Φωτ. Intimenews
Για έναν σκληρό χειμώνα ετοιμάζεται η Ευρώπη, με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, μετά από πολλά χρόνια, να καθιστά τη Γηραιά Ήπειρο απολύτως εξαρτημένη από τις διαθέσεις του καιρού.
Εν μέσω του μπαράζ ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα (ήδη αρκετές χώρες έχουν λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης), οι κυβερνήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία εύχονται για έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς υπερβολικό ψύχος.
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να βιώσουμε ευρείες διακοπές ρεύματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων. Βέβαια, για να φθάσουμε σε αυτό το δυσμενές σενάριο, πρέπει να μεσολαβήσει μια σειρά αρνητικών εξελίξεων.
Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να παραμείνουν χαμηλές, η Ευρώπη να ζήσει έναν βαρύ χειμώνα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μην προσφέρουν τα αναμενόμενα και το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο αέριο) να συνεχίσει να κατευθύνεται προς την ασιατική και όχι την ευρωπαϊκή αγορά.
Το τίμημα της μετάβασης
Στα παραπάνω, φυσικά, θα πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι το οποίο ανεβάζει σημαντικά το τίμημα της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Οι επενδύσεις σε «βρόμικες» πηγές έχουν υποχωρήσει σημαντικά (στην Ελλάδα έχουν κλείσει οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες) και επομένως, το στοίχημα της Ευρώπης είναι να αποδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
Την ίδια ώρα, στο εκρηκτικό ενεργειακό μίγμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, ως απόρροια των μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ (LNG).
Ιδίως δε, αν λάβουμε υπόψη ότι το φυσικό αέριο έχει καίρια σημασία στην εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» Ευρώπη, κάτι το οποίο έχει καταστήσει πολλές χώρες της ηπείρου απολύτως εξαρτημένες από αυτό.
«Η κατάσταση θα γίνει πολύ άσχημη, αν δεν δράσουμε άμεσα και δεν γεμίσουμε τα αποθέματά μας. Μπορείς να αντέξεις μία εβδομάδα χωρίς ρεύμα, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αέριο» τονίζει ενδεικτικά ο Μάρκο Αβλέρα, επικεφαλής της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Snam.
Ο κίνδυνος της ακρίβειας
Στο μεταξύ, ενόσω η ενεργειακή προσφορά κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και μαζί με αυτήν ανακάμπτει και η βιομηχανική δραστηριότητα.
Η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ως απόρροια όλων των παραπάνω, ενισχύει τους πληθωριστικούς κινδύνους, οι οποίοι ήδη αποτυπώνονται σε μια σειρά ανατιμήσεων σε βασικά είδη ανάγκης.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να θωρακίσουν τα νοικοκυριά έναντι των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος, με τις Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία να ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των καταναλωτών.
«Το ρεύμα θα γίνει ακριβό για τους καταναλωτές, θα γίνει ακριβό για τους μεγάλους ενεργειακούς χρήστες» προεξοφλεί ο επικεφαλής της βρετανικής ενεργειακής εποπτικής αρχής.
«Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου πρόκειται να ανεβούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Θα βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 12 ετών» σπεύδει να προσθέσει.
Από την αρχή του έτους, άλλωστε, η τιμή του αερίου στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί, καθώς τα μειωμένα αποθέματα (μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ), σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg