Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Γιατί η Ρωσία επευφημεί το πραξικόπημα της Μπουρκίνα Φάσο?..

 Του Mayeni Jones

Το τελευταίο πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο είδε νέους να κυματίζουν ρωσικές σημαίες στους δρόμους της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου - κάτι που πρέπει να ζεστάνει τις καρδιές στο Κρεμλίνο.

Αν και αρκετά μικρός σε αριθμό, έχει προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να υπήρξε κάποια ρωσική ανάμειξη στα γεγονότα που είδαν τον Λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ να καταλαμβάνει την εξουσία σε ένα έθνος που κατακλύζεται από την αυξανόμενη τζιχαντιστική βία.

Ο Yevgeny Prigozhin, ολιγάρχης κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ιδρυτής της Ομάδας Wagner -μιας σκιερής οργάνωσης μισθοφόρων που δραστηριοποιείται σε πολλές αφρικανικές χώρες- συνεχάρη τον νεαρό ηγέτη της χούντας, χαρακτηρίζοντάς τον ως "πραγματικά άξιο και θαρραλέο γιο της πατρίδας του".

«Ο λαός της Μπουρκίνα Φάσο βρισκόταν κάτω από τον ζυγό των αποικιοκρατών, οι οποίοι λήστεψαν τον λαό και έπαιξαν τα άθλια παιχνίδια τους, εκπαίδευσαν, υποστήριζαν συμμορίες ληστών και προκαλούσαν μεγάλη θλίψη στον τοπικό πληθυσμό».

Εδώ αναφέρεται στην πρώην αποικιακή δύναμη Γαλλία - και εκείνοι που υποδέχτηκαν το πραξικόπημα στο έθνος της Δυτικής Αφρικής όχι μόνο κυμάτισαν ρωσικές σημαίες αλλά επιτέθηκαν σε γαλλικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας.

Η βία προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την περιοχή, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δύναμη της αντιγαλλικής δυσαρέσκειας σε πολλές από τις πρώην αποικίες της Γαλλίας στην Αφρική.

Για σχεδόν μια δεκαετία, η Γαλλία προσπαθεί να βοηθήσει στρατούς στην περιοχή Σαχέλ - μια λωρίδα ημίξηρου εδάφους νότια της ερήμου Σαχάρα που περιλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο - για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές μαχητές, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κρατική ομάδα.

Αλλά πρόσφατα αποσύρθηκε από το γειτονικό Μάλι, επίσης πρώην αποικία, μετά από μια κατάρρευση των σχέσεων με τη στρατιωτική χούντα εκεί, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι στρέφεται όλο και περισσότερο στη Ρωσία για βοήθεια για την καταπολέμηση των μαχητών.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, ήταν πιο ειλικρινής στις παρατηρήσεις του: «Οι άνθρωποι μας βοήθησαν τον νέο ηγέτη [της Μπουρκίνα Φάσο].

«Μια άλλη αφρικανική χώρα θα περάσει από τη συνεργασία με τη Γαλλία σε μια συμμαχία με τη Ρωσία».

Για τον γεωπολιτικό αναλυτή Dr Samuel Ramani, αυτό σηματοδοτεί μια απόκλιση από τις συνήθεις απαντήσεις της Ρωσίας στην πολιτική αστάθεια στην περιοχή.

«Σε προηγούμενα πραξικοπήματα η Ρωσία προσπάθησε να τοποθετηθεί ως τυχαία ωφελούμενος των αλλαγών καθεστώτος», λέει ο Δρ Ramanai από το Royal United Services Institute (Rusi), μια ομάδα προβληματισμού για την άμυνα και την ασφάλεια, και συγγραφέας της Ρωσίας στην Αφρική.

«Αυτή τη φορά η Ρωσία είναι πολύ πιο ενεργητική για την υποστήριξη του πραξικοπήματος και αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι η Ρωσία έχει παίξει συντονιστικό ρόλο».

Αυτό δείχνει την ομάδα Wagner, αν και η Ρωσία αρνείται σταθερά ότι οι μισθοφόροι έχουν οποιαδήποτε σχέση με το κράτος και δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση ρωσική ανάμειξη.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο λοχαγός Τραορέ κατέστησε σαφές ότι ήθελε να συνεργαστεί με νέους διεθνείς εταίρους για να απωθήσει ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα από το 2015.

Πολλοί υπέθεσαν ότι εννοούσε τους Ρώσους.

Όμως, με την εστίασή του να νικήσει τους τζιχαντιστές, λέει ότι είναι επίσης ανοιχτός να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα.

Οι ΗΠΑ οργανώνουν μια μεγάλη ετήσια άσκηση εκπαίδευσης κατά της τρομοκρατίας για χώρες της Δυτικής Αφρικής - αν και φέτος τόσο το Μάλι όσο και η Μπουρκίνα Φάσο απουσίαζαν από την Επιχείρηση Flintlock.

«Νομίζω ότι η Μπουρκίνα Φάσο θέλει να αποφύγει την παγίδα στην οποία μπήκε το Μάλι», λέει ο Δρ Ramani, σημειώνοντας ότι η χούντα του Μάλι ήταν πολύ εχθρική προς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς από τότε που ανέλαβαν την εξουσία το 2020.

