Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Οι σκανδιναβικές χώρες χαιρετίζουν τα νέα αμυντικά σύμφωνα των ΗΠΑ ως ιστορικό βήμα εν μέσω ρωσικής απειλής. Η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία υποστηρίζουν μια «μακροπρόθεσμη, ξεκάθαρη και ρεαλιστική πολιτική για τη Ρωσία», γράφουν οι υπουργοί Άμυνας τους σε ένα άρθρο.


 Ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Πεντάγωνο κατά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας/ Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας συνέταξαν κοινή δημοσίευση χαιρετίζοντας τις νέες αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ιστορικό βήμα» που καταδεικνύει συναίνεση για την ασφάλεια στη Βόρεια Ευρώπη εν μέσω της ρωσικής απειλής.

«Το ότι οι τρεις χώρες μας υπέγραψαν τώρα, κατά τη διάρκεια 15 ημερών, διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι μια φυσική συνέχεια αυτής της εξέλιξης και ένα σημαντικό βήμα στη σκόπιμη προσαρμογή μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες πολιτικής ασφάλειας», έγραψαν οι σκανδιναβικοί αξιωματούχοι στο GP.se.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσώπευε ένα «σημείο θραύσης» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που κατέστησε αναγκαία την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Υποστηρίζουμε μια μακροπρόθεσμη, ξεκάθαρη και ρεαλιστική πολιτική για τη Ρωσία, η οποία βασίζεται σε μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα.

 Ελπίζουμε ότι η Ρωσία αναπτύσσεται σε μια ειρηνική και δημοκρατική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υποθέσει –και να προετοιμαστεί– ότι η χώρα θα αποτελεί απειλή για εμάς για πολύ καιρό ακόμη», υποστήριξαν.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα νέα αμυντικά σύμφωνα θα διευκολύνουν την έγκαιρη και αποτελεσματική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σε μια επιδεινούμενη κατάσταση, με την αμερικανική παρουσία να λειτουργεί αποτρεπτικά.

«Οι συμφωνίες ενισχύουν την ασφάλεια τόσο για τις χώρες μας όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τις γειτονικές μας χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

Ισχύουν διμερώς, αλλά θα διευκολύνουν επίσης τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συμμαχίας στο σύνολό της. 

Αυτό είναι κεντρικής σημασίας για εμάς», έγραψαν οι υπουργοί.

Είπαν ότι είναι ισχυρό το γεγονός ότι η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν τώρα «αποτελεσματικές και παρόμοιες μορφές συνεργασίας με τις ΗΠΑ διμερώς», σηματοδοτώντας τη συναίνεση και ενισχύοντας την περιφερειακή ασφάλεια.

Τον Δεκέμβριο, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία υπέγραψαν μια διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (DCA) που θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να αναπτύξει τα στρατεύματά του στο έδαφός τους. 

Η Νορβηγία όχι μόνο είχε υπογράψει το δικό της DCA το 2021, αλλά το επόμενο έτος συμπλήρωσε την αρχική συμφωνία για να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.

https://euromaidanpress.com/2024/01/13/nordic-nations-hail-new-us-defense-pacts-as-historic-step-amid-russian-threat/

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...