Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΙΡΑΝ - Η Ρωσία θεωρεί παράνομη την έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

 Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Γραφείο του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη Gennady Gatilov

ΜΟΣΧΑ, 25 Νοεμβρίου. /TASS/. Η Ρωσία πιστεύει ότι το ψήφισμα για τη δημιουργία διεθνούς αποστολής για τη διερεύνηση των φημολογούμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν, που εγκρίθηκε την προηγούμενη μέρα βάσει σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC) σε ειδική σύνοδο στη Γενεύη, δεν είναι θεμιτό. Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο γραφείο του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση είχε ένα «καθαρά πολιτικό πλαίσιο» και είχε στόχο να κατηγορήσει τις ιρανικές αρχές, απλώς και μόνο επειδή η Δύση τις βρίσκει αντιπαθητικές.

"Το θεωρούμε παράνομο, γιατί τέτοια πράγματα θα πρέπει να δημιουργηθούν με τη συναίνεση της ενδιαφερόμενης χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε υλοποιηθεί διαβουλεύσεις ή συμφωνίες για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού με το Ιράν. Όλα αυτά στοχεύουν στην άσκηση πολιτική πίεση στο Ιράν», επεσήμανε ο Γκατίλοφ.

Οι συντάκτες αυτής της πρωτοβουλίας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα να επικεντρωθούν στα προβλήματα των χωρών τους, πιστεύει ο απεσταλμένος της Ρωσίας. Διαφορετικά, «όλα αυτά μοιάζουν με ξεκάθαρη περίπτωση διπλών σταθμών».

«Αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο (6 Ιανουαρίου 2021, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την έγκριση των εκλογικών επιστροφών - TASS) θεωρείται από αυτούς ως επίθεση στη δημοκρατία, ενώ τα ίδια περιστατικά σε άλλες χώρες παρουσιάζονται ως «δικαίωμα έκφρασης γνώμης».Σαφώς βλέπουμε διπλά μέτρα και μέτρα και πολιτικοποίηση της κατάστασης», κατέληξε.

Το αντίστοιχο ψήφισμα, το οποίο προωθήθηκε ενεργά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, εγκρίθηκε από 25 αντιπροσωπείες από τα 47 μέλη του HRC. 6 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αρμενία, η Κίνα και η Κούβα, ψήφισαν κατά και 16 κράτη απείχαν.

Αναταραχή στο Ιράν

Η σημερινή αναταραχή στο Ιράν ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου μετά την κηδεία της 22χρονης Mahsa Amini. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η αστυνομία συνέλαβε τη νεαρή επειδή φορούσε ακατάλληλη μαντίλα. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, υπέστη καρδιακή προσβολή από την οποία πέθανε. Ωστόσο, φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι ο Amini είχε ξυλοκοπηθεί από την αστυνομία. Στις 7 Οκτωβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Ιράν δημοσίευσε μια επίσημη έκθεση που ανέφερε ότι ο Amini δεν είχε τραυματιστεί.

https://tass.com/politics/1541923