Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Η Κόκκινη Συμφωνία» από τον Δρ. J. Landowsky μετάφραση George Knupffer.

 

από τον Δρ. J. Landowsky

μετάφραση George Knupffer

Peter Myers, 31 Δεκεμβρίου 2003

ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2006

από τον ιστότοπο NeitherAryanNorJew

Ισπανική έκδοση

 

 

Δεν γνωρίζω κανένα τρόπο να αποδείξω την αλήθεια αυτού του υλικού. Αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κομμουνισμός φαίνεται να συνεχίζεται, παρά την πτώση της ΕΣΣΔ.

Ανοιχτά Σύνορα, Γάμοι ομοφυλόφιλων, Παγκόσμιο Δικαστήριο, Νόμοι «Μίσους» που καταστέλλουν την ανοιχτή συζήτηση, αυτά είναι τα σημάδια. Το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι άλλο. Όποια και αν είναι τα πλεονεκτήματά του, είναι ένα όργανο της Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Αυτές είναι πολιτικές της Τροτσκιστικής/Φαμπιανής/Πράσινης «Νέας Αριστεράς».

Η δημόσια ιδιοκτησία δεν είναι χαρακτηριστικό. όμως οι τροτσκιστές στην Αυστραλία εξέδωσαν ένα βιβλίο που καλούσε για Ελεύθερο Εμπόριο. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων κατά του Καπιταλισμού, οι ίδιοι προέτρεπαν την διάλυση της προστατευτικής οικονομίας που είχαμε:

«Ίσως η χειρότερη πτυχή της υιοθέτησης του προστατευτισμού ως πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ότι θεωρείται ως υποκατάστατο μιας προσέγγισης ταξικής πάλης» ( Σοσιαλισμός ή Εθνικισμός , σελ. 29):

Το φυλλάδιο με το όνομα Οι Μυστικοί Υποστηρικτές του Χίτλερ , του «Sidney Warburg», όπως και οι δηλώσεις που αποδίδονται στον Ravoksky στην Red Symphony , πιστοποιεί ότι οι δυτικοί τραπεζίτες έδωσαν χρήματα στον Χίτλερ για να τον βοηθήσουν να πάρει την εξουσία.

Στην Red Symphony , ο "Rakovsky", που ανακρίθηκε από τους πράκτορες του Στάλιν το 1938, δηλώνει ότι ο λόγος για αυτό ήταν ότι αυτοί οι Εβραίοι τραπεζίτες, έχοντας εγκαθιδρύσει τον Μπολσεβικισμό , τον είχαν βρει κλεμμένο από τον Στάλιν, έναν "βοναπαρτιστή" παρόμοιο με τον Ναπολέοντα (σελ. 36).

Οι τραπεζίτες προσπαθούσαν να προωθήσουν τον διεθνή κομμουνισμό, καθώς ο Τρότσκι ήταν ο άνθρωπός τους . Ο ίδιος ο Ρακόφσκι ήταν στο στρατόπεδό τους.

Αλλά ο Στάλιν προωθούσε τον Εθνικό Κομμουνισμό . Αυτό το σύστημα έπρεπε να καταρριφθεί, ώστε να αποκατασταθεί ο Διεθνής Κομμουνισμός . Το μέσο για την κατάρριψή του ήταν η βοήθεια στην άνοδο του Χίτλερ.

Οι Μυστικοί Υποστηρικτές του Χίτλερ λένε (στο σχολιαστικό μέρος στο τέλος) ότι οι τραπεζίτες δεν πίστευαν ότι ο Χίτλερ θα εφάρμοζε τη ρητορική του για τον αποκλεισμό των Εβραίων. Διαφώνησαν με το αντιγερμανικό μποϊκοτάζ που εγκαινίασαν οι Σιωνιστές της Νέας Υόρκης και θεώρησαν ότι αυτό ώθησε τον Χίτλερ να θεσπίσει σκληρά μέτρα κατά των Εβραίων.

Στους Μυστικούς Υποστηρικτές του Χίτλερ , τα κίνητρα των τραπεζιτών δηλώνονται ότι δεν συνδέονται με τον Τρότσκι, αλλά είναι οργή στη Γαλλία για την επιμονή της στις συνεχιζόμενες γερμανικές αποπληρωμές σε χρυσό, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Αυτές οι πληρωμές κρατούσαν παράλυτη τη Γερμανία και μαζί της την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αλλά θα μπορούσε να υποστηριχθεί - εάν το φυλλάδιο είναι γνήσιο κατά κάποιο τρόπο - ότι αυτή είναι απλώς η δικαιολογία που είπαν οι τραπεζίτες στον ταχυμεταφορέα τους, "Sidney Warburg".

Το Hitler's Secret Backers είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www.omnicbc.com .

Στην Red Symphony , ο Rakovsky δηλώνει ότι οι Εβραίοι τραπεζίτες έδωσαν χρήματα στον Χίτλερ για να τον βοηθήσουν να πάρει την εξουσία (σελ. 36), γνωρίζοντας ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση (όπως αναφέρεται στο Mein Kampf ). Αυτές οι δωρεές ήταν ανώνυμες . Ο Χίτλερ δεν είχε ιδέα ότι η πηγή ήταν το Jewish Finance.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του Επαναστατικού Ήττα , ο Στάλιν θα έπεφτε, όταν έχανε τον πόλεμο , όπως είχε πέσει ο Τσάρος μετά την απώλεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και ο Τρότσκι θα αποκατασταθεί στην εξουσία (σελ. 36).

Άλλαξαν γνώμη γιατί η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης από τον Χίτλερ θα σήμαινε (αποφάσισαν, αφού τον είδαν στην εξουσία) όχι την αποκατάσταση του Τρότσκι, αλλά την πλήρη κατάργηση του κομμουνισμού. ενώ στόχος τους ήταν να διατηρήσουν τον κομμουνισμό. Παρά αυτή την αλλαγή, εξακολουθούσαν να ελπίζουν να διαγράψουν τη σταλινική «Εθνική» ποικιλία: «θα καταφέρουμε να την αναλάβουμε και μετά να τη μετατρέψουμε σε πραγματικό κομμουνισμό» (σελ. 37).

Ο ανακριτής λέει στον Ρακόφσκι,

«Αν η ηττοπάθειά σας και η ήττα της ΕΣΣΔ έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, τον πραγματικό σοσιαλισμό, σύμφωνα με εσάς - τον τροτσκισμό, τότε, στο βαθμό που καταστρέψαμε τους ηγέτες και τα στελέχη τους, η ηττοπάθεια και η ήττα της ΕΣΣΔ Δεν έχει ούτε στόχο ούτε νόημα. Ως αποτέλεσμα της ήττας τώρα θα ερχόταν η ενθρόνιση κάποιου Φύρερ ή φασίστα Τσάρου. » (σελ. 11).

Ο Ρακόφσκι συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Οι εκκαθαρίσεις της Μόσχας παρέχουν έτσι ένα σκεπτικό για την αλλαγή του σχεδίου των τραπεζιτών.

Σύμφωνα με αυτή την αλλαγή, λέει ο Ρακόφσκι, θέλουν ο Στάλιν να προτείνει στον Χίτλερ τη διχοτόμηση της Πολωνίας . Ως αποτέλεσμα, ο Χίτλερ θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Δύση και τελικά σε έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο Τρότσκι ήταν φυγάς. Αφού έγραψε το The Revolution Betradyed in Norway το 1936 (εκδόθηκε το 1937), ο Τρότσκι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Νορβηγία και βρήκε καταφύγιο στο Μεξικό.

Η πίεση από τον Στάλιν έπεισε τις περισσότερες κυβερνήσεις να του αρνηθούν την είσοδο. Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ρούσβελτ στην εξουσία, έκλεισαν τις πόρτες τους.

Αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση τον ισχυρισμό της Red Symphony ότι ο Ρούσβελτ και ο Τρότσκι ήταν ηγετικές φιγούρες στην ίδια συνωμοσία. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήθελε να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τη σοβιετική κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που ο Χίτλερ ήταν στην εξουσία στη Γερμανία.

Δύο χρόνια μετά την υποτιθέμενη ανάκριση στο Red Symphony , ο Στάλιν είχε δολοφονήσει τον Τρότσκι, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποκατάσταση.

Ενώ η δολοφονία του Τρότσκι είναι γνωστή, η δολοφονία του Στάλιν συγκαλύπτεται, γιατί εμπλέκει την εβραϊκή πολιτική.

Υπάρχουν δύο αναχρονισμοί στο Red Symphony . Λέει ότι είναι ένα αρχείο συνεντεύξεων που έλαβαν χώρα το 1938, αλλά αναφέρει την Παγκόσμια Τράπεζα (σελ. 24), η οποία ιδρύθηκε μόλις το 1944. Ωστόσο, η Κοινωνία των Εθνών είχε προηγούμενες οργανώσεις: http://www.princeton. edu/~sbwhite/un/leagwebb.html .

Η Red Symphony μιλά επίσης για «την Κοινοπολιτεία» (σελ. 39). αλλά σίγουρα ήταν γνωστή ως «Βρετανική Αυτοκρατορία» το 1938;

Ωστόσο, ο Carroll Quigley έγραψε στο The Anglo-American Establishment ότι «η μυστική κοινωνία της Ρόδου» (σελ. 4) «δημοσιοποίησε την ιδέα και το όνομα «Βρετανική Κοινοπολιτεία των Εθνών» την περίοδο 1908-1918» (σελ. 5). .

Ο Lionel Curtis, κορυφαίος ιδεολόγος της Αυτοκρατορίας και μέλος της μυστικής εταιρείας της Ρόδου, δημοσίευσε το 1916 ένα βιβλίο με τίτλο The Commonwealth of Nations: An Inquiry into the Nature of Citizenship in the British Empire, and into the Mutual Relations of the Sever Communities Theof, ΜΕΡΟΣ Ι (MacMillan and Co, Λονδίνο, 1916).

Η Red Symphony επισημαίνει ότι το Σημείο 6 από τα 14 Σημεία του Wilson καλωσόρισε την ΕΣΣΔ στην «κοινωνία των ελεύθερων εθνών» και της πρόσφερε βοήθεια, υπονομεύοντας έτσι τη «Λευκή» πλευρά κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Η Red Symphony λέει ότι οι Εβραίοι χρηματοδότες που προωθούν τον «πραγματικό» κομμουνισμό (όχι τον βοναπαρτισμό του Στάλιν) είναι «σπινοσίτες», οπαδοί του φυσικού μυστικισμού του Μπαρούχ Σπινόζα . Αυτή είναι μια αναδιατύπωση για την εποχή μας, της εβραϊκής θρησκευτικής φιλοσοφίας. Ο εγελιανισμός είναι μια χυδαία εκδοχή του.

Ο Σπινόζα καθιέρωσε την αθεϊστική παραλλαγή της εβραϊκής θρησκείας.

 

Περιεχόμενα

  1. Κόκκινη Συμφωνία

  2. Ο Χίτλερ χειραγωγήθηκε από τραπεζίτες των οποίων την ατζέντα δεν καταλάβαινε - Henry Makow

  3. Ο Ισαάκ Ντόιτσερ για την πιθανότητα ο πόλεμος του Χίτλερ να οδηγήσει στην επιστροφή του Τρότσκι

  4. Ο Ντέιβιντ Νορθ για τις συνέπειες της ήττας του Τρότσκι

  5. Τα στοιχεία του Ρακόφσκι στις δίκες της Μόσχας

  6. Για τη δεύτερη σύζυγο του Τρότσκι, τη Νατάλια Σέντοβα

  7. Η αξιοπιστία του Ρακόφσκι στις δίκες της Μόσχας

  8. Illuminatus and the Illuminoids - "Rowan Berkeley" στο Red Symphony

  9. Τρότσκι στη Νορβηγία, κατηγορούμενος για συνεργασία με την Γκεστάπο

  10. Ο Τρότσκι αποκαλεί τον Στάλιν Βοναπαρτιστή

  11. Μια ανωμαλία γνωριμιών

 

 

 

 

 

 

(1) Red Symphony

από τον Δρ. J. Landowsky

Όπως μεταφράστηκε από τον George Knupffer

Christian Book Club of America PO Box 900566 Palmdale, CA 93590-0566

2002

Πρώτη εκτύπωση 1968 Ανατύπωση 2002

Τυπώθηκε στις Η.Π.Α

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

J. Landowsky.

Μεταφραστής: George Knupffer

Ισπανική έκδοση

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το υλικό που δίνεται εδώ είναι μετάφραση του Ch. XL ενός βιβλίου που εμφανίστηκε στη Μαδρίτη στα ισπανικά ως " Sinfonia en Rojo Mayor ," και έχει πλέον περάσει την 11η έκδοσή του, που παράγεται από την Editorial ERSA υπό τον γνωστό εκδότη Senor Don Mauricio Carlavilla , ο οποίος συμφώνησε ευγενικά με αυτήν την αγγλική μετάφραση και δημοσίευση. Το συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει το πλήρες βιβλίο των 800 σελ.

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει τεράστια σημασία. Εδώ είναι μεταφρασμένο από ρωσική έκδοση καθώς και από τα ισπανικά. Είναι ένα πλήρες υλικό από μόνο του.

Το βιβλίο του ίδιου του μεταφραστή με θέμα " The Struggle for World Power " ασχολείται επίσης με το όλο πρόβλημα της υπερδύναμης και της παγκόσμιας υποδούλωσης μέσω των αφεντικών τόσο του τοκογλύφου-καπιταλισμού όσο και του τρομοκρατικού κομμουνισμού, που είναι εργαλεία των ίδιων δυνάμεων και υπηρετούν το ίδιο σκοπός. Το βιβλίο έχει εκδοθεί στη Μαδρίτη στα ισπανικά από τον Senor Carlavilla ως " La Luca por el Poder Mundial ".

Στο παρόν έργο βλέπουμε όλη αυτή την ιστορία να περιγράφεται έξοχα και να αποδεικνύεται από έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της ανατρεπτικής κατάληψης του κόσμου, τον Christian G. Rakovsky , έναν από τους ιδρυτές του σοβιετικού μπολσεβικισμού και επίσης θύμα των δοκιμών επίδειξης. πριν από τον τελευταίο πόλεμο υπό τον Στάλιν. Αυτό είναι ένα έγγραφο ιστορικής σημασίας και κανείς που θέλει να είναι καλά ενημερωμένος δεν πρέπει να παραλείψει να το διαβάσει και να το συστήσει. Το να μην γνωρίζουμε τη διατριβή που περιγράφεται εδώ σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε και δεν κατανοούμε τίποτα σχετικά με τα κύρια γεγονότα και τις προοπτικές της εποχής μας.

Στο ισπανικό βιβλίο ο Senor Carlavilla εξηγεί την προέλευση του εν λόγω υλικού. Αυτος λεει:

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης μετάφρασης πολλών βιβλίων που βρέθηκαν στο σώμα του Δρ Λαντόφσκι σε μια καλύβα στο μέτωπο της Πετρούπολης (Λένινγκραντ) από έναν Ισπανό εθελοντή.

"Μας τα έφερε. Λόγω της κατάστασης των χειρογράφων, η αποκατάστασή τους ήταν μια μακρά και κουραστική δουλειά, που κράτησε αρκετά χρόνια. Για πολύ καιρό δεν ήμασταν σίγουροι αν θα μπορούσαν να εκδοθούν. Τόσο εξαιρετική και απίστευτη ήταν η τελική του αποκαλύψεις ότι δεν θα τολμούσαμε ποτέ να δημοσιεύσουμε αυτά τα απομνημονεύματα, εάν τα πρόσωπα και τα γεγονότα που αναφέρονται δεν είχαν συμφωνήσει πλήρως με τα γεγονότα.

«Πριν αυτές οι αναμνήσεις δουν το φως της δημοσιότητας, προετοιμαστήκαμε για αποδείξεις και πολεμικές. Απαντάμε πλήρως και προσωπικά για την αλήθεια των βασικών γεγονότων.

«Ας δούμε αν κάποιος θα μπορέσει να τους διαψεύσει…»

Ο Δρ Landowsky ήταν ρωσικοποιημένος Πολωνός και ζούσε στη Ρωσία. Ο πατέρας του, συνταγματάρχης του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού, πυροβολήθηκε από τους Μπολσεβίκους κατά την επανάσταση του 1917. Η ιστορία της ζωής του Δρ. Landowsky είναι εκπληκτική. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή στη Ρωσία πριν από την επανάσταση και στη συνέχεια σπούδασε δύο χρόνια στη Σορβόννη στο Παρίσι και μιλούσε άπταιστα γαλλικά. Ενδιαφερόταν για τις επιδράσεις των φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό, για να βοηθήσει τους χειρουργούς στις επεμβάσεις. Ως ταλαντούχος γιατρός, έκανε πειράματα στον τομέα αυτό και είχε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, μετά την επανάσταση όλοι οι δρόμοι του έκλεισαν. Έζησε με την οικογένειά του σε μεγάλες ανάγκες, βγάζοντας τα προς το ζην από τυχαίες δουλειές. Μη μπορώντας να δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες στο όνομά του, επέτρεψε σε έναν πιο τυχερό συνάδελφο να τις δημοσιεύσει στο όνομά του.

Η NKVD (μυστική αστυνομία) που έβλεπε τα πάντα ενδιαφέρθηκε για αυτά τα έργα και ανακάλυψε εύκολα τον πραγματικό συγγραφέα. Η ειδικότητά του ήταν πολύ πολύτιμη για αυτούς. Μια μέρα του 1936 χτύπησαν την πόρτα του γιατρού. Προσκλήθηκε να ακολουθήσει και δεν του επετράπη ποτέ να ξανασυναντήσει την οικογένειά του. Τοποθετήθηκε στο κτίριο του χημικού εργαστηρίου του NKVD κοντά στη Μόσχα. Έζησε εκεί και αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές που του έδωσαν οι αφέντες του, ήταν μάρτυρας σε ανακρίσεις, βασανιστήρια και στα πιο τρομερά συμβάντα και εγκλήματα. Δύο φορές βρέθηκε στο εξωτερικό, αλλά πάντα υπό έλεγχο, ως κρατούμενος. Ήξερε και υπέφερε πολλά, ειδικά επειδή ήταν ένας αξιοπρεπής και θρησκευόμενος άνθρωπος. Είχε το θάρρος να κρατά σημειώσεις για όσα είχε δει και ακούσει, και κρατούσε όποτε ήταν δυνατόν έγγραφα και γράμματα που περνούσαν από τα χέρια του, κρύβοντας όλα αυτά στα κούφια πόδια του τραπεζιού του στο χημικό εργαστήριο. Έτσι έζησε μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πώς ήρθε στην Πετρούπολη και πώς σκοτώθηκε δεν είναι γνωστό.

Το έγγραφο που δίνεται παρακάτω είναι μια ακριβής καταγεγραμμένη αναφορά της ανάκρισης του πρώην Πρέσβη στη Γαλλία, CG Rakovsky κατά την περίοδο των δίκων των Τροτσκιστών στην ΕΣΣΔ το 1938, όταν δικάστηκε μαζί με τους Bukharin, Rykoff, Yagoda, Karakhan, Ο Δρ. Λέβιν και άλλοι.

Εφόσον ο κατηγορούμενος Ρακόφσκι κατέστησε σαφές, έχοντας κατά νου τη σωτηρία της ζωής του, ότι μπορούσε να δώσει πληροφορίες για θέματα πολύ ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ο Στάλιν έδωσε εντολή στον ξένο πράκτορά του να διεξαγάγει την ανάκριση.

Είναι γνωστό ότι ο Ρακόφσκι καταδικάστηκε σε πυροβολισμό, όπως και οι άλλοι, αλλά αναβλήθηκε και του επιβλήθηκε 20 χρόνια φυλάκιση.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η περιγραφή του προαναφερθέντος πράκτορα. Αυτός ήταν κάποιος René Duval (γνωστός και ως Gavriil Gavriilovitch Kus'min ), γιος ενός εκατομμυριούχου, πολύ όμορφος και ταλαντούχος. Σπούδασε στη Γαλλία. Η χήρα μητέρα του τον λάτρευε. Όμως ο νεαρός παρασύρθηκε από την κομμουνιστική προπαγάνδα και έπεσε στα χέρια του πρακτορείου τους. Του πρότειναν να σπουδάσει στη Μόσχα και δέχτηκε με χαρά την πρόταση. Πέρασε από το αυστηρό σχολείο του NKVD και έγινε ξένος πράκτορας, και όταν ήθελε να αλλάξει γνώμη, ήταν πολύ αργά. Δεν αφήνουν τους ανθρώπους από τα χέρια τους. Με την άσκηση της δύναμης της θέλησης έφτασε στα «ύψη του κακού», όπως το αποκαλούσε, και απολάμβανε την πλήρη εμπιστοσύνη του ίδιου του Στάλιν .

Η ανάκριση έγινε στα γαλλικά από αυτόν τον πράκτορα. Ο γιατρός ήταν παρών για να βάλει ναρκωτικά χάπια απαρατήρητα στο ποτήρι του Ρακόφσκι, για να προκαλέσει ενέργεια και καλή διάθεση. Πίσω από τον τοίχο η συνομιλία καταγράφηκε στη συσκευή και ο τεχνικός που το χειριζόταν δεν καταλάβαινε γαλλικά. Στη συνέχεια ο Δρ Λαντόφσκι έπρεπε να μεταφράσει στα ρωσικά, με δύο αντίτυπα, για τον Στάλιν και τον Γκάμπριελ. Κρυφά τόλμησε να κάνει ένα τρίτο αντίγραφο καρμπόν, το οποίο έκρυψε.

 

 

ΑΚΤΙΝΟΧ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Επέστρεψα στο εργαστήριο. Το νευρικό μου σύστημα με ενόχλησε και έγραψα στον εαυτό μου πλήρη ξεκούραση. Είμαι στο κρεβάτι σχεδόν όλη μέρα. Εδώ είμαι αρκετά μόνος εδώ και τέσσερις μέρες.

Ο Γκάμπριελ με ρωτούσε κάθε μέρα. Πρέπει να υπολογίσει την κατάστασή μου. Και μόνο στη σκέψη ότι θα μπορούσαν να με στείλουν ξανά στο Lubianka (Μόσχα Αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας) για να είμαι παρών σε μια νέα σκηνή τρόμου, ενθουσιάζομαι και τρέμω. Ντρέπομαι που ανήκω στην ανθρώπινη φυλή.

Πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι άνθρωποι! Πόσο χαμηλά έχω πέσει!


Αυτές οι γραμμές είναι το μόνο που μπόρεσα να γράψω μετά από πέντε ημέρες μετά την επιστροφή μου από τη Λουμπιάνκα, όταν προσπαθούσα να περιγράψω σε χαρτί τη φρίκη, διακόπτοντας έτσι τη χρονολογική σειρά των σημειώσεων μου. Δεν μπορούσα να γράψω. Μόνο μετά από αρκετούς μήνες, όταν ξεκίνησε το καλοκαίρι, μπόρεσα ήρεμα και απλά να παραθέσω όλα όσα είχα δει, αηδιαστικά, μοχθηρά, κακά.

Τους τελευταίους μήνες έκανα στον εαυτό μου χίλιες φορές την ίδια ερώτηση: "Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ήταν ανώνυμα παρόντες στα βασανιστήρια;" Τέντωσα όλες τις διαισθητικές και απαγωγικές μου ικανότητες. Ήταν ο Ezhov; Είναι πιθανό, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να είχε κρυφτεί. Επισήμως είναι υπεύθυνος και ο φόβος που τον έκανε να κρυφτεί δεν οδηγεί σε λογική εξήγηση. Ακόμη περισσότερο: αν έχω οποιονδήποτε λόγο να περιγράφω τον εαυτό μου ως ψυχολόγο, τότε αυτός ο φανατικός, ο αρχηγός του NKVD, με σημάδια ανωμαλίας, θα απολάμβανε σίγουρα μια εγκληματική εμφάνιση.

Πράγματα όπως η έκφραση υπεροψίας μπροστά σε έναν ταπεινό εχθρό, που είχε μετατραπεί σε ναυάγιο ψυχολογικά και σωματικά, θα έπρεπε να του είχαν δώσει μια ανθυγιεινή ευχαρίστηση. Το ανέλυσα ακόμα περισσότερο. Η απουσία προηγούμενης προετοιμασίας ήταν προφανής. προφανώς η απόφαση να συγκληθεί αυτή η σατανική σύνοδος είχε ληφθεί βιαστικά. Η περίσταση ότι είχα διοριστεί να είμαι παρών ήταν αποτέλεσμα ξαφνικής συμφωνίας. Αν ο Ezhov είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα την ώρα, τότε θα είχαν γίνει έγκαιρες προετοιμασίες.

Και τότε δεν θα με είχαν καλέσει. εκείνος ο στρατηγός του NKVD που δύσκολα μπόρεσε να έρθει εγκαίρως, για να είναι παρών στα βασανιστήρια, θα το γνώριζε εκ των προτέρων. Αν αυτός δεν ήταν ο Ezhov, τότε ποιος είχε αποφασίσει για την ώρα; Ποιος άλλος αρχηγός μπόρεσε να τα κανονίσει όλα; Όσο φτωχές είναι οι πληροφορίες μου για τη σοβιετική ιεραρχία, αλλά πάνω από τον Ezhov σε υποθέσεις κατά μήκος της γραμμής του NKVD υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος - ο Στάλιν. Άρα ήταν αυτός;

Κάνοντας στον εαυτό μου αυτές τις ερωτήσεις, οι οποίες προέκυψαν από τις συλλογές μου, θυμήθηκα και άλλα γεγονότα προς υποστήριξη της γνώμης μου. Θυμήθηκα ότι όταν κοίταξα από το παράθυρο πάνω από την πλατεία λίγα λεπτά πριν κατέβουμε στο «θέαμα» είδα πώς πέρασαν τέσσερα μεγάλα πανομοιότυπα αυτοκίνητα. Το μόνο που ξέρουμε εμείς οι Σοβιετικοί άνθρωποι είναι ότι ο Στάλιν ταξιδεύει με ένα καραβάνι πανομοιότυπων μηχανών, ώστε κανείς να μην ξέρει σε ποιον κάθεται, για να κάνει την επίθεση πιο δύσκολη. Ήταν εκεί; ...

Αλλά εδώ συνάντησα ένα άλλο μυστήριο: σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που μου έδωσε ο Gabriel, οι κρυφοί παρατηρητές έπρεπε να καθίσουν πίσω από το δικό μας

{Π. 4} πίσω. Εκεί όμως μπορούσα να δω μόνο έναν μακρύ καθρέφτη, μέσα από τον οποίο δεν φαινόταν τίποτα. Ίσως ήταν διαφανές; μπερδεύτηκα.


Πέρασαν μόνο επτά μέρες όταν ένα πρωί εμφανίστηκε στο σπίτι ο Γκάμπριελ. Διαπίστωσα ότι είχε μια ενεργητική και ενθουσιώδη εμφάνιση και είχε αισιόδοξη διάθεση. Ωστόσο, αυτές οι λάμψεις ευτυχίας που φώτισαν το πρόσωπό του στην αρχή, δεν επέστρεψαν αργότερα. Έμοιαζε σαν να ήθελε να διώξει τις σκιές που περνούσαν από το πρόσωπό του με αυξημένη δραστηριότητα και διανοητική προσπάθεια. Μετά το μεσημεριανό γεύμα μου είπε:

«Έχουμε έναν καλεσμένο εδώ».

«Ποιος είναι» ρώτησα.

«Ρακόφσκι, ο πρώην πρέσβης στο Παρίσι».

"Εγώ δεν τον γνωρίζω."

«Είναι ένας από αυτούς που σας υπέδειξα εκείνο το βράδυ· ο πρώην Πρέσβης στο Λονδίνο και το Παρίσι... Φυσικά ένας μεγάλος φίλος του γνωστού σας Ναβάτσιν... Ναι, αυτός ο άνθρωπος είναι στη διάθεσή μου. Είναι εδώ μαζί μας· τυγχάνει καλής μεταχείρισης και φροντίδας. Θα τον δείτε».

"Εγώ, γιατί; Ξέρεις καλά ότι δεν είμαι περίεργος για θέματα αυτού του είδους... Θα σου ζητούσα να μου γλιτώσεις αυτό το θέαμα· δεν είμαι ακόμα καλά μετά από αυτό που με είχες αναγκάσει να δω. Δεν μπορώ να εγγυηθώ νευρικό σύστημα και καρδιά».

"Ω, μην ανησυχείς. Τώρα δεν μας απασχολεί η βία. Αυτός ο άνθρωπος έχει ήδη σπάσει. Ούτε αίμα, ούτε δύναμη. Είναι απαραίτητο μόνο να του δώσουμε μέτριες δόσεις φαρμάκων. Εδώ σας έφερα λεπτομέρειες: είναι από Levin* {υποσημείωση} που μας εξυπηρετεί ακόμα με τις γνώσεις του. Προφανώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο φάρμακο κάπου στο εργαστήριο, το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα."

{υποσημείωση} * Ο πρώην γιατρός του NKVD, ήταν συγκατηγορούμενος με τον Ρακόφσκι στη δίκη. {τελική υποσημείωση}

«Τα πιστεύεις όλα αυτά;»

"Μιλάω σε συμβολική μορφή. Ο Ρακόφσκι τείνει να ομολογήσει όλα όσα γνωρίζει για το θέμα. Είχαμε ήδη μια προκαταρκτική συζήτηση μαζί του και τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα."

«Σε αυτή την περίπτωση γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα θαυματουργό φάρμακο;»

"Θα δείτε, γιατρέ, θα δείτε. Αυτό είναι ένα μικρό μέτρο ασφαλείας, που υπαγορεύεται από την επαγγελματική εμπειρία του Levin. Θα βοηθήσει να επιτύχουμε ότι ο άνθρωπός μας που ανακρίνεται θα αισθάνεται αισιόδοξος και δεν θα χάνει την ελπίδα και την πίστη του. Μπορεί ήδη βλέπουν την ευκαιρία να σώσει τη ζωή του ως μια μακρινή βολή. Αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα που πρέπει να επιτύχουμε. Τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνει συνεχώς σε μια κατάσταση της εμπειρίας της αποφασιστικής ευτυχισμένης στιγμής, αλλά χωρίς να χάσει τη δική του νοητικές ικανότητες· πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να τις διεγείρουμε και να τις οξύνουμε. Πρέπει να του έχει προκαλέσει ένα πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα. Πώς μπορεί κανείς να το εκφράσει; Πιο συγκεκριμένα, μια κατάσταση φωτισμένης διέγερσης."

«Κάτι σαν ύπνωση;»

«Ναι, αλλά χωρίς υπνηλία».

"Και πρέπει να εφεύρω ένα φάρμακο για όλα αυτά; Νομίζω ότι υπερβάλλετε τα επιστημονικά μου χαρίσματα. Δεν μπορώ να το πετύχω".

"Ναι, αλλά είναι περιττό να εφεύρουμε οτιδήποτε, γιατρέ. Όσο για τον Λέβιν, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα έχει ήδη λυθεί."

«Μου άφηνε πάντα την εντύπωση ότι είμαι κάτι σαν τσαρλατάνος…»

«Μάλλον ναι, αλλά νομίζω ότι το φάρμακο που ανέφερε, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ισχυρίζεται, θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τα απαραίτητα· τελικά, δεν χρειάζεται να περιμένουμε ένα θαύμα. Το αλκοόλ, παρά τη θέλησή μας, Μας κάνει να λέμε ανοησίες. Γιατί μια άλλη ουσία δεν μπορεί να μας ενθαρρύνει να πούμε την εύλογη αλήθεια; Εκτός από αυτό, ο Λέβιν μου είχε μιλήσει για προηγούμενες περιπτώσεις, οι οποίες φαίνονται αυθεντικές».

"Γιατί δεν θέλετε να τον αναγκάσετε να συμμετάσχει ξανά σε αυτή την υπόθεση; Ή θα αρνηθεί να υπακούσει;"

"Ω, όχι, θα ήθελε. Αρκεί να θέλεις να σώσεις ή να παρατείνεις τη ζωή σου με τη βοήθεια αυτής ή άλλης υπηρεσίας, για να μην αρνηθείς. Αλλά είμαι ο ίδιος που δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες του.

Δεν πρέπει να ακούσει τίποτα από αυτά που θα μου πει ο Ρακόφσκι. Ούτε αυτός, ούτε κανείς…

"Επομένως, εγώ ... "

"Εσείς - αυτό είναι άλλο θέμα, γιατρέ. Είστε ένα βαθιά αξιοπρεπές άτομο. Αλλά δεν είμαι ο Διογένης, να βιάζομαι να ψάξω για άλλον στις χιονισμένες αποστάσεις της ΕΣΣΔ."

«Ευχαριστώ, αλλά νομίζω ότι η ειλικρίνειά μου…»

«Ναι, γιατρέ, ναι· λες ότι εκμεταλλευόμαστε την ειλικρίνειά σου για διάφορες ατασθαλίες. Ναι, γιατρέ, έτσι είναι…· αλλά είναι μόνο έτσι από την παράλογη σκοπιά σου. Και ποιος έλκεται σήμερα. από παραλογισμούς; Για παράδειγμα, ένας τέτοιος παραλογισμός όπως η ειλικρίνειά σου; Πάντα καταφέρνεις να απομακρύνεις κάποιον προς συζήτηση για τα πιο ελκυστικά πράγματα. Αλλά τι θα γίνει στην πραγματικότητα; Πρέπει μόνο να με βοηθήσεις να δώσω τις σωστές δόσεις του φαρμάκου του Levin. Φαίνεται ότι στη δοσολογία υπάρχει μια αόρατη γραμμή που χωρίζει τον ύπνο από μια κατάσταση δραστηριότητας, μια ξεκάθαρη κατάσταση από μια θολή κατάσταση, την καλή λογική από την ανοησία... μπορεί να έρθει ένας τεχνητός υπερβολικός ενθουσιασμός».

«Αν αυτό είναι όλο…»

"Και κάτι άλλο. Τώρα θα μιλήσουμε σοβαρά. Μελετήστε τις οδηγίες του Λέβιν, ζυγίστε τις, προσαρμόστε τις λογικά στην κατάσταση και τη δύναμη του κρατούμενου. Έχετε χρόνο για μελέτη μέχρι το βράδυ, μπορείτε να εξετάζετε τον Ρακόφσκι όσο συχνά θέλετε. Και αυτό είναι όλο προς το παρόν. Δεν θα πιστεύετε πόσο τρομερά θέλω να κοιμηθώ. Θα κοιμηθώ μερικές ώρες. Αν μέχρι το βράδυ δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό τότε έχω δώσει οδηγίες ότι δεν πρέπει να με καλέσουν. Θα σας συμβούλευα να ξεκουράζεσαι καλά μετά το δείπνο, γιατί μετά από αυτό δεν θα μπορείς να κοιμηθείς για πολλή ώρα».

Μπήκαμε στον προθάλαμο. Αφού πήρε την άδεια από εμένα, ανέβηκε γρήγορα τις σκάλες, αλλά στη μέση σταμάτησε.

"Αχ, γιατρέ - αναφώνησε - το είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ τον σύντροφο Ezhov. Να περιμένετε ένα δώρο, ίσως και ένα στολισμό."

