες εντός των κρατών όσο και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Επομένως, εάν το ΝΑΤΟ έχει κάποια αποστολή, αυτή είναι να προβάλει τη δύναμη και την επιρροή του στην περιοχή και η αποστολή ορίζεται καλύτερα με όρους ανοιχτών και κλειστών κοινωνιών.
Οι κλειστές κοινωνίες που βασίζονται σε εθνικιστικές αρχές αποτελούν απειλή για την ασφάλεια γιατί «χρειάζονται» έναν εχθρό, είτε έξω είτε μέσα.
Αλλά η απειλή είναι πολύ διαφορετική ως προς τον χαρακτήρα από αυτήν που κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, και απαιτείται μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για την καταπολέμηση αυτής της απειλής.
Περιλαμβάνει την οικοδόμηση δημοκρατικών κρατών και ανοιχτών κοινωνιών και την ενσωμάτωσή τους σε μια δομή που αποκλείει ορισμένα είδη συμπεριφοράς.
Ο Soros γράφει επίσης στο άρθρο του ότι το ΝΑΤΟ αγωνιζόταν να δώσει ένταξη σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πριν «η Ρωσία ανακάμψει».
Ο Σόρος φαίνεται να βλέπει το ΝΑΤΟ να παραβιάζει ενεργά τη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η χώρα ήταν ακόμα σε χάος μετά την πτώση του κομμουνισμού.
«Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φωνάζουν για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση πριν ανακάμψει η Ρωσία.
Η Ρωσία αντιτίθεται, όχι επειδή έχει σχέδια για την πρώην αυτοκρατορία της, αλλά επειδή δεν βλέπει κανένα πλεονέκτημα στη συγκατάθεσή της.
Η εθνική της υπερηφάνεια έχει πληγωθεί και είναι άρρωστη και κουρασμένη να κάνει παραχωρήσεις χωρίς αντίστοιχα οφέλη», γράφει ο Σόρος.
Ο δισεκατομμυριούχος… ακτιβιστής κάνει επίσης μια σειρά από άλλες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ιαπωνίας, με στόχο τη δημιουργία μιας «νέας παγκόσμιας τάξης».
«Θα πρέπει να ζητηθεί από την Ιαπωνία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τότε θα είχαμε τις απαρχές μιας αρχιτεκτονικής για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως την εναπομείνασα υπερδύναμη και στην ανοιχτή κοινωνία ως οργανωτική αρχή. Αποτελείται από μια σειρά συμμαχιών, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι το ΝΑΤΟ και, μέσω του ΝΑΤΟ, η Συνεργασία για την Ειρήνη που περικλείει το βόρειο ημισφαίριο» γράφει.