Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

ΒΙΝΤΕΟ - Ιερουσαλήμ: Ο θυμός των Παλαιστινίων για την επίσκεψη του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού στον ιερό τόπο.

 3-1-2023 Οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν

 την επίσκεψη σε αμφισβητούμενο

 ιερό τόπο στην Ιερουσαλήμ από

έναν ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργό

 ως «πρωτοφανή πρόκληση».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ο οποίος έχει ζητήσει μια πιο σκληρή γραμμή έναντι των Παλαιστινίων, περπάτησε γύρω από την τοποθεσία περικυκλωμένος από την αστυνομία.

Οι ανταγωνιστικές αξιώσεις για το συγκρότημα διχάζουν πικρά το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί με την έλευση της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ.

Η επίσκεψη του κ. Ben-Gvir ήταν η πρώτη δημόσια πράξη του από τότε που η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ορκίστηκε πριν από πέντε ημέρες.

Η τοποθεσία στην κορυφή του λόφου είναι το πιο ιερό μέρος στον Ιουδαϊσμό και το τρίτο ιερότερο στο Ισλάμ. Είναι γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, τοποθεσία δύο βιβλικών ναών, και στους Μουσουλμάνους ως Χαράμ αλ-Σαρίφ, ο τόπος όπου ο Μωάμεθ ανέβηκε στον Παράδεισο. Ολόκληρο το συγκρότημα θεωρείται από τους μουσουλμάνους ως τζαμί al-Aqsa.

Οι Εβραίοι και άλλοι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να πάνε στο συγκρότημα αλλά δεν προσεύχονται, αν και οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις επισκέψεις Εβραίων ως απόπειρες να αλλάξουν το ευαίσθητο status quo.

Ο κ. Ben-Gvir, ηγέτης του κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), έχει πει εδώ και καιρό ότι θέλει να επιφέρει μια αλλαγή στους κανόνες ώστε να επιτρέπεται η εβραϊκή λατρεία στον χώρο.

«Το Όρος του Ναού είναι ανοιχτό σε όλους», έγραψε στο Twitter, συνοδευόμενος από μια φωτογραφία του που περιβάλλεται από κλοιό ασφαλείας με φόντο τον χρυσό Θόλο του Βράχου.

Πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Ben-Gvir είπε ότι θα απαιτήσει από τον Benjamin Netanyahu να εισαγάγει εκεί "ίσα δικαιώματα για τους Εβραίους".

Ωστόσο, ο κ. Νετανιάχου προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους του Ισραήλ ότι δεν θα επιτρέψει καμία αλλαγή. Μια ρήτρα στις συμφωνίες συνασπισμού του αναφέρει ότι το status quo "σε σχέση με τους ιερούς τόπους" θα παραμείνει ανέπαφο.

Ο κ. Ben-Gvir έλαβε το πράσινο φως για την επίσκεψη μετά από διαβούλευση με τον κ. Netanyahu και αξιωματούχους ασφαλείας.

Μετά την 15λεπτη περιπλάνηση, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως «την εισβολή στο τέμενος al-Aqsa από τον εξτρεμιστή υπουργό Ben-Gvir και τη θεωρεί ως πρωτοφανή πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Muhammad Shtayyeh ζήτησε «να αποτραπούν οι επιδρομές που είχαν στόχο να μετατρέψουν το τέμενος al-Aqsa σε εβραϊκό ναό», λέγοντας ότι η επίσκεψη του κ. Ben-Gvir ήταν «παραβίαση όλων των κανόνων, αξιών, διεθνών συμφωνιών και νόμων και των δεσμεύσεων του Ισραήλ. στον Αμερικανό πρόεδρο».

Ένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής μαχητικής ισλαμιστικής οργάνωσης, Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, το χαρακτήρισε «έγκλημα» και υποσχέθηκε ότι η τοποθεσία «θα παραμείνει παλαιστινιακή, αραβική, ισλαμική», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Στο tweet του, ο κ. Ben-Gvir έστειλε ένα μήνυμα περιφρόνησης στη Χαμάς, δηλώνοντας: «Καμία ισραηλινή κυβέρνηση στην οποία είμαι μέλος δεν πρόκειται να υποκύψει σε μια απεχθή και δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση... και αν η Χαμάς πιστεύει ότι Θα αποθαρρυνθεί από τις απειλές της, πρέπει να αποδεχθεί ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ότι υπάρχει κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ».

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων που κλιμακώθηκαν σε βία στην τοποθεσία τον Μάιο του 2021 είδαν τη Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ, πυροδοτώντας μια σύγκρουση 11 ημερών με το Ισραήλ.

Μια επίσκεψη στην τοποθεσία το 2000 από τον Ισραηλινό δεξιό Αριέλ Σαρόν, τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, εξόργισε τους Παλαιστίνιους. Η βία που ακολούθησε κλιμακώθηκε στη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση ή ιντιφάντα.

Το Όρος του Ναού/Χαράμ αλ-Σαρίφ είναι η πιο ευαίσθητη τοποθεσία στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση. Βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κατελήφθη από το Ισραήλ από την Ιορδανία στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967. Κάτω από μια λεπτή σειρά διευθετήσεων, επετράπη στην Ιορδανία να συνεχίσει τον ιστορικό της ρόλο ως θεματοφύλακας της τοποθεσίας, ενώ το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της ασφάλειας και της πρόσβασης.

Η μουσουλμανική προσευχή συνέχισε να είναι η μόνη μορφή λατρείας που επιτρεπόταν εκεί, αν και ο περιορισμός στις εβραϊκές επισκέψεις καταργήθηκε. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα που υπονομεύουν το status quo, με τους Ορθόδοξους Εβραίους επισκέπτες συχνά να προσεύχονται ήσυχα χωρίς να τους σταματά η ισραηλινή αστυνομία.

Ο αριθμός των επισκέψεων από Εβραίους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι είναι μέρος μιας κρυφής προσπάθειας να καταλάβουν την τοποθεσία.


https://www.bbc.com/news/world-middle-east-64150409?xtor=AL-72-%5Bpartner%5D-%5Bbbc.news.twitter%5D-%5Bheadline%5D-%5Bnews%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D&at_ptr_name=twitter&at_link_origin=BBCWorld&at_bbc_team=editorial&at_campaign_type=owned&at_link_type=web_link&at_medium=social&at_campaign=Social_Flow&at_format=link&at_link_id=89CA51C8-8B3F-11ED-94D3-F4FA4744363C