Μου έγνεψε αντίο και εξαφανίστηκε γρήγορα στην προσγείωση της σκάλας του τελευταίου ορόφου.


Οι σημειώσεις του Λέβιν ήταν σύντομες, αλλά σαφείς και ακριβείς. Δεν δυσκολεύτηκα να βρω το φάρμακο. Ήταν σε δόσεις του ενός χιλιοστόγραμμα σε μικροσκοπικά δισκία. Έκανα ένα τεστ και, σύμφωνα με την εξήγησή του, διαλύθηκαν πολύ εύκολα στο νερό και ακόμα καλύτερα στο αλκοόλ. Ο τύπος δεν αναφέρθηκε εκεί, και αποφάσισα αργότερα να κάνω μια λεπτομερή ανάλυση, όταν θα έχω χρόνο.

Αναμφίβολα ήταν κάποια ουσία του ειδικού Lumenstadt, εκείνου του επιστήμονα για τον οποίο ο Levin μου είχε μιλήσει κατά την πρώτη συνάντηση. Δεν πίστευα ότι θα ανακαλύψω κατά τη διάρκεια της ανάλυσης κάτι απροσδόκητο ή νέο. Πιθανώς πάλι κάποια βάση με σημαντική ποσότητα οπίου πιο δραστικού είδους από το tebain. Γνώριζα καλά 19 βασικούς τύπους και μερικούς ακόμη. Σε εκείνες τις πρακτικές συνθήκες στις οποίες διεξήχθησαν τα πειράματά μου, έμεινα ικανοποιημένος με εκείνα τα γεγονότα που είχαν αποφέρει οι έρευνές μου.

Αν και η δουλειά μου είχε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, εντούτοις ήμουν αρκετά στο σπίτι μου στη σφαίρα των παραισθησιογόνων ουσιών. Θυμήθηκα ότι ο Levin μου είχε πει για την απόσταξη σπάνιων τύπων Ινδικής Κάνναβης. Έπρεπε να ασχολούμαι με το όπιο ή το χασίς, για να διεισδύσω στο μυστικό αυτού του πολύ εκθειασμένου ναρκωτικού. Θα ήμουν ευτυχής που είχα την ευκαιρία να συναντήσω μία ή περισσότερες νέες βάσεις που προκάλεσαν τις «θαυματουργές» του ιδιότητες. Κατ' αρχήν ήμουν έτοιμος να υποθέσω μια τέτοια πιθανότητα. Μετά από όλη τη δουλειά της έρευνας σε συνθήκες απεριόριστου χρόνου και μέσων, ενώ δεν χρειάστηκε να υπολογίσουμε τους οικονομικούς περιορισμούς, που ήταν δυνατό σε συνθήκες του NKVD, παρείχε απεριόριστες επιστημονικές δυνατότητες. Κολακεύτηκα με την ψευδαίσθηση ότι μπορούσα να βρω, ως αποτέλεσμα αυτών των ερευνών,

Δεν μπορούσα να δώσω πολύ χρόνο στην εκτροπή τέτοιων ευχάριστων ψευδαισθήσεων. Συγκέντρωσα τις σκέψεις μου για να σκεφτώ πώς και σε ποια αναλογία θα πρέπει να δώσω στον Ρακόφσκι αυτό το φάρμακο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Levin, ένα δισκίο θα έπρεπε να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προειδοποίησε ότι εάν ο ασθενής είχε κάποια καρδιακή αδυναμία, θα μπορούσε να ακολουθήσει υπνηλία και ακόμη και πλήρης λήθαργος, με επακόλουθο εξασθένιση του μυαλού. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου, έπρεπε πρώτα από όλα να εξετάσω τον Ρακόφσκι. Δεν περίμενα να βρω την εσωτερική κατάσταση της καρδιάς του φυσιολογική. Αν δεν υπήρχε ζημιά, τότε σίγουρα θα υπήρχε μείωση του τόνου ως αποτέλεσμα των νευρικών εμπειριών, καθώς το σύστημά του δεν θα μπορούσε να είχε παραμείνει αμετάβλητο μετά από ένα μακρύ και τρομακτικό μαρτύριο.

Ανέβαλα την εξέταση για μετά το μεσημεριανό γεύμα. Ήθελα να σκεφτώ τα πάντα, τόσο για την περίπτωση που ο Γκάμπριελ θα ήθελε να δώσει το φάρμακο εν γνώσει του Ρακόφσκι, όσο και εν αγνοία του. Και στις δύο περιπτώσεις θα έπρεπε να ασχοληθώ μαζί του, στο βαθμό που θα έπρεπε να του δώσω το φάρμακο για το οποίο μου είχαν πει συγκεκριμένα. Δεν χρειάστηκε η συμμετοχή επαγγελματία, καθώς το φάρμακο χορηγούνταν από το στόμα.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα πήγα να επισκεφτώ τον Ρακόφσκι. Τον κρατούσαν κλεισμένο σε ένα δωμάτιο του ισογείου και τον φύλαγε ένας άνδρας, ο οποίος δεν έπαιρνε τα μάτια του από πάνω του. Από έπιπλα υπήρχε μόνο ένα τραπεζάκι, ένα στενό κρεβάτι χωρίς άκρα και ένα άλλο μικρό, τραχύ τραπέζι. Όταν μπήκα, ο Ρακόφσκι καθόταν. Αμέσως σηκώθηκε. Με κοίταξε προσεκτικά και διάβασα στο πρόσωπό του αμφιβολίες και, φαινόταν, επίσης τρόμο. Νομίζω ότι πρέπει να με αναγνώρισε, αφού με είδε όταν κάθισε εκείνη την αξέχαστη νύχτα στο πλευρό των στρατηγών.

Διέταξα τον φύλακα να φύγει και του είπα να μου φέρει μια καρέκλα.

Κάθισα και ζήτησα από τον κρατούμενο να καθίσει. Ήταν περίπου 50 ετών. Ήταν ένας άντρας μεσαίου ύψους, φαλακρός μπροστά, με μεγάλη, σαρκώδη μύτη. Στα νιάτα του το πρόσωπό του ήταν μάλλον ευχάριστο. Τα περιγράμματα του προσώπου του δεν ήταν τυπικά σημιτικά, αλλά η καταγωγή του ήταν ωστόσο ξεκάθαρη. Κάποτε ήταν μάλλον πολύ χοντρός, αλλά όχι τώρα, και το δέρμα του κρεμόταν παντού, ενώ το πρόσωπο και ο λαιμός του ήταν σαν ένα σκασμένο μπαλόνι, με τον αέρα να βγαίνει έξω. Το συνηθισμένο δείπνο στο Lubianka ήταν προφανώς μια πολύ αυστηρή δίαιτα για τον πρώην Πρέσβη στο Παρίσι.

Εκείνη τη στιγμή δεν έκανα άλλες παρατηρήσεις.

"Καπνίζεις?" Ρώτησα ανοίγοντας την ταμπακιέρα, με σκοπό να δημιουργήσω κάπως πιο στενές σχέσεις μαζί του.

«Έκοψα το κάπνισμα για να διατηρήσω την υγεία μου», απάντησε με πολύ ευχάριστο τόνο φωνής, «αλλά σας ευχαριστώ, νομίζω ότι τώρα έχω συνέλθει από τα στομαχικά μου προβλήματα».

Κάπνιζε ήσυχα, με εγκράτεια και όχι χωρίς λίγη κομψότητα.

«Είμαι γιατρός» παρουσιάστηκα.

«Ναι, το ξέρω· είδα πώς συμπεριφέρθηκες «εκεί»», είπε με τρεμάμενη φωνή.

"Ήρθα να ρωτήσω για την κατάσταση της υγείας σου. Πώς είσαι; Πάσχεις από κάποια ασθένεια;"

"Οχι τίποτα."

"Είσαι σίγουρος; Τι γίνεται με την καρδιά σου;"

«Χάρη στα αποτελέσματα της αναγκαστικής δίαιτας δεν παρατηρώ στον εαυτό μου κανένα μη φυσιολογικό σύμπτωμα».

«Υπάρχουν μερικά που δεν μπορεί να τα παρατηρήσει ο ίδιος ο ασθενής, αλλά μόνο ένας γιατρός».

«Είμαι γιατρός» με διέκοψε.

"Ενας γιατρός?" επανέλαβα έκπληκτος.

«Ναι, δεν το ήξερες;»

"Κανείς δεν μου το είχε πει. Σας συγχαίρω. Θα χαρώ πολύ να φανώ χρήσιμος σε έναν συνάδελφο και, ενδεχομένως, έναν συμφοιτητή. Πού σπούδασες; Στη Μόσχα ή στην Πετρούπολη;"

"Ω, όχι! Εκείνη την εποχή δεν ήμουν Ρώσος. Σπούδασα στη Νανσί και στο Μονπελιέ· στο τελευταίο πήρα το διδακτορικό μου".

"Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είχαμε σπουδάσει ταυτόχρονα· έκανα αρκετά μαθήματα στο Παρίσι. Ήσουν Γάλλος;"

"Είχα σκοπό να γίνω Γάλλος. Γεννήθηκα Βούλγαρος, αλλά χωρίς να ζητήσω την άδειά μου, με μετατράπηκαν σε Ρουμάνο. Η επαρχία μου ήταν η Dobrudga, όπου γεννήθηκα, και μετά τη συνθήκη ειρήνης πήγε στη Ρουμανία".

«Επέτρεψέ μου να ακούσω το στήθος σου» - και έβαλα το στηθοσκόπιο στα αυτιά μου.

Έβγαλε το σκισμένο του σακάκι και σηκώθηκε όρθιος. Ακουσα. Η εξέταση δεν έδειξε τίποτα μη φυσιολογικό. όπως είχα υποθέσει, αδυναμία, αλλά χωρίς ελαττώματα.

«Υποθέτω ότι κάποιος πρέπει να δώσει τροφή για την καρδιά».

«Μόνο η καρδιά, σύντροφε;» ρώτησε ειρωνικά.

«Νομίζω ναι» είπα, προσποιούμενος ότι δεν πρόσεξα την ειρωνεία, «νομίζω ότι και η διατροφή σου πρέπει να ενισχυθεί».

«Επιτρέψτε μου να ακούσω τον εαυτό μου».

«Με χαρά» - και του έδωσα το στηθοσκόπιο.

Άκουσε γρήγορα τον εαυτό του.

"Περίμενα ότι η κατάστασή μου θα ήταν πολύ χειρότερη. Ευχαριστώ πολύ. Μπορώ να βάλω το σακάκι μου;"

"Φυσικά. Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο να πάρουμε μερικές σταγόνες digitalis, δεν νομίζετε;"

"Το θεωρείς απολύτως απαραίτητο; Νομίζω ότι η παλιά μου καρδιά θα επιβιώσει τις λίγες μέρες ή μήνες που μου μένουν αρκετά καλά."

«Νομίζω αλλιώς· νομίζω ότι θα ζήσεις πολύ περισσότερο».

"Μη με στεναχωρείς, συνάδελφε... Να ζήσω περισσότερο! Να ζήσω ακόμα περισσότερο!... Πρέπει να υπάρχουν οδηγίες για το τέλος· η δικαστική υπόθεση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο... Και μετά, μετά ξεκούραση."

Και όταν το είπε αυτό, έχοντας στο μυαλό του την τελική ανάπαυση, φαινόταν ότι το πρόσωπό του είχε σχεδόν την έκφραση της ευτυχίας. ανατρίχιασα. Αυτή η ευχή να πεθάνω, να πεθάνω σύντομα που διάβασα στα μάτια του, με έκανε να λιποθυμήσω. Ήθελα να τον εμψυχώσω από ένα αίσθημα συμπόνιας.

"Δεν με κατάλαβες, σύντροφε. Ήθελα να πω ότι στην περίπτωσή σου μπορεί να αποφασιστεί να συνεχίσεις τη ζωή σου, αλλά ζωή χωρίς βάσανα. Γιατί σε έφεραν εδώ; Δεν σου φέρεται καλά τώρα;"

"Το τελευταίο, ναι, φυσικά. Για τα υπόλοιπα έχω ακούσει υπονοούμενα, αλλά..."

Του έδωσα άλλο ένα τσιγάρο και μετά πρόσθεσα:

"Έχε ελπίδα. Από την πλευρά μου και στο βαθμό που ο αρχηγός μου θα το επιτρέψει, θα κάνω ό,τι μπορεί να εξαρτηθεί από μένα, για να βεβαιωθώ ότι δεν θα πάθετε κανένα κακό. Θα ξεκινήσω αμέσως με το να σας ταΐζω, αλλά όχι υπερβολικά, με στο μυαλό σου την κατάσταση του στομάχου σου. Θα ξεκινήσουμε με μια δίαιτα γάλακτος και μερικές ακόμη ουσιαστικές προσθήκες. Θα δώσω οδηγίες αμέσως. Μπορείς να καπνίσεις... πάρε λίγο..." και του άφησα ό,τι είχε μείνει στο πακέτο .

Κάλεσα τον φύλακα και τον διέταξα να ανάβει το τσιγάρο του κρατούμενου όποτε θέλει να καπνίσει. Μετά έφυγα και πριν ξεκουραστώ κάνα δυο ώρες έδωσα οδηγίες ότι ο Ρακόφσκι έπρεπε να πιει μισό λίτρο γάλα με ζάχαρη.


Ετοιμαστήκαμε για τη συνάντηση με τον Ρακόφσκι τα μεσάνυχτα. Ο «φιλικός» χαρακτήρας του τονίστηκε σε όλες τις λεπτομέρειες. Το δωμάτιο είχε ζεσταθεί καλά, υπήρχε φωτιά στο τζάκι, απαλός φωτισμός, ένα μικρό και καλά επιλεγμένο δείπνο, καλά κρασιά. όλα είχαν αυτοσχεδιαστεί επιστημονικά. «Όσο για μια συνάντηση εραστών», παρατήρησε ο Γκάμπριελ. Ήμουν να βοηθήσω. Η κύρια ευθύνη μου ήταν να δώσω στον κρατούμενο το ναρκωτικό με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το προσέχει. Για το σκοπό αυτό τα ποτά είχαν τοποθετηθεί σαν τυχαία κοντά μου και θα πρέπει να ρίξω το κρασί. Επίσης θα έπρεπε να παρατηρήσω την εξασθένηση της δράσης του φαρμάκου, ώστε να δώσω μια νέα δόση την κατάλληλη στιγμή. Αυτή ήταν η πιο σημαντική μου δουλειά. Ο Γκάμπριελ θέλει, αν το πείραμα πετύχει, να έχει ήδη στην πρώτη συνάντηση πραγματική πρόοδο προς την ουσία του θέματος. Ελπίζει για επιτυχία. Έχει ξεκουραστεί καλά και είναι σε καλή κατάσταση. Με ενδιαφέρει να μάθω πώς θα παλέψει με τον Ρακόφσκι που, μου φαίνεται, είναι αντίπαλος που του αξίζει.

Τρεις μεγάλες πολυθρόνες τοποθετήθηκαν πριν από τη φωτιά. Η πιο κοντά στην πόρτα είναι για μένα, ο Ρακόφσκι θα κάτσει στη μέση και στην τρίτη ο Γκάμπριελ, που είχε δείξει την αισιόδοξη διάθεσή του ακόμα και με τα ρούχα του, καθώς φορούσε ένα λευκό ρώσικο πουκάμισο.

Ήταν ήδη μεσάνυχτα όταν μας έφεραν τον κρατούμενο. Του είχαν δώσει αξιοπρεπή ρούχα και τον είχαν ξυρίσει καλά. Τον κοίταξα επαγγελματικά και τον βρήκα πιο ζωηρό.

Ζητά να τον δικαιολογήσουν που δεν μπορεί να πιει περισσότερο από ένα ποτήρι, αναφέροντας την αδυναμία του στομάχου του. Δεν έβαλα το φάρμακο σε αυτό το ποτήρι και το μετάνιωσα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με κοινοτοπίες... Ο Γκάμπριελ ξέρει ότι ο Ρακόφσκι μιλά πολύ καλύτερα γαλλικά από τα ρωσικά και ξεκινάει σε αυτή τη γλώσσα. Υπάρχουν υπαινιγμοί για το παρελθόν. Είναι σαφές ότι ο Ρακόφσκι είναι ειδικός συνομιλητής. Ο λόγος του είναι ακριβής, κομψός και μάλιστα διακοσμητικός. Είναι προφανώς πολύ μορφωμένος. κατά καιρούς παραθέτει εύκολα και πάντα με ακρίβεια. Μερικές φορές υπαινίσσεται τις πολλές του αποδράσεις, στην εξορία, για τον Λένιν, τον Πλεχάνοφ, το Λούξεμπουργκ, και μάλιστα έλεγε ότι όταν ήταν παιδί είχε σφίξει το χέρι του γέρου Ένγκελς.

Πίνουμε ουίσκι. Αφού ο Γκάμπριελ του έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει για περίπου μισή ώρα, ρώτησα σαν τυχαία: «Να προσθέσω κι άλλο σόδα;». «Ναι, προσθέστε αρκετά» απάντησε ερήμην. Χειροποίησα το ποτό και έριξα μέσα ένα δισκίο, το οποίο κρατούσα από την αρχή. Πρώτα έδωσα στον Γκάμπριελ λίγο ουίσκι, δίνοντάς του ένα σημάδι ότι η δουλειά είχε τελειώσει. Έδωσα στον Ρακόφσκι το ποτήρι του και μετά άρχισα να πίνω το δικό μου. Το ήπιε με ευχαρίστηση. «Είμαι μικρός κάδος» είπα στον εαυτό μου. Αλλά αυτή ήταν μια περαστική σκέψη και διαλύθηκε στην ευχάριστη φωτιά στο τζάκι.

Πριν ο Γκάμπριελ φτάσει στο κύριο θέμα, η ομιλία ήταν μακρά και ενδιαφέρουσα.

Είχα την τύχη να λάβω ένα έγγραφο που αναπαράγει καλύτερα από μια σύντομη σημείωση όλα όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ του Γκάμπριελ και του Ρακόφσκι. Εδώ είναι:

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΓΕΩΡΓΙΕΒΙΤΣ ΡΑΚΟΒΣΚΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΒΡΙΗ ΓΚΑΒΡΙΙΛΟΒΙΤΣ ΚΟΥΣΜΙΝ ΣΤΙΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1938.

Gavriil G. Kus'min . Σύμφωνα με τη συμφωνία μας στο Lubianka, είχα κάνει έκκληση για μια τελευταία ευκαιρία για εσάς. η παρουσία σου σε αυτό το σπίτι δείχνει ότι το είχα πετύχει. Για να δούμε αν δεν θα μας εξαπατήσετε.

Κρίστιαν Γ. Ρακόφσκι . Δεν το επιθυμώ και δεν θα το κάνω.

Γ. - Μα πρώτα απ' όλα: μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Τώρα μας απασχολεί η πραγματική αλήθεια. Όχι η «επίσημη» αλήθεια, αυτή που θα φανεί στη δίκη υπό το πρίσμα των ομολογιών του κατηγορουμένου... Αυτό είναι κάτι που, όπως γνωρίζετε, υπόκειται πλήρως σε πρακτικούς προβληματισμούς ή «εκτιμήσεις της Πολιτείας» όπως θα έλεγαν στη Δύση. Οι απαιτήσεις της διεθνούς πολιτικής θα μας αναγκάσουν να αποκρύψουμε όλη την αλήθεια, την «πραγματική αλήθεια»... Όποια κι αν είναι η πορεία της δίκης, αλλά στις κυβερνήσεις και στους λαούς θα πουν μόνο αυτό που πρέπει να γνωρίζουν. Αλλά αυτός που πρέπει να ξέρει τα πάντα, ο Στάλιν, πρέπει να τα ξέρει και όλα αυτά. Επομένως, όποια και αν είναι τα λόγια σας εδώ, δεν μπορούν να κάνουν τη θέση σας χειρότερη. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα επιδεινώσουν το έγκλημά σας αλλά, αντίθετα, μπορούν να δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελός σας. Θα μπορέσετε να σώσετε τη ζωή σας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ήδη χαμένη. Τώρα λοιπόν σας είπα αυτό, αλλά τώρα ας δούμε: όλοι θα παραδεχτείτε ότι είστε κατάσκοποι του Χίτλερ και λαμβάνετε μισθούς από την Γκεστάπο και την OKW* {υποσημείωση}.

{υποσημείωση} * OKW - Oberkommando der Wehrmacht, Ανώτατη Διοίκηση του Γερμανικού Στρατού - Μετάφρ. {τελική υποσημείωση}

Δεν είναι έτσι;

Ρ. - Ναι.

Γ. - Και είστε κατάσκοποι του Χίτλερ;

Ρ. - Ναι.

Γ. - Όχι, Ρακόφσκι, όχι. Πείτε την αληθινή αλήθεια, αλλά όχι τη δικαστική διαδικασία.

R. - Δεν είμαστε κατάσκοποι του Χίτλερ, μισούμε τον Χίτλερ όπως μπορείς να τον μισήσεις εσύ, όπως μπορεί να τον μισήσει ο Στάλιν. ίσως ακόμη περισσότερο, αλλά αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο ερώτημα.

Γ. - Θα σε βοηθήσω... Κατά τύχη ξέρω κι εγώ ένα-δύο πράγματα. Εσείς, οι τροτσκιστές, είχατε επαφές με το Γερμανικό Επιτελείο. Δεν είναι έτσι;

Ρ. - Ναι.

Γ. - Από ποια περίοδο;

Ρ. - Δεν ξέρω την ακριβή ημερομηνία, αλλά αμέσως μετά την πτώση του Τρότζκι. Φυσικά πριν έρθει στην εξουσία ο Χίτλερ.

Γ. - Επομένως, ας είμαστε ακριβείς: δεν ήσασταν ούτε προσωπικοί κατάσκοποι του Χίτλερ, ούτε του καθεστώτος του.

Ρ. - Ακριβώς. Ήμασταν τέτοιοι ήδη νωρίτερα.

Γ. - Και για ποιο σκοπό; Με στόχο να δώσει τη νίκη στη Γερμανία και σε κάποια ρωσικά εδάφη;

Ρ. - Όχι, σε καμία περίπτωση.

Γ. - Επομένως ως απλοί κατάσκοποι, για χρήματα;

Ρ. - Για λεφτά; Κανείς δεν έλαβε ούτε ένα σήμα από τη Γερμανία. Ο Χίτλερ δεν έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει, για παράδειγμα, τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ, ο οποίος έχει ελεύθερα στη διάθεσή του έναν προϋπολογισμό που είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό πλούτο του Μόργκαν και του Βάντερμπιλτ, και ο οποίος δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει για τη χρήση του. των χρημάτων.

Γ. - Λοιπόν, για ποιο λόγο;

Ρ. - Μπορώ να μιλήσω ελεύθερα;

Γ. - Ναι, σας ζητώ να το κάνετε. για αυτόν τον λόγο έχετε προσκληθεί.

Ρ. - Ο Λένιν δεν είχε υψηλότερους στόχους όταν έλαβε βοήθεια από τη Γερμανία για να μπει στη Ρωσία; Και είναι απαραίτητο να δεχθούμε ως αληθινές εκείνες τις συκοφαντικές επινοήσεις που είχαν κυκλοφορήσει για να τον κατηγορήσουν; Δεν τον αποκαλούσαν και κατάσκοπο του Κάιζερ; Οι σχέσεις του με τον Αυτοκράτορα και η γερμανική επέμβαση στην υπόθεση της αποστολής στη Ρωσία των μπολσεβίκων αντιτορπιλικών είναι ξεκάθαρες.

Ζ. - Το αν είναι αλήθεια ή όχι δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα ερώτηση.

Ρ. - Όχι, επιτρέψτε μου να τελειώσω. Δεν είναι γεγονός ότι η δραστηριότητα του Λένιν ήταν στην αρχή συμφέρουσα για τα γερμανικά στρατεύματα; Επιτρέψτε μου... Υπήρχε η χωριστή ειρήνη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, στην οποία παραχωρήθηκαν τεράστια εδάφη της ΕΣΣΔ στη Γερμανία. Ποιος είχε δηλώσει την ηττοπάθεια ως όπλο των Μπολσεβίκων το 1913; Λένιν. Ξέρω από έξω τα λόγια του από την επιστολή του προς τον Γκόρκι: «Ο πόλεμος μεταξύ της Αυστρίας και της Ρωσίας θα ήταν πολύ χρήσιμο πράγμα για την επανάσταση, αλλά δεν είναι δυνατόν ο Φραγκίσκος-Ιωσήφ και ο Νικόλαος να μας έδιναν αυτήν την ευκαιρία». Όπως βλέπετε, εμείς, οι λεγόμενοι τροτσκιστές, οι εφευρέτες της ήττας το 1905, συνεχίζουμε και στο παρόν στάδιο την ίδια γραμμή, τη γραμμή του Λένιν.

Γ. - Με μια μικρή διαφορά, ο Ρακόφσκι. επί του παρόντος υπάρχει σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ, όχι ο Τσάρος.

Ρ. - Το πιστεύεις αυτό;

Γ. - Τι;

Ρ. - Στην ύπαρξη του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ;

Γ. - Η Σοβιετική Ένωση δεν είναι Σοσιαλιστική;

Ρ. - Για μένα μόνο κατ' όνομα. Εδώ ακριβώς βρίσκουμε τον αληθινό λόγο της αντιπολίτευσης. Συμφωνήστε μαζί μου, και με τη δύναμη της καθαρής λογικής πρέπει να συμφωνήσετε, ότι θεωρητικά, ορθολογικά, έχουμε το ίδιο δικαίωμα να πούμε -όχι, όπως μπορεί να πει ο Στάλιν- ναι. Και αν για τον θρίαμβο του κομμουνισμού μπορεί να δικαιολογηθεί η ηττοπάθεια, τότε αυτός που θεωρεί ότι ο κομμουνισμός καταστράφηκε από τον μποναπαρτισμό του Στάλιν και ότι τον πρόδωσε, έχει το ίδιο δικαίωμα με τον Λένιν να γίνει ηττοπαθής.

Γ. - Νομίζω, Ρακόφσκι, ότι θεωρητικοποιείς χάρη στον τρόπο που χρησιμοποιείς ευρέως τη διαλεκτική. Είναι σαφές ότι αν ήταν πολλοί άνθρωποι εδώ, θα το αποδείκνυα. εντάξει, δέχομαι το επιχείρημά σου ως το μόνο δυνατό στη θέση σου, αλλά παρόλα αυτά νομίζω ότι θα μπορούσα να σου αποδείξω ότι αυτό δεν είναι άλλο από σοφισμός. Αλλά ας το αναβάλουμε για άλλη περίπτωση. κάποια μέρα θα έρθει. Και ελπίζω ότι θα μου δώσετε την ευκαιρία να απαντήσω. Αλλά αυτή τη στιγμή θα πω μόνο αυτό: αν η ηττοπάθειά σας και η ήττα της ΕΣΣΔ έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, τον πραγματικό σοσιαλισμό, σύμφωνα με εσάς - Τροτσκισμό, τότε, στο βαθμό που καταστρέψαμε τους ηγέτες και τα στελέχη τους, η ηττοπάθεια και η ήττα της ΕΣΣΔ έχει ούτε αντικειμενικό ούτε νόημα. Ως αποτέλεσμα της ήττας τώρα θα ερχόταν η ενθρόνιση κάποιου Φύρερ ή φασίστα Τσάρου. Δεν είναι έτσι;

Ρ. - Είναι αλήθεια. Χωρίς κολακεία εκ μέρους μου - η έκπτωση σας είναι υπέροχη.

Γ. - Λοιπόν, αν, όπως υποθέτω, το ισχυρίζεσαι ειλικρινά, τότε έχουμε πετύχει πολλά: εγώ είμαι σταλινικός και εσύ τροτσκιστής. πετύχαμε το αδύνατο. Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι απόψεις μας συμπίπτουν. Η σύμπτωση έγκειται στο ότι αυτή τη στιγμή η ΕΣΣΔ δεν πρέπει να καταστραφεί.

Ρ. - Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα να αντιμετωπίσω έναν τόσο έξυπνο άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, στην παρούσα φάση και για μερικά χρόνια δεν μπορούμε να σκεφτούμε την ήττα της ΕΣΣΔ και να την προκαλέσουμε, καθώς είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε τέτοια θέση, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε την εξουσία. Εμείς, οι κομμουνιστές, δεν θα αντλούσαμε κανένα κέρδος από αυτό. Αυτό είναι ακριβές και συμπίπτει με την άποψή σας. Δεν μπορούμε να μας ενδιαφέρει τώρα η κατάρρευση του σταλινικού κράτους. Το λέω και ταυτόχρονα βεβαιώνω ότι αυτό το κράτος, πέρα ​​από όλα όσα ειπώθηκαν, είναι αντικομμουνιστικό. Βλέπετε ότι είμαι ειλικρινής.

Γ. - Το βλέπω. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συνεννοηθούμε. Θα σας ζητούσα, προτού συνεχίσετε, να μου εξηγήσετε αυτό που μου φαίνεται αντίφαση: αν το Σοβιετικό Κράτος είναι αντικομμουνιστικό για εσάς, τότε γιατί να μην επιθυμείτε την καταστροφή του τη δεδομένη στιγμή; Κάποιος άλλος μπορεί να είναι λιγότερο αντικομμουνιστής και τότε θα υπήρχαν λιγότερα εμπόδια για την αποκατάσταση του καθαρού κομμουνισμού σας.

R. - Όχι, όχι, αυτή η έκπτωση είναι πολύ απλή. Αν και ο σταλινικός μποναπαρτισμός αντιτίθεται επίσης στον κομμουνισμό όπως ο ναπολεόντειος αντιτάχθηκε στην επανάσταση, αλλά η περίσταση είναι ξεκάθαρη ότι, ωστόσο, η ΕΣΣΔ συνεχίζει να διατηρεί την κομμουνιστική της μορφή και δόγμα. αυτός είναι επίσημος και όχι πραγματικός κομμουνισμός. Και έτσι, όπως η εξαφάνιση του Τρότζκι έδωσε στον Στάλιν τη δυνατότητα αυτόματα να μετατρέψει τον πραγματικό κομμουνισμό σε επίσημο, έτσι και η εξαφάνιση του Στάλιν θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τον επίσημο κομμουνισμό του σε πραγματικό. Μια ώρα θα μας αρκούσε. Με κατάλαβες;

Γ. - Ναι, φυσικά. Μας είπατε την κλασική αλήθεια ότι κανείς δεν καταστρέφει αυτό που θέλει να κληρονομήσει. Λοιπόν, εντάξει? όλα τα άλλα είναι σοφιστική ευκινησία. Βασίζεστε στην υπόθεση που μπορεί εύκολα να διαψευσθεί: την υπόθεση του αντικομμουνισμού του Στάλιν. Υπάρχει ιδιωτική περιουσία στην ΕΣΣΔ; Υπάρχει προσωπικό κέρδος; Τάξεις; Δεν θα συνεχίσω να βασίζομαι σε γεγονότα - γιατί;

Ρ. - Έχω ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει επίσημος κομμουνισμός. Όλα αυτά που απαριθμείτε είναι απλώς μορφές.

Γ. - Ναι; Για ποιον σκοπό? Από απλό πείσμα;

Ρ. - Όχι βέβαια. Αυτό είναι αναγκαιότητα. Είναι αδύνατο να εξαλειφθεί η υλιστική εξέλιξη της ιστορίας. Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι να το κρατήσει ψηλά. Και σε τι τιμή; Με τίμημα τη θεωρητική του αποδοχή, για να το καταστρέψει στην πράξη. Η δύναμη που έλκει την ανθρωπότητα προς τον κομμουνισμό είναι τόσο ακατανίκητη που αυτή η ίδια δύναμη, αλλά παραμορφωμένη, αντίθετη με τον εαυτό της, μπορεί μόνο να επιτύχει επιβράδυνση της ανάπτυξης. ακριβέστερα - να επιβραδύνει την πρόοδο της διαρκούς επανάστασης.

Γ. - Ένα παράδειγμα;

Ρ. - Το πιο προφανές - με τον Χίτλερ. Χρειαζόταν τον Σοσιαλισμό για τη νίκη επί του Σοσιαλισμού: αυτός είναι ο ίδιος ο αντισοσιαλιστικός σοσιαλισμός του που είναι ο εθνικοσοσιαλισμός. Ο Στάλιν χρειάζεται τον κομμουνισμό για να νικήσει τον κομμουνισμό. Ο παραλληλισμός είναι προφανής. Όμως, παρά τον αντισοσιαλισμό του Χίτλερ και τον αντικομμουνισμό του Στάλιν, και οι δύο, προς λύπη τους και παρά τη θέλησή τους, δημιουργούν υπερβατικά τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό... αυτοί και πολλοί άλλοι. Είτε το θέλουν είτε όχι, είτε το ξέρουν είτε όχι, αλλά δημιουργούν επίσημο Σοσιαλισμό και Κομμουνισμό, που πρέπει αναπόφευκτα να κληρονομήσουμε εμείς οι κομμουνιστές-μαρξιστές.

Ζ. - Κληρονομιά; Ποιος κληρονομεί; Ο τροτσκισμός εκκαθαρίζεται πλήρως.

Ρ. - Αν και το λες, δεν το πιστεύεις. Όσο μεγάλες κι αν είναι οι εκκαθαρίσεις, εμείς οι κομμουνιστές θα τις επιζήσουμε. Το μακρύ χέρι του Στάλιν και της αστυνομίας του δεν μπορεί να φτάσει σε όλους τους κομμουνιστές.

Γ. - Ρακόφσκι, σε παρακαλώ, και αν χρειαστεί πρόσταξε, να απέχεσαι από προσβλητικούς υπαινιγμούς. Μην πάτε πολύ μακριά εκμεταλλευόμενοι τη «διπλωματική σας ασυλία».

R. - Έχω διαπιστευτήρια; Ποιανού πρεσβευτής είμαι;

Γ. - Ακριβώς εκείνου του απρόσιτου τροτσκισμού, αν συμφωνήσουμε να τον αποκαλούμε έτσι.

Ρ. - Δεν μπορώ να είμαι διπλωμάτης του τροτσκισμού, για τον οποίο υπαινίσσεστε. Δεν μου έχει δοθεί αυτό το δικαίωμα να την εκπροσωπώ και δεν έχω αναλάβει αυτόν τον ρόλο πάνω μου. Μου το έχεις δώσει.

Γ. - Αρχίζω να σε εμπιστεύομαι. Σημειώνω υπέρ σας ότι με τον υπαινιγμό μου για αυτόν τον τροτσκισμό δεν το αρνηθήκατε. Αυτή είναι ήδη μια καλή αρχή.

Ρ. - Μα πώς να το αρνηθώ; Άλλωστε και εγώ ο ίδιος το ανέφερα.

Γ. - Εφόσον έχουμε αναγνωρίσει την ύπαρξη αυτού του ιδιαίτερου τροτσκισμού με την αμοιβαία διευθέτησή μας, θέλω να δώσετε σίγουρα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση της δεδομένης σύμπτωσης.

Ρ. - Ναι, θα μπορώ να αναφέρω αυτό που θεωρείτε απαραίτητο να γνωρίζετε και θα το κάνω με δική μου πρωτοβουλία, αλλά δεν θα μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτή είναι πάντα η σκέψη και των «Αυτών».

