Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Έλεγχο στοιχείων απαιτει η Giorgia Meloni απο τη Γαλλία.

 Ένα βίντεο της Giorgia Meloni πρωθυπουργου της Ιταλίας,στο οποιο κατηγορει τη Γαλλία ότι χρησιμοποιεί ένα «αποικιακό νόμισμα» για να «εκμεταλλευτεί τους πόρους» των αφρικανικών χωρών έχει κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπήρξαν πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των Αφρικανών μεταναστών. Η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει σε πλοίο διάσωσης μεταναστών να ελλιμενιστεί , η Γαλλία κατηγόρησε τους Ιταλούς για «απαράδεκτη συμπεριφορά».

Στο βίντεο κλιπ φαίνεται η κυρία Μελόνι να ισχυρίζεται ότι «το 50% όλων όσων εξάγει η Μπουρκίνα Φάσο καταλήγει στο... γαλλικό ταμείο».

Στις 19 Νοεμβρίου, η Ολλανδή σχολιαστής Eva Vlaardingerbroek ανέβασε στο Twitter το βίντεο , λέγοντας "Στοιχηματίζω ότι ο Emmanuel Macron μετανιώνει τώρα που διάλεξε να τσακωθεί με την Giorgia Meloni". Αυτό είχε δεκάδες χιλιάδες retweets.

Στις 20 Νοεμβρίου, η Daily Mail έγραψε για το βίντεο κλιπ με τον τίτλο:

 "Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας  λέει ότι η μετανάστευση από την Αφρική θα σταματούσε εάν χώρες όπως η Γαλλία σταματούσαν την εκμετάλλευση των πολύτιμων πόρων της ηπείρου".


Τι ισχυρίστηκε η  Μελονι;

Το βίντεο προέρχεται από συνέντευξη που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019 στο ιδιωτικό ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La 7, όταν η κ. Meloni ήταν βουλευτής και αρχηγός του  κόμματος της .

Η κυρία Μελόνι κρατά ένα χαρτονόμισμα σε φράγκο CFA, περιγράφοντάς το ως «αποικιακό νόμισμα» που τυπώνει η Γαλλία για 14 αφρικανικές χώρες τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, χρησιμοποιεί για να «εκμεταλλευτεί τους πόρους αυτών των εθνών».


Λεζάντα εικόνας,Το κλιπ έχει δημοσιευτεί ευρέως στα social mediaΣτη συνέχεια κρατά επάνω μια φωτογραφία ενός παιδιού που εργάζεται σε ένα ορυχείο χρυσού στη Μπουρκίνα Φάσο και ισχυρίζεται ότι «το 50% όλων όσων εξάγει η Μπουρκίνα Φάσο καταλήγει στο... γαλλικό ταμείο».

Στη συνέχεια κρατά επάνω μια φωτογραφία ενός παιδιού που εργάζεται σε ένα ορυχείο χρυσού στη Μπουρκίνα Φάσο και ισχυρίζεται ότι «το 50% όλων όσων εξάγει η Μπουρκίνα Φάσο καταλήγει στο... γαλλικό ταμείο».



«Ο χρυσός που αυτό το παιδί κατεβαίνει ένα τούνελ για να βγάλει, καταλήγει κυρίως στα ταμεία του γαλλικού κράτους».

Το βίντεο κλιπ τελειώνει λέγοντάς της «η λύση δεν είναι να πάρουμε Αφρικανούς και να τους φέρουμε στην Ευρώπη, η λύση είναι να απελευθερώσουμε την Αφρική από ορισμένους Ευρωπαίους που την εκμεταλλεύονται».

Εξετάσαμε έναν παρόμοιο ισχυρισμό το 2019, όταν ένας άλλος Ιταλός πολιτικός κατηγόρησε τη Γαλλία για τη φτωχοποίηση της Αφρικής και την ενθάρρυνση της μετανάστευσης στην Ευρώπη .

Ποια είναι τα στοιχεία;

Η Γαλλία τυπώνει νόμισμα - το φράγκο CFA - για 14 αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο Η συμμετοχή σε αυτό το νόμισμα είναι εθελοντική.

Το νόμισμα δημιουργήθηκε από τη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1940 για να χρησιμεύσει ως νόμιμο χρήμα στις τότε αφρικανικές αποικίες της.


