Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Κλιμάκωση: Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αναγνώρισαν τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος» – Ετοιμάζουν στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία.


 

Βάζουν τα θεμέλια

 μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης.


Σε μία κίνηση με ανυπολόγιστες συνέπειες προχώρησε τόσο το ΝΑΤΟ όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τα 30 μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος»

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Λετονία και η Εσθονία αναγνώρισαν την Ρωσία χώρα –χορηγό της τρομοκρατίας.

Η Γερουσία της Πολωνίας και η Βουλή της Τσεχίας επίσης ψήφισαν απόφαση με την οποία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ρωσίας ως καθεστώς τρομοκρατίας ενώ και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έχει αναγνωρίσει την Ρωσία ως χώρα με καθεστώς τρομοκρατίας.

Οι κινήσεις δεν κλιμακώνουν απλά την σύγκρουση αλλά βάζουν τα θεμέλια στρατιωτικής εμπλοκής ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ουκρανία.

Για λόγους “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” πραγματοποιήθηκε άλλωστε η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Ιράκ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα

Πιο αναλυτικά, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως κράτος τρομοκράτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και βουλευτής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» Yegor Cherne.

«Εγκρίνουμε ψήφισμα, το οποίο καλεί όλους τους συμμάχους να ορίσουν με σαφήνεια ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και το ισχύον της καθεστώς δρουν ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ Jerry Connolly πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το ψήφισμα απευθύνει επίσης έκκληση για τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τσέρνιεβ.

«Όλες και οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας μας.

Ένα τέτοιο δικαστήριο θα επιτρέψει όχι μόνο να καταδικαστούν οι άμεσοι εκτελεστές των εγκλημάτων πολέμου, αλλά και η ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η απόφαση θα σταλεί στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ» έγραψε o Cherne.

«Το ψήφισμα κατονομάζει τη Ρωσία ως την πιο άμεση απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο Τόμας Βάλασεκ, επικεφαλής της σλοβακικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

«Δηλώνει ξεκάθαρα ότι το κράτος της Ρωσίας, υπό το σημερινό καθεστώς της, είναι τρομοκρατικό», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ρωσία παραβίασε τις συμφωνίες της με τη Συμμαχία, επομένως, η διάταξη για τον περιορισμό της εμπροσθοφυλακής των στρατευμάτων είναι «άκυρη».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ψήφισμα έλαβε υπ όψιν τις προσδοκίες για αύξηση των προμηθειών εξοπλισμού προς την Ουκρανία, την επεξεργασία συγκεκριμένων βημάτων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη δημιουργία μηχανισμού για την καταβολή αποζημιώσεων από την Ρωσία για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην χώρα.

Ο Cherne επισήμανε ότι το ψήφισμα με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι οι αντιπρόσωποι επισήμαναν ιδιαίτερα ότι ο ουκρανικός στρατός θα δυναμώσει το ΝΑΤΟ, για αυτόν τον λόγο το να γίνει μέλος η Ουκρανία είναι επιθυμητό και σημαντικό για τη Συμμαχία.

Ο Ουκρανός πολιτικός είπε επίσης ότι το ψήφισμα συνιστά μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που δείχνει τις διαθέσεις που επικρατούν στους δυτικούς κοινοβουλευτικούς κύκλους και πως επηρεάζει τις ηγεσίες των χωρών στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων.

Το ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε τη Ρωσία «χώρα που προωθεί την τρομοκρατία»

«Χώρα που προωθεί και υποκινεί την τρομοκρατία» χαρακτήρισε τη Ρωσία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα Τεταρτη (23/11).

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζει «τρομοκρατικό κράτος» τη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις δημοκρατίες να υιοθετήσουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους 494 ευρωβουλευτών. Κατά ψήφισαν 58 ευρωβουλευτές ενώ απείχαν 44.

Την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ρωσία αποτελεί «ένα τρομοκρατικό καθεστώς, λόγω της σκόπιμης φυσικής καταστροφής αστικών υποδομών και των μαζικών δολοφονιών Ουκρανών πολιτών, που έχουν στόχο την εξάλειψη του ουκρανικού λαού».

Καλούνται ακόμη τα 27 κράτη μέλη να χαρακτηρίσουν με τον τρόπο αυτό τη Ρωσία «με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει πολιτικές στις κυβερνήσεις των 27 ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ψηφίσματά του είναι μη δεσμευτικά.

warnews247.gr