Γ. - Ναι, θα το κοιτάξω έτσι.

Ρ. - Συμφωνήσαμε ότι αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για την ηττοπάθεια και την πτώση του Στάλιν, εφόσον δεν έχουμε τη φυσική δυνατότητα να πάρουμε τη θέση του. Αυτό συμφωνούμε και οι δύο. Προς το παρόν αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ωστόσο, υπάρχει ένας πιθανός επιτιθέμενος. Να, εκείνος ο μεγάλος μηδενιστής Χίτλερ, που στοχεύει με το τρομερό όπλο του τη Βέρμαχτ σε όλο τον ορίζοντα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αλλά θα το χρησιμοποιήσει εναντίον της ΕΣΣΔ; Ας συμφωνήσουμε ότι για εμάς αυτό είναι το αποφασιστικό άγνωστο γεγονός ή θεωρείτε ότι το πρόβλημα έχει διατυπωθεί σωστά;

Γ. - Καλά έχει τεθεί. Μπορώ όμως να πω ότι για μένα δεν υπάρχει άγνωστος παράγοντας. Θεωρώ αναπόφευκτη την επίθεση του Χίτλερ στην ΕΣΣΔ.

Ρ. - Γιατί;

Ζ. - Πολύ απλό. γιατί αυτός που το ελέγχει έχει την τάση να επιτίθεται. Ο Χίτλερ είναι μόνο η κοντοτιέρα του διεθνούς καπιταλισμού.

R. - Συμφωνώ ότι υπάρχει ένας κίνδυνος, αλλά από αυτό μέχρι την υπόθεση για το αναπόφευκτο της επίθεσής του στην ΕΣΣΔ - υπάρχει μια ολόκληρη άβυσσος.

Ζ. - Η επίθεση στην ΕΣΣΔ καθορίζεται από την ίδια την ουσία του Φασισμού. Επιπλέον, ωθείται προς αυτήν από όλα εκείνα τα Καπιταλιστικά Κράτη που του επέτρεψαν να επανοπλιστεί και να πάρει όλες τις απαραίτητες οικονομικές και στρατηγικές βάσεις. Αυτό είναι αρκετά προφανές.

Ρ. - Ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό. Ο εκ νέου οπλισμός του Χίτλερ και η βοήθεια που έλαβε αυτή τη στιγμή από τα έθνη των Βερσαλλιών (λάβετε υπόψη σας αυτό) - ελήφθησαν από αυτόν κατά τη διάρκεια μιας ειδικής περιόδου, όταν θα μπορούσαμε ακόμη να γίνουμε οι κληρονόμοι του Στάλιν στην περίπτωση του την ήττα του, όταν υπήρχε ακόμη η αντιπολίτευση ... Θεωρείτε ότι αυτό το γεγονός είναι θέμα τύχης ή απλώς μια χρονική σύμπτωση;

Ζ. - Δεν βλέπω καμία σχέση μεταξύ της άδειας των Βερσαλλιών Δυνάμεων του γερμανικού επανεξοπλισμού και της ύπαρξης της αντιπολίτευσης... Η τροχιά του χιτλερισμού είναι από μόνη της σαφής και λογική. Η επίθεση στην ΕΣΣΔ ήταν μέρος του προγράμματός του ήδη εδώ και πολύ καιρό.Η καταστροφή του κομμουνισμού και η επέκταση στην Ανατολή - αυτά είναι δόγματα από το βιβλίο "Mein Kampf", εκείνο το Ταλμούδ του εθνικοσοσιαλισμού ..., αλλά ότι οι ηττοπαθείς σας ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτήν την απειλή για την ΕΣΣΔ, που είναι, φυσικά, , σύμφωνα με το σύνολο των σκέψεών σας.

R. - Ναι, με μια πρώτη ματιά αυτό φαίνεται να είναι φυσικό και λογικό, πολύ λογικό και φυσικό για την αλήθεια.

Γ. - Για να μην συμβεί αυτό, για να μην μας επιτεθεί ο Χίτλερ, θα έπρεπε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας σε μια συμμαχία με τη Γαλλία ..., αλλά αυτό θα ήταν αφέλεια. Θα σήμαινε ότι πιστεύουμε ότι ο Καπιταλισμός θα ήταν πρόθυμος να κάνει θυσίες για χάρη της σωτηρίας του κομμουνισμού.

Ρ. - Αν συνεχίσουμε τη συζήτηση μόνο για τα θεμέλια εκείνων των αντιλήψεων που ισχύουν για χρήση σε μαζικές συνελεύσεις, τότε έχετε απόλυτο δίκιο. Αλλά αν είστε ειλικρινείς όταν το λέτε αυτό, τότε, συγχωρέστε με, είμαι απογοητευμένος. Είχα σκεφτεί ότι η πολιτική της περίφημης σταλινικής αστυνομίας στέκεται σε υψηλότερο επίπεδο.

Ζ. - Η χιτλερική επίθεση στην ΕΣΣΔ είναι, επιπλέον, διαλεκτική αναγκαιότητα. είναι το ίδιο με τον αναπόφευκτο αγώνα των τάξεων στο διεθνές επίπεδο. Στο πλευρό του Χίτλερ, αναπόφευκτα, θα σταθεί ολόκληρος ο παγκόσμιος καπιταλισμός.

Ρ. - Και έτσι, πιστέψτε με, ότι υπό το φως της σχολαστικής σας διαλεκτικής, έχω σχηματίσει μια πολύ αρνητική γνώμη για την πολιτική κουλτούρα του σταλινισμού. Ακούω τα λόγια σου όπως ο Αϊνστάιν μπορούσε να ακούσει έναν μαθητή να μιλάει για τη φυσική σε τέσσερις διαστάσεις. Βλέπω ότι είσαι εξοικειωμένος μόνο με τον στοιχειώδη μαρξισμό, δηλαδή με τον δημαγωγικό, λαϊκό.

Γ. - Εάν η εξήγησή σας δεν είναι πολύ μεγάλη και περιεκτική, θα πρέπει να σας είμαι ευγνώμων για κάποια εξήγηση αυτής της «σχετικότητας» ή «κβαντικού» του μαρξισμού.

R. - Εδώ δεν υπάρχει ειρωνεία. Μιλάω με τις καλύτερες προθέσεις... Σε αυτόν τον ίδιο στοιχειώδη μαρξισμό, που διδάσκεται ακόμη και στο Σταλινικό σας Πανεπιστήμιο, μπορείτε να βρείτε τη δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της διατριβής σας για το αναπόφευκτο της χιτλερικής επίθεσης στην ΕΣΣΔ. Σας διδάσκουν επίσης ότι ο ακρογωνιαίος λίθος του μαρξισμού είναι ο ισχυρισμός ότι, υποτίθεται, οι αντιφάσεις είναι η ανίατη και θανατηφόρα ασθένεια του Καπιταλισμού... Δεν είναι έτσι;

Γ. - Ναι, φυσικά.

Ρ. - Αλλά αν τα πράγματα είναι στην πραγματικότητα τέτοια που κατηγορούμε τον Καπιταλισμό ότι είναι εμποτισμένος με συνεχείς καπιταλιστικές αντιφάσεις στη σφαίρα της οικονομίας, τότε γιατί να υποφέρει αναγκαστικά από αυτές και στην πολιτική; Το πολιτικό και οικονομικό δεν έχει καμία σημασία από μόνο του. Αυτό είναι μια προϋπόθεση ή μέτρηση της κοινωνικής ουσίας, αλλά οι αντιφάσεις προκύπτουν στην κοινωνική σφαίρα και αντανακλώνται ταυτόχρονα στην οικονομική ή πολιτική, ή και στις δύο ταυτόχρονα. Θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι το αλάθητο στα οικονομικά και ταυτόχρονα το αλάθητο στην πολιτική - κάτι που είναι ουσιαστικό προκειμένου μια επίθεση στην ΕΣΣΔ να γίνει αναπόφευκτη - σύμφωνα με το αξίωμά σας - απολύτως απαραίτητη.

Γ. - Αυτό σημαίνει ότι βασίζεστε σε όλα στις αντιφάσεις, το μοιραίο και το αναπόφευκτο των λαθών που πρέπει να διαπράξει η αστική τάξη, που θα εμποδίσουν τον Χίτλερ να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ. Είμαι μαρξιστής, Ρακόφσκι, αλλά εδώ, μεταξύ μας, για να μην δώσουμε το πρόσχημα του θυμού σε έναν μόνο ακτιβιστή, σας λέω ότι με όλη μου την πίστη στον Μαρξ δεν θα πίστευα ότι η ΕΣΣΔ υπάρχει χάρη στα λάθη. των εχθρών της ... Και νομίζω ότι ο Στάλιν συμμερίζεται την ίδια άποψη.

Ρ. - Αλλά το πιστεύω... Μη με κοιτάς έτσι, γιατί δεν αστειεύομαι και δεν είμαι τρελός.

Γ. - Επιτρέψτε μου τουλάχιστον να αμφιβάλλω, μέχρι να αποδείξετε τους ισχυρισμούς σας.

Ρ. - Βλέπετε τώρα ότι είχα λόγους να χαρακτηρίσω την μαρξιστική σας κουλτούρα ως αμφίβολη; Τα επιχειρήματα και οι αντιδράσεις σας είναι τα ίδια με οποιονδήποτε ακτιβιστή.

Γ. - Και κάνουν λάθος;

Ρ. - Ναι, είναι σωστοί για έναν μικρό διαχειριστή, για έναν γραφειοκράτη και για τη μάζα. Ταιριάζουν στον μέσο μαχητή... Πρέπει να το πιστέψουν και να επαναλάβουν τα πάντα όπως έχουν γραφτεί. Ακούστε με ως εντελώς εμπιστευτικό. Με τον μαρξισμό έχετε τα ίδια αποτελέσματα με τις αρχαίες εσωτερικές θρησκείες. Οι οπαδοί τους έπρεπε να γνωρίζουν μόνο αυτό που ήταν το πιο στοιχειώδες και ωμό, στο βαθμό που με αυτό προκαλούσε την πίστη τους, δηλαδή αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο, τόσο στη θρησκεία όσο και στο έργο της επανάστασης.

Γ. - Δεν θέλεις τώρα να μου ανοίξεις τον μυστικιστικό μαρξισμό, κάτι σαν μια ακόμη μασονία;

R. - Όχι, όχι εσωτερικά. Αντίθετα, θα το εξηγήσω με τη μέγιστη σαφήνεια. Ο μαρξισμός, πριν να είναι ένα φιλοσοφικό, οικονομικό και πολιτικό σύστημα, είναι μια συνωμοσία για την επανάσταση. Και όσο για εμάς η επανάσταση είναι η μόνη απόλυτη πραγματικότητα, έπεται ότι η φιλοσοφία, η οικονομία και η πολιτική είναι αληθινές μόνο στο βαθμό που οδηγούν στην επανάσταση. Η θεμελιώδης αλήθεια (ας την ονομάσουμε υποκειμενική) δεν υπάρχει στα οικονομικά, στην πολιτική ή ακόμα και στην ηθική: υπό το πρίσμα της επιστημονικής αφαίρεσης είναι είτε αλήθεια είτε λάθος, αλλά για εμάς, που υπόκεινται στην επαναστατική διαλεκτική, είναι μόνο αλήθεια. Και στο βαθμό που για εμάς, που υπόκεινται στην επαναστατική διαλεκτική, είναι μόνο η αλήθεια, και επομένως η μόνη αλήθεια, τότε πρέπει να είναι τέτοια για ό,τι είναι επαναστατικό, όπως ήταν και για τον Μαρξ.

Σύμφωνα με αυτό πρέπει να δράσουμε. Θυμηθείτε τη φράση του Λένιν, ως απάντηση σε κάποιον που έδειξε με επιχείρημα ότι, υποτίθεται, η πρόθεσή του έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα: «Το νιώθω αληθινό» ήταν η απάντησή του. Δεν νομίζετε ότι ο Λένιν έλεγε βλακείες; Όχι, για αυτόν κάθε πραγματικότητα. κάθε αλήθεια ήταν σχετική μπροστά στη μοναδική και απόλυτη: την επανάσταση. Ο Μαρξ ήταν μια ιδιοφυΐα. Αν τα έργα του είχαν ισοδυναμεί μόνο με τη βαθιά κριτική του Καπιταλισμού, τότε ακόμη κι αυτό θα ήταν ένα αξεπέραστο επιστημονικό έργο. αλλά σε εκείνα τα μέρη όπου η γραφή του φτάνει στο επίπεδο της μαεστρίας, έρχεται το αποτέλεσμα ενός φαινομενικά ειρωνικού έργου. «Ο κομμουνισμός», λέει, «πρέπει να νικήσει γιατί το Κεφάλαιο θα του δώσει αυτή τη νίκη, αν και ο εχθρός του». Αυτή είναι η μαγική θέση του Μαρξ…

Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ειρωνεία; Και τότε, για να γίνει πιστευτός, του αρκούσε να αποπροσωποποιήσει τον Καπιταλισμό και τον Κομμουνισμό, έχοντας μεταμορφώσει το ανθρώπινο άτομο σε συνειδητά σκεπτόμενο άτομο, κάτι που έκανε με το εξαιρετικό ταλέντο ενός ζογκλέρ. Αυτή ήταν η πονηρή μέθοδός του, προκειμένου να αποδείξει στους Καπιταλιστές ότι είναι μια πραγματικότητα του Καπιταλισμού και ότι ο κομμουνισμός μπορεί να θριαμβεύσει ως αποτέλεσμα της εγγενούς βλακείας. αφού χωρίς την παρουσία της αθάνατης βλακείας στο homo Economico δεν θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε αυτόν συνεχείς αντιφάσεις όπως διακήρυττε ο Μαρξ.

Το να μπορείς να πετύχεις τη μεταμόρφωση του homo sapiens σε homo stultum σημαίνει να κατέχεις μαγική δύναμη, ικανή να κατεβάσει τον άνθρωπο στο πρώτο στάδιο της ζωολογικής κλίμακας, δηλαδή στο επίπεδο του ζώου. Μόνο αν υπάρχει homo stultum στην εποχή του απογείου του καπιταλισμού, θα μπορούσε ο Μαρξ να διατυπώσει την αξιωματική του πρόταση: οι αντιφάσεις συν χρόνο ίσον κομμουνισμό. Πιστέψτε με, όταν εμείς που έχουμε μυηθεί σε αυτό, αναλογιζόμαστε την αναπαράσταση του Μαρξ, για παράδειγμα αυτήν που βρίσκεται πάνω από την κύρια είσοδο της Lubianka, τότε δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την εσωτερική έκρηξη γέλιου με την οποία μας είχε μολύνει ο Μαρξ. βλέπουμε πώς γελάει στα γένια του με όλη την ανθρωπότητα.

Γ. - Και είσαι ακόμα ικανός να γελάσεις με τον πιο σεβαστό επιστήμονα της εποχής;

Ρ. - Γελοιώ, εγώ; ... Αυτός είναι ο ύψιστος θαυμασμός! Για να μπορέσει ο Μαρξ να εξαπατήσει τόσους πολλούς ανθρώπους της επιστήμης, ήταν απαραίτητο να υψωθεί πάνω από όλους. Λοιπόν: για να έχουμε κρίσεις για τον Μαρξ σε όλο του το μεγαλείο, πρέπει να θεωρήσουμε τον πραγματικό Μαρξ, τον Μαρξ τον επαναστάτη, τον Μαρξ, που κρίνεται από το μανιφέστο του. Αυτό σημαίνει Μαρξ τον συνωμότη, καθώς κατά τη διάρκεια της ζωής του η επανάσταση ήταν σε κατάσταση συνωμοσίας. Δεν είναι τυχαίο που η επανάσταση χρωστά την ανάπτυξή της και τις πρόσφατες νίκες της σε αυτούς τους συνωμότες.

Γ. - Άρα αρνείστε την ύπαρξη της διαλεκτικής διαδικασίας των αντιφάσεων στον Καπιταλισμό, που οδηγούν στον τελικό θρίαμβο του Κομμουνισμού;

Ρ. - Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αν ο Μαρξ πίστευε ότι ο κομμουνισμός θα πετύχει τη νίκη μόνο χάρη στις αντιφάσεις στον Καπιταλισμό, τότε δεν θα είχε αναφερθεί ούτε μια φορά, ούτε ποτέ, τις αντιφάσεις στις χιλιάδες σελίδες του επιστημονικού επαναστατικού του έργου. Αυτή ήταν η κατηγορηματική επιταγή της ρεαλιστικής φύσης του Μαρξ: όχι η επιστημονική, αλλά η επαναστατική. Ο επαναστάτης και συνωμότης δεν θα αποκαλύψει ποτέ στον αντίπαλό του το μυστικό του θριάμβου του... Δεν θα έδινε ποτέ τις πληροφορίες. θα του έδινε παραπληροφόρηση την οποία χρησιμοποιείτε σε αντισυνωμοσία. Δεν είναι έτσι;

Γ. - Ωστόσο, τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα (κατά τα λεγόμενά σας) ότι δεν υπάρχουν αντιφάσεις στον Καπιταλισμό και αν ο Μαρξ μιλάει γι' αυτές τότε είναι απλώς μια επαναστατική-στρατηγική μέθοδος. Ετσι είναι? Αλλά οι κολοσσιαίες και συνεχώς αυξανόμενες αντιφάσεις στον Καπιταλισμό είναι εκεί για να δούμε. Και έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Μαρξ, έχοντας πει ψέματα, είπε την αλήθεια.

Ρ. - Είσαι επικίνδυνος ως διαλεκτικός, όταν καταστρέφεις τα φρένα του σχολαστικού δογματισμού και αφήνεις ελεύθερα τη δική σου εφευρετικότητα. Έτσι είναι ότι ο Μαρξ είπε την αλήθεια όταν είπε ψέματα. Είπε ψέματα όταν οδήγησε σε λάθος, έχοντας ορίσει τις αντιφάσεις ως «συνεχείς» στην ιστορία της οικονομίας του κεφαλαίου και τις αποκάλεσε «φυσικές και αναπόφευκτες», αλλά ταυτόχρονα δήλωσε την αλήθεια γιατί ήξερε ότι οι αντιφάσεις θα θα δημιουργηθούν και θα αναπτυχθούν με αυξανόμενη πρόοδο μέχρι να φτάσουν στο απόγειό τους.

Γ. - Αυτό σημαίνει ότι μαζί σου υπάρχει αντίθεση;

Ρ. - Δεν υπάρχει αντίθεση εδώ. Ο Μαρξ εξαπατά για λόγους τακτικής για την προέλευση των αντιφάσεων στον Καπιταλισμό, αλλά όχι για την προφανή πραγματικότητά τους. Ο Μαρξ ήξερε πώς δημιουργήθηκαν, πώς έγιναν πιο έντονοι και πώς πήγαιναν τα πράγματα προς τη γενική αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, που ήρθε πριν από τον θρίαμβο της κομμουνιστικής επανάστασης... Ήξερε ότι θα συνέβαινε γιατί γνώριζε αυτούς που δημιουργούσαν τις αντιφάσεις.

Γ. - Είναι μια πολύ περίεργη αποκάλυψη και είδηση, αυτή η διαβεβαίωση και η αποκάλυψη της συγκυρίας ότι αυτό που οδηγεί τον Καπιταλισμό στην «αυτοκτονία» του, με την καλά επιλεγμένη έκφραση του αστού οικονομολόγου Schmalenbach, προς υποστήριξη του Μαρξ, είναι όχι η ουσία και ο εγγενής νόμος του Καπιταλισμού. Αλλά με ενδιαφέρει να μάθω αν με αυτό το μονοπάτι θα φτάσουμε στο προσωπικό;

R. - Δεν το έχεις νιώσει αυτό διαισθητικά; Δεν έχετε παρατηρήσει πώς στον Μαρξ τα λόγια αντικρούουν τις πράξεις; Δηλώνει την αναγκαιότητα και το αναπόφευκτο των καπιταλιστικών αντιφάσεων, αποδεικνύοντας την ύπαρξη υπεραξίας και συσσώρευσης, δηλαδή αποδεικνύει αυτό που πραγματικά υπάρχει. Επινοεί ευκίνητα την πρόταση ότι σε μια μεγαλύτερη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής αντιστοιχεί μια μεγαλύτερη μάζα του προλεταριάτου, μια μεγαλύτερη δύναμη για την οικοδόμηση του κομμουνισμού, δεν είναι έτσι; Τώρα συνεχίστε: ταυτόχρονα με αυτόν τον ισχυρισμό ιδρύει τη Διεθνή. Ωστόσο, η Διεθνής είναι, στο έργο της καθημερινής πάλης των τάξεων, ένας «ρεφορμιστής», δηλαδή μια οργάνωση που σκοπός της είναι ο περιορισμός της υπεραξίας και, όπου είναι δυνατόν, η εξάλειψή της. Για το λόγο αυτό, αντικειμενικά,

Γ. - Τώρα καταλαβαίνουμε ότι ο Μαρξ είναι αντεπαναστάτης και αντικομμουνιστής.

Ρ. - Λοιπόν, τώρα βλέπετε πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την αρχική μαρξιστική κουλτούρα. Είναι δυνατό να περιγράψει κανείς τη Διεθνή ως αντεπαναστατική και αντικομμουνιστική, με λογική και επιστημονική ακρίβεια, αν δεν δει στα γεγονότα τίποτα περισσότερο από το άμεσα ορατό αποτέλεσμα, και στα κείμενα μόνο το γράμμα. Καταλήγει κανείς σε τέτοια παράλογα συμπεράσματα, ενώ φαίνονται προφανή, όταν ξεχνά ότι οι λέξεις και τα γεγονότα στον μαρξισμό υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες της ανώτερης επιστήμης: τους κανόνες της συνωμοσίας και της επανάστασης.

Γ. - Θα καταλήξουμε ποτέ στα τελικά συμπεράσματα;

Ρ. - Σε μια στιγμή. Αν η ταξική πάλη, στον οικονομικό τομέα, αποδειχθεί ρεφορμιστική υπό το πρίσμα των πρώτων αποτελεσμάτων της και γι' αυτόν τον λόγο έρχεται σε αντίθεση με τις θεωρητικές προϋποθέσεις που καθορίζουν την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού, τότε είναι, στην πραγματική και αληθινή της έννοια, καθαρά επαναστατικό. Αλλά επαναλαμβάνω και πάλι: υπόκειται στους κανόνες της συνωμοσίας, δηλαδή στη συγκάλυψη και απόκρυψη των πραγματικών στόχων της... Ο περιορισμός της υπεραξίας και επομένως και των συσσωρεύσεων ως συνέπεια της ταξικής πάλης - αυτό είναι μόνο θέμα εμφάνισης, ψευδαίσθηση, για να τονωθεί το βασικό επαναστατικό κίνημα στις μάζες. Η απεργία είναι ήδη μια προσπάθεια επαναστατικής κινητοποίησης. Ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει ή όχι, το οικονομικό του αποτέλεσμα είναι άναρχο. Ως αποτέλεσμα, αυτή η μέθοδος για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης μιας τάξης επιφέρει τη φτωχοποίηση της οικονομίας γενικότερα. Όποια και αν είναι η κλίμακα και τα αποτελέσματα της απεργίας, πάντα θα επιφέρει μείωση της παραγωγής. Το γενικό αποτέλεσμα: περισσότερη φτώχεια, την οποία η εργατική τάξη δεν μπορεί να αποτινάξει. Αυτό είναι ήδη κάτι. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα και όχι το πιο σημαντικό. Όπως γνωρίζουμε, ο μόνος στόχος κάθε αγώνα στον οικονομικό τομέα είναι να κερδίζεις περισσότερα και να δουλεύεις λιγότερα. Τέτοιος είναι ο οικονομικός παραλογισμός, αλλά σύμφωνα με την ορολογία μας, τέτοια είναι η αντίφαση, που δεν έχει παρατηρηθεί από τις μάζες, οι οποίες τυφλώνονται κάθε στιγμή από την αύξηση των μισθών, η οποία ακυρώνεται αμέσως από την άνοδο των τιμών. Και αν οι τιμές περιορίζονται από κυβερνητική δράση, τότε συμβαίνει το ίδιο, δηλ μια αντίφαση μεταξύ της επιθυμίας να ξοδέψουμε περισσότερα, να παράγουμε λιγότερα, χαρακτηρίζεται εδώ από τον νομισματικό πληθωρισμό. Και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: απεργία, πείνα, πληθωρισμός, πείνα.

Ζ. - Με εξαίρεση όταν η απεργία γίνεται σε βάρος της υπεραξίας του Καπιταλισμού.

Ρ. - Θεωρία, καθαρή θεωρία. Μιλώντας μεταξύ μας, πάρτε οποιοδήποτε ετήσιο εγχειρίδιο που αφορά τα οικονομικά οποιασδήποτε χώρας και διαιρέστε τα ενοίκια και το συνολικό εισόδημα με όλους όσους λαμβάνουν μισθούς ή μισθούς και θα δείτε τι εκπληκτικό αποτέλεσμα θα προκύψει. Αυτό το αποτέλεσμα είναι το πιο αντεπαναστατικό γεγονός και πρέπει να το κρατήσουμε απόλυτα μυστικό. Κι αυτό γιατί αν αφαιρέσετε από το θεωρητικό μέρισμα τους μισθούς και τα έξοδα των διευθυντών, που θα ήταν συνέπεια στην κατάργηση της ιδιοκτησίας, τότε σχεδόν πάντα μένει ένα μέρισμα που είναι χρέωση για το προλεταριάτο. Στην πραγματικότητα πάντα μια χρέωση, αν λάβουμε υπόψη και τη μείωση του όγκου και της ποιότητας της παραγωγής. Όπως θα δείτε τώρα, ένα κάλεσμα για απεργία, ως μέσο για την επίτευξη μιας γρήγορης βελτίωσης της ευημερίας του προλεταριάτου είναι μόνο μια δικαιολογία. μια δικαιολογία που απαιτείται για να αναγκαστεί να διαπράξει δολιοφθορά της καπιταλιστικής παραγωγής. Έτσι στις αντιφάσεις του αστικού συστήματος προστίθενται και οι αντιθέσεις μέσα στο προλεταριάτο. Αυτό είναι το διπλό όπλο της επανάστασης, και -που είναι προφανές- δεν προκύπτει από μόνο του: υπάρχει οργάνωση, αρχηγοί, πειθαρχία, και πάνω από αυτό υπάρχει η βλακεία. Δεν υποπτεύεστε ότι οι πολυαναφερόμενες αντιφάσεις του Καπιταλισμού και συγκεκριμένα οι οικονομικές, οργανώνονται και από κάποιον; ... Ως βάση για αυτές τις συναγωγές θα σας υπενθυμίσω ότι στον οικονομικό της αγώνα η προλεταριακή Διεθνής συμπίπτει με την οικονομική Διεθνή, αφού και οι δύο παράγουν πληθωρισμό, και όπου υπάρχει σύμπτωση εκεί, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είναι και συμφωνία. Αυτά είναι δικά του λόγια. Έτσι στις αντιφάσεις του αστικού συστήματος προστίθενται και οι αντιθέσεις μέσα στο προλεταριάτο. Αυτό είναι το διπλό όπλο της επανάστασης, και -που είναι προφανές- δεν προκύπτει από μόνο του: υπάρχει οργάνωση, αρχηγοί, πειθαρχία, και πάνω από αυτό υπάρχει η βλακεία. Δεν υποπτεύεστε ότι οι πολυαναφερόμενες αντιφάσεις του Καπιταλισμού και συγκεκριμένα οι οικονομικές, οργανώνονται και από κάποιον; ... Ως βάση για αυτές τις συναγωγές θα σας υπενθυμίσω ότι στον οικονομικό της αγώνα η προλεταριακή Διεθνής συμπίπτει με την οικονομική Διεθνή, αφού και οι δύο παράγουν πληθωρισμό, και όπου υπάρχει σύμπτωση εκεί, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είναι και συμφωνία. Αυτά είναι δικά του λόγια. Έτσι στις αντιφάσεις του αστικού συστήματος προστίθενται και οι αντιθέσεις μέσα στο προλεταριάτο. Αυτό είναι το διπλό όπλο της επανάστασης, και -που είναι προφανές- δεν προκύπτει από μόνο του: υπάρχει οργάνωση, αρχηγοί, πειθαρχία, και πάνω από αυτό υπάρχει η βλακεία. Δεν υποπτεύεστε ότι οι πολυαναφερόμενες αντιφάσεις του Καπιταλισμού και συγκεκριμένα οι οικονομικές, οργανώνονται και από κάποιον; ... Ως βάση για αυτές τις συναγωγές θα σας υπενθυμίσω ότι στον οικονομικό της αγώνα η προλεταριακή Διεθνής συμπίπτει με την οικονομική Διεθνή, αφού και οι δύο παράγουν πληθωρισμό, και όπου υπάρχει σύμπτωση εκεί, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είναι και συμφωνία. Αυτά είναι δικά του λόγια. Και αυτό - που είναι προφανές - δεν προκύπτει από μόνο του: υπάρχει οργάνωση, αρχηγοί, πειθαρχία, και πάνω από αυτό υπάρχει βλακεία. Δεν υποπτεύεστε ότι οι πολυαναφερόμενες αντιφάσεις του Καπιταλισμού και συγκεκριμένα οι οικονομικές, οργανώνονται και από κάποιον; ... Ως βάση για αυτές τις συναγωγές θα σας υπενθυμίσω ότι στον οικονομικό της αγώνα η προλεταριακή Διεθνής συμπίπτει με την οικονομική Διεθνή, αφού και οι δύο παράγουν πληθωρισμό, και όπου υπάρχει σύμπτωση εκεί, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είναι και συμφωνία. Αυτά είναι δικά του λόγια. Και αυτό - που είναι προφανές - δεν προκύπτει από μόνο του: υπάρχει οργάνωση, αρχηγοί, πειθαρχία, και πάνω από αυτό υπάρχει βλακεία. Δεν υποπτεύεστε ότι οι πολυαναφερόμενες αντιφάσεις του Καπιταλισμού και συγκεκριμένα οι οικονομικές, οργανώνονται και από κάποιον; ... Ως βάση για αυτές τις συναγωγές θα σας υπενθυμίσω ότι στον οικονομικό της αγώνα η προλεταριακή Διεθνής συμπίπτει με την οικονομική Διεθνή, αφού και οι δύο παράγουν πληθωρισμό, και όπου υπάρχει σύμπτωση εκεί, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είναι και συμφωνία. Αυτά είναι δικά του λόγια. Ως βάση για αυτές τις συναγωγές θα σας υπενθυμίσω ότι στον οικονομικό της αγώνα η προλεταριακή Διεθνής συμπίπτει με τη χρηματοπιστωτική Διεθνή, αφού και οι δύο παράγουν πληθωρισμό, και όπου υπάρχει σύμπτωση, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είναι και συμφωνία. Αυτά είναι δικά του λόγια. Ως βάση για αυτές τις συναγωγές θα σας υπενθυμίσω ότι στον οικονομικό της αγώνα η προλεταριακή Διεθνής συμπίπτει με τη χρηματοπιστωτική Διεθνή, αφού και οι δύο παράγουν πληθωρισμό, και όπου υπάρχει σύμπτωση, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είναι και συμφωνία. Αυτά είναι δικά του λόγια.

Γ. - Υποψιάζομαι εδώ έναν τόσο τεράστιο παραλογισμό, ή την πρόθεση να περιφέρω ένα νέο παράδοξο, που δεν θέλω να το φανταστώ. Μοιάζει σαν να θέλεις να υπαινίσσεσαι την ύπαρξη κάτι σαν Καπιταλιστική δεύτερη Κομμουνιστική Διεθνή, φυσικά εχθρική.

Ρ. - Ακριβώς έτσι. Όταν μίλησα για την οικονομική Διεθνή, τη θεωρούσα ως Κομιντέρν, αλλά έχοντας παραδεχτεί την ύπαρξη της «Κομιντέρν», δεν θα έλεγα ότι είναι εχθροί.

Γ. - Αν θέλεις να μας κάνεις να χάσουμε χρόνο με εφευρέσεις και φαντασιώσεις, πρέπει να σου πω ότι διάλεξες τη λάθος στιγμή.

Ρ. - Παρεμπιπτόντως, υποθέτετε ότι είμαι σαν την εταίρα από τις «Αραβικές νύχτες», που χρησιμοποίησε τη φαντασία της τη νύχτα για να σώσει τη ζωή της... Όχι, αν νομίζετε ότι φεύγω από το θέμα, τότε κάνετε λάθος. Για να φτάσουμε σε αυτό που έχουμε λάβει ως στόχο μας, αν δεν πρόκειται να αποτύχω, πρέπει πρώτα απ' όλα να σας διαφωτίσω για τα πιο σημαντικά ζητήματα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη γενική σας έλλειψη εξοικείωσης με αυτό που θα ονόμαζα " Ανώτερος Μαρξισμός». Δεν τολμώ να αποφύγω αυτές τις εξηγήσεις καθώς γνωρίζω καλά ότι υπάρχει τέτοια έλλειψη γνώσης στο Κρεμλίνο... Επιτρέψτε μου να συνεχίσω.

Γ. - Μπορείς να συνεχίσεις. Αλλά είναι αλήθεια ότι αν όλα αυτά θεωρούνταν απλώς μια απώλεια χρόνου για να διεγείρουν τη φαντασία, τότε αυτή η διασκέδαση θα έχει έναν πολύ θλιβερό επίλογο. Σας έχω προειδοποιήσει.

