Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ερντογάν - Η Τουρκία θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Συρία......

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δείχνει διάφορες επιθέσεις πυραύλων.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας (YPG), μετά από τέσσερις ημέρες επιδρομών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι τα χτυπήματα - τα οποία ο υπουργός Άμυνας του ισχυρίστηκε ότι «εξουδετέρωσαν» 254 τρομοκράτες - ήταν «μόνο η αρχή».

Η Τουρκία κατηγόρησε κουρδικές ομάδες για μια πρόσφατη φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Το YPG αρνήθηκε ανάμειξη και είπε ότι οι επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία έχουν σκοτώσει 30 πολίτες και 11 μαχητές.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι τουρκικές επιθέσεις είχαν «απειλήσει άμεσα την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού» που εργάζεται στη Συρία για να νικήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και κυριαρχείται από το YPG, κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τον βομβαρδισμό της Κωνσταντινούπολης ως πρόσχημα για να εξαπολύσει μια μακροχρόνια σχεδιασμένη διασυνοριακή επίθεση.

Ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει τρεις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας με συμμαχικές ομάδες ανταρτών της Συρίας στη βόρεια Συρία από το 2016 και ελέγχει επί του παρόντος μια περιοχή εδάφους που εκτείνεται σε περισσότερα από 325 χιλιόμετρα (200 μίλια) των συνόρων.

Η πιο πρόσφατη επιχείρηση, το 2019, είδε την Τουρκία να καταλαμβάνει την περιοχή μεταξύ των πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αΐν προτού η Ρωσία μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική ομάδα, επιμένοντας ότι είναι προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει αγωνιστεί για την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία για δεκαετίες. Το PKK έχει επίσης αρνηθεί ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία σκότωσε έξι άτομα στην κεντρική λεωφόρο Istiklal της πόλης στις 13 Νοεμβρίου.

Σε μια ομιλία του σε μέλη του AK Party του στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εξασφαλίσει τα σύνορά της με τη Συρία και να δημιουργήσει έναν "διάδρομο ασφαλείας" ήταν "πιο ισχυρή από ποτέ".

«Συνεχίζουμε την αεροπορική επιχείρηση και θα κατέβουμε σκληρά εναντίον των τρομοκρατών από ξηρά την πιο βολική στιγμή για εμάς», προειδοποίησε.

Ο διοικητής των SDF Mazloum Abdi είπε στο Al-Monitor ότι πιστεύει ότι η γενέτειρά του, το Kobane, θα είναι ο «πραγματικός στόχος» κάθε χερσαίας επίθεσης και ισχυρίστηκε ότι η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη «διαπράχθηκε από ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που λειτουργούν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας».

Ο κ. Abdi είπε επίσης ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν την Τουρκία.

Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι μια πλήρης χερσαία επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας.

«Ελπίζουμε ότι τα επιχειρήματά μας θα ακουστούν στην Άγκυρα και θα βρεθούν άλλοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος», δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ την Τετάρτη μετά τις συνομιλίες στο Καζακστάν.

Οι ΗΠΑ, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησαν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε κλιμάκωση στον στόχο της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ βασίστηκαν στο YPG και άλλες πολιτοφυλακές των SDF για να νικήσουν το IS στην ανατολική Συρία.

Οι SDF ανέφεραν την Τετάρτη ότι πέντε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας που φρουρούσαν το στρατόπεδο κράτησης αλ Χολ, όπου κρατούνται οι συγγενείς των υπόπτων μαχητών του ΙΚ.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι μια επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον του κύριου αρχηγείου του Μαζλούμ Άμπντι βόρεια της πόλης Χασάκε την Τρίτη έθεσε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα. Οι SDF ανέφεραν ότι το χτύπημα σκότωσε δύο μαχητές τους.

https://www.bbc.com/news/world-63727665?xtor=AL-72-%5Bpartner%5D-%5Bbbc.news.twitter%5D-%5Bheadline%5D-%5Bnews%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D&at_campaign_type=owned&at_campaign=Social_Flow&at_link_type=web_link&at_bbc_team=editorial&at_ptr_name=twitter&at_link_id=3B4046AA-6B39-11ED-9D10-FFC34744363C&at_medium=social&at_format=link&at_link_origin=BBCWorld