Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ο ισχυρισμός της Ρωσίας για όπλα λέιζερ χλευάστηκε ως προπαγάνδα.

 Ένας Ουκρανός στρατιώτης επιδεικνύει ένα τουφέκι anti-drone στο Κίεβο. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε ένα drone χρησιμοποιώντας λέιζερ

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε όπλα λέιζερ στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν δει κανένα στοιχείο γι' αυτό και η Ουκρανία το χλεύασε ως προπαγάνδα. Τι είναι τα όπλα λέιζερ και πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι στη σύγκρουση;

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι ένα πρωτότυπο λέιζερ που ονομάζεται Zadira αναπτύσσεται στην Ουκρανία και έχει κάψει ένα ουκρανικό drone μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα σε απόσταση 5 χιλιομέτρων (τρία μίλια).

Αυτό ήταν επιπρόσθετο σε ένα προηγούμενο σύστημα λέιζερ που ονομαζόταν Peresvet - που πήρε το όνομά του από έναν μεσαιωνικό Ορθόδοξο μοναχό πολεμιστή - το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θαμπώσει τους δορυφόρους σε τροχιά ψηλά πάνω από τη Γη και να τους αποτρέψει από τη συλλογή πληροφοριών.

«Αν ο Peresvet τυφλωθεί, τότε η νέα γενιά όπλων λέιζερ οδηγεί στη φυσική καταστροφή του στόχου - θερμική καταστροφή, καίγονται», είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι δεν είχε δει "τίποτα που να επιβεβαιώνει τις αναφορές για χρήση λέιζερ" στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χλεύασε τον ρωσικό ισχυρισμό, συγκρίνοντάς τον με τα λεγόμενα «θαυματουργά όπλα» που η ναζιστική Γερμανία ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Όσο πιο ξεκάθαρο γινόταν ότι δεν είχαν καμία πιθανότητα στον πόλεμο, τόσο περισσότερη προπαγάνδα γινόταν για ένα καταπληκτικό όπλο που θα ήταν τόσο ισχυρό ώστε να εξασφαλίσει μια καμπή», είπε σε μια ομιλία σε βίντεο.

«Και έτσι βλέπουμε ότι στον τρίτο μήνα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, η Ρωσία προσπαθεί να βρει το «θαυματουργό όπλο» της... όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα την πλήρη αποτυχία της αποστολής».

Τι μπορούν - και τι δεν μπορούν - να κάνουν τα όπλα λέιζερ

Λίγα είναι γνωστά για το πρόγραμμα λέιζερ Zadira, αλλά το 2017 ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom βοήθησε στην ανάπτυξή του ως μέρος ενός προγράμματος δημιουργίας όπλων με βάση νέες φυσικές αρχές, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αλλά υπάρχει τουλάχιστον μία χώρα που έχει αναπτύξει ένα όπλο λέιζερ. Τον περασμένο μήνα το Ισραήλ κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει ένα σύστημα λέιζερ να καταρρίπτει πυραύλους και drones.

Το BBC δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστοσελίδων.Δείτε το αρχικό tweet στο Twitter
1px διαφανής γραμμή

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε ότι θα μπορούσε να καταρρίψει drones, όλμους και ρουκέτες για μόλις 3,50 δολάρια (2,80 £) τη βολή. «Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά είναι αληθινό», είπε.

Ωστόσο, ο ειδικός στην αντιπυραυλική άμυνα Dr Uzi Rubin από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ (JISS) είπε ότι η τεχνολογία όπλων λέιζερ δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

«Ο Ζελένσκι έχει δίκιο - δεν είναι περίεργο όπλο», είπε στο BBC. "Τους χρειάστηκαν αρκετά δευτερόλεπτα για να καταρρίψουν το UAV. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να το κάνετε, να χρησιμοποιήσετε ένα Stinger ή οποιοδήποτε αντιαεροπορικό πύραυλο θα ήταν φθηνότερο, ταχύτερο και μεγαλύτερο βεληνεκές."

Τα λέιζερ λειτουργούν στέλνοντας μια δέσμη υπέρυθρου φωτός που θερμαίνει τον στόχο του μέχρι να καεί. Ο Δρ Ρούμπιν είπε ότι η ισχύς ακόμη και των προηγμένων όπλων λέιζερ ήταν ακόμα πολύ αδύναμη για να κάνει σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης και τέτοια όπλα είχαν χαμηλό «ποσοστό φονιάς».

"Δεν είναι όπως στο Star Wars όπου στρέφουν ένα πιστόλι λέιζερ στους κακούς και πατούν γρήγορα ένα κουμπί και ο κακός εκρήγνυται. Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο σαν ένας απλός φούρνος μικροκυμάτων. Αν θέλετε να κάνετε ένα φλιτζάνι νερό να το βράσετε παίρνει λίγο χρόνο. Το λέιζερ είναι το ίδιο. Πρέπει να το βάλεις στον στόχο και να περιμένεις μέχρι να θερμανθεί και να τον καταστρέψει», είπε.