Ρ. - Συνεχίζω σαν να μην άκουσα τίποτα. Εφόσον είστε σχολαστικός σε σχέση με το Κεφάλαιο, και θέλω να αφυπνίσω τα επαγωγικά σας ταλέντα, θα σας υπενθυμίσω μερικά πολύ περίεργα πράγματα. Παρατηρήστε με ποια διείσδυση καταλήγει σε συμπεράσματα ο Μαρξ δεδομένης της τότε ύπαρξης της πρώιμης βρετανικής βιομηχανίας, σχετικά με τις συνέπειές της, δηλαδή τη σύγχρονη κολοσσιαία βιομηχανία: πώς την αναλύει και την επικρίνει. τι αποκρουστική εικόνα δίνει για τον κατασκευαστή. Στη φαντασία σας και στη φαντασία των μαζών υπάρχει η τρομερή εικόνα του καπιταλισμού στην ανθρώπινη συγκεκριμενοποίηση του: ένας χοντρόκοιτος κατασκευαστής με ένα πούρο στο στόμα του, όπως περιγράφει ο Μαρξ, με αυτοϊκανοποίηση και θυμό ρίχνει τη γυναίκα και την κόρη του εργαζόμενος στο δρόμο. Δεν είναι έτσι;

Ταυτόχρονα θυμηθείτε τη μετριοπάθεια του Μαρξ και την αστική του ορθοδοξία όταν μελετούσε το ζήτημα του χρήματος. Στο πρόβλημα των χρημάτων δεν εμφανίζονται μαζί του οι περίφημες αντιφάσεις του. Τα οικονομικά δεν υπάρχουν για αυτόν ως κάτι σημαντικό από μόνο του. το εμπόριο και η κυκλοφορία του χρήματος είναι τα αποτελέσματα του καταραμένου συστήματος της καπιταλιστικής παραγωγής, που τα υποτάσσει στον εαυτό του και τα καθορίζει πλήρως. Στο ζήτημα του χρήματος ο Μαρξ είναι αντιδραστικός. προς απέραντη έκπληξη ήταν ένας. να έχετε κατά νου το "πεντάκτινο αστέρι" όπως το σοβιετικό, που λάμπει σε όλη την Ευρώπη, το αστέρι που αποτελείται από τα πέντε αδέρφια Rothschild με τις τράπεζές τους, που διαθέτουν κολοσσιαίες συσσωρεύσεις πλούτου, τη μεγαλύτερη γνωστή ποτέ... Και έτσι αυτό γεγονός, τόσο κολοσσιαίο που παραπλάνησε τη φαντασία των ανθρώπων εκείνης της εποχής, περνά απαρατήρητη με τον Μαρξ. Κάτι περίεργο... Δεν είναι έτσι;

Είναι πιθανό από αυτή την περίεργη τύφλωση του Μαρξ να προκύπτει ένα φαινόμενο που είναι κοινό σε όλες τις μελλοντικές κοινωνικές επαναστάσεις. Είναι το εξής: μπορούμε όλοι να επιβεβαιώσουμε ότι όταν οι μάζες κατακτούν μια πόλη ή μια χώρα, τότε φαίνονται πάντα χτυπημένες από ένα είδος δεισιδαιμονικού φόβου για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Ο ένας είχε σκοτώσει Βασιλείς, στρατηγούς, επισκόπους, αστυνομικούς, ιερείς και άλλους εκπροσώπους των μισητών προνομιούχων τάξεων. λήστεψε και έκαψε παλάτια, εκκλησίες, ακόμη και κέντρα επιστήμης, αλλά αν και οι επαναστάσεις ήταν οικονομικές-κοινωνικές, η ζωή των τραπεζιτών έγινε σεβαστή και ως αποτέλεσμα τα υπέροχα κτίρια των τραπεζών έμειναν ανέγγιχτα... Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, πριν με συλλάβουν, αυτό συνεχίζεται ακόμα και τώρα...

Γ. - Πού;

R. - Στην Ισπανία ... Δεν το ξέρεις; Όπως με ρωτάς, πες μου τώρα: Δεν σου φαίνονται πολύ περίεργα όλα αυτά; Σκέψου, η αστυνομία... Δεν ξέρω, έχεις δώσει προσοχή στην περίεργη ομοιότητα που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική Διεθνή και την προλεταριακή Διεθνή. Θα έλεγα ότι η μία είναι η άλλη πλευρά της άλλης και η πίσω πλευρά είναι η προλεταριακή ως πιο σύγχρονη από την οικονομική.

Γ. - Πού βλέπετε ομοιότητα σε πράγματα τόσο αντίθετα;

Ρ. - Αντικειμενικά ταυτίζονται. Όπως είχα αποδείξει, η Κομιντέρν, παράλληλη, διπλασιασμένη από το ρεφορμιστικό κίνημα και το σύνολο του συνδικαλισμού, προκαλεί την αναρχία της παραγωγής, τον πληθωρισμό, τη φτώχεια και την απελπισία στις μάζες. Τα οικονομικά, κυρίως τα διεθνή χρηματοοικονομικά, διπλασιάζονται, συνειδητά ή ασυνείδητα από τα ιδιωτικά οικονομικά, δημιουργούν τις ίδιες αντιφάσεις, αλλά σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς... Τώρα μπορούμε ήδη να μαντέψουμε τους λόγους για τους οποίους ο Μαρξ απέκρυψε τις οικονομικές αντιφάσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να μείνουν κρυφές. το διεισδυτικό του βλέμμα, αν τα οικονομικά δεν είχαν σύμμαχο, η επιρροή του οποίου -αντικειμενικά επαναστατική- ήταν ήδη τότε εξαιρετικά σημαντική.

Ζ. - Μια ασυνείδητη σύμπτωση, αλλά όχι μια συμμαχία που προϋποθέτει ευφυΐα, θέληση και συμφωνία ...

Ρ. - Ας αφήσουμε αυτήν την άποψη αν θέλετε. Τώρα ας πάμε καλύτερα στην υποκειμενική ανάλυση των οικονομικών και ακόμη περισσότερο: ας δούμε τι είδους άτομα εργάζονται προσωπικά εκεί. Η διεθνής ουσία του χρήματος είναι γνωστή. Από αυτό το γεγονός προκύπτει ότι η οργάνωση που τα κατέχει και τα συσσωρεύει είναι μια κοσμοπολίτικη οργάνωση. Τα οικονομικά στο απόγειό τους - ως στόχος από μόνα τους, η οικονομική Διεθνής - αρνούνται και δεν αναγνωρίζουν τίποτα εθνικό, δεν αναγνωρίζουν το Κράτος. και ως εκ τούτου είναι άναρχο και θα ήταν απολύτως άναρχο αν - ο αρνητής κάθε εθνικού κράτους - δεν ήταν ο ίδιος, εξ ανάγκης, κράτος στη βασική του ουσία. Το κράτος ως τέτοιο είναι μόνο εξουσία. Και το χρήμα είναι αποκλειστικά εξουσία.

Αυτό το κομμουνιστικό υπερκράτος, που δημιουργούμε ήδη εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα, και το σχήμα του οποίου είναι η Διεθνής του Μαρξ. Ανάλυσέ το και θα δεις την ουσία του. Το σχέδιο της Διεθνούς και το πρωτότυπο της ΕΣΣΔ - αυτό είναι επίσης καθαρή δύναμη. Η βασική ομοιότητα μεταξύ των δύο δημιουργιών είναι απόλυτη. Είναι κάτι μοιρολατρικό, αναπόφευκτο, αφού οι προσωπικότητες των συγγραφέων και των δύο ήταν πανομοιότυπες. Ο χρηματοδότης είναι εξίσου διεθνής με τον κομμουνιστή. Και οι δύο, με τη βοήθεια διαφορετικών προσχημάτων και διαφορετικών μέσων, παλεύουν με το εθνικό αστικό κράτος και το αρνούνται.

Ο μαρξισμός για να τον μετατρέψει σε κομμουνιστικό κράτος. Από αυτό προκύπτει ότι ο μαρξιστής πρέπει να είναι διεθνιστής: ο χρηματοδότης αρνείται το αστικό εθνικό Κράτος και η άρνησή του έχει αυτοσκοπό. Στην πραγματικότητα δεν εκδηλώνεται ως διεθνιστής, αλλά ως κοσμοπολίτης αναρχικός... Αυτή είναι η εμφάνισή του στη δεδομένη σκηνή, αλλά ας δούμε τι πραγματικά είναι και τι θέλει να είναι. Όπως βλέπετε, στην απόρριψη υπάρχει σαφής ομοιότητα μεμονωμένα μεταξύ κομμουνιστών-διεθνιστών και χρηματοοικονομικών-κοσμοπολιτών. ως φυσικό αποτέλεσμα υπάρχει η ίδια ομοιότητα μεταξύ της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της οικονομικής Διεθνούς...

Ζ. - Αυτή είναι μια τυχαία ομοιότητα υποκειμενικά και αντικειμενική στις αντιφάσεις, αλλά που διαβρώνεται εύκολα και έχει μικρή σημασία και αυτό που είναι πιο ριζοσπαστικό και υπάρχει στην πραγματικότητα.

R. - Επιτρέψτε μου να μην απαντήσω μόλις τώρα, για να μην διακόψω τη λογική ακολουθία... Θέλω μόνο να αποκρυπτογραφήσω το βασικό αξίωμα: το χρήμα είναι δύναμη. Το χρήμα είναι σήμερα το κέντρο της παγκόσμιας βαρύτητας. Ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου;

Γ. - Συνέχισε, Ρακόφσκι, σε ικετεύω.

R. - Η κατανόηση του πώς η οικονομική Διεθνής σταδιακά, μέχρι την εποχή μας, έγινε κυρίαρχος του χρήματος, αυτό το μαγικό φυλαχτό, που έγινε για τους ανθρώπους αυτό που ήταν ο Θεός και το έθνος στο παρελθόν, είναι κάτι που υπερβαίνει επιστημονικά. ενδιαφέρει ακόμη και την τέχνη της επαναστατικής στρατηγικής, αφού και αυτή είναι τέχνη αλλά και επανάσταση. Θα σας το εξηγήσω. Οι ιστοριογράφοι και οι μάζες, τυφλωμένοι από τις κραυγές και τη μεγαλοπρέπεια της γαλλικής επανάστασης, ο λαός, μεθυσμένος από το γεγονός ότι είχε καταφέρει να πάρει όλη την εξουσία από τον Βασιλιά και τις προνομιούχες τάξεις, δεν παρατήρησαν πώς μια μικρή ομάδα μυστηριωδών, Προσεκτικοί και ασήμαντοι άνθρωποι είχαν καταλάβει την πραγματική Βασιλική δύναμη, τη μαγική δύναμη, σχεδόν θεϊκή, την οποία απέκτησε σχεδόν χωρίς να το γνωρίζει.

Οι μάζες δεν παρατήρησαν ότι την εξουσία είχαν καταλάβει άλλοι και ότι σύντομα τις είχαν υποβάλει σε μια σκλαβιά πιο σκληρή από τον Βασιλιά, αφού ο τελευταίος, λόγω των θρησκευτικών και ηθικών προκαταλήψεών του, ήταν ανίκανος να εκμεταλλευτεί μια τέτοια εξουσία. Έτσι συνέβη ότι η υπέρτατη βασιλική εξουσία αναλήφθηκε από άτομα, των οποίων οι ηθικές, διανοητικές και κοσμοπολίτικες ιδιότητες τους επέτρεψαν πράγματι να τη χρησιμοποιήσουν. Είναι σαφές ότι επρόκειτο για ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ χριστιανοί, αλλά κοσμοπολίτες.

Γ. - Τι είναι αυτό για μια μυθική δύναμη που είχαν αποκτήσει;

Ρ. - Είχαν αποκτήσει για τους εαυτούς τους το πραγματικό προνόμιο να κερδίζουν χρήματα... Μη χαμογελάς, αλλιώς θα πρέπει να πιστέψω ότι δεν ξέρεις τι είναι τα χρήματα... Σου ζητώ να μπεις στη θέση μου. Η θέση μου σε σχέση με εσάς είναι αυτή του βοηθού ενός γιατρού, ο οποίος θα έπρεπε να εξηγήσει τη βακτηριολογία σε έναν αναστημένο γιατρό της εποχής πριν από τον Παστέρ. Αλλά μπορώ να εξηγήσω την έλλειψη γνώσης στον εαυτό μου και μπορώ να τη συγχωρήσω. Η γλώσσα μας χρησιμοποιεί λέξεις που προκαλούν λανθασμένες σκέψεις για πράγματα και πράξεις, χάρη στη δύναμη της αδράνειας των σκέψεων, και που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές και ακριβείς αντιλήψεις. Λέω: λεφτά. Είναι σαφές ότι στη φαντασία σας εμφανίστηκαν αμέσως εικόνες πραγματικών χρημάτων από μέταλλο και χαρτί. Δεν είναι όμως έτσι. Τα χρήματα τώρα δεν είναι αυτό. Το πραγματικό νόμισμα που κυκλοφορεί είναι ένας πραγματικός αναχρονισμός.

Γ. - Αυτό είναι ένα λαμπρό παράδοξο, ριψοκίνδυνο και μάλιστα ποιητικό.

R. - Αν θέλετε, αυτό είναι ίσως εξαιρετικό, αλλά δεν είναι παράδοξο. Γνωρίζω - και γι' αυτό χαμογέλασες - ότι οι Πολιτείες εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα σε κομμάτια μετάλλου ή χαρτιού με βασιλικές προτομές ή εθνικά έμβλημα. Λοιπόν, τι; Ένα μεγάλο μέρος του χρήματος που κυκλοφορούσε, χρήματα για μεγάλες υποθέσεις, ως αντιπροσωπευτικό όλου του εθνικού πλούτου, χρήμα, ναι χρήματα - το έβγαζαν αυτοί οι λίγοι για τους οποίους είχα υπαινιχθεί. Τίτλοι, αριθμοί, επιταγές, γραμμάτια υπόσχεσης, οπισθογραφήσεις, έκπτωση, τιμές, αριθμοί χωρίς τέλος πλημμύρισαν τις πολιτείες σαν καταρράκτης. Τι είναι σε σύγκριση με αυτά τα μεταλλικά και τα χαρτονομίσματα; ... Κάτι που στερείται επιρροής, κάποιου είδους ελάχιστη μπροστά στην αυξανόμενη πλημμύρα του κατακλυσμένου οικονομικού χρήματος. Αυτοί, όντας οι πιο λεπτοί ψυχολόγοι, μπόρεσαν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα χωρίς προβλήματα, χάρη στην έλλειψη κατανόησης. Εκτός από τις εξαιρετικά ποικίλες διαφορετικές μορφές χρηματοοικονομικών χρημάτων, δημιούργησαν πιστωτικό χρήμα με σκοπό να κάνουν τον όγκο του κοντά στο άπειρο. Και για να του δώσουμε την ταχύτητα του ήχου ... είναι μια αφαίρεση, ένα ον της σκέψης, ένας αριθμός, ένας αριθμός, η πίστη, η πίστη ...

Έχεις καταλάβει ήδη; ... Απάτη? ψεύτικα χρήματα, με νομική υπόσταση ..., χρησιμοποιώντας άλλη ορολογία, για να με καταλάβετε. Οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα - είναι μια γιγάντια μηχανή με σκοπό να επιφέρει αφύσικα σκάνδαλα, σύμφωνα με την έκφραση του Αριστοτέλη. να εξαναγκάζεις χρήματα να παράγει χρήμα - αυτό είναι κάτι που αν είναι έγκλημα στα οικονομικά, τότε στις σχέσεις με τα οικονομικά είναι έγκλημα κατά του ποινικού κώδικα, αφού είναι τοκογλυφία. Δεν ξέρω με ποια επιχειρήματα δικαιολογούνται όλα αυτά: με την πρόταση ότι λαμβάνουν έννομο τόκο…

Ακόμη και αν το δεχθούμε αυτό, και μάλιστα ότι η παραδοχή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, βλέπουμε ότι η τοκογλυφία εξακολουθεί να υπάρχει, αφού ακόμα κι αν οι τόκοι που εισπράττονται είναι νόμιμοι, τότε επινοεί και παραποιεί το ανύπαρκτο κεφάλαιο. Οι τράπεζες έχουν πάντα μέσω καταθέσεων ή χρημάτων σε παραγωγική κίνηση μια ορισμένη ποσότητα χρήματος που είναι πενταπλάσια ή ίσως και εκατό φορές μεγαλύτερη από ό,τι υπάρχουν νομίσματα από μέταλλο ή χαρτί. Δεν θα πω τίποτα για εκείνες τις περιπτώσεις που τα πιστωτικά χρήματα, δηλαδή τα πλαστά, κατασκευασμένα, είναι μεγαλύτερα από την ποσότητα των χρημάτων που καταβλήθηκαν ως κεφάλαιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νόμιμοι τόκοι δεν καθορίζονται σε πραγματικό αλλά σε ανύπαρκτο κεφάλαιο, οι τόκοι είναι παράνομοι τόσες φορές όσο το φανταστικό κεφάλαιο είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό το σύστημα, το οποίο περιγράφω λεπτομερώς, είναι ένα από τα πιο αθώα μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστών χρημάτων. Φανταστείτε, αν μπορείτε, έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, να έχουν απεριόριστη δύναμη μέσω της κατοχής πραγματικού πλούτου, και θα δείτε ότι είναι οι απόλυτοι δικτάτορες του χρηματιστηρίου. και ως αποτέλεσμα αυτού και οι δικτάτορες της παραγωγής και της διανομής αλλά και της εργασίας και της κατανάλωσης. Αν έχετε αρκετή φαντασία τότε πολλαπλασιάστε αυτό, με τον παγκόσμιο παράγοντα και θα δείτε την άναρχη, ηθική και κοινωνική επιρροή του, δηλαδή επαναστατική... Καταλάβατε τώρα;

Γ. - Όχι, όχι ακόμα.

Ρ. - Προφανώς είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις τα θαύματα.

Γ. - Θαύμα;

Ρ. - Ναι, θαύμα. Δεν είναι θαύμα που ένας ξύλινος πάγκος έχει μετατραπεί σε ναό; Κι όμως ένα τέτοιο θαύμα το είδαν οι άνθρωποι χίλιες φορές, και δεν έριξαν βλέφαρο, σε έναν ολόκληρο αιώνα. Δεδομένου ότι αυτό ήταν ένα εξαιρετικό θαύμα που τα παγκάκια στα οποία κάθισαν οι λιπαροί τοκογλύφοι για να ανταλλάξουν τα χρήματά τους, έχουν πλέον μετατραπεί σε ναούς, που στέκονται υπέροχα σε κάθε γωνιά των σύγχρονων μεγαλουπόλεων με τις ειδωλολατρικές κιονοστοιχίες τους, και τα πλήθη πηγαίνουν εκεί με πίστη που δεν τους δίνουν ήδη οι ουράνιοι θεοί, για να φέρουν επιμελώς τις καταθέσεις τους από όλα τους τα υπάρχοντά τους στον θεό του χρήματος, που, φαντάζονται, ζει στα χαλύβδινα χρηματοκιβώτια των τραπεζιτών και που είναι προκαθορισμένος, χάρη στη θεία του αποστολή να αυξήσει τον πλούτο σε ένα μεταφυσικό άπειρο.

Γ. - Αυτή είναι η νέα θρησκεία της παρακμασμένης αστικής τάξης;

Ρ. - Θρησκεία, ναι, η θρησκεία της εξουσίας.

Γ. - Εμφανίζεστε ο ποιητής των οικονομικών.

Ρ. - Αν θέλετε, τότε για να δώσουμε μια εικόνα των οικονομικών, ως ενός έργου τέχνης που είναι προφανέστατα έργο ιδιοφυΐας και το πιο επαναστατικό όλων των εποχών, απαιτείται ποίηση.

Γ. - Αυτή είναι μια ελαττωματική άποψη. Τα οικονομικά, όπως τα ορίζει ο Μαρξ, και ειδικότερα ο Ένγκελς, καθορίζονται από το σύστημα της καπιταλιστικής παραγωγής.

R. - Ακριβώς, αλλά ακριβώς το αντίστροφο: το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής καθορίζεται από τα οικονομικά. Το γεγονός ότι ο Ένγκελς δηλώνει το αντίθετο και μάλιστα προσπαθεί να το αποδείξει, είναι η πιο προφανής απόδειξη ότι τα οικονομικά κυβερνούν την αστική παραγωγή. Έτσι είναι και έτσι ήταν ακόμη και πριν από τον Μαρξ και τον Ένγκελς, που τα οικονομικά ήταν το πιο ισχυρό όργανο της επανάστασης και η Κομιντέρν δεν ήταν παρά ένα παιχνίδι στα χέρια τους. Αλλά ούτε ο Μαρξ ούτε ο Ένγκελς θα το αποκαλύψουν ούτε θα το εξηγήσουν αυτό. Αντίθετα, αξιοποιώντας το ταλέντο τους ως επιστήμονες, έπρεπε να καμουφλάρουν την αλήθεια για δεύτερη φορά προς το συμφέρον της επανάστασης. Και αυτό το έκαναν και οι δύο.

Γ. - Αυτή η ιστορία δεν είναι καινούργια. Όλα αυτά μου θυμίζουν κάπως αυτό που είχε γράψει ο Τρότζκι πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Ρ. - Πες μου...

Γ. - Όταν λέει ότι η Κομιντέρν είναι μια συντηρητική οργάνωση σε σύγκριση με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης; επισημαίνει τους μεγαλοτραπεζίτες ως εφευρέτες της επανάστασης.

Ρ. - Ναι, το είπε αυτό σε ένα μικρό βιβλίο στο οποίο προείπε την πτώση της Αγγλίας... Ναι, είπε αυτό και πρόσθεσε: «Ποιος σπρώχνει την Αγγλία στο δρόμο της επανάστασης;» ... και απάντησε: «Όχι τη Μόσχα, αλλά τη Νέα Υόρκη».

Γ. - Θυμηθείτε όμως και τον ισχυρισμό του ότι αν οι χρηματοδότες της Νέας Υόρκης είχαν σφυρηλατήσει την επανάσταση, τότε αυτή έγινε ασυνείδητα.

R. - Η εξήγηση που είχα ήδη δώσει για να βοηθήσω να καταλάβουμε γιατί ο Ένγκελς και ο Μαρξ καμουφλάρισαν την αλήθεια, ισχύει εξίσου και για τον Λέο Τρότζκι.

Γ. - Εκτιμώ στον Τρότζκι μόνο ότι με ένα είδος λογοτεχνικής μορφής ερμήνευσε μια άποψη για ένα γεγονός που ως τέτοιο ήταν πολύ γνωστό, με το οποίο είχε κανείς ήδη υπολογίσει στο παρελθόν. Ο ίδιος ο Τρότζκι δηλώνει πολύ σωστά ότι αυτοί οι τραπεζίτες «εκτελούν ακαταμάχητα και ασυνείδητα την επαναστατική τους αποστολή».

Ρ. - Και εκτελούν την αποστολή τους παρά το γεγονός ότι την έχει δηλώσει ο Τρότζκι; Τι περίεργο πράγμα! Γιατί δεν βελτιώνουν τις πράξεις τους;

Ζ. - Οι χρηματοδότες είναι ασυνείδητοι επαναστάτες αφού είναι τέτοιοι μόνο αντικειμενικά, ως αποτέλεσμα της διανοητικής τους ανικανότητας να δουν τις τελικές συνέπειες.

Ρ. - Το πιστεύεις ειλικρινά; Νομίζεις ότι ανάμεσα σε αυτές τις πραγματικές ιδιοφυΐες υπάρχουν κάποιες που είναι αναίσθητες; Θεωρείς ηλίθιους ανθρώπους στους οποίους υποτάσσεται σήμερα όλος ο κόσμος; Αυτό θα ήταν πραγματικά μια πολύ ανόητη αντίφαση!

Γ. - Τι προσποιείσαι;

Ρ. - Απλώς βεβαιώνω ότι είναι επαναστάτες αντικειμενικά και υποκειμενικά, αρκετά συνειδητά.

Γ. - Οι τραπεζίτες! Πρέπει να είσαι τρελός;

Ρ. - Εγώ, όχι... Εσύ όμως; Σκέψου λίγο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ακριβώς όπως εσείς και εγώ. Η περίσταση ότι ελέγχουν τα χρήματα σε απεριόριστα ποσά, στο βαθμό που τα δημιουργούν οι ίδιοι, δεν μας δίνει την ευκαιρία να προσδιορίσουμε τα όρια όλων των φιλοδοξιών τους... Αν υπάρχει κάτι που παρέχει σε έναν άνθρωπο πλήρη ικανοποίηση, τότε είναι η ικανοποίηση της φιλοδοξίας του. Και κυρίως η ικανοποίηση της θέλησής του για εξουσία. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, οι τραπεζίτες, να μην έχουν την ώθηση προς την εξουσία, προς την πλήρη εξουσία; Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε σένα και σε μένα.

Γ. - Αλλά αν, σύμφωνα με εσάς - και το ίδιο πιστεύω - έχουν ήδη παγκόσμια πολιτική εξουσία, τότε ποια άλλη δύναμη θέλουν να κατέχουν;

Ρ. - Σου έχω ήδη πει: Πλήρης εξουσία. Τέτοια δύναμη όπως ο Στάλιν έχει στην ΕΣΣΔ, αλλά παγκοσμίως.

Γ. - Τέτοια δύναμη σαν του Στάλιν, αλλά με τον αντίθετο στόχο.

Ρ. - Η εξουσία, αν στην πραγματικότητα είναι απόλυτη, μπορεί να είναι μόνο μία. Η ιδέα του απόλυτου αποκλείει την πολλαπλότητα. Γι' αυτό το λόγο η εξουσία που επιδιώκει η Κομιντέρν και η «Κομιντέρν», που είναι πράγματα της ίδιας τάξης, όντας απόλυτα, πρέπει επίσης στην πολιτική να είναι μοναδική και πανομοιότυπη: η απόλυτη εξουσία έχει έναν σκοπό από μόνη της, διαφορετικά δεν είναι απόλυτη. Και μέχρι σήμερα δεν έχει εφευρεθεί ακόμη άλλη μηχανή συνολικής εξουσίας εκτός από το Κομμουνιστικό Κράτος. Η καπιταλιστική αστική εξουσία, ακόμη και στο υψηλότερο σκαλοπάτι της σκάλας, η εξουσία του Καίσαρα, είναι περιορισμένη δύναμη αφού, αν θεωρητικά, ήταν η προσωποποίηση της θεότητας στους Φαραώ και τους Καίσαρες στην αρχαιότητα, τότε ωστόσο, χάρη στην οικονομική χαρακτήρας της ζωής σε αυτά τα πρωτόγονα κράτη και λόγω της τεχνικής υπανάπτυξης του κρατικού μηχανισμού, υπήρχε πάντα χώρος για ατομική ελευθερία. Καταλαβαίνετε ότι αυτοί που ήδη μερικώς κυβερνούν έθνη και κοσμικές κυβερνήσεις έχουν αξιώσεις για απόλυτη κυριαρχία; Καταλάβετε ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν έχουν φτάσει ακόμα.

Γ. - Αυτό είναι ενδιαφέρον: τουλάχιστον ως παράδειγμα παραφροσύνης.

Ρ. - Σίγουρα, παραφροσύνη σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στην περίπτωση του Λένιν, που ονειρευόταν την εξουσία σε όλο τον κόσμο στη σοφίτα του στην Ελβετία ή την παραφροσύνη του Στάλιν, ονειρευόταν το ίδιο πράγμα κατά την εξορία του σε μια καλύβα της Σιβηρίας. Νομίζω ότι τα όνειρα για τέτοιες φιλοδοξίες είναι πολύ πιο φυσικά για τους οικονομικούς ανθρώπους που ζουν στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.

Γ. - Ας καταλήξουμε: Ποιοι είναι αυτοί;

Ρ. - Είσαι τόσο αφελής που νομίζεις ότι αν ήξερα ποιοι είναι οι «Αυτοί», θα ήμουν εδώ φυλακισμένος;

Γ. - Γιατί;

Ρ. - Για έναν πολύ απλό λόγο, αφού αυτός που τα γνωρίζει δεν θα τον έβαζαν σε μια θέση που θα ήταν υποχρεωμένος να τα αναφέρει... Αυτός είναι ένας στοιχειώδης κανόνας κάθε ευφυούς συνωμοσίας, που πρέπει καλά καταλαβαίνουν.

Γ. - Μα είπατε ότι είναι οι τραπεζίτες;

R. - Όχι εγώ. να θυμάστε ότι πάντα μιλούσα για την οικονομική Διεθνή, και όταν αναφέρω πρόσωπα έλεγα «Αυτοί» και τίποτα περισσότερο. Αν θέλετε να σας ενημερώσω ανοιχτά, θα δώσω μόνο γεγονότα, αλλά όχι ονόματα, αφού δεν τα γνωρίζω. Νομίζω ότι δεν θα κάνω λάθος αν σας πω ότι κανένας από τους "Αυτούς" δεν είναι άτομο που κατέχει πολιτική θέση ή θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως κατάλαβα μετά τη δολοφονία του Rathenau στο Rapallo, δίνουν πολιτικές ή οικονομικές θέσεις μόνο σε μεσάζοντες. Προφανώς σε άτομα που είναι αξιόπιστα και πιστά, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί με χίλιους τρόπους: έτσι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί - είναι μόνο άχυροι ... παρόλο που καταλαμβάνουν πολύ υψηλές θέσεις και φαίνονται ότι είναι οι συγγραφείς των σχεδίων που εκτελούνται.

Γ. - Αν και όλα αυτά μπορούν να γίνουν κατανοητά και είναι και λογικά, αλλά η δήλωσή σας περί μη γνώσης δεν είναι μόνο υπεκφυγή; Όπως μου φαίνεται, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, κατείχατε αρκετά υψηλή θέση σε αυτή τη συνωμοσία ώστε να γνωρίζετε πολλά περισσότερα. Δεν γνωρίζετε ούτε έναν από αυτούς προσωπικά;

Ρ. - Ναι, αλλά φυσικά δεν με πιστεύεις. Έχω φτάσει σε εκείνη τη στιγμή που είχα εξηγήσει ότι μιλάω για έναν άνθρωπο και πρόσωπα με προσωπικότητα ... πώς να πει κανείς; ... ένα μυστικιστικό, όπως το Γκάντι ή κάτι τέτοιο, αλλά χωρίς καμία εξωτερική εμφάνιση. Μύστες της καθαρής δύναμης, που έχουν απαλλαγεί από κάθε χυδαία μικροπράγματα. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις; Λοιπόν, όσον αφορά τον τόπο διαμονής και τα ονόματά τους, δεν τους ξέρω... Φανταστείτε τον Στάλιν μόλις τώρα, στην πραγματικότητα να κυβερνά την ΕΣΣΔ, αλλά να μην περιβάλλεται από πέτρινους τοίχους, να μην έχει κανένα προσωπικό γύρω του και να έχει τις ίδιες εγγυήσεις για τη ζωή του όπως κάθε άλλος πολίτης. Με ποια μέσα θα μπορούσε να προφυλαχθεί από απόπειρες κατά της ζωής του; Είναι πρώτα απ' όλα συνωμότης, όσο μεγάλη κι αν είναι η δύναμή του, είναι ανώνυμος.

Γ. - Λογικό αυτό που λες, αλλά δεν σε πιστεύω.

R. - Αλλά ακόμα πιστέψτε με. Δεν ξέρω τίποτα; αν ήξερα τότε πόσο χαρούμενος θα ήμουν! Δεν θα ήμουν εδώ, να υπερασπιστώ τη ζωή μου. Κατανοώ καλά τις αμφιβολίες σας και ότι, ενόψει της αστυνομικής σας εκπαίδευσης, νιώθετε την ανάγκη για κάποιες γνώσεις για πρόσωπα. Για να σας τιμήσουμε και επίσης γιατί αυτό είναι απαραίτητο για τον στόχο που έχουμε θέσει και οι δύο. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας ενημερώσω. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με την άγραφη ιστορία που είναι γνωστή μόνο σε εμάς, ο ιδρυτής της Πρώτης Κομμουνιστικής Διεθνούς αναφέρεται, φυσικά κρυφά, ως Weishaupt. Θυμάσαι το όνομά του; Ήταν ο επικεφαλής της τοιχοποιίας που είναι γνωστός με το όνομα των Illuminati. αυτό το όνομα το δανείστηκε από τη δεύτερη αντιχριστιανική συνωμοσία εκείνης της εποχής - τον γνωστικισμό.

Αυτός ο σημαντικός επαναστάτης, Σημίτης και πρώην Ιησουίτης, προβλέποντας τον θρίαμβο της Γαλλικής Επανάστασης αποφάσισε, ή ίσως του δόθηκε εντολή (ορισμένοι αναφέρουν ως αρχηγό του τον σημαντικό φιλόσοφο Μέντελσον) να ιδρύσει μια μυστική οργάνωση που θα προκαλούσε και θα ωθούσε τη Γαλλική επανάσταση να φύγει. πέρα από τους πολιτικούς του στόχους, με στόχο να το μετατρέψει σε κοινωνική επανάσταση για την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού. Σε εκείνους τους ηρωικούς καιρούς ήταν κολοσσιαία επικίνδυνο να αναφέρουμε τον κομμουνισμό ως στόχο. Από αυτό προέρχονται οι διάφορες προφυλάξεις και τα μυστικά, που έπρεπε να περιβάλλουν τους Illuminati. Χρειάστηκαν περισσότερα από εκατό χρόνια για να μπορέσει ένας άντρας να ομολογήσει ότι είναι κομμουνιστής χωρίς τον κίνδυνο να πάει στη φυλακή ή να εκτελεστεί. Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι σχέσεις μεταξύ του Weishaupt και των οπαδών του με τον πρώτο από τους Rothschild . Το μυστικό της απόκτησης πλούτου των πιο γνωστών τραπεζιτών θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ήταν οι ταμίας αυτής της πρώτης Κομιντέρν. Υπάρχουν στοιχεία ότι όταν τα πέντε αδέρφια εξαπλώθηκαν στις πέντε επαρχίες της οικονομικής αυτοκρατορίας της Ευρώπης, είχαν κάποια μυστική βοήθεια για τη συσσώρευση αυτών των τεράστιων ποσών: είναι πιθανό ότι ήταν εκείνοι οι πρώτοι κομμουνιστές από τις βαυαρικές κατακόμβες που ήταν ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Αλλά άλλοι λένε, και νομίζω με καλύτερο λόγο, ότι οι Ρότσιλντ δεν ήταν οι ταμίας, αλλά οι αρχηγοί αυτού του πρώτου μυστικού κομμουνισμού.

Αυτή η άποψη βασίζεται σε εκείνο το γνωστό γεγονός ότι ο Μαρξ και οι ανώτατοι αρχηγοί της Πρώτης Διεθνούς -ήδη η ανοιχτή- και ανάμεσά τους ο Χέρτσεν και ο Χάινε, ελέγχονταν από τον βαρόνο Λάιονελ Ρότσιλντ, του οποίου το επαναστατικό πορτρέτο έγινε από τον Ντιζραέλι (στο Κόνινγκσμπι - Μετάφρ.) ο Άγγλος Πρωθυπουργός, που ήταν το πλάσμα του, και μας έχει αφεθεί. Τον περιέγραψε με τον χαρακτήρα της Σιδώνιας, έναν άνθρωπο, ο οποίος, σύμφωνα με την ιστορία, ήταν πολυεκατομμυριούχος, γνώριζε και ήλεγχε κατασκόπους, καρμπονάρους, τέκτονες, μυστικούς Εβραίους, τσιγγάνους, επαναστάτες κ.λπ., κλπ. Όλα αυτά φαίνονται φανταστικά. Αλλά έχει αποδειχθεί ότι η Sidonia είναι ένα εξιδανικευμένο πορτρέτο του γιου του Nathan Rothschild, το οποίο μπορεί επίσης να συναχθεί από την εκστρατεία που σήκωσε εναντίον του Τσάρου Νικολάου υπέρ του Herzen. Κέρδισε αυτή την εκστρατεία.

Αν όλα αυτά που μπορούμε να μαντέψουμε υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων είναι αλήθεια, τότε, νομίζω, θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ακόμη και ποιος εφηύρε αυτή τη φοβερή μηχανή συσσώρευσης και αναρχίας, που είναι η οικονομική Διεθνής. Ταυτόχρονα, νομίζω, θα ήταν το ίδιο πρόσωπο που δημιούργησε και την επαναστατική Διεθνή. Είναι μια πράξη μεγαλοφυΐας: να δημιουργείς με τη βοήθεια του καπιταλισμού συσσώρευση ύψιστου βαθμού, να ωθήσεις το προλεταριάτο προς τις απεργίες, να σπείρεις την απελπισία και ταυτόχρονα να δημιουργήσεις μια οργάνωση που πρέπει να ενώσει τους προλετάριους με σκοπό την οδήγηση τους σε επανάσταση. Αυτό είναι για να γράψω το πιο μεγαλειώδες κεφάλαιο της ιστορίας. Ακόμη περισσότερο: θυμηθείτε τη φράση της μητέρας των πέντε αδελφών Ρότσιλντ: «Αν το θέλουν οι γιοι μου, τότε δεν θα γίνει πόλεμος».

