Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΒΙΝΤΕΟ - Κινδυνεύουμε από σεισμούς λόγω γεωτρήσεων για φυσικό αέριο;

 Μετά από την απάντησή μου στους οικολόγους πράσινους στο θέμα της υποτιθέμενης ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από το φυσικό αέριο, ανέκυψε το θέμα της αλληλεπίδρασης των σεισμών στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου, που υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και αντίστροφα η δημιουργία σεισμών από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Άκης Τσελέντης που είναι και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών για να μειώσει την αξία της περιβαλλοντικής μελέτης που έκανε η Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Η απάντησή μου στο θέμα της υποτιθέμενης αστοχίας σε μια πλατφόρμα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από ένα σεισμό δόθηκε σε προηγούμενο μου άρθρο που δημοσιεύτηκε στο SLPress.gr. Η περιβαλλοντική ζημιά, αν ποτέ γίνει, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί σε κανένα μέρος του κόσμου όπου γίνονται υπεράκτιες εκμεταλλεύσεις σε συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες, θα είναι μηδενική.

Και ο λόγος είναι ότι το φυσικό αέριο, όπως όλα τα αέρια, δεν διαλύονται στο νερό. Άρα και στην περίπτωση που ένας μετεωρίτης πέσει, που αλλού, στις πλατφόρμες εκμετάλλευσης και παραγωγής φυσικού αερίου στη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη, η περιβαλλοντική ζημιά θα είναι μηδενική.

Πάμε να δούμε με την απλή λογική αν οι γεωτρήσεις, κάθετες η οριζόντιες, προκαλούν σεισμούς σε σεισμογενείς περιοχές. Ο μετροπόντικας στην Αττική, που είναι σεισμογενής περιοχή, ανοίγει σήραγγες με μια κεφαλή δεκαπλασίου μεγέθους από αυτές που χρησιμοποιούν τα γεωτρύπανα που κάνουν έρευνα προς εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε υποθαλάσσιους χώρους που βρίσκονται σε συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες, άρα σε σεισμογενείς περιοχές.

Και όμως σεισμοί στην Αττική δεν έχουν προκληθεί. Για να δούμε αναλυτικά τι μας λέει η παγκόσμια εμπειρία των τελευταίων 50 ετών αναφορικά με την επίδραση των σεισμών στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην γέννηση/διέγερση σεισμών. Ξεκινάμε από τις περιοχές που έχουν μεγάλη ένταση σεισμών πάνω από 6 Ρίχτερ, συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες και υποθαλάσσιες εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων.

Από τον Ινδικό στον Βερίγγειο

1. Σύγκλιση λιθοσφαιρικής πλάκας του Ινδικού Ωκεανού με την χερσόνησο του Σιάμ (Μυανμάρ-Βούρμα, Ταϋλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία) στη νοτιοανατολική Ασία. Οι σεισμοί πολλές φορές συνοδεύονται από Τσουνάμι. Καμία καταστροφή πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου η φυσικού αερίου από σεισμούς και Τσουνάμι.

2. Σύγκλιση λιθοσφαιρικής πλάκας της Ωκεανίας με το Ανατολικό Τιμόρ, νοτιοανατολική Ασία. Καμία επίδραση των σεισμών στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που εξορύσσονται υποθαλασσίως ούτε επίδραση των γεωτρήσεων στη διέγερση σεισμών.

Εικόνα 1. Το Ενεργό ρήγμα του Αγίου Ανδρέα ( San Andrea’s Fault) που ξεκινά από την λεκάνη του Λος Άντζελες και τελειώνει στον Άγιο Φραγκίσκο.

3. Σύγκλιση λιθοσφαιρικής πλάκας του Ειρηνικού ωκεανού στη βορειανατολική Ασία, περιοχή της Οχοτσικικής θάλασσας (Sea of Ochotsk), περιοχή μεταξύ της νήσου Σαχαλίνης και της χερσονήσου της Καμτσάσκας. Η περιοχή είναι πολύ σεισμογενής και όμως υπάρχουν 2 μεγάλα κοιτάσματα το Σαχαλίνη Ι, που εκμεταλλεύεται η Exxon-Mobil, και Σαχαλίνη ΙΙ που εκμεταλλεύεται η Rozneft με την BP. Οι σεισμοί δεν προκάλεσαν πότε περιβαλλοντικά προβλήματα στις πλατφόρμες εξόρυξης.

4. Περιοχή Αλεουτίνων νήσων και Αλάσκας/Βερίγγειος Πορθμός που είναι σεισμογενής περιοχή με σεισμούς μεγάλης έντασης. Σε αυτή την περιοχή, η Exxon-Mobil εκμεταλλεύεται τα χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα υδρογονανθράκων πάνω από 30 χρόνια χωρίς κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που να έχει σχέση με σεισμούς.

Από το Λος Άντζελες στην Κύπρο

Εικόνα 2. Εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εκατέρωθεν του ενεργού ρήγματος Αγίου Αντρέα στην νότια Καλιφόρνια.

5. Λεκάνη του Λος Άντζελες, όπου υπάρχουν χερσαίες και υποθαλάσσιες εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων κοντά στο ενεργό ρήγμα του San Andrea, (εικόνες 1,2,3 και 4) και τα ρήγματα San Jacinto και Imperial Fault. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Καμία σχέση/διέγερσης ενεργών ρηγμάτων με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

6. Σύγκλιση της λιθοσφαιρικής πλάκας Νάζκα με την νότια Αμερική, περιοχές Περού και Εκουαδόρ, (εικόνα 5). Σε αυτήν την περιοχή έχουμε ισχυρούς σεισμούς αλλά ταυτόχρονα στην λιθοσφαιρική πλάκα Νάζκα που καταδύεται κάτω από τον χερσαίο χώρο υπάρχουν και υπεράκτιες εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων. Μέχρι στιγμής οι σεισμοί δεν επηρέασαν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και δεν έχει συμβεί κανένα περιβαλλοντικό
ατύχημα.

Εικόνα 3. Σεισμογενείς περιοχές στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών του Ειρηνικού ωκεανού με την Ανατολική Ασία και την δυτική Αμερική όπου υπάρχουν και πλατφόρμες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

7. Περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, ΑΟΖ Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου. Σε αυτή την περιοχή έχουν γίνει 1900 γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπάρχουν και 59 υπεράκτιες πλατφόρμες εκμετάλλευσης φυσικού αερίου καίτοι γνωρίζουμε ότι η Αλεξάνδρεια έχει υποστεί καταστροφές από σεισμούς. Στην ΑΟΖ του Ισραήλ έχουν γίνει πάνω από 450 γεωτρήσεις καίτοι υπάρχει το ενεργή ρήγμα του Ιορδάνη, εικόνα 6, χωρίς να έχουμε καμία σεισμική διέγερση.

https://slpress.gr/oikonomia/kindyneyoyme-apo-seismoys-logo-geotriseon-gia-fysiko-aerio/#:~:text=%CE%A3%CE%B5%20%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE%20%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD,%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%B8%CE%B1%20%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD%20%CE%BF%CE%B9%20%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82.