Το λέιζερ μπορεί να εστιάσει μόνο σε έναν στόχο κάθε φορά, είπε ο Δρ Ρούμπιν, ενώ τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μπορούν να εμπλέξουν πολλαπλούς εισερχόμενους στόχους ταυτόχρονα.

Επιπλέον, τα λέιζερ εξουδετερώνονται από τις κακές καιρικές συνθήκες επειδή δεν λειτουργούν στη βροχή ή το χιόνι και δεν μπορούν να διεισδύσουν στα σύννεφα.

Ωστόσο, η "Iron Beam" του Ισραήλ έχει μια λογική, είπε, αλλά κυρίως ως τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων. Οι ακριβοί πύραυλοι αναχαίτισης Iron Dome του Ισραήλ έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις μεγάλες πόλεις από τους εισερχόμενους πυραύλους και όχι από όλμους ή drones.

"Ο πόλεμος με πυραύλους είναι ένας πόλεμος πόρων. Είναι φθηνότερο να φτιάχνεις πυραύλους παρά να αμύνεσαι εναντίον τους. Επομένως, ό,τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το κόστος της άμυνας είναι χρήσιμο", είπε.

«Τα ενεργειακά όπλα μπορούν να είναι χρήσιμα για τη μείωση του κόστους - αλλά δεν πρόκειται να κάνουν επανάσταση».

Επιπλέον, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λέιζερ στο πεδίο της μάχης για να τυφλώσει Ουκρανούς στρατιώτες, είπε στην Washington Post ο συνταξιούχος στρατηγός του αυστραλιανού στρατού Μικ Ράιαν, αν και αυτό απαγορεύεται βάσει πρωτοκόλλου του 1995 που προστέθηκε στη συνθήκη του ΟΗΕ που απαγορεύει τα όπλα να προκαλούν υπερβολικό τραυματισμό ή να έχουν αδιάκριτες επιπτώσεις.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο.

Η ιστορία των «θαυμάτων όπλων».

Η αναφορά του κ. Zelensky στα «θαυματουργά όπλα» - Wunderwaffen - αφορά τη ναζιστική γερμανική προπαγάνδα που διαδόθηκε σε μια εποχή που ο πόλεμος πήγαινε άσχημα για αυτούς.

Το υπουργείο προπαγάνδας, που διευθύνεται από τον Joseph Goebbels, προσπάθησε να τονώσει το ηθικό και να κρατήσει τους Γερμανούς να πιστεύουν στη νίκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται ειδικά νέα όπλα που θα έστρεφαν τον πόλεμο αποφασιστικά υπέρ τους.

Όταν οι Ναζί άρχισαν να εκτοξεύουν την ιπτάμενη βόμβα τους V-1 στη Βρετανία, η ναζιστική μηχανή προπαγάνδας άρχισε να λέει ότι θα ανάγκαζε τη Βρετανία να εγκαταλείψει τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Michael Neufeld, ανώτερο επιμελητή στο Μουσείο Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

"Η προπαγάνδα είπε ότι θα πάρουμε την εκδίκησή μας και θα το ανατρέψουμε. Δεν εκπλήσσομαι καθόλου που ο Ζελένσκι μπορεί να αναφερθεί σε αυτό το ιστορικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", είπε στο BBC.

Υπήρχε απογοήτευση όταν αυτό δεν συνέβη - αλλά η ιδέα ότι αυτά τα νέα όπλα θα μπορούσαν να έχουν αποδειχθεί καθοριστικά για τη ζωή ακόμη και σήμερα, λέει ο κ. Neufeld, ο οποίος λέει ότι έχει περάσει μια καριέρα πολεμώντας το.

Ωστόσο, προειδοποίησε να μην γίνει ένας πολύ άμεσος παραλληλισμός με τη Ρωσία που προαναγγέλλει το όπλο λέιζερ της, λέγοντας ότι η Μόσχα συζητά με συνέπεια τα όπλα της με τις αναφορές της σε πυρηνικά και υπερηχητικά όπλα.

«Μπορεί να είναι πρόωρο να το δούμε αυτό ως περίπτωση αντίδρασης επειδή ο πόλεμος πηγαίνει άσχημα», είπε.

"Στην αρχή του πολέμου, υπέθεσαν ότι μιλώντας για αυτά τα νέα όπλα θα εκφοβίσει και θα ανάγκαζε την Ουκρανία να εγκαταλείψει. Και τώρα μπορεί να το αντιστρέφουν και να λένε ότι είναι ακόμα ανώτεροι."

https://www.bbc.com/news/world-europe-61508922?xtor=AL-72-%5Bpartner%5D-%5Bbbc.news.twitter%5D-%5Bheadline%5D-%5Bnews%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D&at_custom4=E4B8B6C4-D77B-11EC-9CEE-DE954744363C&at_custom2=twitter&at_custom3=%40BBCWorld&at_campaign=64&at_custom1=%5Bpost+type%5D&at_medium=custom7