Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία υπογράφουν μνημόνιο για την καταπολέμηση της απειλής ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.

 Ο Yasar Guler δήλωσε ότι μόνο οι ναυτικές δυνάμεις των τριών υπογραφόντων μνημονίων θα συμμετάσχουν στην καταπολέμηση της απειλής ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.

ΑΓΚΥΡΑ, 11 Ιανουαρίου. /TASS/. Τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ναυτικής ομάδας κατά των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο X (πρώην Twitter).

"Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις [στην Ουκρανία] έχουν επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας απειλή ναρκών. Το περασμένο καλοκαίρι, οι τρεις χώρες αποφάσισαν να λάβουν προστατευτικά μέτρα και να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα. Η απόφαση ελήφθη και τώρα μπορείτε να δείτε ότι Θα συσταθεί επιτροπή που θα λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή στο έργο [πολυμερούς κατά των ναρκών] με πλειοψηφία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στην τελετή υπογραφής.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι μόνο οι ναυτικές δυνάμεις των τριών υπογραφόντων μνημονίων θα συμμετάσχουν στην καταπολέμηση της απειλής ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.

"Αυτή η πρωτοβουλία θα είναι ανοιχτή μόνο για πλοία από τα τρία έθνη της Μαύρης Θάλασσας. Εκτιμούμε τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες εκτός της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και οι σύμμαχοί μας στο έργο. Οι προσπάθειές τους για τη διευκόλυνση αυτών των δραστηριοτήτων ενδέχεται να καθοριστούν αργότερα υπό τις κατάλληλες συνθήκες », είπε ο υπουργός.

Ο Γκιουλέρ θεωρεί το μνημόνιο «ως σημαντική συμβολή στη διατήρηση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα». «Θα συσταθεί κοινή επιτροπή που θα περιλαμβάνει μέλη των ναυτικών των τριών εθνών» για να διεκπεραιώσει τις εργασίες και να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με την πιθανή συμβολή άλλων παραθαλάσσιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος αρχηγός Άμυνας επεσήμανε επίσης ότι νωρίτερα, η Άγκυρα «έκανε εξαιρετική δουλειά για να οργανώσει έναν διάδρομο σιτηρών» προκειμένου να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια. «Ενεργούσαμε πάντα με προσεκτικό, υπεύθυνο και αμερόληπτο τρόπο και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε έτσι με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με τα [τουρκικά] Στενά, η οποία έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα και την περιφερειακή ασφάλεια. Ευχαριστούμε όλες τις χώρες για τη δέσμευσή τους στο γράμμα της σύμβασης και αναμένουμε από αυτές να διατηρήσουν την ίδια στάση απέναντί ​​της», επεσήμανε ο Γκιουλέρ.

Νάρκες που παρασύρονται στη Μαύρη Θάλασσα έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί σε λιμάνια των παράκτιων χωρών και έχουν πλησιάσει ακόμη και τις εκβολές του στενού του Βοσπόρου. Αυτό ώθησε την Τουρκία να συνυποστηρίξει τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας που θα ναρκοθέτησε τη θάλασσα. Οι αντιπροσωπείες των τριών χωρών δημιούργησαν άμεση επαφή τον Σεπτέμβριο του 2023, συντάσσοντας ένα τριμερές μνημόνιο.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις κατά των ναρκών στα ρουμανικά ύδατα τον Σεπτέμβριο του 2023. Η άσκηση, η οποία έλαβε χώρα στη Μαύρη Θάλασσα και στο δέλτα του ποταμού Δούναβη, συμμετείχε πάνω από 200 στελέχη του ναυτικού από Βουλγαρία, Γαλλία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

https://tass.com/defense/1731063