Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

12-5-2022 - Η Ρωσία βυθίστηκε στην Ουκρανία εν μέσω προειδοποιήσεων για «Μακρύ πόλεμο».

Ένας στρατιώτης της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ σπρώχνει ένα ποδήλατο μπροστά από φλεγόμενους πάγκους σε μια αγορά στην πόλη Ποπάσναγια.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία 

τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος στρατηγός Yakov Rezantsev 

προφανώς είπε στα στρατεύματά του ότι δεν 

θα ήταν σε πόλεμο για πολύ.

«Αυτή η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες»,

 είπε ο Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με μια υποκλαπείσα 

 συνομιλία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις

 ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. 

Οι Moscow Times δεν μπόρεσαν 

να επαληθεύσουν την ηχογράφηση. 

Περισσότερο από δύο μήνες αργότερα, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει μόνο περιορισμένα κέρδη στην Ουκρανία και έχουν βαλτώσει σε βάναυσες μάχες, σε ορισμένες περιοχές προχωρούν μπροστά και σε άλλες χάνουν εδάφη. Με τις απώλειες ανδρών και υλικού της Ρωσίας να αυξάνονται ραγδαία, οι προβλέψεις για ένα μακρύ και αιματηρό στρατιωτικό αδιέξοδο γίνονται όλο και πιο κοινές. 

Ο ίδιος ο Ρεζάντσεφ σκοτώθηκε τον Μάρτιο σε ουκρανική αεροπορική επιδρομή κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το  BBC .

Παρά τις προσδοκίες ότι η συμβολική ημερομηνία της 9ης Μαΐου, όταν η Ρωσία σηματοδοτεί τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, θα έβλεπε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει αλλαγή προσανατολισμού στην Ουκρανία, πέρασε χωρίς δημόσια αλλαγή στην προσέγγιση της Μόσχας.


					Στρατηγός Γιάκοβ Ρεζάντσεφ.  Υπηρεσία Τύπου της 49ης Συνδυασμένης Στρατιάς
Στρατηγός Γιάκοβ Ρεζάντσεφ.Υπηρεσία Τύπου της 49ης Συνδυασμένης Στρατιάς

«Εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε η Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines  , σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ την Τρίτη. 

Η ρωσική προέλαση ήταν «αργή και δύσκολη», είπε η Tracey German, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο King's College του Λονδίνου, και δεν κατάφεραν να καταλάβουν στρατηγικές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Slovyansk και Kramatorsk. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει «πολύ ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και αγωνίζονται να αντικαταστήσουν τέτοιες απώλειες», πρόσθεσε ο Γερμανός.

Ακόμη και τα μέτρια κέρδη που σημείωσε πρόσφατα η Ρωσία είχαν το κόστος της απώλειας του ελέγχου σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

«[Πρέπει] να κάνουν συμβιβασμούς», είπε ο Ντμίτρι Γκόρενμπουργκ, ειδικός σε θέματα ρωσικής ασφάλειας στη δεξαμενή σκέψης CNA με έδρα τη Βιρτζίνια. «Το τίμημα για την επίτευξη κερδών σε ένα μέρος είναι ότι οι Ρώσοι πρέπει να μετακινήσουν δυνάμεις από μια άλλη περιοχή και μετά η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω εδάφη». 

Η κατάσταση μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ένα «αδιέξοδο» στο οποίο, παρά τις σκληρές μάχες, καμία πλευρά δεν σημειώνει σημαντικά εδαφικά κέρδη ή απώλειες, σύμφωνα με το Γκόρενμπουργκ. 


					Άποψη του εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα Azovstal στο λιμάνι της Μαριούπολης.  Peter Kovalev / TASS
Άποψη του εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα Azovstal στο λιμάνι της Μαριούπολης.Peter Kovalev / TASS


Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί «για χρόνια».

Σε έναν μακρύ πόλεμο, οι προμήθειες ανδρών και εξοπλισμού γίνονται βασικές.

Το ανεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον ρωσικό στρατό, καθώς προσπαθεί να προωθήσει ένα μέτωπο μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων. 

