Εξηγημένη κατά δύναμη
Ποιος έγραψε την Aποκάλυψη;
Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής
Που την έγραψε;
Εξορισμένος στην Πάτμο , μέσα σε ένα σπήλαιο που υπάρχει και σήμερα και ονομάζεται "Ιερόν Σπήλαιον ή σπήλαιον της Αποκαλύψεως". Του την αποκάλυψε ο Θεός και αυτός την κατέγραψε με την βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου.
132Kb : 32 δευτ
Η παράδοση υποστηρίζει ότι ο βράχος του σπηλαίου, μέσα στο οποίο ο Θεός Αποκάλυψε στον Ιωάννη τα μέλλοντα, σχίστηκε δημιουργώντας μια μεγάλη ρωγμή. Η ρωγμή αυτή καταλήγει σε τρεις νέες ρωγμές (που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα) και μέσα από τις οποίες ακούγονταν η φωνή του Θεού η οποία υπαγόρευε στον Ιωάννη την Αποκάλυψη.
Πότε;
Κατά το 14ο έτος της βασιλείας του αυτοκράτορα Δομετενιανού 95-95 μ.Χ.
Γιατί ο Θεός μας Αποκάλυψε;
"Αποκάλυψις Ιησού Χριστού, ήν έδωκε αυτώ ο Θεός, δείξαι τοις δούλοις αυτού ά δεί γεννέσθαι εν τάχει" δηλ. για να δείξει ο Θεός στους πιστούς τι θα γίνει στο μέλλον.
Πότε θα γίνουν "τα της Αποκάλυψις";
Δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία, καθώς για το τέλος της ανθρωπότητας με την δευτέρα παρουσία, μόνο ο Θεός γνωρίζει όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Ιησούς στην Αγία γραφή.
Πώς περιγράφει η Αποκάλυψις τα γεγονότα;
Ανακυκλικά, δηλαδή δεν αναφέρονται κατά χρονολογική σειρά, αλλά επαναλαμβάνονται τα ίδια γεγονότα κατά διαφορετικό τρόπο. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται και συνάγεται από τα λεγόμενα του Ιωάννη.
Η Αποκάλυψη χωρίζεται στους εξής 3 κύκλους (αυτός των 7 βροντών δεν φανερώθηκε):
1) ΕΠΤΑ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ
2) ΕΠΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ
ΕΠΤΑ ΒΡΟΝΤΕΣ (ΜΥΣΤΙΚΕΣ)
3) ΕΠΤΑ ΦΙΑΛΕΣ
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ»
1η σφραγίδα «Ο ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ»
ΙΣΤ'1 Είναι ο ίππος με τον καβαλάρη με το τόξο στον οποίο έχει δοθεί η δύναμη της νίκης.
Υποστηρίζεται ότι ο λευκός ίππος της νίκης είναι αυτός του Χριστού.
2η σφραγίδα «ΠΥΡΡΟΣ ΙΠΠΟΣ»
ΙΣΤ'3Ο δεύτερος ίππος είναι ο ίππος με τον καβαλάρη που κρατάει ένα μεγάλο σπαθί. Αυτός θα αρπάξει την ειρήνη από την γη και ο ένας άνθρωπος θα σφάζει τον άλλον.
Και στις μέρες του περιβόητου 2000 «μιλένιουμ» υπήρχαν γύρω στους 50 πόλεμους σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με την προφητεία, αλλά και με οποιαδήποτε στατιστική για την συμπεριφορά του ανθρώπου, ουδέποτε θα σταματήσουν πριν την 2α Παρουσία.
3η «ΜΕΛΑΣ ΙΠΠΟΣ»
ΣΤ'5 Ο τρίτος ίππος είναι ο μαύρος πάνω στον οποίο ο καβαλάρης κρατάει μια ζυγαριά. Και μια λίτρα σιταριού ένα δηνάριο, και τρεις κριθαριού ένα δηνάριο αλλά σε λάδι και κρασί μην αδικήσεις.