Την εποχή που η κα Meloni υπέβαλε την αξίωσή της το 2019, η Γαλλία ζήτησε από τις αφρικανικές χώρες που χρησιμοποιούσαν το φράγκο CFA να καταθέσουν το 50% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων (όχι των εξαγωγών τους) στο γαλλικό δημόσιο ταμείο, με αντάλλαγμα μια εγγυημένη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ.ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΤην εποχή που η κα Meloni υπέβαλε την αξίωσή της το 2019, η Γαλλία ζήτησε από τις αφρικανικές χώρες που χρησιμοποιούσαν το φράγκο CFA να καταθέσουν το 50% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων (όχι των εξαγωγών τους) στο γαλλικό δημόσιο ταμείο, με αντάλλαγμα μια εγγυημένη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ.

Αυτές οι χώρες ήταν ελεύθερες να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αποθεματικά ανά πάσα στιγμή, αν το ήθελαν και η Γαλλία τους πλήρωσε τόκους διατηρώντας τα (στο 0,75%).

Ούτε η Γαλλία «ζήτησε το 50% όλων των εξαγωγών της Μπουρκίνα Φάσο».

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας , η Γαλλία δεν συγκαταλέγεται καν στους πέντε κορυφαίους προορισμούς για εξαγωγές της Μπουρκίνα Φάσο σε συνολική αξία, με την πρώτη εξαγωγή να είναι ο χρυσός. Το 2020, εξήγαγε σχεδόν το 90% του χρυσού της στην Ελβετία.

Ρωτήσαμε το γραφείο της κας Μελώνης εάν παραμένει στα σχόλιά της αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. Η γαλλική κυβέρνηση δεν απάντησε ούτε στο αίτημά μας για σχόλιο.

Τι συνέβη από τότε;

Τον Δεκέμβριο του 2019, ανακοινώθηκαν μεταρρυθμίσεις στη ζώνη CFA, καταργώντας την απαίτηση οι χώρες της ζώνης να καταθέτουν τα μισά αποθέματά τους στη Γαλλία.

Η Γαλλία ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς αποθεματικών πίσω πέρυσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων.

Το ΔΝΤ είπε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ότι ο λογαριασμός όπου διατηρούνταν αυτά τα αποθεματικά στη Γαλλία είχε κλείσει και ότι η Κεντρική Τράπεζα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (η οποία ελέγχει τη νομισματική πολιτική για οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο) διαχειρίζεται τώρα τα αποθέματα.

Είναι ελεύθερο να τα καταθέσει όπου επιλέξει.



Γιατί είναι αμφιλεγόμενη η ζώνη του γαλλικού νομίσματος;

Οι επικριτές της νομισματικής συμφωνίας CFA την έχουν χαρακτηρίσει λείψανο της αποικιοκρατίας, λέγοντας ότι έχει εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη για τις 14 αφρικανικές χώρες που αποτελούν μέρος της.

Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν έχουν λόγο να αποφασίζουν για τις νομισματικές πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί από τα ευρωπαϊκά έθνη στην Ευρωζώνη.

Ένα άρθρο για το Ινστιτούτο Brookings που εδρεύει στις ΗΠΑ πέρυσι ανέφερε ότι ενώ οι χώρες που χρησιμοποιούν το φράγκο CFA είχαν γενικά χαμηλότερο πληθωρισμό, η συμφωνία για το φράγκο CFA περιορίζει τις επιλογές πολιτικής τους, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλοι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ - η αύξηση της αξίας όλων των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών - των χωρών CFA και άλλων αφρικανικών οικονομιών ήταν αρκετά συγκρίσιμη με την πάροδο του χρόνου.



ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,GETTY IMAGES
Λεζάντα εικόνας,
Διαμαρτυρίες κατά του νομίσματος 
πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη το 2019

Η Γαλλία υπερασπίζεται το νομισματικό σύστημα ως διασφάλιση ενός «σταθερού οικονομικού πλαισίου» για τις οικονομίες που αποτελούν μέρος του, και καθώς το νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, λέει ότι παρέχει καλύτερη προστασία από οικονομικούς κλυδωνισμούς και βοηθά στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Και οι χώρες είναι ελεύθερες να εγκαταλείψουν τη ζώνη, προσθέτει.

https://www.bbc.com/news/63708313?xtor=AL-72-%5Bpartner%5D-%5Bbbc.news.twitter%5D-%5Bheadline%5D-%5Bnews%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D&at_ptr_name=twitter&at_bbc_team=editorial&at_link_id=980510A2-6AC4-11ED-9D10-FFC34744363C&at_medium=social&at_link_origin=BBCWorld&at_format=link&at_campaign=Social_Flow&at_campaign_type=owned&at_link_type=web_link