Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Η Λετονία εμποδίζει τις αποστολές ρωσικών λιπασμάτων στις φτωχότερες χώρες.

Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

© Vladimir Gerdo/TASS

 Όπως είπε η Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της να εφαρμόσει την πρωτοβουλία της για δωρεάν μεταφορά ορυκτών λιπασμάτων στις φτωχότερες χώρες μαζί με εμπειρογνώμονες από την ομάδα του Γενικού Γραμματέα της UNCTAD και το προσωπικό του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

ΜΟΣΧΑ, 24 Νοεμβρίου. /TASS/. Η Λετονία συνεχίζει να εμποδίζει την αποστολή ρωσικών ορυκτών λιπασμάτων στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Πέμπτη.

"Η πρώτη παρτίδα φορτίου έχει προγραμματιστεί να σταλεί αυτή την εβδομάδα - πρόκειται για 20.000 μετρικούς τόνους από την Ολλανδία στο Μαλάουι. Το μεγαλύτερο μέρος του λιπάσματος, κυρίως στη Λετονία, δεν έχει ακόμη επιθεωρηθεί λόγω της άρνησης της Ρίγα να δεχθεί επιθεωρητές του ΟΗΕ Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τόσο τους ήρωες όσο και τους αντιήρωές του. Προτρέπουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ιδιαίτερα την ΕΕ, να καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλίσουν τη μεταφορά των ρωσικών λιπασμάτων στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, που τα χρειάζονται τόσο πολύ ως φαγητό», είπε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της να εφαρμόσει την πρωτοβουλία της για δωρεάν μεταφορά ορυκτών λιπασμάτων στις φτωχότερες χώρες μαζί με εμπειρογνώμονες από την ομάδα του Γενικού Γραμματέα της UNCTAD και το προσωπικό του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, είπε η εκπρόσωπος. «Θα θέλαμε να επαναλάβουμε και να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για μια καθαρά ανθρωπιστική αποστολή για παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, η οποία έχει μπλοκαριστεί εδώ και σχεδόν τρεις μήνες από ευρωπαϊκές χώρες: Λετονία, Εσθονία, Βέλγιο και Ολλανδία. Διατηρούν ρωσικά προϊόντα στα λιμάνια τους», πρόσθεσε.

Εάν η Δύση νοιάζεται τόσο για τις λιγότερο ανεπτυγμένες και άπορες χώρες όσο λένε ότι νοιάζονται, τότε «πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της σε σχέση με τη Ρίγα και όχι μόνο τη Ρίγα για να επιλύσει την κατάσταση».

https://tass.com/economy/1541455