Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η Τουρκία θα απορρίψει την προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 19 Μαΐου (Reuters) - Η Τουρκία είπε στους συμμάχους ότι θα απορρίψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter την Πέμπτη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση την Τετάρτη για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μια απόφαση που ωθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προκάλεσαν έκπληξη για τα άλλα μέλη της συμμαχίας. Διαβάστε περισσότερα

"Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας με αποφασιστικό τρόπο. Έχουμε πει στους συμμάχους ότι θα πούμε όχι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη με φοιτητές αργά την Τετάρτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν και χρηματοδοτούν «τρομοκράτες» και τους προμηθεύουν όπλα, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία της Άγκυρας ότι οι χώρες υποστηρίζουν ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές, δηλαδή την μαχητική ομάδα Κουρδιστάν Εργατικό Κόμμα (PKK) και τους Συριακούς Κούρδους YPG, την οποία επίσης θεωρεί τρομοκρατική ομάδα στενά συνδεδεμένη με το PKK.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφάλειας και δεν μπορούμε να δεχτούμε τρομοκράτες να συμμετέχουν σε αυτό», είπε επίσης ο Ερντογάν.

https://www.reuters.com/world/turkey-has-told-allies-its-no-sweden-finlands-nato-bid-erdogan-2022-05-19/?taid=628657f579f8f90001e35993&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter