Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Έκκληση για ηρεμία μετά τις αντιγαλλικές διαδηλώσεις στη Μπουρκίνα Φάσο.

 Οι ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο καλούν για ηρεμία αφού εκατοντάδες διαδηλωτές, ορισμένοι με ρωσικές σημαίες, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας την Παρασκευή καλώντας τα γαλλικά στρατεύματα και τον Γάλλο πρεσβευτή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν κυρίως στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου και σε μια κοντινή γαλλική στρατιωτική βάση στο Κομπουέν.

Η Ρωσία θεωρείται από ορισμένους ως ανταγωνιστής της Γαλλίας και πιθανός σύμμαχος αντικατάστασης .

Υπήρχαν τακτικές διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας μετά το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου, που έφερε στην εξουσία τον λοχαγό Ibrahim Traoré.

Η Γαλλία έχει μια στρατιωτική βάση στη Μπουρκίνα Φάσο εδώ και αρκετά χρόνια, βάσει συμφωνιών συνεργασίας που υπογράφηκαν μετά την ανεξαρτησία το 1960. Αυτή η κατάσταση επικρίνεται τακτικά από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές.

Στη δήλωσή της, η κυβέρνηση της Μπουρκιναμπέ καλεί ιδιαίτερα τη νεολαία να μην αποσπάται η προσοχή και να επικεντρωθεί στους στόχους της επιχειρησιακής άμυνας στον αγώνα κατά της βίας υπό την ηγεσία των τζιχαντιστών και σε αναπτυξιακά έργα, αντί να διαμαρτύρονται.

Οι αρχές προσπάθησαν επίσης να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα παρεκκλίνουν από τους κανόνες και τις αρχές που προστατεύουν τους διπλωμάτες που βρίσκονται στο έδαφος της Μπουρκιναμπέ.

https://www.bbc.com/news/topics/ce1qrvlelrrt/burkina-faso