Ο παραπάνω καβαλάρης είναι ο καβαλάρης της πείνας και της φτώχειας. Δυο δυστυχίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στον πλανήτη γη. Παρ όλη την τεχνολογική εξέλιξη της Ευρώπης και των Η.Π.Α., πολλά κράτη του κόσμου βρίσκονται σε άθλια οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου δεν ωφελεί σε τίποτα παρά στην αύξηση αυτού του χάους στον οποίο ο πλούσιος πλουτίζει κι ο φτωχός φτωχαίνει περισσότερο. Ως και στις ανεπτυγμένες κοινωνίες 3% των ανθρώπων έχουν το 98% του πλούτου. Σήμερα (2005) πάνω από το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας. Και πολλοί άλλοι κάτω από τα όρια αυτά. Όσο αφορά το λάδι και το κρασί για τα οποία ομιλά ο Ιωάννης ότι δεν υπάρχει έλλειψη, άλλο πράγμα εννοεί. Κατά την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, αυτός δένει τα τραύματα του συνανθρώπου του με λάδι και κρασί. Αποτελούν δηλαδή το λάδι και το κρασί την ψυχική μας αγάπη, συμπόνια, συμπαράσταση προς τους άλλους. Παρ όλη δηλαδή την έλλειψη σε τρόφιμα στον κόσμο, θα υπάρχουν ακόμα αυτό που λέμε «ψυχικά εφόδια» κι αγάπη για τον συνάνθρωπο.
4η σφραγίδα «ΧΛΩΡΟΣ ΙΠΠΟΣ»
ΣΤ'7 Το τέταρτο άλογο έχει χρώμα κίτρινο και καβαλάρης του είναι ο Θάνατος, ενώ από πίσω του ακολουθεί ο ’δης. Και του δόθηκε δύναμη στο 1/4 της γης ώστε να πεθαίνουν οι άνθρωποι από πολέμους, από πείνα, από φυσικό θάνατο και από τα ζώα.
Φανερά εδώ μιλά για τον θάνατο των ανθρώπων ο οποίος θα έρχεται με διάφορους τρόπους
5η σφραγίδα «ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΜΕΝΩΝ»
ΣΤ'9 Εδώ ο Ιωάννης μόλις αφαιρέθηκε η 5η σφραγίδα είδε κάτω από το θυσιαστήριο τις ψυχές αυτών που πέθαναν για τον λόγο του Θεού και για την μαρτυρία του Χριστού. Ακούστηκε δε η φωνή τους η οποία απορεί γιατί ακόμη το αίμα τους δεν έχει εκδικηθεί εφόσον πέθαναν άδικα. Τους δόθηκε λοιπόν άσπρη στολή και μικρή ανάπαυσις μέχρι να μαρτυρήσουν και οι επόμενοι "αδελφοί τους" στο μέλλον.
Ο Ιωάννης ομιλεί για αυτούς που θα μαρτυρήσουν για τον Θεό και τον Χριστό. Η Θεία δικαιοσύνη για την τιμωρία των δολοφόνων των μαρτύρων, θα έρθει στο μέλλον, εφόσον όμως πρώτα μαρτυρήσουν όλοι όσοι είναι να μαρτυρήσουν για τον Θεό. Ο Χριστιανισμός θα διώκεται σε διάφορες στιγμές της Ιστορίας στα διάφορα μέρη της γης και κάποιοι πάντα θα πεθαίνουν προσπαθώντας να τον διαδώσουν .
