Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Η Μόσχα προτρέπει τον ΟΗΕ να διερευνήσει τα ουκρανικά βιοεργαστήρια. Η Ρωσία υπέβαλε επίσημη καταγγελία για βιολογικές δραστηριότητες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

 
Η Ρωσία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συστήσει μια επιτροπή για τη διερεύνηση υποτιθέμενων παραβιάσεων της σύμβασης που απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση βιολογικών όπλων από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ζητήσαμε μια συνάντηση σε δύο ημέρες σύμφωνα με το Άρθρο VI της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα», δήλωσε την Τρίτη  η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη .

Ο πρεσβευτής της Μόσχας, Βασίλι Νεμπένζια, κυκλοφόρησε ένα σχέδιο ψηφίσματος ενόψει της συνάντησης που ορίστηκε για την Πέμπτη, μαζί με «μια ποικιλία εγγράφων και στοιχείων που ρίχνουν φως στην πραγματική φύση των στρατιωτικών βιολογικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στο ουκρανικό έδαφος».

Η Ρωσία αναγκάστηκε να επικαλεστεί το Άρθρο VI της σύμβασης για να θέσει τα ζητήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού οι επανειλημμένες έρευνές της αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο, οι οποίοι «δεν έχουν παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις, ούτε έχουν λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση». εξήγησε ο Nebenzia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤ
 εργαστηριακά πειράμΗ Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες διεξήγαγαν μυστική, κοινή βιολογική έρευνα σε ουκρανικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι είχε συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για αυτές τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε σταδιακά στη δημοσιότητα τα εν λόγω υλικά σε παρτίδες από τον Μάρτιο.

«Η ανάλυση δεδομένων παρέχει στοιχεία μη συμμόρφωσης από την αμερικανική και την ουκρανική πλευρά με τις διατάξεις» του BWC, είπε ο Nebenzia.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία συγκάλεσε μια συνάντηση των κρατών μελών του BCW στη Γενεύη, η οποία απέτυχε να παράσχει κανένα απτό αποτέλεσμα, με αντιπροσώπους από 35 από τα 89 έθνη είτε να απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς είτε να υποστηρίζουν το είδος της έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία. σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μόνο επτά έθνη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Ρωσία: Λευκορωσία, Κίνα, Κούβα, Ιράν, Νικαράγουα, Συρία και Βενεζουέλα.

Στον απόηχο της συνάντησης, η Μόσχα πρότεινε τροποποιήσεις στο BWC, διαθέτοντας τρεις ιδέες για να ενισχύσει τη διεθνή συμφωνία ορόσημο και να την καταστήσει πιο νομικά δεσμευτική για τα μέρη της. Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζήτησε διαπραγματεύσεις για ένα «νομικά δεσμευτικό πρωτόκολλο», έναν «αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης» και μια «επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή» εντός της ομάδας.

Η Ρωσία πρότεινε επίσης να γίνουν οι μηχανισμοί ελέγχου πιο διαφανείς, με πρόσθετα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», υποδεικνύοντας ότι οι συμμετέχοντες στο BWC πρέπει να υποχρεωθούν να δηλώσουν τις «δραστηριότητές τους στη βιολογική σφαίρα εκτός της εθνικής επικράτειας».

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για βιοόπλα ως παραπληροφόρηση και θεωρία συνωμοσίας. Τον Ιούνιο, το Πεντάγωνο δημοσίευσε το «Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις προσπάθειες μείωσης των απειλών WMD με την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης». Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουάσιγκτον  «εργάστηκε από κοινού για να βελτιώσει τη βιολογική ασφάλεια, την ασφάλεια και την επιτήρηση ασθενειών της Ουκρανίας για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων» , παρέχοντας υποστήριξη σε «46 ειρηνικά ουκρανικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις υγείας, και θέσεις διάγνωσης ασθενειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Αυτά τα προγράμματα φέρεται να έχουν επικεντρωθεί στη «βελτίωση των μέτρων δημόσιας υγείας και γεωργικής ασφάλειας στο πλέγμα της μη διάδοσης».

https://swentr.site/news/565341-russia-un-ukraine-biological-laboratories/