Αυτό σημαίνει ότι ήταν οι διαιτητές, οι κύριοι της ειρήνης και του πολέμου, αλλά όχι αυτοκράτορες. Είστε ικανοί να οραματιστείτε το γεγονός μιας τέτοιας κοσμικής σημασίας; Δεν είναι ήδη ο πόλεμος μια επαναστατική λειτουργία; Πόλεμος - η Κομμούνα. Από τότε, κάθε πόλεμος ήταν ένα γιγάντιο βήμα προς τον κομμουνισμό. Σαν κάποια μυστηριώδης δύναμη ικανοποίησε την παθιασμένη επιθυμία του Λένιν, που είχε εκφράσει στον Γκόρκι. Θυμηθείτε: 1905-1914. Παραδεχτείτε τουλάχιστον ότι δύο από τους τρεις μοχλούς εξουσίας που οδηγούν στον κομμουνισμό δεν ελέγχονται και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το προλεταριάτο.

Οι πόλεμοι δεν έγιναν και δεν ελέγχονταν ούτε από την Τρίτη Διεθνή ούτε από την ΕΣΣΔ, που δεν υπήρχαν ακόμη εκείνη την εποχή. Ομοίως, δεν μπορούν να προκληθούν και ακόμη λιγότερο να ελέγχονται από εκείνες τις μικρές ομάδες Μπολσεβίκων που συνωστίζονται στη μετανάστευση, αν και θέλουν πόλεμο. Αυτό είναι αρκετά προφανές. Η Διεθνής και η ΕΣΣΔ έχουν ακόμη λιγότερες δυνατότητες για τέτοιες τεράστιες συσσωρεύσεις κεφαλαίου και δημιουργία εθνικής ή διεθνούς αναρχίας στην καπιταλιστική παραγωγή. Μια τέτοια αναρχία που είναι ικανή να αναγκάσει τους ανθρώπους να καίνε τεράστιες ποσότητες τροφίμων, αντί να τις δώσει σε ανθρώπους που λιμοκτονούν, και είναι ικανή για αυτό που περιέγραψε ο Rathenau σε μια από τις φράσεις του, δηλ.: «Για να γίνει αυτό ο μισός κόσμος θα κατασκευάσει κοπριά, και οι άλλοι μισοί θα τη χρησιμοποιήσουν».

Και, τελικά, μπορεί το προλεταριάτο να πιστέψει ότι είναι η αιτία αυτού του πληθωρισμού, που αυξάνεται σε γεωμετρική πρόοδο, αυτής της υποτίμησης, της συνεχούς απόκτησης υπεραξιών και της συσσώρευσης χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, αλλά όχι τοκογλυφικού κεφαλαίου, και ότι ως αποτέλεσμα Το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποτρέψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής της δύναμης, συντελείται η προλεταροποίηση των μεσαίων στρωμάτων, που είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι της επανάστασης. Το προλεταριάτο δεν ελέγχει τον μοχλό της οικονομίας ή τον μοχλό του πολέμου. Είναι όμως ο ίδιος ο τρίτος μοχλός, ο μόνος ορατός και αποδεδειγμένος μοχλός, που επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην εξουσία του Καπιταλιστικού Κράτους και το αναλαμβάνει. Ναι, το αρπάζουν, αν τους το παραδώσουν…

Γ. - Σας επαναλαμβάνω και πάλι ότι όλα αυτά, που διατυπώσατε με τόσο εγγράμματη μορφή, έχουν ένα όνομα που έχουμε ήδη επαναλάβει κατά πολύ σε αυτή την ατέρμονη κουβέντα: τις φυσικές αντιφάσεις του Καπιταλισμού και αν, όπως ισχυρίζεστε, υπάρχει ακόμη η θέληση και η δραστηριότητα κάποιου άλλου εκτός από το προλεταριάτο, τότε θέλω να μου υποδείξετε συγκεκριμένα μια προσωπική περίπτωση.

R. - Θέλεις μόνο ένα; Λοιπόν, ακούστε μια μικρή ιστορία: "Αυτοί" απομόνωσαν τον Τσάρο διπλωματικά για τον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδότησαν την Ιαπωνία. Μιλώντας με ακρίβεια, αυτό έγινε από τον Jacob Schiff, τον επικεφαλής της τράπεζας της Kuhn, Loeb & Co., η οποία είναι ο διάδοχος του Οίκου των Rothschild, από όπου κατάγεται ο Schiff. Είχε τέτοια δύναμη που πέτυχε ότι τα κράτη που είχαν αποικιακές κτήσεις στην Ασία υποστήριξαν τη δημιουργία της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας που έτεινε προς την ξενοφοβία. και η Ευρώπη αισθάνεται ήδη τις επιπτώσεις αυτής της ξενοφοβίας.

Από τα στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου ήρθαν στην Πετρούπολη οι καλύτεροι μαχητές, εκπαιδευμένοι ως επαναστατικοί πράκτορες. στάλθηκαν εκεί από την Αμερική με την άδεια της Ιαπωνίας, που ελήφθη μέσω των προσώπων που την είχαν χρηματοδοτήσει. Ο Ρωσο-Ιαπωνικός Πόλεμος, χάρη στην οργανωμένη ήττα του στρατού του Τσάρου, προκάλεσε την επανάσταση του 1905, η οποία, αν και ήταν πρόωρη, αλλά ήταν πολύ σχεδόν επιτυχημένη. ακόμα κι αν δεν κέρδιζε, δημιούργησε τις απαιτούμενες πολιτικές συνθήκες για τη νίκη του 1917. Θα πω ακόμη περισσότερα. Έχετε διαβάσει τη βιογραφία του Trotzky; Θυμηθείτε την πρώτη επαναστατική του περίοδο. Είναι ακόμα αρκετά νέος. Μετά τη φυγή του από τη Σιβηρία έζησε για κάποιο διάστημα ανάμεσα στους μετανάστες στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Ελβετία. Ο Λένιν, ο Πλεχάνοφ, ο Μάρτοφ και άλλοι αρχηγοί τον βλέπουν μόνο ως έναν πολλά υποσχόμενο νεοφερμένο.

Όμως τολμά ήδη κατά την πρώτη διάσπαση να συμπεριφερθεί ανεξάρτητα, προσπαθώντας να γίνει ο διαιτητής της επανένωσης. Το 1905 γίνεται 25 χρονών και επιστρέφει στη Ρωσία μόνος, χωρίς πάρτι και χωρίς δικό του ωραιολόγισμα. Διαβάστε τις αναφορές της επανάστασης του 1905 που δεν έχουν «κλαδευτεί» από τον Στάλιν. για παράδειγμα αυτό του Λουνατσάρσκι, ο οποίος δεν ήταν τροτσκιστής. Ο Τρότζκι είναι η κύρια προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της επανάστασης στην Πετρούπολη. Έτσι ήταν πραγματικά. Μόνο αυτός βγαίνει από αυτό με αυξημένη δημοτικότητα και επιρροή. Ούτε ο Λένιν, ούτε ο Μάρτοφ, ούτε ο Πλεχάνοφ αποκτούν δημοτικότητα.

Μόνο το κρατάνε και χάνουν και λίγο.Πώς και γιατί ανεβαίνει ο άγνωστος Τρότζκι, κερδίζοντας δύναμη με μια κίνηση μεγαλύτερη από αυτή που είχαν οι παλαιότεροι και πιο σημαίνοντες επαναστάτες; Πολύ απλό: παντρεύεται. Μαζί του φτάνει στη Ρωσία η σύζυγός του - Sedova. Ξέρεις ποια είναι; Συνδέεται με τον Zhivotovsky, που συνδέεται με τους τραπεζίτες Warburg, συνεργάτες και συγγενείς του Jacob Schiff, δηλαδή εκείνου του χρηματοοικονομικού ομίλου που, όπως είπα, είχε χρηματοδοτήσει και την επανάσταση του 1905.

Εδώ είναι ο λόγος που ο Τρότζκι, με μια κίνηση, περνά στην κορυφή της επαναστατικής λίστας. Και εδώ, επίσης, έχετε το κλειδί για την πραγματική του προσωπικότητα. Ας πηδήξουμε στο 1914. Πίσω από την πλάτη των ανθρώπων που έκαναν την απόπειρα κατά του Αρχιδούκα, στέκεται ο Τρότζκι, και αυτή η απόπειρα προκάλεσε τον Ευρωπαϊκό Πόλεμο. Πιστεύετε πραγματικά ότι ο φόνος και ο πόλεμος - είναι απλές συμπτώσεις; ..., όπως είχε ειπωθεί σε ένα από τα σιωνιστικά συνέδρια από τον Λόρδο Melchett. Αναλύστε υπό το πρίσμα της «μη σύμπτωσης» την εξέλιξη των στρατιωτικών ενεργειών στη Ρωσία. Η λέξη «ηττοπάθεια» είναι υποδειγματική. Η βοήθεια των Συμμάχων για τον Τσάρο ρυθμιζόταν και ελεγχόταν με τέτοια δεξιοτεχνία που έδινε στους πρεσβευτές των Συμμάχων το δικαίωμα να διατυπώσουν το επιχείρημα αυτό και να πάρουν από τον Νικόλαο, χάρη στη βλακεία του, τις αυτοκτονικές προόδους, τη μία μετά την άλλη.

Η μάζα των ρωσικών κανονιοφόρων ήταν τεράστια, αλλά όχι ανεξάντλητη. Μια σειρά από οργανωμένες ήττες οδήγησαν στην επανάσταση. Όταν η απειλή ήρθε από όλες τις πλευρές, τότε βρέθηκε μια θεραπεία με τη μορφή της εγκαθίδρυσης μιας δημοκρατικής δημοκρατίας - μιας «πρεσβευτικής δημοκρατίας» όπως την αποκαλούσε ο Λένιν, δηλαδή αυτό σήμαινε την εξάλειψη κάθε απειλής για τους επαναστάτες. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμα όλο. Ο Κερένσκι επρόκειτο να προκαλέσει τη μελλοντική προέλαση με το κόστος ενός πολύ μεγάλου αίματος. Το φέρνει έτσι ώστε η δημοκρατική επανάσταση να εξαπλωθεί πέρα ​​από τα όριά της. Και ακόμη περισσότερο: ο Κερένσκι έπρεπε να παραδώσει πλήρως το κράτος στον κομμουνισμό, και το κάνει. Ο Τρότζκι έχει την ευκαιρία με «απαρατήρητο τρόπο» να απασχολήσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Τι περίεργη τύφλωση! Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα της πολύκροτης Οκτωβριανής επανάστασης.

Γ. - Τολμάτε να πείτε ότι ο Κερένσκι ήταν συνεργάτης του Λένιν;

Ρ. - Του Λένιν - αρ. Του Τρότζκι - ναι. είναι πιο σωστό να πούμε - συνεργάτης του «Τους».

Γ. - Ένας παραλογισμός!

Ρ. - Δεν μπορείς να καταλάβεις... ακριβώς; Με εκπλήσσει. Εάν επρόκειτο να γίνεις κατάσκοπος και, ενώ κρύβεις την ταυτότητά σου, επρόκειτο να φτάσεις στη θέση του διοικητή του εχθρικού φρουρίου, τότε δεν θα ανοίγατε τις πύλες στις επιτιθέμενες δυνάμεις στην υπηρεσία των οποίων στην πραγματικότητα ήσασταν; Δεν θα είχες γίνει φυλακισμένος που είχε βιώσει την ήττα; Δεν θα κινδυνεύατε με θάνατο κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο φρούριο, αν κάποιος από τους επιτιθέμενους, μη γνωρίζοντας ότι η στολή σας είναι μόνο μια μάσκα, θα σας έπαιρνε για εχθρό; Πιστέψτε με: παρά τα αγάλματα και το μαυσωλείο - ο κομμουνισμός χρωστάει πολύ περισσότερο στον Κερένσκι παρά στον Λένιν.

Γ. - Θέλετε να πείτε ότι ο Κερένσκι ήταν συνειδητός και εκούσια ηττοπαθής;

R. - Ναι, για μένα αυτό είναι αρκετά σαφές. Καταλάβετε ότι σε όλα αυτά συμμετείχα προσωπικά. Θα σου πω ακόμα περισσότερα: Ξέρετε ποιος χρηματοδότησε την Οκτωβριανή επανάσταση; Το χρηματοδότησαν, ιδίως μέσω των ίδιων τραπεζιτών που είχαν χρηματοδοτήσει την Ιαπωνία το 1905, δηλαδή του Jacob Schiff, και των αδελφών Warburg. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του μεγάλου τραπεζικού αστερισμού, μέσω μιας από τις πέντε τράπεζες που είναι μέλη της Federal Reserve, μέσω της τράπεζας Kuhn, Loeb & Co., εδώ συμμετείχαν και άλλοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τραπεζίτες, όπως οι Guggenheim, Hanauer, Breitung, Aschberg, η «Nya Banken» της Στοκχόλμης. Ήμουν εκεί «κατά τύχη», εκεί στη Στοκχόλμη, και συμμετείχα στη μεταφορά κεφαλαίων.

Μέχρι να φτάσει ο Τρότζκι, ήμουν το μόνο άτομο που ήμουν ενδιάμεσος από την επαναστατική πλευρά. Αλλά επιτέλους ήρθε ο Τρότζκι. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι οι Σύμμαχοι τον είχαν εκδιώξει από τη Γαλλία επειδή ήταν ηττοπαθής. Και οι ίδιοι Σύμμαχοι τον απελευθέρωσαν για να είναι ηττοπαθής στη συμμαχική Ρωσία ... «Άλλη μια ευκαιρία». Ποιος το κανόνισε; Οι ίδιοι που είχαν πετύχει ότι ο Λένιν πέρασαν από τη Γερμανία. Ναι, οι "Αυτοί" μπόρεσαν να βγάλουν τον ηττοπαθή Trotzky από ένα καναδικό στρατόπεδο στην Αγγλία και να τον στείλουν στη Ρωσία, δίνοντάς του την ευκαιρία να περάσει ελεύθερα από όλους τους συμμαχικούς ελέγχους. άλλοι από τους "Αυτούς" - κάποιος Ρατέναου - πραγματοποιεί το ταξίδι του Λένιν μέσω της εχθρικής Γερμανίας.

Εάν αναλάβετε τη μελέτη της ιστορίας της επανάστασης και του εμφυλίου πολέμου χωρίς προκαταλήψεις και θα χρησιμοποιήσετε όλες τις ερευνητικές σας ικανότητες, τις οποίες ξέρετε να εφαρμόζετε σε πράγματα πολύ λιγότερο σημαντικά και λιγότερο προφανή, τότε όταν μελετάτε τις πληροφορίες στο σύνολό τους, και επίσης μελετήστε ξεχωριστές λεπτομέρειες μέχρι και ανέκδοτα γεγονότα που θα συναντήσετε με μια ολόκληρη σειρά «εκπληκτικών πιθανοτήτων».

Γ. - Εντάξει, ας δεχτούμε την υπόθεση ότι δεν ήταν όλα απλά θέμα τύχης. Τι αφαιρέσεις κάνετε εδώ για πρακτικά αποτελέσματα;

Ρ.--Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αυτή τη μικρή ιστορία, και μετά θα καταλήξουμε και οι δύο σε συμπεράσματα. Από τη στιγμή της άφιξής του στην Πετρούπολη, ο Τρότζκι έγινε δεκτός ανοιχτά από τον Λένιν. Όπως γνωρίζετε αρκετά καλά, στο διάστημα μεταξύ των δύο επαναστάσεων υπήρξαν βαθιές διαφορές μεταξύ τους. Όλα ξεχνιούνται και ο Τρότζκι αναδεικνύεται κύριος του επαγγέλματός του στο θέμα του θριάμβου της επανάστασης, είτε το θέλει είτε όχι ο Στάλιν. Γιατί; Αυτό το μυστικό είναι γνωστό στη σύζυγο του Λένιν - Κρούπσκαγια. Ξέρει ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Trotzky. είναι αυτή που έπεισε τον Λένιν να δεχθεί τον Τρότζκι. Αν δεν τον είχε λάβει, τότε ο Λένιν θα είχε παραμείνει αποκλεισμένος στην Ελβετία. Αυτό και μόνο ήταν γι' αυτόν ένας σοβαρός λόγος, και επιπλέον ήξερε ότι ο Τρότζκι παρείχε χρήματα και βοήθησε να λάβει μια κολοσσιαία διεθνή βοήθεια, απόδειξη αυτού ήταν το σφραγισμένο τρένο.

Επιπλέον, ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς του Τρότζκι, και όχι της σιδερένιας αποφασιστικότητας του Λένιν, ότι υπήρξε η ενοποίηση γύρω από το ασήμαντο κόμμα των μπολσεβίκων όλου του αριστερού επαναστατικού στρατοπέδου, των σοσιαλεπαναστατών και των αναρχικών. Δεν ήταν τυχαίο που το πραγματικό κόμμα του «μη κομματικού» Τρότζκι ήταν το αρχαίο «Bund» του εβραϊκού προλεταριάτου, από το οποίο προέκυψαν όλα τα επαναστατικά κλαδιά της Μόσχας και στον οποίο έδωσε το 90% των ηγετών του. όχι το επίσημο και γνωστό Bund, αλλά το μυστικό Bund που είχε διεισδύσει σε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα, οι ηγέτες των οποίων ήταν σχεδόν όλοι υπό τον έλεγχό του.

Γ. - Και ο Κερένσκι;

Ρ. - Ο Κερένσκι επίσης..., καθώς και κάποιοι άλλοι ηγέτες που δεν ήταν σοσιαλιστές, οι ηγέτες των αστικών πολιτικών φατριών.

Γ. - Πώς είναι αυτό;

Ρ. - Ξεχνάς τον ρόλο του τεκτονισμού στην πρώτη φάση της δημοκρατικής-αστικής επανάστασης;

Γ. - Έλεγχονταν και αυτοί από το Μπουντ;

R. - Φυσικά, ως το πλησιέστερο βήμα, αλλά στην πραγματικότητα υπόκειται σε "Τους".

Ζ. - Παρά την άνοδο του μαρξισμού που απειλούσε και τις ζωές και τα προνόμιά τους;

R. - Παρ' όλα αυτά. προφανώς δεν έβλεπαν αυτόν τον κίνδυνο. Λάβετε υπόψη ότι κάθε τέκτονας είδε και ήλπιζε να δει στη φαντασία του περισσότερα από όσα υπήρχε στην πραγματικότητα, επειδή φανταζόταν αυτό που ήταν κερδοφόρο για αυτόν. Ως απόδειξη της πολιτικής δύναμης του συλλόγου τους είδαν ότι οι μασόνοι βρίσκονταν σε κυβερνήσεις και στην κορυφή των κρατών των αστικών εθνών, ενώ ο αριθμός τους αυξανόταν συνεχώς. Λάβετε υπόψη ότι εκείνη την εποχή οι άρχοντες όλων των συμμαχικών εθνών ήταν τέκτονες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό ήταν γι' αυτούς ένα επιχείρημα μεγάλης ισχύος. Πίστευαν πλήρως ότι η επανάσταση θα σταματούσε στην αστική δημοκρατία γαλλικού τύπου.

Γ. - Σύμφωνα με την εικόνα που δόθηκε για τη Ρωσία του 1917 έπρεπε να είναι κανείς πολύ αφελής για να τα πιστέψει όλα αυτά…

Ρ. - Ήταν και είναι τέτοιοι. Οι μασόνοι δεν είχαν μάθει τίποτα από εκείνο το πρώτο μάθημα που, για αυτούς, ήταν η Μεγάλη Επανάσταση, στην οποία έπαιξαν έναν κολοσσιαίο επαναστατικό ρόλο. κατανάλωσε την πλειοψηφία των μασόνων, ξεκινώντας από τον Μεγάλο Μαγίστρο της Στοάς της Ορλεάνης, πιο σωστά τον Ελευθεροτέκτονα Λουδοβίκο XVI, για να συνεχίσει στη συνέχεια να καταστρέφει τους Γιρονδιστές, τους Εβέρτιστους, τους Ιακωμποίνους κ.λπ... και αν κάποιοι επέζησαν. οφειλόταν στον μήνα Brumaire.

Γ. - Θέλετε να πείτε ότι οι τέκτονες πρέπει να πεθάνουν στα χέρια της επανάστασης που έχει επέλθει με τη συνεργασία τους;

Ρ. - Ακριβώς έτσι. Έχετε διατυπώσει μια αλήθεια που καλύπτεται από ένα μεγάλο μυστικό. Είμαι μασόνος, το ήξερες ήδη. Δεν είναι έτσι; Λοιπόν, θα σας πω αυτό το μεγάλο μυστικό, που υπόσχονται να αποκαλύψουν σε έναν τέκτονα σε έναν από τους ανώτερους βαθμούς, αλλά που δεν του αποκαλύπτεται ούτε στον 25ο, ούτε στον 33ο, ούτε στον 93ο, ούτε σε κανένα άλλο υψηλό επίπεδο. κάθε τελετουργίας. Είναι σαφές ότι το γνωρίζω αυτό όχι ως μασόνος, αλλά ως κάποιος που ανήκει στους "Αυτούς" ...

Γ. - Και τι είναι;

R. - Κάθε μασονική οργάνωση προσπαθεί να επιτύχει και να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τον θρίαμβο της κομμουνιστικής επανάστασης. Αυτός είναι ο προφανής στόχος του τεκτονισμού. είναι σαφές ότι όλα αυτά γίνονται με διάφορα προσχήματα. αλλά πάντα κρύβονται πίσω από το γνωστό τους σλόγκαν τριπλών. (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα - Μετάφρ.) Καταλαβαίνετε; Αλλά εφόσον η κομμουνιστική επανάσταση έχει κατά νου την εκκαθάριση, ως τάξη, ολόκληρης της αστικής τάξης, τη φυσική καταστροφή όλων των αστών πολιτικών αρχόντων, προκύπτει ότι το πραγματικό μυστικό του τεκτονισμού είναι η αυτοκτονία του τεκτονισμού ως οργάνωση και η φυσική αυτοκτονία. κάθε σημαντικότερου τέκτονα. Μπορείτε, φυσικά, να καταλάβετε ότι ένα τέτοιο τέλος, που ετοιμάζεται για κάθε τέκτονα, αξίζει πλήρως τη μυστικότητα, διακοσμητικότητα και η συμπερίληψη μιας ακόμη ολόκληρης σειράς μυστικών, με σκοπό την απόκρυψη του αληθινού. Αν κάποια μέρα θα ήταν παρών σε κάποια μελλοντική επανάσταση, τότε μην χάσετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις χειρονομίες έκπληξης και την έκφραση βλακείας στο πρόσωπο κάποιου τέκτονα τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πεθάνει στα χέρια του επαναστάτες. Πώς ουρλιάζει και θέλει να εκτιμήσει κανείς τις υπηρεσίες του στην επανάσταση! Είναι ένα θέαμα στο οποίο μπορεί κανείς να πεθάνει ... αλλά από γέλιο. Πώς ουρλιάζει και θέλει να εκτιμήσει κανείς τις υπηρεσίες του στην επανάσταση! Είναι ένα θέαμα στο οποίο μπορεί κανείς να πεθάνει ... αλλά από γέλιο. Πώς ουρλιάζει και θέλει να εκτιμήσει κανείς τις υπηρεσίες του στην επανάσταση! Είναι ένα θέαμα στο οποίο μπορεί κανείς να πεθάνει ... αλλά από γέλιο.

Γ. - Και ακόμα αρνείσαι την εγγενή βλακεία της αστικής τάξης;

Ρ. - Το αρνούμαι στην αστική τάξη ως τάξη, αλλά όχι σε ορισμένους τομείς. Η ύπαρξη τρελοκομείων δεν αποδεικνύει καθολική τρέλα. Ο Τεκτονισμός είναι επίσης τρελοκομείο, αλλά στην ελευθερία. Αλλά συνεχίζω περαιτέρω: η επανάσταση ήταν νικηφόρα, η κατάληψη της εξουσίας επιτεύχθηκε. Εκεί προκύπτει το πρώτο πρόβλημα, η ειρήνη, και μαζί με αυτό οι πρώτες διαφορές μέσα στο κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν οι δυνάμεις του συνασπισμού, που εκμεταλλεύεται την εξουσία. Δεν θα σας εξηγήσω αυτό που είναι πολύ γνωστό για τον αγώνα που αναπτύχθηκε στη Μόσχα μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων της ειρήνης του Μπρεστ-Λιτόφσκ. Θα σας επισημάνω μόνο αυτό που είχε ήδη γίνει εμφανές τότε και ονομάστηκε αργότερα Τροτσκβιστική αντιπολίτευση, δηλαδή αυτοί είναι οι άνθρωποι, ένα μέρος του οποίου έχει ήδη εκκαθαριστεί και το άλλο μέρος πρόκειται να εκκαθαριστεί: ήταν όλοι κατά της υπογραφής της συνθήκης ειρήνης. Αυτή η ειρήνη ήταν ένα λάθος και μια ασυνείδητη προδοσία του Λένιν της Διεθνούς Επανάστασης.

Φανταστείτε μόνοι σας τους Μπολσεβίκους στις Βερσαλλίες στη Διάσκεψη Ειρήνης, και μετά στην Κοινωνία των Εθνών, να βρίσκονται μέσα στη Γερμανία με τον Κόκκινο Στρατό, που είχε οπλιστεί και αυξηθεί από τους Συμμάχους. Το σοβιετικό κράτος θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει με όπλα στη γερμανική επανάσταση... Τότε θα είχε προκύψει ένας άλλος χάρτης της Ευρώπης. Όμως ο Λένιν, μεθυσμένος από την εξουσία, με τη βοήθεια του Στάλιν, ο οποίος είχε γευτεί επίσης τους καρπούς της εξουσίας που υποστήριζε η εθνική ρωσική πτέρυγα του κόμματος, έχοντας στη διάθεσή τους τους υλικούς πόρους, επέβαλε τη θέλησή τους. Τότε γεννήθηκε ο «σοσιαλισμός σε μια χώρα», δηλαδή ο εθνικοκομμουνισμός, που σήμερα έχει φτάσει στο απόγειό του επί Στάλιν. Είναι προφανές ότι υπήρξε αγώνας, αλλά μόνο σε τέτοια μορφή και έκταση που το κομμουνιστικό κράτος δεν πρέπει να καταστραφεί.

Αυτός ήταν ο λόγος της πρώτης μας αποτυχίας και όλων αυτών που ακολούθησαν. Όμως ο αγώνας ήταν σκληρός, σκληρός, αν και κρυφός για να μην διακυβευτεί η συμμετοχή μας στην εξουσία. Ο Τρότζκι οργάνωσε, με τη βοήθεια των φίλων του, την απόπειρα κατά της ζωής του Λένιν από τον Κάπλαν. Με εντολή του ο Blumkin σκότωσε τον πρέσβη Mirbach. Το πραξικόπημα που ετοίμασε η Spiridonova με τους σοσιαλεπαναστάτες της είχε συντονιστεί με τον Trotzky. Ο άνθρωπός του για όλες αυτές τις υποθέσεις, που ήταν απρόσβλητος από κάθε υποψία, ήταν αυτός ο Ρόζενμπλουμ, ένας Λιθουανός Εβραίος, που χρησιμοποιούσε το όνομα του Ο'Ράιλι και ήταν γνωστός ως ο καλύτερος κατάσκοπος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Στην πραγματικότητα ήταν ένας άνθρωπος από το «Them».

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε αυτός ο διάσημος Ρόζενμπλουμ, ο οποίος ήταν γνωστός μόνο ως Βρετανός κατάσκοπος, ήταν ότι σε περίπτωση αποτυχίας η ευθύνη για δολοφονίες και συνωμοσίες δεν θα έπεφτε στον Τρότζκι και όχι σε εμάς, αλλά στην Αγγλία. Ετσι κι εγινε. Χάρη στον Εμφύλιο Πόλεμο απορρίψαμε τις συνωμοτικές και τρομοκρατικές μεθόδους καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε στα χέρια μας τις πραγματικές δυνάμεις του κράτους, στο βαθμό που ο Τρότζκι έγινε ο οργανωτής και αρχηγός του Σοβιετικού Στρατού. πριν από αυτό ο στρατός είχε υποχωρήσει συνεχώς πριν από τους Λευκούς και το έδαφος της ΕΣΣΔ μειώθηκε στο μέγεθος του πρώην Πριγκιπάτου της Μόσχας. Εδώ όμως, ως δια μαγείας, αρχίζει να κερδίζει. Τι πιστεύετε, γιατί; Ως αποτέλεσμα μαγείας ή τύχης;

Θα σας πω: όταν ο Τρότζκι ανέλαβε την ανώτατη διοίκηση του Κόκκινου Στρατού, τότε είχε στα χέρια του τις απαραίτητες δυνάμεις για να καταλάβει την εξουσία. Μια σειρά από νίκες έμελλε να αυξήσει το κύρος και τις δυνάμεις του: ήταν ήδη δυνατό να νικήσει τους Λευκούς. Πιστεύετε ότι ήταν αληθινή εκείνη η επίσημη ιστορία που αποδίδει στον άοπλο και κακομαθημένο Κόκκινο Στρατό το γεγονός ότι με τη βοήθειά του επετεύχθη μια σειρά από νίκες;

Γ. - Μα σε ποιον τότε;

Ρ. - Στο βαθμό του ενενήντα τοις εκατό ήταν χρωστά σε «Τους». Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι Λευκοί ήταν, με τον τρόπο τους, δημοκρατικοί. Οι μενσεβίκοι ήταν μαζί τους και τα απομεινάρια όλων των παλιών κομμάτων των Φιλελευθέρων. Μέσα σε αυτές τις δυνάμεις «Εκείνοι» είχαν πάντα στην υπηρεσία τους πολλούς ανθρώπους, συνειδητά και ασυνείδητα. Όταν ο Τρότζκι άρχισε να διοικεί τότε αυτοί οι άνθρωποι διατάχθηκαν συστηματικά να προδώσουν τους Λευκούς και ταυτόχρονα τους υποσχέθηκαν συμμετοχή, σε λίγο πολύ, στη Σοβιετική Κυβέρνηση. Ο Μάισκι ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους, από τους λίγους στην περίπτωση των οποίων αυτή η υπόσχεση υλοποιήθηκε, αλλά μπόρεσε να το πετύχει μόνο αφού ο Στάλιν είχε πειστεί για την πίστη του.

Αυτή η δολιοφθορά, που συνδέεται με μια προοδευτική μείωση της βοήθειας των Συμμάχων προς τους Λευκούς στρατηγούς, οι οποίοι εκτός από όλους εκείνους που ήταν άτυχοι ηλίθιοι, τους ανάγκασε να βιώσουν ήττα μετά από ήττα. Τέλος ο Wilson εισήγαγε στα περίφημα 14 Points Point 6, * {βλ. υποσημείωση παρακάτω} η ύπαρξη του οποίου ήταν αρκετή για να τερματιστούν οριστικά οι προσπάθειες των Λευκών να πολεμήσουν ενάντια στην ΕΣΣΔ. Ο Εμφύλιος Πόλεμος ενισχύει τη θέση του Τρότζκι ως κληρονόμου του Λένιν. Έτσι ήταν χωρίς καμία αμφιβολία. Ο παλιός επαναστάτης θα μπορούσε τώρα να πεθάνει, έχοντας αποκτήσει φήμη. Αν παρέμενε ζωντανός μετά τη σφαίρα του Καπλάν, δεν βγήκε ζωντανός μετά τη μυστική διαδικασία του βίαιου τερματισμού της ζωής του, στην οποία υποβλήθηκε.

Γ. - Ο Τρότσκι του συντόμευσε τη ζωή; Αυτό είναι ένα μεγάλο ευνοϊκό σημείο για τη δοκιμή μας! Δεν ήταν ο Λέβιν που ήταν ο γιατρός του Λένιν;

Ρ. - Τρότζκι; ... Πιθανολογείται ότι συμμετείχε, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι το γνώριζε. Αλλά όσον αφορά την τεχνική πραγματοποίηση ..., αυτό δεν έχει σημασία. ποιος το ξέρει αυτό «Έχουν» επαρκή αριθμό καναλιών για να διεισδύσουν όπου θέλουν.

Γ. - Εν πάση περιπτώσει, η δολοφονία του Λένιν είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας και θα άξιζε τον κόπο να το μεταφέρουμε για εξέταση στην επόμενη δίκη... Τι νομίζεις, Ρακόφσκι, αν τύχαινε να γίνεις ο συγγραφέας αυτής της υπόθεσης; Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν καταφέρεις να πετύχεις σε αυτή τη συζήτηση ... Η τεχνική εκτέλεση σου ταιριάζει πολύ ως γιατρός ...

R. - Δεν σας το προτείνω αυτό. Αφήστε αυτό το θέμα, είναι αρκετά επικίνδυνο για τον ίδιο τον Στάλιν. Θα μπορέσεις να διαδώσεις την προπαγάνδα σου όπως θέλεις: αλλά «Αυτοί» έχουν την προπαγάνδα τους που είναι πιο ισχυρή και το ερώτημα ως προς το ποιος κερδίζει, θα αναγκάσει κάποιον να δει στον Στάλιν τον δολοφόνο του Λένιν, και αυτό το επιχείρημα θα να είσαι πιο δυνατός από οποιεσδήποτε ομολογίες από τον Λέβιν, εμένα ή οποιονδήποτε άλλον.

Γ. - Τι θέλεις να πεις με αυτό;

Ρ. - Ότι είναι ο κλασικός και αλάνθαστος κανόνας στον καθορισμό του ποιος είναι ο δολοφόνος να ελέγχει ποιος κέρδισε ..., και όσον αφορά τη δολοφονία του Λένιν, στην προκειμένη περίπτωση ο ωφελούμενος ήταν ο αρχηγός του - ο Στάλιν. Σκεφτείτε το και σας παρακαλώ πολύ να μην κάνετε αυτές τις παρατηρήσεις, καθώς με αποσπούν την προσοχή και δεν μου επιτρέπουν να τελειώσω.

Γ. - Πολύ καλά, συνέχισε, αλλά ξέρεις ήδη...

Ρ. - Είναι γνωστό ότι αν ο Τρότζκι δεν κληρονόμησε από τον Λένιν, τότε δεν ήταν επειδή από ανθρώπινους υπολογισμούς κάτι έλειπε στο σχέδιο. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας του Λένιν, ο Τρότζκι κρατούσε στα χέρια του όλα τα νήματα εξουσίας, τα οποία ήταν υπεραρκετά για να μπορέσει να διαδεχθεί τον Λένιν. Και είχαν ληφθεί μέτρα για την κήρυξη της θανατικής ποινής στον Στάλιν. Για τον Τρότζκι τον δικτάτορα αρκούσε να έχει στα χέρια του την επιστολή του Λένιν κατά του τότε αρχηγού του - Στάλιν, την οποία είχε σχίσει από τον σύζυγό της η Κρούπσκαγια, για να εκκαθαρίσει τον Στάλιν*.

