Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Κρεμλίνο - Πούτιν, Αλίεφ, Πασινιάν θα συναντηθούν στο Σότσι την επόμενη εβδομάδα .

 
ΜΟΣΧΑ, 28 Οκτωβρίου /TASS/. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν θα έχουν τριμερείς συνομιλίες στο Σότσι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

«[Σχεδιάζουν] να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας της 9ης Νοεμβρίου 2020, της 11ης Ιανουαρίου και της 26ης Νοεμβρίου 2021 και σε περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον Υπερκαύκασο. " ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι συνομιλίες θα θίξουν επίσης την αποκατάσταση και ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και μεταφορών δεσμών.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Πούτιν αναμένεται επίσης να έχει χωριστές συνομιλίες με τον Πασινιάν και τον Αλίεφ.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου στο Σότσι.

Επιπλέον, νωρίτερα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πρόσθετη σύνοδος του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η εκδήλωση διοργανώθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τριμερή σύνοδο κορυφής.

 

Τριμερείς συμφωνίες

 

Στις 9 Νοεμβρίου 2020, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν κοινή δήλωση για πλήρη κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως συνέχεια της διαδικασίας διευθέτησης, συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 11 Ιανουαρίου 2021, όταν υπογράφηκε νέα κοινή δήλωση, η οποία, ειδικότερα, προέβλεπε την απεμπλοκή των οικονομικών και μεταφορών επικοινωνιών στην περιοχή. Επιπλέον, επετεύχθη συμφωνία για τη σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας, υπό τη συμπροεδρία των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση αυτού του καθήκοντος και άλλων.

Στις 26 Νοεμβρίου 2021, οι τρεις ηγέτες πραγματοποίησαν νέα συνάντηση στο Σότσι. Συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και εξέτασαν επίσης τη σύσταση διμερούς επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων με την επακόλουθη οριοθέτηση. Η Ρωσία προσφέρθηκε να παράσχει συμβουλευτική βοήθεια κατόπιν αιτήματος των μερών.

https://tass.com/politics/1529261