Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι σίγουρα μια μέρα θα επισκεφθεί τα νησιά των νότιων Κουρίλων, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διαμάχης με την Ιαπωνία που διαρκεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


 ΜΟΣΧΑ - Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι σίγουρα μια μέρα θα επισκεφθεί τα νησιά των νότιων Κουρίλων, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διαμάχης με την Ιαπωνία που διαρκεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα νησιά είναι γνωστά από την Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη.

Τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν τα τέσσερα νησιά στα ανοιχτά του Χοκάιντο της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμειναν στα χέρια της Μόσχας, εμποδίζοντας τις δύο χώρες να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης.

Σε μια συνάντηση στη ρωσική πόλη Khabarovsk της Άπω Ανατολής στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Πούτιν ρωτήθηκε για το νησί Kunashir, το οποίο είναι ένα από τα νησιά της αμφισβητούμενης επικράτειας.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι ο τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί στα νησιά.

«Λένε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον εκεί», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με μεταγραφή του Κρεμλίνου. «Δυστυχώς δεν έχω πάει ποτέ εκεί - σίγουρα θα πάω εκεί».

Βρίσκονται στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, τα αμφισβητούμενα νησιά εκτείνονται για 1.250 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της χερσονήσου Καμτσάτκα της Ρωσίας προς τα νότια μέχρι το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

https://www.straitstimes.com/asia/russias-putin-says-he-will-visit-disputed-kuril-islands