Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ο Ζελένσκι προσγειώνεται στη Λιθουανία για περιοδεία σε συμμάχους της Βαλτικής.

 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε το πρωί της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας για μια απροειδοποίητη επίσκεψη στα κράτη της Βαλτικής , πιστούς συμμάχους της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής — όλες οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που είναι τώρα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ — είναι από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας .

"Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι οι αξιόπιστοι φίλοι και οι εταίροι μας με αρχές. Σήμερα, έφτασα στο Βίλνιους πριν πάω στο Ταλίν και τη Ρίγα", είπε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

«Η ασφάλεια, η ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η συνεργασία στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα drones και ο περαιτέρω συντονισμός της ευρωπαϊκής υποστήριξης είναι όλα στην ημερήσια διάταξη», είπε.

Η περιοδεία στη Βαλτική σηματοδοτεί το πρώτο επίσημο ταξίδι του Zelensky στο εξωτερικό φέτος.

Στη Λιθουανία, βασικό δωρητή για την Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε ότι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και θα συναντηθεί με την ουκρανική κοινότητα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου αμφιταλαντεύονται για νέα βοήθεια, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας .

Η Ουκρανία έχει δεχθεί έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, απαντώντας με πλήγματα στη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τους συμμάχους να διατηρήσουν τη ροή της στρατιωτικής υποστήριξης και είχε κατ' ιδίαν συνομιλίες με αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Νορβηγία τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια) έχει κολλήσει στις Βρυξέλλες μετά το βέτο της Ουγγαρίας, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ παραμένει διχασμένο σχετικά με την αποστολή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία.

https://www.hurriyetdailynews.com/zelensky-lands-in-lithuania-on-tour-of-baltic-allies-189559