Το προφανές σχέδιο της Μόσχας να πραγματοποιήσει μια γιγάντια κίνηση τσιμπίδας -με στρατεύματα να πιέζουν νότια από την πόλη Izyum της βορειοανατολικής Ουκρανίας και βόρεια από τις περιοχές γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης- φαίνεται τώρα όλο και πιο αδύνατο να επιτευχθεί, είπαν οι αναλυτές.

«Όταν κοιτάξεις το μέγεθος της πρόσοψής τους, το πλάτος αποδεικνύεται πρόβλημα», είπε ο Νικ Ρέινολντς, ειδικός στον πόλεμο ξηράς στο Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων θυμάτων διαφέρουν. Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν τον αριθμό των νεκρών σε 15.000 στρατιώτες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι ο αριθμός φτάνει τους 26.000. Επισήμως, η Ρωσία έχει παραδεχτεί ότι μόλις 1.351 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη.

Παρά τις εικασίες που ο Πούτιν ετοιμαζόταν να κηρύξει μια εθνική κινητοποίηση για να βοηθήσει στην παροχή ανθρώπινου δυναμικού που θα επιτρέψει στον στρατό να πιέσει προς τα δυτικά, δεν έγινε καμία τέτοια ανακοίνωση.


					Ένα τανκ που ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις φαίνεται στο λιμάνι της Μαριούπολης.  Peter Kovalev / TASS
Ένα τανκ που ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις φαίνεται στο λιμάνι της Μαριούπολης.Peter Kovalev / TASS


Αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα αποφάσισε να μην κινητοποιηθεί λόγω της πιθανότητας για ακόμη υψηλότερα ποσοστά απωλειών μεταξύ των νεοσύλλεκτων που αγωνίζονται να χρησιμοποιήσουν πολύπλοκα όπλα.

«Το να κινητοποιείς ανεκπαίδευτους στρατιώτες σημαίνει να παράγεις πτώματα», είπε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ειδικός στη ρωσική πολιτική στο Carnegie Endowment for International Peace.

Εκτός από τη φθορά του ανθρώπινου δυναμικού, μεγάλες ποσότητες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού καταστράφηκαν επίσης κατά τη διάρκεια των μαχών 11 εβδομάδων.

Η Ρωσία έχει χάσει 3.590 στρατιωτικά οχήματα, 124 αεροσκάφη και 9 πολεμικά πλοία από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το Oryx, ένα ιστολόγιο πληροφοριών που τεκμηριώνει τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας.

Τα αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εξαντλούνται επίσης . Η αντικατάστασή τους, ιδίως υπό τις δυτικές κυρώσεις, είναι πιθανό να είναι χρονοβόρα. 

«Εάν οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν κάποια σοβαρή πρόοδο από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να είναι αργές, μεθοδικές επιχειρήσεις με σημαντική επένδυση σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο Ρέινολντς.


					Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Valery Gerasimov.  kremlin.ru
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Valery Gerasimov.kremlin.ru


Όσο κι αν η Ρωσία επιλέγει να συνεχίσει την επίθεσή της, αντιμετωπίζεται επίσης με σκληρή αντίσταση από έναν ουκρανικό στρατό που είναι όλο και πιο καλά εξοπλισμένος με δυτικά όπλα.

Πολιτικά, η Ουκρανία εμφανίζεται επίσης λιγότερο πρόθυμη να επιδιώξει αποκλιμάκωση με τη Μόσχα. 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodomyr Zelensky δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται πριν από τον Φεβρουάριο. 24 θέσεις θα ήταν μια ελάχιστη απαίτηση για οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση. 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μειώνουν τις επιλογές της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τον Γκόρενμπουργκ, και κάνουν την πιθανότητα μιας παρατεταμένης στρατιωτικής σύγκρουσης πολύ μεγαλύτερη. 

Αντίθετα, η Ρωσία μπορεί να καταφύγει στην προσπάθεια να στραγγαλίσει οικονομικά την Ουκρανία, επιβάλλοντας αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα και εμποδίζοντας τα εμπορεύματα να κυκλοφορούν μέσα και έξω από τα μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας. 

«Αυτός μπορεί να μην είναι ο πόλεμος που θέλουν να κάνουν, αλλά μπορεί να είναι ο μόνος πόλεμος που μπορούν να πολεμήσουν», είπε ο Γκόρενμπουργκ. 

themoscowtimes.com