6η «Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ»
ΣΤ'12 Με το άνοιγμα της έκτης σφραγίδας έγινε σεισμός μεγάλος και ο ήλιος έχασε την λάμψη του και έγινε μαύρος και η σελήνη έγινε σαν αίμα (κοκκίνισε).ΣΤ'13 Τα αστέρια του ουρανού έπεσαν στην γη σαν τα σύκα της συκιάς που την κουνάει ο άνεμος. ΣΤ'14 Ο ουρανός άνοιξε σαν βιβλίο και κάθε όρος και νησί της γης κινήθηκε.ΣΤ'15Και οι βασιλιάδες της γης οι μεγιστάνες και οι χιλίαρχοι και οι πλούσιοι και οι ισχυροί και όλοι οι δούλοι και οι ελεύθεροι κρύφτηκαν μέσα στα σπήλαια και μέσα στα βουνά.ΣΤ'16 Και είπαν οι άνθρωποι αυτοί στα βουνά και στις πέτρες να πέσουν πάνω τους και να τους κρύψουν από το πρόσωπο του Θεού και από την οργή του Χριστού, γιατί έφτασε η μεγάλη μέρα της οργής του και δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει. ΣΤ'17 Και είδα τέσσερις αγγέλους στις τέσσερις γωνιές της γης κρατώντας τους τέσσερις ανέμους ώστε να μην φυσάει ούτε στην στεριά, ούτε στην θάλασσα ούτε και σε όλα τα δέντρα. Ζ΄2 Και είδα άλλον άγγελο να έρχεται από ανατολάς έχοντας έμβλημα Θεϊκό και φώναξε στους άλλους τέσσερις να μην τιμωρήσουν την γη, την θάλασσα, τα δέντρα αν δεν σφραγισθούν πρώτα τους δούλους του Θεού στα μέτωπα.Ζ'4 Και ο αριθμός των σφραγισμένων ήταν 144.000 Ζ'9 και είδα ενώπιον του θρόνου (του Θεού), πάρα πολύ κόσμο ο οποίος ήταν αδύνατο να μετρηθεί , και φορούσαν λευκά ρούχα και κρατούσαν κλαριά από φοίνικες στα χέρια τους Ζ'10 και έλεγαν ότι η σωτηρία αυτών οφείλεται στον Θεό και στο Χριστό.Ζ'13 και ρώτησε ο Θεός "ποιοι είναι αυτοί με τα άσπρα ρούχα;"Z'14 και απάντησα Κύριε εσύ γνωρίζεις. Και μου είπε, αυτοί είναι οι ερχόμενοι από μεγάλες θλίψεις και οι κάτασπρες στολές έχουν λευκανθεί με το αίμα του Χριστού.Ζ'15 Γι' αυτό είναι ενώπιον του Θεού και Τον λατρεύουν ημέρα και νύχτα. Και ο Θεός θα τους προστατεύσει από πείνα, δίψα, από το κάψιμο του ήλιου Ζ'17 και ο Χριστός θα τους οδηγήσει σε πηγή ζωής και ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους.
Παρουσιάζονται τα σημάδια της καταστροφής του κτιστού κόσμου, τα οποία θα συνοδεύονται από το μελάνιασμα του Ήλιου (όπως θα ειπωθεί στις επτά σάλπιγγες, κατά το ένα τρίτο), από το κοκκίνισμα της σελήνης και από την μεγάλη σεισμική δραστηριότητα πάνω σε όλη τη γη. Λόγω της καταστροφής δεν θα υπάρχει διαφορά μεταξύ μεγάλων-μικρών, πλουσίων-φτωχών. Η τιμωρία ή η ταφόπλακα πάντα εξισώνει τις κοινωνικές διαφορές. Φαίνεται δε ότι οι Χριστιανοί θα είναι προστατευμένοι από τον Θεό. Αν όχι σε αυτή τη ζωή σίγουρα στην μεταθανάτιο.
Σε αυτό το χωρίο ο Ιωάννης ομιλά και για τους 144.000 οι οποίοι σφραγίσθηκαν από τον Θεό και είναι αυτοί της μάχης του Αρμαγεδδών. Αντίθετα αυτοί που πέρασαν από μεγάλες θλίψεις και που θα σωθούν από τον Χριστό είναι πάρα πολλοί, αμέτρητοι όπως τονίζει ο Ιωάννης. Αυτοί είναι εκείνοι που πιστεύουν και λατρεύουν σαν Θεό τους τον Έναν και Μοναδικό ΑΛΗΘΙΝΟ Θεό. Αυτόν της Καινής και της Παλαιάς Διαθήκης.
6η «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ»
Η΄1 Όταν ανοίχθηκε η έβδομη σφραγίδα έγινε μεγάλη ησυχία στον ουρανό για μισή ώρα. Και είδα 7 αγγέλους μπρος από το Θεό και τους δόθηκαν επτά σάλπιγγες.Η'5και ένας άγγελος πείρε ένα λιβανιστήρι και το γέμισε με φωτιά από το θυσιαστήριο (εκεί βρίσκονταν οι ψυχές των μαρτύρων) και το έριξε στη γη. Και ακούστηκαν βροντές και αστραπές και μεγάλοι σεισμοί. Η'6 και οι 7 άγγελοι ετοιμάστηκαν για να σαλπίσουν.
Μεγάλη σημασία φαίνεται πως έχουν οι επτά σάλπιγγες, αφού η έβδομη σφραγίδα από μόνη της αναφέρεται αποκλειστικά στην προετοιμασία τους.