Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν νέο χτύπημα κατά των Χούτι στην Υεμένη.

 Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στο νέο χτύπημα.

Σημαία της Υεμένης Valery Sharifulin/TASS
Σημαία της Υεμένης
© Valery Sharifulin/TASS

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 13 Ιανουαρίου. /TASS/. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν νέα επίθεση σε τοποθεσίες των Χούθι στην Υεμένη, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που ανήκει στους Χούτι μετέδωσε ότι αμερικανικά και βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέα αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στο νέο χτύπημα.

Το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν επιδρομές χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια εναντίον στόχων του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ (Χούτι) σε πολλές πόλεις της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων της Σαναά και της Χοντέιντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις «πρωτοφανείς επιθέσεις των Χούτι» στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι στόχοι περιελάμβαναν θέσεις πυραύλων, UAV και σταθμούς ραντάρ Χούτι.

Μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι θα χτυπήσουν το ισραηλινό έδαφος και θα αποτρέψουν τυχόν πλοία που συνδέονται με τη χώρα να περάσουν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ αλ-Μαντάμπ μέχρι την επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα σταμάτησε. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού εκτιμά ότι οι Χούτι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 20 πολιτικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των υποστηρικτών του Ansar Allah συνεχίζεται στην Υεμένη από τον Αύγουστο του 2014. Όταν τον Μάρτιο του 2015, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εισέβαλε στη χώρα, η σύγκρουση εισήλθε στην πιο ενεργή φάση της. Τον Απρίλιο του 2022, τα μέρη της σύγκρουσης κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, η οποία έληξε στις 2 Οκτωβρίου, αλλά οι διαβουλεύσεις δεν σταμάτησαν.

https://tass.com/world/1731843