Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

12-5-2022 - Η Ρωσική Gazprom διακόπτει τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Πολωνίας

 Η Ρωσική Gazprom θα σταματήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει την Πολωνία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερες από 30 εταιρείες ενέργειας - συμπεριλαμβανομένης της πολωνικής EuRoPol GAZ SA, της ιδιοκτήτριας του πολωνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe - ως αντίποινα στα δυτικά μέτρα που υιοθέτησε για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση της χρήσης αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει στην EuRoPol GAZ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ σε δήλωση.

Ο Κουπριάνοφ κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι παραβίασε «επανειλημμένα» τα δικαιώματα της Gazprom ως μετόχου της EuroPol επιβάλλοντας κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό στα τέλη Απριλίου.

Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, εμπόδισαν την Gazprom «να ασκήσει τα δικαιώματά της που συνδέονται με τις μετοχές και να λάβει μερίσματα», είπε ο Κουπριάνοφ.

Η Ευρώπη εισάγει μεγάλο μέρος του φυσικού της αερίου από την πλούσια σε ενέργεια Ρωσία και η εξάρτησή της έχει δεχθεί αυξημένη κριτική μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο».

Την ίδια μέρα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και να κόψει το «ενεργειακό οξυγόνο» της Μόσχας.

Ο αγωγός Yamal-Europe μπορεί να μεταφέρει έως και 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από κοιτάσματα στη ρωσική χερσόνησο Γιαμάλ και τη δυτική Σιβηρία μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας στη Γερμανία.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης ανέφεραν την Πέμπτη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω ενός βασικού ουκρανικού αγωγού προς την Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

themoscowtimes.com