* {υποσημείωση} Το σημείο 6 του Wilson έγραφε: «Η εκκένωση όλης της ρωσικής επικράτειας και μια τέτοια διευθέτηση όλων των ζητημάτων που επηρεάζουν τη Ρωσία θα εξασφαλίσει την καλύτερη και πιο ελεύθερη συνεργασία των άλλων εθνών του κόσμου για να αποκτήσει γι' αυτήν μια απρόσκοπτη και αδιάφορη ευκαιρία για τους ανεξάρτητο προσδιορισμό της δικής της πολιτικής ανάπτυξης και εθνικής πολιτικής, και να της διαβεβαιώσει για ένα ειλικρινές καλωσόρισμα στην κοινωνία των ελεύθερων εθνών κάτω από θεσμούς της επιλογής της, και περισσότερο από μια ευπρόσδεκτη, βοήθεια κάθε είδους που μπορεί να χρειαστεί και να επιθυμεί η ίδια Η μεταχείριση που θα επιφυλάσσεται στη Ρωσία από τα αδελφά της έθνη τους επόμενους μήνες θα είναι το τεστ της καλής τους θέλησης, της κατανόησης των αναγκών της από τους κληρονόμους, όπως διακρίνονται από τα δικά τους συμφέροντα, και της ευφυούς και ανιδιοτελούς συμπάθειάς τους». - Μετάφρ. {τελική υποσημείωση}

Αλλά μια ηλίθια ατυχία, όπως ξέρετε, κατέστρεψε όλες μας τις πιθανότητες. Ο Τρότζκι αρρώστησε απροσδόκητα και την αποφασιστική στιγμή, όταν πεθαίνει ο Λένιν, καθίσταται ανίκανος για οποιαδήποτε ενέργεια για μια περίοδο αρκετών μηνών. Παρά την κατοχή του τεράστιων πλεονεκτημάτων, το εμπόδιο ήταν η οργάνωση της υπόθεσης από εμάς, δηλαδή ο προσωπικός συγκεντρωτισμός της. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο άτομο όπως ο Τρότζκι, προετοιμασμένο εκ των προτέρων για την αποστολή του, που έπρεπε να πραγματοποιήσει, δεν μπορεί να δημιουργηθεί αμέσως, με αυτοσχεδιασμό. Κανένας από εμάς, ούτε καν ο Ζινόβιεφ, δεν είχε την απαιτούμενη εκπαίδευση και τα προσόντα για αυτό το εγχείρημα. Από την άλλη, ο Τρότζκι, φοβούμενος ότι θα εκτοπιστεί, δεν ήθελε ο ίδιος να βοηθήσει κανέναν. Έτσι, μετά το θάνατο του Λένιν, όταν χρειάστηκε να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Στάλιν, ο οποίος άρχισε μια πυρετώδη δραστηριότητα, είχαμε ήδη προβλέψει την ήττα μας στην Κεντρική Επιτροπή.

Έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε μια απόφαση: και ήταν να συμμαχήσουμε με τον Στάλιν, να γίνουμε σταλινικοί περισσότερο από τον ίδιο, να υπερβάλλουμε σε όλα και, επομένως, να σαμποτάρουμε. Τα υπόλοιπα ξέρετε ήδη: αυτός ήταν ο αδιάκοπος υπόγειος αγώνας μας και η συνεχής μας αποτυχία προς όφελος του Στάλιν, ενώ επιδεικνύει αστυνομικά χαρίσματα ιδιοφυΐας, χωρίς να έχει κανέναν απολύτως όμοιο στο παρελθόν. Και ακόμα περισσότερα: Ο Στάλιν, διαθέτοντας εθνικό αταβισμό, που δεν είχε ξεριζωθεί μέσα του από τον πρώιμο μαρξισμό του, προφανώς για αυτόν τον λόγο υπογραμμίζει τον πανρωσισμό του και ανασταίνει μια τάξη που έπρεπε να καταστρέψουμε, αυτή είναι η τάξη των εθνικοκομμουνιστών. σε αντίθεση με τους διεθνιστές-κομμουνιστές που είμαστε. Θέτει τη Διεθνή στην υπηρεσία της ΕΣΣΔ και αυτή ήδη δέχεται τη μαεστρία του.

Αν θέλουμε να βρούμε έναν ιστορικό παραλληλισμό, τότε πρέπει να δείξουμε τον βοναπαρτισμό, και αν θέλουμε να βρούμε ένα πρόσωπο του τύπου του Στάλιν, τότε δεν θα του βρούμε ιστορικό παραλληλισμό. Ίσως όμως μπορέσω να το βρω στα βασικά του χαρακτηριστικά συνδυάζοντας δύο ανθρώπους: τον Φουσέ και τον Ναπολέοντα. Ας προσπαθήσουμε να στερήσουμε από τον τελευταίο το δεύτερο μισό του, τα αξεσουάρ, τις στολές, τον στρατιωτικό του βαθμό, το στέμμα και άλλα παρόμοια πράγματα, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν δελεάζουν τον Στάλιν, και μετά μαζί θα μας δώσουν έναν τύπο πανομοιότυπο με τον Στάλιν στο Τα πιο σημαντικά ζητήματα: είναι ο δολοφόνος της επανάστασης, δεν την υπηρετεί, αλλά κάνει χρήση των υπηρεσιών της. αντιπροσωπεύει τον αρχαιότερο ρωσικό ιμπεριαλισμό, όπως ο Ναπολέων ταύτισε τον εαυτό του με τους Γαλάτες, δημιούργησε μια αριστοκρατία, έστω και όχι στρατιωτική, μια, αφού δεν υπάρχουν νίκες,

Γ. -Αρκεί. Ρακόφσκι. Δεν είστε εδώ για να κάνετε τροτσκιστική προπαγάνδα. Θα καταλήξεις επιτέλους σε κάτι συγκεκριμένο;

Ρ. - Είναι σαφές ότι θα το κάνω, αλλά όχι πριν φτάσω στο σημείο στο οποίο θα έχετε διατυπώσει για τον εαυτό σας μια τουλάχιστον επιφανειακή αντίληψη σχετικά με το "Αυτούς", με τους οποίους θα πρέπει να συνυπολογιστείτε στην πράξη και στη συγκεκριμένη πραγματικότητα. Όχι νωρίτερα. Για μένα είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μην αποτύχεις, κάτι που φυσικά πρέπει να το καταλάβεις.

Γ. - Λοιπόν, προσπαθήστε να συντομεύσετε την ιστορία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ρ. - Οι αποτυχίες μας, που χειροτερεύουν κάθε χρόνο, εμποδίζουν την άμεση διεκπεραίωση αυτού που έχουν προετοιμάσει «Αυτοί» στη μεταπολεμική περίοδο για το περαιτέρω άλμα της επανάστασης προς τα εμπρός. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών, εντελώς ανεξήγητη για τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους όλων των εθνών, στο βαθμό που κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει την προβολή της, ήταν η πιο αποφασιστική προϋπόθεση για την επανάσταση.

* {υποσημείωση} Θα παρατηρηθεί ότι δύο φορές ο Ρακόφσκι δηλώνει ότι ο Στάλιν ήταν αρχηγός του Λένιν. αυτό μπορεί να είναι παρεξήγηση - Μετάφρ. {τελική υποσημείωση}

Γ. - Αυτή είναι μια πολύ περίεργη θεωρία. Πώς το εξηγείς;

R. - Οι αποζημιώσεις των Βερσαλλιών και οι οικονομικοί περιορισμοί δεν καθορίστηκαν από τα πλεονεκτήματα των μεμονωμένων εθνών. Ο αριθμητικός τους παραλογισμός ήταν τόσο προφανής που ακόμη και οι πιο εξέχοντες οικονομολόγοι των νικητριών χωρών το αποκάλυψαν σύντομα. Η Γαλλία μόνη της ζήτησε ως αποζημιώσεις πολύ περισσότερα από το κόστος όλων των εθνικών της κτημάτων, περισσότερα από ένα θα έπρεπε να πληρώσει αν ολόκληρη η Γαλλία είχε μετατραπεί σε Σαχάρα. Ακόμη χειρότερη ήταν η απόφαση να επιβληθούν στη Γερμανία υποχρεώσεις πληρωμής οι οποίες ήταν πολλαπλάσιες από αυτές που μπορούσε να πληρώσει, ακόμη κι αν είχε πουληθεί πλήρως και είχε δώσει το σύνολο της εθνικής της παραγωγής. Τελικά το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν ότι στην πράξη η Γερμανία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει ένα φανταστικό ντάμπινγκ για να μπορέσει να πληρώσει κάτι για αποζημιώσεις. Και από τι συνίστατο το ντάμπινγκ;

Ανεπάρκεια καταναλωτικών αγαθών, πείνα στη Γερμανία και αντίστοιχα ανεργία στις χώρες εισαγωγής. Και αφού δεν μπορούσαν να εισάγουν υπήρχε και ανεργία στη Γερμανία. Πείνα και ανεργία και στις δύο πλευρές. Όλα αυτά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των Βερσαλλιών... Ήταν επαναστατική ή όχι αυτή η συνθήκη; Έγιναν ακόμη περισσότερα: ο ένας ανέλαβε ισότιμο έλεγχο στο διεθνές αεροπλάνο. Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει αυτό το εγχείρημα στο επαναστατικό επίπεδο; Σημαίνει να επιβάλεις έναν άναρχο παραλογισμό για να εξαναγκάσεις κάθε εθνική οικονομία να παράγει σε επαρκή όγκο όλα όσα χρειάζεται, ενώ υποθέτουμε ότι για να το πετύχεις αυτό δεν χρειάζεται να λαμβάνεις υπόψη το κλίμα, τα φυσικά πλούτη και επίσης την τεχνική εκπαίδευση των διευθυντών και των εργαζομένων.

Τα μέσα για την αντιστάθμιση των εγγενών ανισοτήτων εδάφους, κλίματος, διαθεσιμότητας ορυκτών, πετρελαίου κ.λπ., κ.λπ. σε διάφορες εθνικές οικονομίες, ήταν πάντα η περίσταση ότι οι φτωχές χώρες έπρεπε να εργαστούν περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να εκμεταλλευτούν βαθύτερα τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού για να μειώσουν τη διαφορά που προκύπτει από τη φτώχεια του εδάφους. Και σε αυτό προστίθενται μια σειρά από άλλες ανισότητες που έπρεπε να αντισταθμιστούν με παρόμοια μέτρα, ας πάρουμε το παράδειγμα του βιομηχανικού εξοπλισμού. Δεν θα επεκτείνω περαιτέρω το πρόβλημα, αλλά ο έλεγχος της εργάσιμης ημέρας που διεξήγαγε η Κοινωνία των Εθνών με βάση μια αφηρημένη αρχή της ισότητας της εργάσιμης ημέρας, ήταν μια πραγματικότητα στο πλαίσιο ενός αμετάβλητου διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος. παραγωγή και ανταλλαγή και εδραιωμένη οικονομική ανισότητα,

Το άμεσο αποτέλεσμα αυτού ήταν μια ανεπάρκεια παραγωγής, που αντισταθμιζόταν από εισαγωγές από χώρες με επαρκή φυσική οικονομία και βιομηχανική αυτάρκεια: εφόσον η Ευρώπη διέθετε χρυσό, αυτή η εισαγωγή πληρωνόταν από χρυσό. Μετά ήρθε η φαινομενική έκρηξη στην Αμερική, η οποία αντάλλαξε την τεράστια παραγωγή της με χρυσό και πιστοποιητικά χρυσού, από τα οποία υπήρχαν πολλά. Σύμφωνα με το μοντέλο οποιασδήποτε αναρχίας παραγωγής, εμφανίστηκε εκείνη την περίοδο μια ανήκουστη οικονομική αναρχία. Το εκμεταλλεύτηκαν με το πρόσχημα ότι το βοηθούσαν με τη βοήθεια μιας άλλης και ακόμη μεγαλύτερης αναρχίας: του πληθωρισμού του επίσημου χρήματος (μετρητά) και του εκατό φορές μεγαλύτερου πληθωρισμού των δικών τους χρημάτων, πιστωτικού χρήματος, δηλαδή ψεύτικο χρήμα. . Θυμηθείτε πόσο συστηματικά σημειώθηκε υποτίμηση σε πολλές χώρες. η καταστροφή της αξίας του χρήματος στη Γερμανία, Η αμερικανική κρίση και οι φαινομενικές συνέπειές της…, ρεκόρ ανεργίας. πάνω από τριάντα εκατομμύρια άνεργοι μόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Λοιπόν, η Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών και η Κοινωνία των Εθνών της δεν χρησίμευσαν ως επαναστατική προϋπόθεση;

Γ. - Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί ακόμα κι αν δεν ήταν σκόπιμο. Δεν μπορείτε να μου αποδείξετε γιατί η επανάσταση και ο κομμουνισμός υποχωρούν μπροστά σε λογικές αφαιρέσεις; και περισσότερο από αυτό: αντιτίθενται στον φασισμό που έχει κατακτήσει στην Ισπανία και τη Γερμανία... Τι μπορείτε να μου πείτε;

Ρ. - Θα σας πω ότι μόνο στην περίπτωση της μη αναγνώρισης των "Αυτών" και των στόχων τους θα είχατε δίκιο..., αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε την ύπαρξη και τους στόχους τους, καθώς και το γεγονός ότι στην Η εξουσία της ΕΣΣΔ βρίσκεται στα χέρια του Στάλιν.

Γ. - Δεν βλέπω τη σύνδεση εδώ....

R. - Επειδή δεν θέλετε: έχετε περισσότερα από επαρκή παραγωγικά χαρίσματα και ικανότητες συλλογισμού. Επαναλαμβάνω ξανά: για εμάς ο Στάλιν δεν είναι κομμουνιστής, αλλά μπονοπαρτιστής.

Γ. - Λοιπόν;

R. - Δεν επιθυμούμε οι μεγάλες προϋποθέσεις που είχαμε δημιουργήσει στις Βερσαλλίες για τον θρίαμβο της κομμουνιστικής επανάστασης στον κόσμο, οι οποίες, όπως βλέπετε, έχουν γίνει μια γιγάντια πραγματικότητα, να εξυπηρετούν το σκοπό να φέρουν τη νίκη στον μποναμαρτισμό του Στάλιν. ... Είναι αρκετά σαφές για εσάς; Όλα θα ήταν διαφορετικά αν σε αυτή την περίπτωση ο Τρότζκι ήταν ο δικτάτορας της ΕΣΣΔ. Αυτό θα σήμαινε ότι «Αυτοί» θα ήταν οι αρχηγοί του Διεθνούς Κομμουνισμού.

Γ. - Αλλά σίγουρα ο φασισμός είναι εντελώς αντικομμουνιστικός, όπως σε σχέση με τον τροτσκιστικό και τον σταλινικό κομμουνισμό... και αν η δύναμη που αποδίδετε σε "Τους" είναι τόσο μεγάλη, πώς δεν μπόρεσαν να το αποφύγουν αυτό ?

Ρ. - Γιατί ήταν ακριβώς «Αυτοί» που έδωσαν στον Χίτλερ τη δυνατότητα να θριαμβεύσει.

Γ. - Ξεπερνάς όλα τα όρια του παραλογισμού.

Ρ. - Το παράλογο και το θαυματουργό αναμειγνύονται ως αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτισμού. Ακουσε με. Έχω ήδη παραδεχτεί την ήττα της αντιπολίτευσης. «Είδαν» στο τέλος ότι ο Στάλιν δεν μπορεί να ανατραπεί με πραξικόπημακαι η ιστορική τους εμπειρία τους υπέδειξε την απόφαση μιας επανάληψης (ρεπρίς) με τον Στάλιν αυτού που είχε γίνει με τον Τσάρο. Υπήρχε εδώ μια δυσκολία, που μας φαινόταν ανυπέρβλητη. Σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπήρχε ούτε ένα κράτος-επιθετικό. Κανένας από αυτούς δεν ήταν γεωγραφικά καλά τοποθετημένος και είχε στρατό που επαρκούσε για επίθεση στη Ρωσία. Αν δεν υπήρχε τέτοια χώρα, τότε έπρεπε να τη δημιουργήσουν οι «Εκείνοι». Μόνο η Γερμανία είχε τον αντίστοιχο πληθυσμό και θέσεις κατάλληλες για επίθεση στην ΕΣΣΔ, και ήταν ικανή να νικήσει τον Στάλιν. Μπορείτε να καταλάβετε ότι η δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν είχε εφευρεθεί ως επιθετικός ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά. αντιθέτως ταίριαζε σε εισβολή.

Στον ορίζοντα μιας πεινασμένης Γερμανίας άστραψε το μετέωρο του Χίτλερ. Ένα ζευγάρι διαπεραστικά μάτια κάρφωσαν την προσοχή τους πάνω του. Ο κόσμος ήταν ο μάρτυρας της αστραπιαίας άνοδος του. Δεν θα πω ότι όλα ήταν δουλειά των χεριών μας, όχι. Η άνοδός του, αδιάκοπα αυξανόμενη σε έκταση, έγινε ως αποτέλεσμα της Επαναστατικής-Κομμουνιστικής οικονομίας των Βερσαλλιών. Οι Βερσαλλίες δεν είχαν κατά νου τη δημιουργία προϋποθέσεων για τον θρίαμβο του Χίτλερ, αλλά για την προλεταροποίηση της Γερμανίας, για την ανεργία και την πείνα, ως αποτέλεσμα των οποίων θα έπρεπε να είχε θριαμβεύσει η κομμουνιστική επανάσταση. Αλλά στο βαθμό που, χάρη στην ύπαρξη του Στάλιν επικεφαλής της ΕΣΣΔ και της Διεθνούς, η τελευταία δεν τα κατάφερε, και ως αποτέλεσμα της απροθυμίας να εγκαταλείψει τη Γερμανία στον μποναπαρτισμό, Αυτές οι προϋποθέσεις μειώθηκαν κάπως στα Σχέδια Ντέιβις και Γιανγκ, με την προσδοκία ότι εν τω μεταξύ η αντιπολίτευση θα ερχόταν στην εξουσία στη Ρωσία ..., αλλά και αυτό δεν συνέβη. αλλά η ύπαρξη επαναστατικών προϋποθέσεων έπρεπε να παράγει τα αποτελέσματά της. Ο οικονομικός προκαθορισμός της Γερμανίας θα ανάγκαζε το προλεταριάτο σε επαναστατικές ενέργειες.

Με υπαιτιότητα του Στάλιν, η σοσιαλ-διεθνής επανάσταση έπρεπε να ανασταλεί και το γερμανικό προλεταριάτο επεδίωξε να συμπεριληφθεί στην εθνικοσοσιαλιστική επανάσταση. Αυτό ήταν διαλεκτικό, αλλά δεδομένων όλων των προϋποθέσεων και σύμφωνα με την κοινή λογική η εθνικοσοσιαλιστική επανάσταση δεν θα μπορούσε ποτέ να θριαμβεύσει εκεί. Αυτό δεν ήταν ακόμα όλο. Ήταν απαραίτητο οι Τροτσκιστές και οι Σοσιαλιστές να διχάσουν τις μάζες με μια ήδη αφυπνισμένη και ολόκληρη ταξική συνείδηση ​​- σύμφωνα με τις οδηγίες. Με αυτή την επιχείρηση ασχοληθήκαμε. Χρειαζόταν όμως ακόμη περισσότερα: Το 1929, όταν το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα άρχισε να βιώνει μια κρίση ανάπτυξης και δεν είχε επαρκείς οικονομικούς πόρους, «έστειλαν» εκεί τον πρεσβευτή τους. Ξέρω ακόμη και το όνομά του: ήταν ένα από τα Warburgs.

Σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ συμφώνησαν ως προς τη χρηματοδότηση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, και το τελευταίο έλαβε σε μερικά χρόνια εκατομμύρια δολάρια, που του εστάλησαν από τη Wall Street, και εκατομμύρια μάρκα από Γερμανούς χρηματοδότες μέσω του Schacht. η συντήρηση των SA και των SS και επίσης η χρηματοδότηση των εκλογών που έγιναν, οι οποίες έδωσαν στον Χίτλερ εξουσία, γίνονται με τα Δολάρια και τα Μάρκα που στέλνουν «Αυτοί».

Ζ. - Όσοι, σύμφωνα με εσάς, θέλουν να επιτύχουν τον πλήρη κομμουνισμό, οπλίζουν τον Χίτλερ, που ορκίζεται ότι θα ξεριζώσει το πρώτο κομμουνιστικό έθνος. Αυτό, αν θέλει κανείς να σας πιστέψει, είναι κάτι πολύ λογικό για τους χρηματοδότες.

Ρ. - Ξεχνάς πάλι τον σταλινικό βοναπαρτισμό. Θυμηθείτε ότι ενάντια στον Ναπολέοντα, τον στραγγαλιστή της γαλλικής επανάστασης, που έκλεψε τη δύναμή της, στάθηκαν οι αντικειμενικοί επαναστάτες - Λουδοβίκος 18ος, Ουέλινγκτον, Μέτερνιχ και μέχρι τον Τσάρο-Αυτοκράτη... Αυτό είναι 22 καρατίων, σύμφωνα με τον αυστηρό σταλινικό δόγμα. Πρέπει να γνωρίζετε από έξω τις διατριβές του για τις αποικίες σε σχέση με τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Ναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βασιλείς του Αφγανιστάν και της Αιγύπτου είναι αντικειμενικά κομμουνιστές λόγω του αγώνα τους ενάντια στην Αυτού Βρετανική Μεγαλειότητα. γιατί ο Χίτλερ δεν μπορεί να είναι αντικειμενικά κομμουνιστής αφού πολεμά ενάντια στον αυταρχικό "Τσάρο Κόμπα Α'"; (Εννοεί Στάλιν - Μετάφρ.)

Άλλωστε υπάρχει ο Χίτλερ με την αυξανόμενη στρατιωτική του ισχύ, και ήδη επεκτείνει τα όρια του Τρίτου Ράιχ, και στο μέλλον θα κάνει περισσότερα ... σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει αρκετή δύναμη και δυνατότητες να επιτεθεί και να καταστρέψει πλήρως τον Στάλιν. Δεν παρατηρείτε τη γενική συμπάθεια των λύκων των Βερσαλλιών, που περιορίζονται μόνο σε ένα αδύναμο γρύλισμα; Είναι άλλη μια ευκαιρία, ατύχημα;Ο Χίτλερ θα εισβάλει στην ΕΣΣΔ και όπως το 1917, όταν η ήττα που υπέστη ο Τσάρος μας έδωσε την ευκαιρία να τον ανατρέψουμε, έτσι και η ήττα του Στάλιν θα μας βοηθήσει να τον απομακρύνουμε... Και πάλι η ώρα της παγκόσμιας επανάστασης θα χτυπήσει. Δεδομένου ότι τα δημοκρατικά κράτη, που επί του παρόντος έχουν κοιμηθεί, θα βοηθήσουν να επιφέρει τη γενική αλλαγή εκείνη τη στιγμή, όταν ο Τρότζκι θα πάρει την εξουσία στα χέρια του, όπως κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ο Χίτλερ θα επιτεθεί από τη Δύση, οι στρατηγοί του θα ξεσηκωθούν και θα τον εκκαθαρίσουν... Τώρα πείτε μου, δεν ήταν αντικειμενικά ο Χίτλερ κομμουνιστής; Ναι ή όχι?

Γ. - Δεν πιστεύω σε παραμύθια ή θαύματα ...

Ρ. - Λοιπόν, αν δεν θέλετε να πιστέψετε ότι «Αυτοί» είναι σε θέση να πετύχουν αυτό που είχαν ήδη πετύχει, τότε ετοιμαστείτε να παρατηρήσετε μια εισβολή στην ΕΣΣΔ και την εκκαθάριση του Στάλιν μέσα σε ένα χρόνο. Νομίζετε ότι αυτό είναι ένα θαύμα ή ένα ατύχημα, λοιπόν, προετοιμαστείτε να το δείτε και να το ζήσετε... Αλλά είστε πραγματικά σε θέση να αρνηθείτε να πιστέψετε αυτό για το οποίο μίλησα, αν και αυτό είναι ακόμα μόνο μια υπόθεση; Θα αρχίσετε να ενεργείτε προς αυτή την κατεύθυνση μόνο εκείνη τη στιγμή που θα αρχίσετε να βλέπετε τις αποδείξεις υπό το φως της ομιλίας μου.

Γ. - Εντάξει, ας μιλήσουμε με τη μορφή μιας υπόθεσης. Τι θα πεις?

Ρ. - Εσείς ο ίδιος είχατε επιστήσει την προσοχή στη σύμπτωση απόψεων, που συνέβη μεταξύ μας. Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει η επίθεση στην ΕΣΣΔ, αφού η πτώση του Στάλιν θα προϋπέθετε την καταστροφή του κομμουνισμού, η ύπαρξη του οποίου μας ενδιαφέρει παρά την περίσταση ότι είναι τυπική, καθώς αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε στην ανάληψη του και στη συνέχεια στη μετατροπή του σε πραγματικό κομμουνισμό. Νομίζω ότι σας έδωσα τη θέση αυτή τη στιγμή με μεγάλη ακρίβεια.

Γ. - Υπέροχη, η λύση...

Ρ. - Πρώτα απ' όλα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπήρχε πιθανή πιθανότητα επίθεσης από τον Χίτλερ.

Γ. - Αν, όπως επιβεβαιώνεις, ήταν «Αυτοί» που τον έκαναν Φύρερ, τότε έχουν εξουσία πάνω του και πρέπει να τους υπακούσει.

Ρ. - Λόγω του ότι βιαζόμουν δεν εκφράστηκα σωστά και δεν με καταλάβατε καλά.Αν αληθεύει ότι «Αυτοί» χρηματοδότησαν τον Χίτλερ, τότε αυτό δεν σημαίνει ότι του αποκάλυψαν την ύπαρξη και τους σκοπούς τους. Ο πρεσβευτής Warburg παρουσιάστηκε με ψεύτικο όνομα και ο Χίτλερ δεν μάντεψε καν τη φυλή του, είπε επίσης ψέματα για το ποιανού εκπρόσωπος ήταν. Του είπε ότι είχε σταλεί από τους οικονομικούς κύκλους της Wall Street που ενδιαφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα με στόχο να δημιουργήσουν απειλή για τη Γαλλία, οι κυβερνήσεις της οποίας ακολουθούν μια οικονομική πολιτική που προκαλεί κρίση στις ΗΠΑ.

Γ. - Και ο Χίτλερ το πίστεψε;

Ρ. - Δεν ξέρουμε. Αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό, είτε πίστευε είτε όχι τις εξηγήσεις μας. ο στόχος μας ήταν να προκαλέσουμε πόλεμο… και ο Χίτλερ ήταν πόλεμος. Τώρα κατάλαβες;

Γ. - Καταλαβαίνω. Κατά συνέπεια, δεν βλέπω κανέναν άλλο τρόπο να τον σταματήσει ως τη δημιουργία ενός συνασπισμού της ΕΣΣΔ με τα δημοκρατικά έθνη, που θα ήταν ικανός να τρομάξει τον Χίτλερ. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να επιτεθεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τα περισσότερα θα ήταν - το καθένα με τη σειρά του.

Ρ. - Δεν σας έρχεται στο μυαλό μια πιο απλή λύση ..., θα έλεγα - αντεπαναστατική;

Ζ. - Για να αποφευχθεί ο πόλεμος κατά της ΕΣΣΔ;

R. - Συντομεύστε τη φράση στο μισό ... και επαναλάβετε μαζί μου «αποφύγετε τον πόλεμο» ... δεν είναι κάτι απολύτως αντεπαναστατικό; Κάθε ειλικρινής κομμουνιστής που μιμείται το είδωλό του Λένιν και οι μεγαλύτεροι επαναστάτες στρατηγοί πρέπει πάντα να επιθυμούν τον πόλεμο. Τίποτα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό για να φέρεις τη νίκη της επανάστασης πιο κοντά όσο ο πόλεμος. Αυτό είναι ένα μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμα, το οποίο πρέπει να κηρύξεις. Τώρα περαιτέρω: ο εθνικοκομμουνισμός του Στάλιν, αυτός ο τύπος μποναπαρτισμού, είναι ικανός να τυφλώσει τη διάνοια των πιο αγνών - αιμόφυρτοι κομμουνιστές, μέχρι το σημείο που τους εμποδίζει να δουν ότι η μεταμόρφωση στην οποία περιήλθε ο Στάλιν, δηλαδή ότι υποβάλλει την επανάσταση στο κράτος και όχι το κράτος στην επανάσταση, θα ήταν σωστό...

Γ. - Το μίσος σου για τον Στάλιν σε τυφλώνει και αντιφάσκεις με τον εαυτό σου. Δεν έχουμε συμφωνήσει ότι μια επίθεση στην ΕΣΣΔ δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη;

Ρ. - Αλλά γιατί ο πόλεμος να είναι αναγκαστικά εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης;

Γ. - Αλλά σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε ο Χίτλερ να κάνει πόλεμο; Είναι αρκετά σαφές ότι θα κατεύθυνε την επίθεσή του στην ΕΣΣΔ, γι' αυτό μιλάει στις ομιλίες του. Τι περαιτέρω αποδείξεις χρειάζεστε;

Ρ. - Εάν εσείς, οι άνθρωποι του Κρεμλίνου, το θεωρείτε αρκετά σίγουρο και μη συζητήσιμο, τότε γιατί προκαλέσατε τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ισπανία. Μη μου πείτε ότι έγινε για καθαρά επαναστατικούς λόγους. Ο Στάλιν είναι ανίκανος να εφαρμόσει στην πράξη μια ενιαία μαρξιστική θεωρία. Αν υπήρχαν επαναστατικές σκέψεις εδώ, τότε δεν θα ήταν σωστό να θυσιάσουμε στην Ισπανία τόσες εξαιρετικές διεθνείς επαναστατικές δυνάμεις. Αυτή είναι η χώρα που βρίσκεται πιο μακριά από την ΕΣΣΔ και η πιο στοιχειώδης στρατηγική εκπαίδευση δεν θα επέτρεπε την απώλεια αυτών των δυνάμεων... Πώς θα μπορούσε ο Στάλιν σε περίπτωση σύγκρουσης να παρέχει και να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε μια ισπανική σοβιετική δημοκρατία; Αλλά αυτό ήταν σωστό.

Εκεί έχουμε ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο, μια διασταύρωση αντίθετων επιρροών των Καπιταλιστικών Κρατών…, ίσως να ήταν δυνατό να προκληθεί πόλεμος μεταξύ τους. Παραδέχομαι ότι θεωρητικά αυτό μπορεί να ήταν σωστό, αλλά στην πράξη - όχι. Βλέπετε ήδη πώς ο πόλεμος μεταξύ των δημοκρατικών καπιταλιστικών και φασιστικών κρατών δεν ξεκίνησε. Και τώρα θα σας πω: αν ο Στάλιν νόμιζε ότι ήταν ικανός να δημιουργήσει μια δικαιολογία επαρκή για να προκαλέσει έναν πόλεμο, στον οποίο τα καπιταλιστικά κράτη θα έπρεπε να πολεμήσουν μεταξύ τους, τότε γιατί τουλάχιστον δεν παραδέχεται, αν μόνο θεωρητικά, ότι και οι άλλοι μπορούν να πετύχουν το ίδιο πράγμα, που δεν του φαινόταν αδύνατο; ...

Ζ. - Εάν κάποιος είναι να συμφωνήσει με τις υποθέσεις σας, τότε μπορεί να παραδεχθεί αυτή την υπόθεση.

Ρ. - Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα δεύτερο σημείο συμφωνίας μεταξύ μας: το πρώτο - ότι δεν πρέπει να γίνει πόλεμος ενάντια στην ΕΣΣΔ, το δεύτερο - ότι καλό θα ήταν να τον προκαλέσουμε μεταξύ των αστικών κρατών.

Γ. - Ναι, συμφωνώ. Αυτή είναι η προσωπική σας άποψη ή «δική τους»;

Ρ. - Το εκφράζω ως γνώμη μου. Δεν έχω καμία δύναμη και καμία επαφή με τους «Τους», αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σε αυτά τα δύο σημεία συμπίπτει με την άποψη του Κρεμλίνου.

Γ. - Αυτό είναι το πιο σημαντικό και γι' αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να το καθιερώσουμε εκ των προτέρων. Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα επίσης να μάθω σε τι βασίζεστε στη σιγουριά σας ότι το εγκρίνουν αυτό.

R. Αν είχα το χρόνο να εξηγήσω το πλήρες σχήμα τους, τότε θα γνωρίζατε ήδη τους λόγους της έγκρισής τους. Προς το παρόν θα τα συμπυκνώσω σε τρία:

Γ. - Ποιο ακριβώς;

Ρ. - Ένα είναι αυτό που είχα ήδη αναφέρει. Ο Χίτλερ, αυτός ο αμόρφωτος και στοιχειώδης άνθρωπος, έχει αποκαταστήσει χάρη στη φυσική του διαίσθηση και ακόμη και ενάντια στην τεχνική άποψη του Σαχτ, ένα οικονομικό σύστημα πολύ επικίνδυνου είδους. Όντας αναλφάβητος σε όλες τις οικονομικές θεωρίες και καθοδηγούμενος μόνο από την ανάγκη αφαίρεσε, όπως το είχαμε κάνει στην ΕΣΣΔ, το ιδιωτικό και διεθνές κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ότι ανέλαβε για τον εαυτό του το προνόμιο να παράγει χρήματα, και όχι μόνο φυσικά, αλλά και οικονομικά. ανέλαβε τον ανέγγιχτο μηχανισμό της παραχάραξης και τον έβαλε να λειτουργήσει προς όφελος του Δημοσίου.

Μας ξεπέρασε, καθώς εμείς, αφού τον καταργήσαμε στη Ρωσία, τον αντικαταστήσαμε απλώς με αυτόν τον χονδρό μηχανισμό που ονομάζεται κρατικός καπιταλισμός. Αυτός ήταν ένας πολύ ακριβός θρίαμβος εν όψει των αναγκών της προεπαναστατικής δημαγωγίας... Εδώ σας δίνω δύο πραγματικά γεγονότα για σύγκριση. Θα πω μάλιστα ότι ο Χίτλερ ήταν τυχερός. δεν είχε σχεδόν καθόλου χρυσό και γι' αυτό δεν μπήκε στον πειρασμό να δημιουργήσει αποθεματικό χρυσού. Εφόσον διέθετε μόνο πλήρη χρηματική εγγύηση τεχνικού εξοπλισμού και κολοσσιαία ικανότητα εργασίας των Γερμανών, η «παλιά του εφεδρεία» ήταν η τεχνική ικανότητα και εργασία…, κάτι τόσο εντελώς αντεπαναστατικό που, όπως ήδη βλέπετε, έχει Τα μέσα μαγείας, όπως λέγαμε, εξάλειψαν ριζικά την ανεργία σε περισσότερους από επτά εκατομμύρια τεχνικούς και εργάτες.

Ζ. - Χάρη στον αυξημένο επανοπλισμό.