«Είναι πλέον εντελώς εξαρτημένοι και αιχμάλωτοι από το ρωσικό κράτος», λέει.

"Μόλις οι Ρώσοι μπουν σε αυτά τα θέατρα, δεν μπορούν να τους βγάλουν έξω. Το ίδιο συνέβη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR)."

Η ανάληψη ευθύνης ομάδων όπως ο Βάγκνερ μπορεί να είναι δύσκολη, λέει ο Δρ Sorcha MacLeod, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τη χρήση μισθοφόρων.

«Όταν έχετε αυτούς τους πληρεξούσιους μισθοφόρους εκεί, τότε το κράτος μπορεί να εμπλακεί σε μια ένοπλη σύγκρουση, χωρίς να είναι επίσημο μέρος στη σύγκρουση.

«Και τότε έχετε μια εύλογη άρνηση… και φυσικά αυτό έχει τεράστιες συνέπειες όσον αφορά την ευθύνη και τη λογοδοσία».

Επιπλέον, η ίδια η παρουσία τους μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, λέει.

«Όταν αυτού του είδους οι παράγοντες παρεμβάλλονται σε ένοπλες συγκρούσεις, η σύγκρουση παρατείνεται και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εγκλημάτων πολέμου.

"Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι οργανώσεις δεν έχουν κανένα κίνητρο να τερματίσουν μια σύγκρουση. Έχουν οικονομικά κίνητρα."

Οι ΗΠΑ συμφωνούν, λέγοντας ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους στην ΚΑΡ, το Μάλι και το Σουδάν για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε μια αυστηρά διατυπωμένη προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι ήταν βαρύ τίμημα για την Αφρική.

"Αντί να είναι ένας διαφανής εταίρος και να βελτιώνει την ασφάλεια, η Wagner εκμεταλλεύεται κράτη-πελάτες που πληρώνουν για τις βαριές υπηρεσίες ασφαλείας τους σε χρυσό, διαμάντια, ξυλεία και άλλους φυσικούς πόρους - αυτό είναι μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου του Ομίλου Wagner," Linda Thomas-Greenfield. είπε σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα παράνομα κέρδη χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Μόσχας στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία».

Αυτό μπορεί να εξηγήσει την απροθυμία του Capt Traoré να βάλει όλα τα αυγά του στο καλάθι της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι ο Τραορέ προσπαθεί να αντισταθμίσει τα στοιχήματά του και να δείξει ότι μπορεί να προσπαθήσει να ισορροπήσει όλες τις πλευρές», λέει ο Δρ Ramani.

«Αλλά, φυσικά, οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ρωσία θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μια νεκρική κλοπή για τη Γαλλία και τη Δύση. Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι δεν θα συνυπάρξουν με τους Ρώσους.

"Αυτό είναι το δίλημμα για τον Τραορέ - τάσσεται μέχρι τέλους με τη Ρωσία; Ή μήπως αντισταθμίζεται και κινδυνεύει να μην έχει πραγματικό εξωτερικό υποστηρικτή".

Ωστόσο, η οργή που επιδεικνύεται από τους νεαρούς Μπουρνικαμπέ δείχνει ότι η αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών πρέπει να είναι η προτεραιότητα του νέου ηγέτη της χούντας.

Ένας περιφερειακός ηγέτης παρατήρησε αυτή την εβδομάδα ότι η Μπουρκίνα Φάσο ήταν "στο χείλος της κατάρρευσης" λόγω της ανασφάλειας.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν οι μαχητές Wagner στη Μπουρκίνα Φάσο.

Αν και στελέχη της ομάδας δραστηριοποιούνται στο Μάλι για λιγότερο από ένα χρόνο, τα πρώτα σημάδια δεν φαίνονται καλά καθώς οι επιθέσεις των τζιχαντιστών αυξάνονται και έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Η χώρα ανακτά τη θέση της ως το επίκεντρο της κρίσης του Σαχέλ, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από επιθέσεις μαχητών μέχρι στιγμής το 2022.

"Ο Βάγκνερ είναι καλός στο να δημιουργεί χάος. Αλλά ως μαχητική δύναμη παλεύει, ιδιαίτερα σε νέο και εχθρικό έδαφος", λέει ο Δρ Ramani.

Ωστόσο, πιστεύει ότι οι χούντες στην περιοχή του Σαχέλ μπορεί να επιλέξουν να συνεργαστούν με Ρώσους μισθοφόρους δεδομένης της αποτυχίας της Γαλλίας να σταματήσει την εξάπλωση της βίας.

Επιπλέον, η Ρωσία είναι ένας πολύ λιγότερο απαιτητικός εξωτερικός σύμμαχος.

«Η Ρωσία θεωρείται ως ένας εταίρος που δεν παρεμβαίνει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», λέει ο Δρ Ramani.

«Ούτε προσπαθεί να σας επιβάλει τον τρόπο ζωής του - και αυτό θεωρείται πολύ επιθυμητό για επίδοξους αυταρχικούς και κλεπτοκράτες».

https://www.bbc.com/news/world-africa-63171771