Ρ. - Ο επανοπλισμός σου τι δίνει; Αν ο Χίτλερ έφτασε σε αυτό παρά όλους τους αστούς οικονομολόγους που τον περιέβαλλαν, τότε ήταν αρκετά ικανός, ελλείψει του κινδύνου του πολέμου, να εφαρμόσει το σύστημά του και στην ειρηνική παραγωγή... Είστε ικανοί να φανταστείτε τι θα γινόταν από αυτό σύστημα αν είχε μολύνει μια σειρά από άλλα κράτη και είχε προκαλέσει τη δημιουργία μιας περιόδου αυταρχίας ... Για παράδειγμα την Κοινοπολιτεία. Αν μπορείτε, τότε φανταστείτε τις αντεπαναστατικές λειτουργίες του... Ο κίνδυνος δεν είναι ακόμη αναπόφευκτος, καθώς είχαμε τύχη στο ότι ο Χίτλερ αποκατέστησε το σύστημά του όχι σύμφωνα με κάποια προηγούμενη θεωρία, αλλά εμπειρικά, και δεν έκανε καμία διατύπωση επιστημονικού είδους.* {υποσημείωση}

{υποσημειώσεις} * Ο Ρακόφσκι κάνει λάθος, όπως αναφέρει στο «Mein Kampf» ο Χίτλερ είχε διαβάσει τα έργα του Γκότφριντ Φέντερ - Μετάφρ.

Αυτό σημαίνει ότι στο βαθμό που δεν σκέφτηκε υπό το πρίσμα μιας απαγωγικής διαδικασίας βασισμένης στην ευφυΐα, δεν έχει επιστημονικούς όρους ή διατυπωμένο δόγμα. Ωστόσο, υπάρχει ένας κρυφός κίνδυνος καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί, ως συνέπεια της αφαίρεσης, ένας τύπος. Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Πολύ περισσότερο που όλοι οι εξωτερικοί και σκληροί παράγοντες στον εθνικοσοσιαλισμό. Δεν το επιτιθέμεθα στην προπαγάνδα μας, καθώς θα μπορούσε να συμβεί μέσα από θεωρητικές πολεμικές να προκαλέσουμε οι ίδιοι μια διατύπωση και συστηματοποίηση αυτού του τόσο αποφασιστικού οικονομικού δόγματος.** {υποσημείωση} Υπάρχει μόνο μία λύση - ο πόλεμος.

** Το πρόβλημα της επιστημονικής διατύπωσης αυτού του ερωτήματος και της πρότασης αντίστοιχου προγράμματος έχει απασχολήσει εδώ και μερικά χρόνια την ενεργό δράση των εκδοτών αυτού του βιβλίου και των συνεργατών τους. Τα συμπεράσματά τους έχουν δημοσιευτεί. Στο βιβλίο του μεταφραστή «The Struggle for World Power», δεύτερη έκδοση 1963, σελ. 79 παρατίθεται πλήρης λύση του νομισματικού προβλήματος και στη σελ. 237 υπάρχει πλήρες οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα. Αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να ληφθούν κατόπιν αίτησης. {end υποσημειώσεις}

Ρ. - Εάν το Τέρμιντορ θριάμβευσε στη Σοβιετική επανάσταση, τότε αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της ύπαρξης του πρώην ρωσικού εθνικισμού. Χωρίς έναν τέτοιο εθνικισμό ο μποναρισμός θα ήταν αδύνατος. Και αν αυτό συνέβη στη Ρωσία, όπου ο εθνικισμός ήταν μόνο εμβρυϊκός στο πρόσωπο του Τσάρου, τότε ποια εμπόδια πρέπει να συναντήσει ο μαρξισμός στον πλήρως ανεπτυγμένο εθνικισμό της Δυτικής Ευρώπης;

Ο Μαρξ έκανε λάθος όσον αφορά τα πλεονεκτήματα για την επιτυχία της επανάστασης. Ο μαρξισμός κέρδισε όχι στην πιο βιομηχανοποιημένη χώρα, αλλά στη Ρωσία, όπου το προλεταριάτο ήταν μικρό. Εκτός από άλλους λόγους, η νίκη μας εδώ εξηγείται από το γεγονός ότι στη Ρωσία δεν υπήρχε πραγματικός εθνικισμός και σε άλλες χώρες ήταν στο απόγειό του. Βλέπετε πώς αναγεννιέται κάτω από αυτή την εξαιρετική δύναμη του φασισμού και πόσο μολυσματικό είναι. Μπορείτε να καταλάβετε ότι εκτός από αυτό μπορεί να ωφελήσει τον Στάλιν, η ανάγκη για την καταστροφή του εθνικισμού αξίζει μόνο έναν πόλεμο στην Ευρώπη.

Γ. - Εν ολίγοις, έχετε θέσει, Ρακόφσκι, έναν οικονομικό και έναν πολιτικό λόγο. Ποιο είναι το τρίτο;

R. - Αυτό είναι εύκολο να το μαντέψει κανείς. Έχουμε έναν ακόμη λόγο, έναν θρησκευτικό. Ο κομμουνισμός δεν μπορεί να είναι ο νικητής εάν δεν θα έχει καταστείλει τον ακόμη ζωντανό Χριστιανισμό. Η ιστορία μιλάει πολύ ξεκάθαρα για αυτό: η μόνιμη επανάσταση χρειάστηκε δεκαεπτά αιώνες για να πετύχει την πρώτη της μερική νίκη - μέσω της δημιουργίας της πρώτης διάσπασης στον Χριστιανικό κόσμο. Στην πραγματικότητα ο Χριστιανισμός είναι ο μόνος πραγματικός εχθρός μας, αφού όλα τα πολιτικά και οικονομικά φαινόμενα στα αστικά κράτη είναι μόνο οι συνέπειές του. Ο Χριστιανισμός, που ελέγχει το άτομο, είναι ικανός να ακυρώσει την επαναστατική προβολή του ουδέτερου σοβιετικού ή αθεϊστικού κράτους πνίγοντάς το και, όπως το βλέπουμε στη Ρωσία, τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο να δημιουργηθεί αυτός ο πνευματικός μηδενισμός που κυριαρχεί στην εξουσία. μάζες, οι οποίες, ωστόσο, παρέμειναν χριστιανικές:

Ας παραδεχτούμε σε σχέση με τον Στάλιν ότι απέναντι στη θρησκεία δεν ήταν μπονομαρτίστας. Δεν θα κάναμε περισσότερα από εκείνον και θα ενεργούσαμε με τον ίδιο τρόπο. Και αν ο Στάλιν είχε τολμήσει, όπως ο Ναπολέοντας, να περάσει τον Ρουβίκωνα του Χριστιανισμού, τότε ο εθνικισμός και η αντεπαναστατική του ισχύς θα είχαν χιλιοπλασιαστεί. Επιπλέον, αν είχε συμβεί αυτό, τότε μια τόσο ριζική διαφορά θα είχε κάνει εντελώς αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία σε οτιδήποτε μεταξύ μας και του ίδιου, ακόμα κι αν αυτή ήταν μόνο προσωρινή και αντικειμενική ... όπως αυτή που μπορείτε να δείτε να γίνεται εμφανής σε εμάς.

Γ. - Και έτσι προσωπικά θεωρώ ότι έχετε δώσει έναν ορισμό τριών θεμελιωδών σημείων, βάσει των οποίων μπορεί να γίνει ένα σχέδιο. Σε αυτό συμφωνώ μαζί σας προς το παρόν. Αλλά σας επιβεβαιώνω τις ψυχικές μου επιφυλάξεις, δηλαδή την καχυποψία μου σε σχέση με όλα αυτά που είπατε για πρόσωπα, οργανισμούς και γεγονότα. Τώρα συνεχίστε να ακολουθείτε τις γενικές γραμμές του σχεδίου σας.

Ρ. - Ναι, τώρα έφτασε αυτή η στιγμή. Αλλά μόνο ένα προκαταρκτικό προσόν: θα μιλήσω με δική μου ευθύνη. Είμαι υπεύθυνος για την ερμηνεία αυτών των προηγούμενων σημείων με την έννοια με την οποία τα κατανοούν, αλλά παραδέχομαι ότι μπορεί να θεωρήσουν ότι ένα άλλο σχέδιο είναι πιο αποτελεσματικό για την επίτευξη των τριών στόχων, και ένα εντελώς διαφορετικό από αυτό που Θα ξεκινήσω τώρα. Έχε το υπόψη σου.

Ζ. Πολύ καλά, θα το έχουμε υπόψη μας. Παρακαλώ μιλήστε.

R. - Θα απλοποιήσουμε. Εφόσον λείπει το αντικείμενο για το οποίο είχε δημιουργηθεί η γερμανική στρατιωτική ισχύς -για να μας δώσει την εξουσία στην ΕΣΣΔ- στόχος τώρα είναι να επιφέρει μια προέλαση στα μέτωπα και να κατευθύνει τη χιτλερική προέλαση όχι προς την Ανατολή, αλλά τη Δύση. .

{Γιατί αυτή η αλλαγή στο στόχο; Γιατί να εγκαταλείψουμε την αποκατάσταση του Τρότσκι;}

Γ. - Ακριβώς. Έχετε σκεφτεί το πρακτικό σχέδιο υλοποίησης;

R. - Είχα περισσότερο από αρκετό χρόνο για αυτό στη Lubianka. Θεώρησα. Λοιπόν, κοιτάξτε: αν υπήρχαν δυσκολίες στην εύρεση κοινών σημείων μεταξύ μας και όλα τα άλλα πήραν την κανονική τους πορεία, τότε τα προβλήματα καταλήγουν στο να προσπαθήσουμε ξανά να αποδείξουμε αυτό στο οποίο υπάρχει ομοιότητα μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν.

Γ. - Ναι, αλλά παραδέξου ότι όλα αυτά είναι προβληματικά.

Ρ. - Όχι όμως αδιάλυτο, όπως νομίζεις. Στην πραγματικότητα τα προβλήματα είναι άλυτα μόνο όταν περιλαμβάνουν διαλεκτικές υποκειμενικές αντιφάσεις. και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε πάντα δυνατή και ουσιαστική μια σύνθεση, ξεπερνώντας το «ηθικά-αδύνατο» των χριστιανών μεταφυσικών.

Γ. - Πάλι αρχίζεις να θεωρητικοποιείς.

R. - Ως αποτέλεσμα της πνευματικής μου πειθαρχίας - αυτό είναι απαραίτητο για μένα. Οι άνθρωποι μιας μεγάλης κουλτούρας προτιμούν να προσεγγίζουν το συγκεκριμένο μέσω μιας γενίκευσης, και όχι το αντίστροφο. Με τον Χίτλερ και με τον Στάλιν μπορεί κανείς να βρει κοινό έδαφος, καθώς, όντας πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν τις ίδιες ρίζες. αν ο Χίτλερ είναι συναισθηματικός σε παθολογικό βαθμό, αλλά ο Στάλιν είναι φυσιολογικός, όμως και οι δύο είναι εγωιστές: κανένας από τους δύο δεν είναι ιδεαλιστής, και γι' αυτόν τον λόγο και οι δύο είναι μπονοπαρτιστές, δηλαδή κλασικοί ιμπεριαλιστές. Και αν ακριβώς αυτή είναι η θέση, τότε δεν είναι ήδη δύσκολο να βρούμε κοινά σημεία μεταξύ τους. Γιατί όχι, αν αποδεικνύεται δυνατό μεταξύ μιας Τσαρίνας και ενός Πρώσου βασιλιά…

Γ. - Ρακόφσκι, είσαι αδιόρθωτος...

R. - Δεν μαντεύετε; Εάν η Πολωνία ήταν το σημείο ένωσης μεταξύ της Αικατερίνης και του Φρειδερίκη - της τσαρίνας της Ρωσίας και του βασιλιά της Γερμανίας εκείνη την εποχή, τότε γιατί η Πολωνία δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως λόγος για την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν; Στην Πολωνία τα πρόσωπα του Χίτλερ και του Στάλιν μπορεί να συμπίπτουν. και επίσης οι ιστορικές τσαρικές μπολσεβίκικες και ναζιστικές γραμμές. Η γραμμή μας, «Η γραμμή τους» - επίσης, καθώς η Πολωνία είναι χριστιανικό κράτος και, αυτό που κάνει το θέμα ακόμα πιο περίπλοκο, καθολικό.

Γ. - Και τι προκύπτει από το γεγονός μιας τέτοιας σύμπτωσης τριπλών;

Ρ. - Αν υπάρχει κοινό έδαφος τότε υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας.

Ζ. - Μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν; ... Παράλογο! Αδύνατο.

Ρ. - Στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε παραλογισμοί, ούτε το αδύνατο.

Γ. - Ας φανταστούμε, ως υπόθεση: ο Χίτλερ και ο Στάλιν προχωρούν στην Πολωνία.

R. - Επιτρέψτε μου να σας διακόψω. Μια επίθεση μπορεί να προκληθεί μόνο με την ακόλουθη εναλλακτική λύση: πόλεμος ή ειρήνη. Πρέπει να το παραδεχτείς.

Γ. - Λοιπόν, και τι;

Ρ. - Θεωρείτε ότι η Αγγλία και η Γαλλία, με τους χειρότερους στρατούς και αεροπορία τους, σε σύγκριση με του Χίτλερ, μπορούν να επιτεθούν στον ενωμένο Χίτλερ και Στάλιν;

Γ. - Ναι, μου φαίνεται πολύ δύσκολο... εκτός κι αν η Αμερική...

R. - Ας αφήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην άκρη προς το παρόν. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Χίτλερ και του Στάλιν στην Πολωνία δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκός πόλεμος;

Γ. - Λογικά μαλώνεις. θα φαινόταν αδύνατο.

R. - Σε αυτή την περίπτωση μια επίθεση ή ένας πόλεμος θα ήταν άχρηστος. Δεν θα προκαλούσε την αμοιβαία καταστροφή των αστικών κρατών: η χιτλερική απειλή για την ΕΣΣΔ θα συνέχιζε να υπάρχει μετά τη διαίρεση της Πολωνίας αφού θεωρητικά τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΣΣΔ θα είχαν ενισχυθεί στον ίδιο βαθμό. Στην πράξη ο Χίτλερ σε μεγαλύτερο βαθμό αφού η ΕΣΣΔ δεν χρειάζεται περισσότερη γη και πρώτες ύλες για την ενίσχυσή της, αλλά ο Χίτλερ τα χρειάζεται.

Γ. - Αυτή είναι μια σωστή άποψη ..., αλλά δεν βλέπω άλλη λύση.

Ρ. - Όχι, υπάρχει λύση.

Γ. - Ποιο;

Ρ. - Ότι οι δημοκρατίες πρέπει να επιτίθενται και όχι στον επιτιθέμενο.

Γ. - Τι λες, τι παραίσθηση! Ταυτόχρονα να επιτεθείς και όχι να επιτεθείς... Αυτό είναι κάτι απολύτως αδύνατο.

Ρ. - Έτσι νομίζεις; Ηρέμησε... Δεν υπάρχουν δύο επιθετικοί; Δεν συμφωνήσαμε ότι δεν θα υπάρξει προκαταβολή μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν δύο; Λοιπόν ... Τι εμποδίζει την επίθεση σε έναν από αυτούς;

Γ. - Τι θέλεις να πεις με αυτό;

R. - Απλώς ότι οι δημοκρατίες θα κηρύξουν πόλεμο μόνο σε έναν επιτιθέμενο, και αυτός θα είναι ο Χίτλερ.

Γ. - Ναι, αλλά αυτή είναι μια αβάσιμη υπόθεση.

R. - Υπόθεση, αλλά με βάση. Σκεφτείτε: κάθε κράτος που θα πρέπει να πολεμήσει με έναν συνασπισμό εχθρικών κρατών έχει ως κύριο στρατηγικό στόχο να τα καταστρέφει χωριστά το ένα μετά το άλλο. Αυτός ο κανόνας είναι τόσο γνωστός που οι αποδείξεις είναι περιττές. Συμφωνήστε λοιπόν μαζί μου ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών. Νομίζω ότι το ερώτημα ότι ο Στάλιν δεν θα θεωρήσει τον εαυτό του θιγμένο σε περίπτωση επίθεσης στον Χίτλερ έχει ήδη διευθετηθεί. Δεν είναι έτσι; Επιπλέον, η γεωγραφία επιβάλλει αυτή τη στάση, και για αυτόν τον λόγο και η στρατηγική.

Όσο ανόητες κι αν είναι η Γαλλία και η Αγγλία που προετοιμάζονται να πολεμήσουν ταυτόχρονα εναντίον δύο χωρών, η μία από τις οποίες θέλει να διατηρήσει την ουδετερότητά της, ενώ η άλλη, ακόμη και μόνη, αντιπροσωπεύει γι 'αυτούς έναν σοβαρό αντίπαλο, από πού και από ποια πλευρά θα μπορούσαν να κάνουν επίθεση στην ΕΣΣΔ; Δεν έχουν κοινά σύνορα. εκτός αν επρόκειτο να προχωρήσουν πάνω από τα Ιμαλάια... Ναι, υπάρχει το εναέριο μέτωπο, αλλά με ποιες δυνάμεις και από πού θα μπορούσαν να εισβάλουν στη Ρωσία; Σε σύγκριση με τον Χίτλερ είναι πιο αδύναμοι στον αέρα. Όλα τα επιχειρήματα που ανέφερα δεν είναι μυστικά και είναι γνωστά. Όπως βλέπετε, όλα είναι απλοποιημένα σε σημαντικό βαθμό.

Ζ.- Ναι, τα επιχειρήματά σας φαίνεται να είναι λογικά στην περίπτωση που η σύγκρουση θα περιοριστεί σε τέσσερις χώρες. αλλά δεν υπάρχουν τέσσερις, αλλά περισσότεροι, και η ουδετερότητα δεν είναι απλή υπόθεση σε έναν πόλεμο της δεδομένης κλίμακας.

Ρ. - Αναμφίβολα, αλλά η πιθανή συμμετοχή πολλών χωρών δεν αλλάζει τις σχέσεις εξουσίας. Ζυγίστε το στο μυαλό σας και θα δείτε πώς θα συνεχιστεί η ισορροπία, ακόμα κι αν εισέλθουν άλλα ή ακόμα και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Επιπλέον, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι ένα από αυτά τα κράτη που θα μπουν στον πόλεμο στο πλευρό του Η Αγγλία και η Γαλλία θα μπορέσουν να τους στερήσουν την ηγεσία. με αποτέλεσμα οι λόγοι που θα αποτρέψουν την επίθεσή τους στην ΕΣΣΔ θα διατηρήσουν τη σημασία τους.

Γ. - Ξεχνάς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρ. - Σε μια στιγμή θα δεις ότι δεν το έχω ξεχάσει. Θα περιοριστώ στη διερεύνηση της λειτουργίας τους στο προκαταρκτικό πρόγραμμα, που μας απασχολεί επί του παρόντος, και θα πω ότι η Αμερική δεν θα μπορέσει να αναγκάσει τη Γαλλία και την Αγγλία να επιτεθούν ταυτόχρονα στον Χίτλερ και στον Στάλιν. Για να επιτευχθεί αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να μπουν στον πόλεμο από την πρώτη κιόλας μέρα. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Καταρχήν γιατί η Αμερική δεν μπήκε σε πόλεμο στο παρελθόν και ποτέ δεν θα το κάνει αν δεν της επιτεθούν. Οι κυβερνήτες του μπορούν να κανονίσουν ότι θα τους επιτεθούν, αν αυτό τους ταιριάζει.

Για αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που η πρόκληση δεν ήταν επιτυχής και ο εχθρός δεν αντέδρασε σε αυτήν, εφευρέθηκε η επιθετικότητα. Στον πρώτο τους διεθνή πόλεμο, τον πόλεμο κατά της Ισπανίας, για την ήττα του οποίου ήταν σίγουροι, επινόησαν μια επιθετικότητα ή, πιο σωστά, «Εκείνοι» την επινόησαν. Το 1914 η πρόκληση ήταν επιτυχής. Αλήθεια, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τεχνικά αν υπήρχε, αλλά ο κανόνας χωρίς εξαιρέσεις είναι ότι αυτός που κάνει μια ξαφνική επίθεση χωρίς προειδοποίηση, το κάνει με τη βοήθεια μιας πρόκλησης. Τώρα είναι κάπως έτσι: αυτή η υπέροχη αμερικανική τεχνική που χαιρετίζω ανά πάσα στιγμή, υπόκειται σε έναν όρο: ότι η επιθετικότητα πρέπει να λάβει χώρα σε μια κατάλληλη στιγμή, δηλαδή τη στιγμή που απαιτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δέχονται επίθεση. αυτό σημαίνει τότε, πότε θα έχουν τα χέρια.

Υπάρχει αυτή η συνθήκη τώρα; Είναι σαφές ότι δεν το κάνει. Στην Αμερική υπάρχουν σήμερα λίγο λιγότεροι από εκατό χιλιάδες άνδρες με τα όπλα και μια μεσαία αεροπορία: έχει μόνο έναν επιβλητικό στόλο. Αλλά μπορείτε να καταλάβετε ότι, έχοντας το, δεν μπορεί να πείσει τους συμμάχους της να αποφασίσουν για μια επίθεση στην ΕΣΣΔ, αφού η Αγγλία και η Γαλλία κυριαρχούν μόνο στη θάλασσα. Σας έχω αποδείξει επίσης ότι από αυτή την πλευρά δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στις συγκριτικές δυνάμεις των δυνάμεων.

Γ. - Έχοντας συμφωνήσει με αυτό, σας ζητώ και πάλι να εξηγήσετε για άλλη μια φορά την τεχνική υλοποίηση.

R. - Όπως είδατε, δεδομένης της σύμπτωσης των συμφερόντων του Στάλιν και του Χίτλερ σε σχέση με μια επίθεση στην Πολωνία, όλα καταλήγουν στην επισημοποίηση αυτής της πλήρους ομοιότητας στόχων και στη σύναψη συμφωνίας για μια διπλή επίθεση.

Γ. - Και πιστεύεις ότι αυτό είναι εύκολο;

Ρ. - Ειλικρινά, όχι. Εδώ χρειαζόμαστε μια διπλωματία πιο έμπειρη από αυτή του Στάλιν. Θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμο αυτό που είχε αποκεφαλίσει ο Στάλιν ή αυτό που τώρα αποσυντίθεται στη Λουμπιάνκα. Σε παλαιότερες εποχές ο Λιτβίνοφ θα ήταν ικανός, με κάποιες δυσκολίες, αν και η φυλή του θα ήταν μεγάλο εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ. αλλά τώρα αυτός είναι ένας τελειωμένος άνθρωπος και καταστρέφεται από έναν τρομερό πανικό. βιώνει έναν ζωικό φόβο για τον Μολότοφ, ακόμη περισσότερο από τον Στάλιν. Όλο το ταλέντο του κατευθύνεται στο να βεβαιωθεί ότι δεν πρέπει να πιστεύουν ότι είναι Τροτσκιστής.

Αν άκουγε για την αναγκαιότητα να διευθετήσει στενότερες σχέσεις με τον Χίτλερ, τότε αυτό θα ήταν αρκετό για να κατασκευάσει για τον εαυτό του την απόδειξη του τροτσκισμού του. Δεν βλέπω άνθρωπο που να είναι ικανός για αυτή τη δουλειά. σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είναι καθαρόαιμος Ρώσος. Θα μπορούσα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου για καθοδήγηση. Προς το παρόν, θα πρότεινα σε αυτόν που ξεκινά τις συνομιλίες, να είναι αυστηρά εμπιστευτικές, αλλά με μεγάλη ανοιχτή ειλικρίνεια. Δεδομένου ενός ολόκληρου τοίχου από διάφορες προκαταλήψεις, μόνο η αλήθεια μπορεί να εξαπατήσει τον Χίτλερ.

Γ. - Και πάλι δεν καταλαβαίνω τις παράδοξες εκφράσεις σου.

R. - Με συγχωρείτε, αλλά αυτό φαίνεται να είναι μόνο έτσι. Με αναγκάζει η σύνθεση να το κάνω. Ήθελα να πω ότι με τον Χίτλερ πρέπει κανείς να παίξει ένα καθαρό παιχνίδι σχετικά με τα συγκεκριμένα και πιο άμεσα ερωτήματα. Είναι απαραίτητο να του δείξουμε ότι το παιχνίδι δεν παίζεται για να τον προκαλέσουμε σε πόλεμο σε δύο μέτωπα. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να του υποσχεθούμε και να αποδείξουμε την πιο κατάλληλη στιγμή ότι η κινητοποίησή μας θα περιοριστεί σε έναν μικρό αριθμό δυνάμεων, που απαιτούνται για την εισβολή στην Πολωνία, και ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με το πραγματικό μας σχέδιο, θα πρέπει να τοποθετήσουμε τις κύριες δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την πιθανή αγγλογαλλική επίθεση. Ο Στάλιν θα πρέπει να είναι γενναιόδωρος με τις προκαταρκτικές προμήθειες που θα απαιτήσει ο Χίτλερ, κυρίως το πετρέλαιο. Αυτό μου ήρθε στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Θα προκύψουν χιλιάδες περαιτέρω ερωτήματα, παρόμοιου χαρακτήρα, που θα πρέπει να λυθούν, ώστε ο Χίτλερ, βλέποντας στην πράξη ότι θέλουμε μόνο να καταλάβουμε το μέρος της Πολωνίας μας, να είναι απολύτως βέβαιος γι' αυτό. Και στο βαθμό που στην πράξη πρέπει να είναι ακριβώς έτσι, θα εξαπατηθεί από την αλήθεια.

{"προκαλέστε τον σε πόλεμο σε δύο μέτωπα" - δηλ. η πτώση του Χίτλερ είναι πλέον πιο σημαντική από την πτώση του Στάλιν ή την αποκατάσταση του Τρότσκι}

Γ. – Μα σε τι, εν προκειμένω, υπάρχει δόλος;

Ρ. - Θα σου δώσω λίγα λεπτά για να μπορέσεις εσύ ο ίδιος να ανακαλύψεις τι ακριβώς υπάρχει η εξαπάτηση του Χίτλερ. Αλλά πρώτα θέλω να τονίσω, και θα πρέπει να σημειώσετε, ότι το σχέδιο που υπέδειξα εδώ είναι λογικό και φυσιολογικό και νομίζω ότι μπορεί κανείς να καταφέρει να καταστρέψουν το ένα το άλλο τα καπιταλιστικά κράτη, εάν προκληθεί σύγκρουση μεταξύ τους. δύο πτέρυγες: το φασιστικό και το αστικό. Επαναλαμβάνω ότι το σχέδιο είναι λογικό και φυσιολογικό. Όπως καταλάβατε ήδη, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση εδώ μυστηριωδών ή ασυνήθιστων παραγόντων. Εν ολίγοις, για να μπορέσει κανείς να πραγματοποιήσει το σχέδιο, δεν απαιτείται η «δική τους» παρέμβαση. Τώρα θα ήθελα να μαντέψω τις σκέψεις σας: δεν σκέφτεστε τώρα ότι θα ήταν ανόητο να χάνετε χρόνο για να αποδείξετε τη βελτιωμένη ύπαρξη και τη δύναμη που κατέχουν οι «Αυτοί». Δεν είναι έτσι;

Ζ. Έχεις δίκιο.

Ρ. - Να είσαι ειλικρινής μαζί μου. Αλήθεια δεν παρατηρείτε την παρέμβασή τους; Σε ενημέρωσα, θέλοντας να σε βοηθήσω, ότι η παρέμβασή τους υπάρχει και είναι καθοριστική και γι' αυτό η λογική και η φυσικότητα του σχεδίου είναι μόνο φαινομενικά... Είναι αλήθεια ότι δεν βλέπεις το "Τους";

Γ. - Μιλώντας ειλικρινά, όχι.

Ρ. - Η λογική και η φυσικότητα του σχεδίου μου είναι μόνο μια εμφάνιση. Θα ήταν φυσικό και λογικό ο Χίτλερ και ο Στάλιν να προκαλούσαν την ήττα ο ένας στον άλλον. Για τις δημοκρατίες που θα ήταν απλό και εύκολο πράγμα, αν έπρεπε να βάλουν έναν τέτοιο στόχο, γι' αυτές θα αρκούσε να επιτραπεί στον Χίτλερ, σημειώστε "επιτρέπεται" να επιτεθεί στον Στάλιν.

Μη μου πείτε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ηττηθεί. Εάν οι ρωσικές αποστάσεις και ο τρομερός φόβος του Στάλιν και των μπρατσών του για το χιτλερικό τσεκούρι και η εκδίκηση των θυμάτων τους δεν είναι αρκετές για να επιτευχθεί η στρατιωτική εξάντληση της Γερμανίας, τότε δεν θα υπάρχουν εμπόδια για τις δημοκρατίες, βλέποντας ότι ο Στάλιν χάνει δυνάμεις, αρχίζει να τον βοηθά σοφά και μεθοδικά, συνεχίζοντας να δίνει αυτή τη βοήθεια μέχρι την πλήρη εξάντληση και των δύο στρατών. Στην πραγματικότητα, αυτό θα ήταν εύκολο, φυσικό και λογικό, εάν τα κίνητρα και οι στόχοι που προβάλλουν οι δημοκρατίες και που οι περισσότεροι από τους οπαδούς τους πιστεύουν ότι είναι αληθινά, και όχι αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Υπάρχει μόνο ένας στόχος, ένας μοναδικός στόχος: ο θρίαμβος του κομμουνισμού. Δεν είναι η Μόσχα που θα επιβάλει τη βούλησή της στις δημοκρατίες, αλλά η Νέα Υόρκη, όχι η «Κομιντέρν», αλλά η «Καπιντέρν» στη Wall Street. Ποιος άλλος που θα μπορούσε να επιβάλει στην Ευρώπη μια τόσο προφανή και απόλυτη αντίφαση; Ποια δύναμη μπορεί να το οδηγήσει στην πλήρη αυτοκτονία; Μόνο μια δύναμη μπορεί να το κάνει αυτό: το χρήμα. Το χρήμα είναι δύναμη και η μόνη δύναμη.

Γ. - Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου, Ρακόφσκι. Παραδέχομαι σε σας ένα εξαιρετικό χάρισμα ταλέντου. Διαθέτετε λαμπρή διαλεκτική, πειστική και λεπτή: όταν αυτό δεν σας αρκεί, τότε η φαντασία σας έχει τα μέσα για να επεκτείνει τον πολύχρωμο καμβά σας, ενώ εσείς επινοείτε λαμπρές και σαφείς προοπτικές. αλλά όλα αυτά, αν και προκαλούν τον ενθουσιασμό μου, δεν μου φτάνουν. Θα προχωρήσω στην υποβολή ερωτήσεων σε εσάς, υποθέτοντας ότι πιστεύω όλα αυτά που είπατε.

Ρ. - Και θα σας δώσω απαντήσεις, αλλά με έναν μόνο όρο, να μην προσθέσετε τίποτα σε αυτά που θα πω, ούτε να αφαιρέσετε.

Γ. - Το υπόσχομαι. Ισχυρίζετε ότι «Αυτοί» εμποδίζουν ή θα εμποδίσουν έναν γερμανοσοβιετικό πόλεμο, κάτι που είναι λογικό από την πλευρά των καπιταλιστών. Το εξήγησα σωστά;

Ρ. - Ναι, ακριβώς έτσι.

Γ. - Αλλά η πραγματικότητα της παρούσας στιγμής είναι τέτοια που έχει επιτραπεί στη Γερμανία να επανεξοπλιστεί και να επεκταθεί. Αυτό είναι δεδομένο. Γνωρίζω ήδη ότι σύμφωνα με την εξήγησή σας αυτό προβλήθηκε από το τροτσκιστικό σχέδιο, το οποίο απέτυχε χάρη στις «καθαρίσεις» που γίνονται τώρα. έτσι ο στόχος έχει χαθεί. Μπροστά σε μια νέα κατάσταση, συμβουλεύετε μόνο ότι ο Χίτλερ και ο Στάλιν πρέπει να υπογράψουν ένα σύμφωνο και να χωρίσουν την Πολωνία. Σας ρωτώ: πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια εγγύηση ότι, έχοντας το σύμφωνο, ή αν δεν το έχουμε, πραγματοποιώντας ή μη πραγματοποιώντας τη διχοτόμηση, ο Χίτλερ δεν θα επιτεθεί στην ΕΣΣΔ;

R. - Αυτό δεν είναι εγγυημένο.

Γ. - Τότε γιατί να συνεχίσουμε να μιλάμε;

Ρ. - Μη βιάζεσαι. Η μεγαλειώδης απειλή για την ΕΣΣΔ είναι πραγματική και υπάρχει. Αυτό δεν είναι υπόθεση και ούτε λεκτική απειλή. Είναι γεγονός και γεγονός που υποχρεώνει. «Έχουν ήδη υπεροχή έναντι του Στάλιν, μια ανωτερότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στον Στάλιν προσφέρεται μόνο μία εναλλακτική, το δικαίωμα της επιλογής, αλλά όχι η πλήρης ελευθερία. Η επίθεση του Χίτλερ θα έρθει σε κάθε περίπτωση από μόνη της. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να το πραγματοποιήσουν, αλλά μόνο να του αφήσουν την ευκαιρία να παίξει. Αυτή είναι η βασική και καθοριστική πραγματικότητα, την οποία έχετε ξεχάσει λόγω του υπερβολικά Κρεμλινέζικου τρόπου σκέψης σας... Εγωκεντρισμός, κύριε, εγωκεντρισμός.

Γ. - Το δικαίωμα της επιλογής;

Ρ. - Θα το ορίσω ακριβώς για άλλη μια φορά, αλλά σύντομα: είτε θα γίνει επίθεση στον Στάλιν, είτε θα πραγματοποιηθεί το σχέδιο που υπέδειξα, σύμφωνα με το οποίο τα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη θα καταστρέφουν το ένα το άλλο. Επέστησα την προσοχή σε αυτήν την εναλλακτική, αλλά όπως βλέπετε ήταν μόνο θεωρητική. Εάν ο Στάλιν θέλει να επιβιώσει, τότε θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει το σχέδιο που έχω προτείνει και επικυρώσω από τους «Αυτούς».

Γ. - Μα αν αρνηθεί;

Ρ. - Αυτό θα του είναι αδύνατο. Η επέκταση και ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας θα συνεχιστεί. Όταν ο Στάλιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή τη γιγαντιαία απειλή…, τότε τι θα κάνει; Αυτό θα του το υπαγορεύσει το δικό του ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Γ. - Φαίνεται ότι τα γεγονότα πρέπει να εξελίσσονται μόνο σύμφωνα με τις εντολές που υποδεικνύονται από το «Αυτοί».

Ρ. - Και είναι έτσι. Φυσικά, στην ΕΣΣΔ σήμερα τα πράγματα παραμένουν έτσι, αλλά αργά ή γρήγορα θα συμβεί και έτσι. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς και να προτείνει να πραγματοποιήσει κάτι, αν είναι κερδοφόρο για εκείνον που πρέπει να συνειδητοποιήσει το θέμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Στάλιν, που δεν σκέφτεται σχεδόν καθόλου την αυτοκτονία. Είναι πολύ πιο δύσκολο να δώσεις μια πρόγνωση και να εξαναγκάσεις να ενεργήσει όπως χρειάζεται κάποιος για τον οποίο αυτό δεν είναι επικερδές, αλλά που πρέπει να ενεργήσει ωστόσο, στη δεδομένη περίπτωση τις δημοκρατίες. Κράτησαν την εξήγηση για αυτή τη στιγμή για να δώσουν μια συγκεκριμένη εικόνα της πραγματικής θέσης. Απορρίψτε τη λανθασμένη σκέψη ότι είστε οι διαιτητές στη δεδομένη κατάσταση, αφού «Αυτοί» είναι οι διαιτητές.

Γ. - «Αυτοί» και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση... Επομένως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σκιές;

Ρ. - Μα τα γεγονότα είναι σκιές; Η διεθνής κατάσταση θα είναι εξαιρετική, αλλά όχι σκιώδης. είναι αληθινό και πολύ αληθινό. Αυτό δεν είναι θαύμα. εδώ είναι προκαθορισμένη η μελλοντική πολιτική... Πιστεύετε ότι αυτό είναι έργο σκιών;

Ζ.--Αλλά ας δούμε. ας υποθέσουμε ότι το σχέδιό σας έγινε αποδεκτό... Πρέπει όμως να έχουμε κάτι χειροπιαστό, προσωπικό, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις.

Ρ. - Για παράδειγμα;

Ζ. - Κάποιο άτομο με πληρεξούσια και αντιπροσώπευση.

Ρ. - Μα για τι; Μόνο για την ευχαρίστηση να γνωριστούμε μαζί του; Για την ευχαρίστηση μιας ομιλίας; Λάβετε υπόψη ότι ο υποτιθέμενος, σε περίπτωση εμφάνισης του, δεν θα σας παρουσιάσει διαπιστευτήρια με σφραγίδες και έμβλημα και δεν θα φορέσει διπλωματική στολή, τουλάχιστον έναν άνδρα από τους "Αυτούς". Αν ήταν να πει κάτι ή να υποσχεθεί, τότε δεν θα έχει καμία Νομική ισχύ ή νόημα ως σύμφωνο... Καταλάβετε ότι "Αυτοί" δεν είναι Κράτος. «Αυτοί» είναι αυτό που ήταν η Διεθνής πριν από το 1917, αυτό που εξακολουθεί να είναι τίποτα και ταυτόχρονα το παν.

Φανταστείτε μόνοι σας αν είναι δυνατόν η ΕΣΣΔ να είχε διαπραγματεύσεις με τον τεκτονισμό, με μια κατασκοπευτική οργάνωση, με τους Μακεδόνες Κομιτάτζι ή τους Κροάτες Ουστάσι. Δεν θα γραφόταν κάποια Νομική συμφωνία; ... Τέτοια σύμφωνα όπως το σύμφωνο του Λένιν με το γερμανικό Γενικό Επιτελείο, όπως το σύμφωνο του Τρότζκι με τους "Αυτούς" -- πραγματοποιούνται χωρίς γραπτά έγγραφα και χωρίς υπογραφές. Η μόνη εγγύηση για την εκτέλεσή τους βασίζεται στην περίσταση ότι η εκτέλεση όσων έχουν συμφωνηθεί είναι κερδοφόρα για τα μέρη του συμφώνου, αυτή η εγγύηση είναι η μόνη πραγματικότητα στο σύμφωνο, όσο μεγάλη κι αν είναι η σημασία του.

Γ. - Από τι θα ξεκινούσατε στην παρούσα υπόθεση;

R. - Απλό; Θα έπρεπε να ξεκινήσω ήδη από αύριο να ακούγομαι από το Βερολίνο...

Γ. - Για να συμφωνήσουμε για την επίθεση στην Πολωνία;

R. - Δεν θα ξεκινούσα με αυτό... Θα έδειχνα την προθυμία μου να υποχωρήσω και θα υπαινισσόμουν για ορισμένες απογοητεύσεις μεταξύ των δημοκρατιών. τότε θα έδινα μια υπόδειξη για την Πολωνία. Όπως βλέπετε - τίποτα συμβιβαστικό, αλλά αρκετά ώστε ένα μέρος της OKW (Γερμανική Ανώτατη Διοίκηση - Μετάφρ.), οι Βισμαρκιστές, όπως τους αποκαλούν, θα έχουν κάποια επιχειρήματα να θέσουν ενώπιον του Χίτλερ.

Γ. - Και τίποτα περισσότερο;

R. - Για την αρχή, τίποτα περισσότερο. αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο διπλωματικό έργο.

Γ. - Μιλώντας ειλικρινά, έχοντας υπόψη τους στόχους που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα στο Κρεμλίνο, δεν νομίζω ότι κάποιος θα τολμούσε επί του παρόντος να συμβουλεύσει μια τόσο ριζική αλλαγή στη διεθνή πολιτική. Σου προτείνω, Ρακόφσκι, να μεταμορφωθείς στη φαντασία σου σε εκείνο το άτομο στο Κρεμλίνο που θα πρέπει να πάρει την απόφαση... Με βάση μόνο τις αποκαλύψεις, τα επιχειρήματά σου, τις υποθέσεις και την πειθώ σου, όπως το βλέπω, θα είναι αδύνατο να πείσεις κανέναν. Προσωπικά, αφού σας άκουσα και ταυτόχρονα, δεν θα το αρνηθώ, έχοντας δεχτεί μια ισχυρή επιρροή από τις εξηγήσεις σας, την προσωπικότητά σας, δεν έχω δοκιμάσει ούτε μια στιγμή τον πειρασμό να εξετάσω το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο να είναι κάτι πραγματοποιήσιμο.

R. - Τα διεθνή γεγονότα θα αναγκάσουν με ακαταμάχητη δύναμη ...

Γ. - Αλλά αυτό θα ήταν απώλεια πολύτιμου χρόνου. Σκεφτείτε κάτι συγκεκριμένο, κάτι που θα μπορούσα να υποβάλω ως απόδειξη της αληθοφάνειας και της αξιοπιστίας σας... Αντίθετα, δεν πρέπει να τολμήσω να μεταδώσω τις πληροφορίες σας για τη συνομιλία μας. Θα έπρεπε να το επεξεργαστώ με κάθε ακρίβεια, αλλά θα έφτανε στα αρχεία του Κρεμλίνου και θα έμενε εκεί.

R. - Δεν θα αρκούσε να ληφθεί υπόψη εάν κάποιος, έστω και με πιο επίσημο τρόπο, επρόκειτο να συνομιλήσει με κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο;

Γ. - Μου φαίνεται ότι αυτό θα ήταν κάτι αληθινό.

Ρ. - Μα με ποιον;

Γ. - Αυτή είναι μόνο η προσωπική μου άποψη, Ρακόφσκι. Είχατε αναφέρει συγκεκριμένα πρόσωπα, μεγάλους χρηματοδότες. αν θυμάμαι καλά, είχες μιλήσει για έναν συγκεκριμένο Σιφ, για παράδειγμα. τότε αναφέρατε έναν άλλον που ήταν ο μεσολαβητής με τον Χίτλερ για να τον χρηματοδοτήσει. Υπάρχουν και πολιτικοί ή πρόσωπα με μεγάλη θέση, που ανήκουν σε «Αυτούς» ή, αν θέλετε, υπηρετούν «Τους». Κάποιος τέτοιος θα μπορούσε να μας χρησιμεύσει για να ξεκινήσουμε κάτι πρακτικό... Ξέρετε κάποιον;

R. - Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο ... Σκεφτείτε: τι θα διαπραγματευτείτε; Μάλλον για το σχέδιο που έχω εκθέσει, δεν είναι έτσι; Για τι? Προς το παρόν, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα σε αυτό το πλαίσιο. Η αποστολή «τους» είναι «να μην κάνουν». Και για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσατε να συμφωνήσετε για οποιαδήποτε θετική ενέργεια και δεν θα μπορούσατε να την απαιτήσετε... Θυμηθείτε, σκεφτείτε καλά.

Γ. - Ακόμα κι αν είναι έτσι, ωστόσο, ενόψει της προσωπικής μας άποψης, πρέπει να υπάρχει μια πραγματικότητα, έστω και άχρηστη..., ένας άνθρωπος, μια προσωπικότητα που θα επιβεβαίωνε την αξιοπιστία της εξουσίας, στην οποία αποδίδετε " Τους."

Ρ. - Θα σε ικανοποιήσω, αν και είμαι βέβαιος για το άχρηστο. Σας έχω ήδη πει ότι δεν ξέρω ποιος είναι μέρος των «Των», αλλά έχω διαβεβαιώσεις από ένα άτομο που πρέπει να τους γνώριζε.

Γ. - Από ποιον;

Ρ. - Από τον Τρότζκι. Από τον Trotzky ξέρω μόνο ότι ένας από τους "Αυτούς" ήταν ο Walter Rathenau, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός από το Rapallo. Βλέπετε τον τελευταίο από τους "Αυτούς" που κατέλαβε πολιτική και κοινωνική θέση, αφού ήταν αυτός που έσπασε τον οικονομικό αποκλεισμό της ΕΣΣΔ. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκατομμυριούχους· φυσικά, τέτοιος ήταν και ο Lionel Rothschild. Μπορώ να αναφέρω με σιγουριά μόνο αυτά τα ονόματα. Φυσικά μπορώ να αναφέρω ακόμη περισσότερα άτομα, το έργο και την προσωπικότητα των οποίων θεωρώ ότι είναι πλήρως «Τα δικά τους», αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τι διατάζουν αυτοί οι άνθρωποι ή σε ποιον υπακούουν.

Γ. - Αναφέρετε μερικά από αυτά.

R. - Ως ιδρύματα - η Bank of Kuhn, Loeb & Co., της Wall Street. Σε αυτή την τράπεζα ανήκουν οι οικογένειες των Schiff, Warburg, Loeb και Kuhn. Λέω οικογένειες για να επισημάνω πολλά ονόματα, αφού όλες συνδέονται μεταξύ τους με γάμους. μετά Baruch, Frankfurter, Altschul, Cohen, Benjamin, Strauss, Steinhardt, Blom, Rosenman, Lippmann, Lehman, Dreifus, Lamont, Rothschild, Lord, Mandel Morgenthau, Ezekiel, Lasky. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά ονόματα. αν επρόκειτο να ζορίσω τη μνήμη μου, τότε ίσως θα θυμόμουν μερικά ακόμη, αλλά επαναλαμβάνω, ότι δεν ξέρω ποιος από αυτούς μπορεί να είναι ένας από τους "Αυτούς" και δεν μπορώ καν να ισχυριστώ, ότι κάποιος από αυτούς είναι σίγουρα του αριθμού τους. ; Θέλω να αποφύγω κάθε ευθύνη.

Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που απαρίθμησα, ακόμη και από αυτά που δεν ανήκουν στο "Αυτοί", θα μπορούσε πάντα να οδηγήσει σε "Αυτούς" με οποιαδήποτε πρόταση σημαντικού τύπου. Φυσικά, ανεξάρτητα από το αν αυτό ή εκείνο το άτομο ανήκει ή όχι στους «Τους», δεν μπορεί κανείς να περιμένει μια άμεση απάντηση. Η απάντηση θα δοθεί από γεγονότα. Αυτή είναι η αμετάβλητη τακτική που προτιμούν και με την οποία αναγκάζουν κάποιον να υπολογίσει. Για παράδειγμα, εάν διακινδυνεύατε να ξεκινήσετε διπλωματικές πρωτοβουλίες, τότε δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της προσωπικής προσέγγισης «Τους». πρέπει κανείς να περιοριστεί στην έκφραση των σκέψεων, στην έκθεση κάποιας λογικής υπόθεσης, η οποία εξαρτάται από άγνωστους ορισμένους παράγοντες. Τότε μένει μόνο να περιμένουμε.

Ζ.--Καταλαβαίνετε ότι δεν έχω στη διάθεσή μου καρτο-ευρετήριο αυτή τη στιγμή, για να προσδιορίσω όλους τους άντρες που ανέφερες: Υποθέτω ότι μάλλον είναι κάπου μακριά. Οπου?

R. - Οι περισσότεροι από αυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζ.- Παρακαλώ κατανοήστε ότι αν αποφασίσουμε να δράσουμε, τότε θα έπρεπε να αφιερώσουμε πολύ χρόνο σε αυτό. Αλλά το θέμα είναι επείγον, και επείγον όχι για εμάς, αλλά για εσάς. Ρακόφσκι.

Ρ. - Για μένα;

Γ.--Ναι. για σενα. Να θυμάστε ότι η δίκη σας θα γίνει πολύ σύντομα. Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι δεν θα είναι ριψοκίνδυνο να υποθέσουμε ότι αν όλα αυτά που συζητήθηκαν εδώ ενδιαφέρουν το Κρεμλίνο, τότε πρέπει να τους ενδιαφέρουν πριν εμφανιστείτε ενώπιον του δικαστηρίου: αυτό θα ήταν για εσάς ένα αποφασιστικό ζήτημα. Νομίζω ότι είναι προς το προσωπικό σας συμφέρον να μας προτείνετε κάτι πιο γρήγορα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λάβετε αποδείξεις ότι είπατε την αλήθεια, και να το κάνετε αυτό όχι σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων, αλλά σε αρκετές ημέρες. Νομίζω ότι αν το πετύχατε αυτό, τότε θα μπορούσα σχεδόν να σας δώσω αρκετά σταθερές διαβεβαιώσεις σχετικά με τη δυνατότητα να σώσετε τη ζωή σας... Αντίθετα, δεν απαντώ για τίποτα.

Ρ. - Στο τέλος θα πάρω το ρίσκο. Ξέρετε αν ο Ντέιβις είναι αυτή τη στιγμή στη Μόσχα; Ναι, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γ. - Νομίζω ότι είναι? έπρεπε να είχε επιστρέψει.

Ρ. - Μόνο μια εξαιρετική κατάσταση μου δίνει το δικαίωμα, όπως το βλέπω, ενάντια στους κανόνες, να χρησιμοποιήσω έναν επίσημο μεσάζοντα.

Γ. - Επομένως, μπορούμε να σκεφτούμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από όλα αυτά ...

R. - Πίσω - όχι κάτω από όλα αυτά ...

Γ. - Ρούσβελτ;

Ρ. - Τι ξέρω; Μόνο συμπεράσματα μπορώ να καταλήξω. Σε διακατέχει όλη την ώρα η μανία της πολιτικής κατασκοπείας. Θα μπορούσα να φτιάξω, για να σας ευχαριστήσω, μια ολόκληρη ιστορία. Έχω περισσότερο από αρκετή φαντασία, ημερομηνίες και αληθινά γεγονότα για να του δώσω ειλικρίνεια στην εμφάνιση, κάτι που θα ήταν σχεδόν προφανές. Δεν είναι όμως πιο προφανή τα γενικά γνωστά γεγονότα; Και μπορείτε να τα συμπληρώσετε με τη δική σας φαντασία, αν θέλετε. Κοιτάξτε τον εαυτό σας. Θυμηθείτε το πρωί της 24ης Οκτωβρίου 1929. Θα έρθει η ώρα που αυτή η μέρα θα είναι για την ιστορία της επανάστασης πιο σημαντική από τον Οκτώβριο του 1917. Την ημέρα της 24ης Οκτωβρίου σημειώθηκε το κραχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η αρχή της λεγόμενης «κατάθλιψης», μια πραγματική επανάσταση.

Τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης του Χούβερ - είναι χρόνια επαναστατικής προόδου: 12 και 15 εκατομμύρια απεργίες. Τον Φεβρουάριο του 1933 γίνεται το τελευταίο εγκεφαλικό επεισόδιο της κρίσης με το κλείσιμο των τραπεζών. Είναι δύσκολο να κάνουμε περισσότερα από όσα έκανε το κεφάλαιο για να σπάσουμε τον «κλασικό Αμερικανό», ο οποίος βρισκόταν ακόμα στις βιομηχανικές του βάσεις και στον οικονομικό σεβασμό που είχε υποδουλώσει η Wall Street. Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε εξαθλίωση στα οικονομικά, είτε σε σχέση με κοινωνίες είτε με ζώα, δίνει μια άνθηση του παρασιτισμού και το κεφάλαιο είναι ένα μεγάλο παράσιτο.

Αλλά αυτή η αμερικανική επανάσταση δεν επεδίωκε μόνο τον ένα στόχο να αυξήσει τη δύναμη του χρήματος για όσους είχαν το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουν, αλλά προσποιήθηκε ακόμη περισσότερο. Αν και η δύναμη του χρήματος είναι πολιτική εξουσία, αλλά πριν από αυτό είχε χρησιμοποιηθεί μόνο έμμεσα, αλλά τώρα η δύναμη του χρήματος επρόκειτο να μετατραπεί σε άμεση εξουσία. Ο άνθρωπος μέσω του οποίου έκαναν χρήση αυτής της εξουσίας ήταν ο Φράνκλιν Ρούσβελτ. Έχεις καταλάβει; Σημειώστε τα εξής: Εκείνο το έτος 1929, το πρώτο έτος της αμερικανικής επανάστασης, τον Φεβρουάριο ο Τρότζκι εγκαταλείπει τη Ρωσία. η συντριβή γίνεται τον Οκτώβριο ... Η χρηματοδότηση του Χίτλερ συμφωνείται τον Ιούλιο του 1929. Πιστεύετε ότι όλα αυτά ήταν τυχαία;

Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του Χούβερ χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία της κατάληψης της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΣΣΔ. εκεί μέσω μιας οικονομικής επανάστασης, και εδώ με τη βοήθεια του πολέμου και της ήττας που επρόκειτο να ακολουθήσει. Θα μπορούσε κάποιο καλό μυθιστόρημα με μεγάλη φαντασία να είναι πιο προφανές για εσάς; Καταλαβαίνετε ότι η εκτέλεση του σχεδίου σε τέτοια κλίμακα απαιτεί έναν ειδικό άνθρωπο, που μπορεί να διευθύνει την εκτελεστική εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει προκαθοριστεί να είναι η οργανωτική και αποφασιστική δύναμη. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Φράνκλιν και η Έλινορ Ρούσβελτ. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το ον των δύο φύλων δεν είναι απλώς ειρωνεία. Έπρεπε να αποφύγει κάθε πιθανή Delilah.

Γ. - Είναι ένας από τους «Αυτούς» ο Ρούσβελτ;

R. - Δεν ξέρω αν είναι ένας από τους "Αυτούς" ή υπόκειται μόνο σε "Αυτούς". Τι άλλο θέλεις; Νομίζω ότι είχε συνείδηση ​​της αποστολής του, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ αν υπάκουσε υπό την πίεση του εκβιασμού ή ήταν ένας από αυτούς που κυβερνούν. Είναι αλήθεια ότι εκτέλεσε την αποστολή του, συνειδητοποίησε όλες τις ενέργειες που του είχαν ανατεθεί με ακρίβεια. Μη με ρωτήσετε περισσότερα, γιατί δεν ξέρω πια.

Γ. - Σε περίπτωση που αποφασιστεί η προσέγγιση του Ντέιβις, με ποια μορφή θα το κάνατε;

R. - Πρώτα απ 'όλα πρέπει να επιλέξετε ένα άτομο τέτοιου τύπου όπως "ο βαρόνος". θα μπορούσε να είναι χρήσιμος ... Είναι ακόμα ζωντανός;

Γ. - Δεν ξέρω.

Ρ. - Εντάξει, η επιλογή των προσώπων επαφίεται σε εσάς. Ο εκπρόσωπος σας πρέπει να παρουσιάζεται ως εμπιστευτικός ή όχι σεμνός, αλλά το καλύτερο από όλα ως μυστικός αντιπολιτευόμενος. Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί έξυπνα σχετικά με αυτήν την αντιφατική θέση στην οποία έχει τεθεί η ΕΣΣΔ από τις λεγόμενες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, από την ένωσή τους ενάντια στον εθνικοσοσιαλισμό. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας συμμαχίας με τον βρετανικό και γαλλικό ιμπεριαλισμό, τον σύγχρονο πραγματικό ιμπεριαλισμό, για την καταστροφή του δυνητικού ιμπεριαλισμού. Ο στόχος των λεκτικών εκφράσεων πρέπει να είναι η σύνδεση της ψευδούς σοβιετικής θέσης με μια εξίσου ψεύτικη αμερικανική δημοκρατία... Βλέπει επίσης τον εαυτό της αναγκασμένο να υποστηρίξει τον Αποικιακό Ιμπεριαλισμό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Αγγλία και τη Γαλλία. Όπως βλέπετε, η ερώτηση μπορεί να τεθεί σε μια πολύ ισχυρή λογική βάση.

Μετά από αυτό είναι ήδη πολύ εύκολο να διατυπωθεί μια υπόθεση για τις ενέργειες. Το πρώτο: ότι ούτε η ΕΣΣΔ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και έτσι η διαμάχη καταλήγει στο ζήτημα της προσωπικής ηγεμονίας. ότι ιδεολογικά και οικονομικά η Ρωσία και η Αμερική θέλουν την καταστροφή του ευρωπαϊκού αποικιακού ιμπεριαλισμού, είτε άμεση είτε πλάγια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το θέλουν ακόμη περισσότερο. Εάν η Ευρώπη έχανε όλη της τη δύναμή σε έναν νέο πόλεμο, τότε η Αγγλία, μη έχοντας τις δικές της δυνάμεις, με την εξαφάνιση της Ευρώπης ως δύναμης, ως δύναμης, θα έκλινε από την πρώτη μέρα, με όλο της το βάρος και με το σύνολο της Η αυτοκρατορία της, μιλώντας την αγγλική γλώσσα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θα ήταν αναπόφευκτο τόσο με την πολιτική όσο και από οικονομική άποψη... Αναλύστε όσα ακούσατε υπό το πρίσμα της συνωμοσίας της Αριστεράς, όπως θα έλεγε κανείς,

Έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε κανείς να έχει ένα μεσοδιάστημα για λίγες μέρες. Στη συνέχεια, έχοντας σημειώσει την αντίδραση, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε περαιτέρω. Τώρα ο Χίτλερ βγαίνει μπροστά. Εδώ μπορεί κανείς να δείξει οποιαδήποτε επιθετικότητα: είναι πλήρως επιθετικός και γι' αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και τότε μπορεί κανείς να προχωρήσει στο να ρωτήσει: Ποια κοινή δράση πρέπει να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση ενόψει του πολέμου μεταξύ των Ιμπεριαλιστών, που το θέλουν; Η απάντηση θα μπορούσε αυτός - ουδετερότητα. Πρέπει να επιχειρηματολογήσει κανείς ξανά: ναι, ουδετερότητα, αλλά δεν εξαρτάται από την επιθυμία της μιας πλευράς, αλλά και του επιτιθέμενου. Μπορεί να υπάρξει εγγύηση ουδετερότητας μόνο όταν ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να επιτεθεί ή δεν του ταιριάζει.

Για το σκοπό αυτό η αλάνθαστη απάντηση είναι η επίθεση του επιτιθέμενου σε ένα άλλο Ιμπεριαλιστικό Κράτος. Από αυτό είναι πολύ εύκολο να περάσουμε στην έκφραση της αναγκαιότητας και της ηθικής, με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας, για πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ των ιμπεριαλιστών, αν αυτή η σύγκρουση δεν γινόταν από μόνη της. Και αν αυτό γινόταν δεκτό στη θεωρία, και θα γίνει αποδεκτό, τότε μπορεί κανείς να ρυθμίσει το ζήτημα των ενεργειών στην πράξη, το οποίο θα ήταν μόνο θέμα τεχνικής. Εδώ είναι ένα σχέδιο: (1) Ένα σύμφωνο με τον Χίτλερ για τη διαίρεση μεταξύ μας της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας (καλύτερα η δεύτερη). (2) Ο Χίτλερ θα δεχτεί. Εάν είναι ικανός να υποστηρίξει μια μπλόφα για την κατάκτηση, δηλαδή την κατάληψη κάτι σε συμμαχία με την ΕΣΣΔ, τότε για αυτόν θα υπάρχει πλήρης εγγύηση ότι οι δημοκρατίες θα υποχωρήσουν.

Δεν θα είναι σε θέση να πιστέψει τις λεκτικές απειλές τους, καθώς γνωρίζει ότι όσοι προσπαθούν να εκφοβίσουν με πολεμικές απειλές είναι ταυτόχρονα και υπέρμαχοι του αφοπλισμού και ότι ο αφοπλισμός τους είναι πραγματικός. (3) Οι δημοκρατίες θα επιτεθούν στον Χίτλερ και όχι στον Στάλιν. θα πουν στον λαό ότι αν και και οι δύο είναι ένοχοι για επιθετικότητα και διχοτόμηση, αλλά στρατηγικοί και λογικοί λόγοι τους αναγκάζουν να τους νικήσουν έναν έναν: πρώτα ο Χίτλερ και μετά ο Στάλιν.

Γ. - Μα δεν θα μας ξεγελάσουν με την αλήθεια;

Ρ. - Μα πώς; Δεν διαθέτει ο Στάλιν την ελευθερία δράσης για να βοηθήσει τον Χίτλερ επαρκώς; Δεν βάζουμε στα χέρια του το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ των Καπιταλιστών μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο και την τελευταία λίρα; Με τι να του επιτεθούν; Τα εξαντλημένα κράτη της Δύσης θα έχουν ήδη αρκετά στα χέρια τους με την εσωτερική κομμουνιστική επανάσταση, η οποία στην άλλη περίπτωση μπορεί να θριαμβεύσει.

Ζ. - Αν όμως ο Χίτλερ πετύχει μια γρήγορη νίκη και αν, όπως ο Ναπολέοντας, κινητοποιήσει ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στην ΕΣΣΔ;

R. - Αυτό είναι πολύ απίθανο! Ξεχνάς την ύπαρξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Απορρίπτετε τον συντελεστή ισχύος, έναν μεγαλύτερο. Δεν είναι φυσικό η Αμερική, μιμούμενη τον Στάλιν, να βοηθούσε από την πλευρά της τα δημοκρατικά κράτη; Αν κάποιος συντόνιζε «ενάντια στους δείκτες του ρολογιού» ​​τη βοήθεια και στις δύο ομάδες μαχητών, τότε θα εξασφαλιστεί χωρίς αποτυχία μόνιμη παράταση του πολέμου.

Γ. - Και η Ιαπωνία;

R. - Δεν τους φτάνει η Κίνα; Ας τους εγγυηθεί ο Στάλιν για τη μη παρέμβασή του. Οι Ιάπωνες αγαπούν πολύ την αυτοκτονία, αλλά τελικά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι ικανοί να επιτεθούν ταυτόχρονα στην Κίνα και την ΕΣΣΔ. Άλλες αντιρρήσεις;

Γ. - Όχι, αν ήταν να εξαρτηθεί από εμένα, τότε θα προσπαθούσα ... Αλλά πιστεύεις ότι ο εκπρόσωπος ...;

Ρ. - Ναι, πιστεύω. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω μαζί του, αλλά σημειώστε μια λεπτομέρεια: ο διορισμός του Ντέιβις έγινε γνωστός τον Νοέμβριο του 1936. Πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ρούσβελτ σκέφτηκε να τον στείλει πολύ νωρίτερα και με αυτό κατά νου ξεκίνησε τα προκαταρκτικά βήματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εξέταση του θέματος και οι επίσημες εξηγήσεις του ραντεβού χρειάζονται περισσότερους από δύο μήνες. Προφανώς το ραντεβού του συμφωνήθηκε τον Αύγουστο ... Και τι έγινε τον Αύγουστο; Τον Αύγουστο ο Ζινόβιεφ και ο Κάμενεφ πυροβολήθηκαν. Είμαι πρόθυμος να ορκιστώ ότι ο διορισμός του έγινε με σκοπό μια νέα εμπλοκή των "Αυτών" στην πολιτική του Στάλιν. Ναι, σίγουρα ναι. πέφτουν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης στις «εκκαθαρίσεις» που διαδέχονται η μία την άλλη.

Γ. - Ναι.

Ρ. - Θα τον δεις. Μίλησε μαζί του. Το περιμένει ήδη πολλούς μήνες.

Γ. - Αυτή τη νύχτα πρέπει να τελειώσουμε. αλλά πριν χωρίσουμε θέλω να μάθω κάτι παραπάνω. Ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι αλήθεια και όλα θα γίνουν με απόλυτη επιτυχία. «Αυτοί» θα βάλουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μαντέψτε τι μπορεί να είναι;

R. - Αυτό δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς. Η πρώτη προϋπόθεση θα είναι το τέλος των εκτελέσεων των κομμουνιστών, δηλαδή οι τροτσκιστές, όπως τους αποκαλείτε. Στη συνέχεια, φυσικά, θα απαιτήσουν τη δημιουργία πολλών ζωνών επιρροής, όπως είχα αναφέρει. Τα όρια που θα πρέπει να χωρίσουν τον επίσημο κομμουνισμό από τον πραγματικό. Αυτή είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση. Θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για αλληλοβοήθεια για ένα διάστημα, όσο διαρκεί το σχέδιο, υλοποιούμενο. Θα δείτε για παράδειγμα το παράδοξο φαινόμενο να τον βοηθήσει ένα ολόκληρο πλήθος, εχθροί του Στάλιν, όχι δεν θα είναι απαραίτητα προλετάριοι, ούτε θα είναι επαγγελματίες κατάσκοποι. Θα εμφανιστούν πρόσωπα με επιρροή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ακόμη και σε πολύ υψηλά επίπεδα, που θα βοηθήσουν τον σταλινικό επίσημο κομμουνισμό όταν γίνει αν όχι πραγματικός, τότε τουλάχιστον αντικειμενικός κομμουνισμός. Με κατάλαβες;

Γ. - Λίγο? τυλίγεις τέτοια πράγματα με τόσο αδιαπέραστο καζουϊστισμό.

Ρ. - Αν είναι απαραίτητο να τελειώσω, τότε μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορώ να εκφραστώ. Ας δούμε αν δεν θα μπορέσω ακόμα να βοηθήσω στην κατανόηση. Είναι γνωστό ότι ο μαρξισμός ονομαζόταν εγελιανός. Αυτή η ερώτηση λοιπόν ήταν χυδαία.Ο εγελιανός ιδεαλισμός είναι μια ευρέως διαδεδομένη προσαρμογή σε μια απληροφόρητη κατανόηση στη Δύση του φυσικού μυστικισμού του Μπαρούχ Σπινόζα. «Αυτοί» είναι σπινοσιστές: ίσως το θέμα να είναι το αντίστροφο, δηλαδή ότι ο σπινοσισμός είναι «Αυτοί», στο βαθμό που είναι μόνο μια εκδοχή επαρκής στην εποχή της δικής τους φιλοσοφίας, που είναι πολύ προγενέστερη, που στηρίζεται πολύ υψηλότερο επίπεδο. Άλλωστε, ένας εγελιανός και γι' αυτό και ο οπαδός του Σπινόζα, ήταν αφοσιωμένος στην πίστη του, αλλά μόνο προσωρινά, τακτικά.

Το θέμα δεν στέκει όπως ισχυρίζεται ο μαρξισμός, ότι ως αποτέλεσμα της εξάλειψης των αντιφάσεων προκύπτει η σύνθεση. Ως αποτέλεσμα της αντίθετης αμοιβαίας σύντηξης, από τη θέση και την αντίθεση προκύπτει, ως σύνθεση, η πραγματικότητα, η αλήθεια, ως μια τελική αρμονία μεταξύ υποκειμενικού και αντικειμενικού. Δεν το βλέπετε ήδη; Στη Μόσχα υπάρχει κομμουνισμός: στη Νέα Υόρκη ο καπιταλισμός. Είναι το ίδιο με διατριβή και αντίθεση. Αναλύστε και τα δύο. Η Μόσχα είναι υποκειμενικός κομμουνισμός, αλλά ο καπιταλισμός αντικειμενικός - ο κρατικός καπιταλισμός. Νέα Υόρκη: Ο καπιταλισμός υποκειμενικός, αλλά ο κομμουνισμός αντικειμενικός. Μια προσωπική σύνθεση, αλήθεια: η Χρηματοπιστωτική Διεθνής, η Καπιταλιστική-Κομμουνιστική. "Αυτοί."


Η συνάντηση διήρκεσε περίπου έξι ώρες. Έδωσα για άλλη μια φορά λίγο φάρμακο στον Ρακόφσκι. Το φάρμακο ήταν προφανές, λειτούργησε καλά, αν και μπόρεσα να το παρατηρήσω μόνο με ορισμένα συμπτώματα κινουμένων σχεδίων. Αλλά νομίζω ότι ο Ρακόφσκι θα μιλούσε ακριβώς το ίδιο σε κανονική κατάσταση. Αναμφίβολα το θέμα της συνομιλίας αφορούσε την ειδικότητά του και είχε την παθιασμένη θέληση να το εκθέσει, για το οποίο μίλησε. Αφού, αν όλα αυτά ισχύουν, τότε είχε γίνει μια ενεργητική προσπάθεια να επιβληθεί ο θρίαμβος της ιδέας και του σχεδίου του. Αν αυτό ήταν αναληθές, τότε υπήρχε μια εξαιρετική φαντασίωση και αυτός ήταν ένας υπέροχος ελιγμός για να σώσει την ήδη χαμένη του ζωή.

Η γνώμη μου για όλα όσα ακούστηκαν δεν μπορεί να έχει καμία σημασία. Δεν έχω επαρκή γνώση για να κατανοήσω την καθολικότητα και τους ορίζοντές του. Όταν ο Ρακόφσκι άγγιξε το πιο σημαντικό μέρος του θέματος, είχα την ίδια αίσθηση όπως εκείνη τη στιγμή που είδα τον εαυτό μου για πρώτη φορά στην οθόνη ακτίνων Χ. Τα έκπληκτα μάτια μου είδαν κάτι διάχυτο και σκοτεινό, αλλά αληθινό. Κάτι σαν οπτασία. Έπρεπε να συντονίσω τη φιγούρα και τις κινήσεις του, τους συσχετισμούς και τις ενέργειές του στον βαθμό στον οποίο ήταν δυνατό να μαντέψω με τη βοήθεια της λογικής διαίσθησης.

Νομίζω ότι είχα παρατηρήσει για αρκετές ώρες την «ακτινογραφία της επανάστασης» σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι πιθανό ότι εν μέρει απέτυχε, παραμορφώθηκε, χάρη στις περιστάσεις ή τις προσωπικότητες που το αντανακλούσαν, δεν είναι τυχαίο που το ψέμα και η προσποίηση επιτρέπονται στον επαναστατικό αγώνα και γίνονται αποδεκτά ως ηθικά. Και ο Ρακόφσκι, παθιασμένος διαλεκτικός της μεγάλης κουλτούρας και πρωτοκλασάτος ρήτορας, είναι πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα επαναστάτης φανατικός.

Ξαναδιάβασα τη συζήτηση πολλές φορές, αλλά κάθε φορά ένιωθα πώς αναδύθηκε μέσα μου το αίσθημα της ανικανότητάς μου ως προς αυτό. Αυτό που μέχρι τότε φαινόταν σε εμένα και σε όλο τον κόσμο, αλήθεια και προφανής πραγματικότητα, σαν ογκόλιθους γρανίτη, όπου η κοινωνική τάξη στέκεται σαν πάνω σε βράχο, ακίνητη και μόνιμη, όλα αυτά μεταμορφώθηκαν σε πυκνή ομίχλη. . Εμφανίζονται κολοσσιαίες, αμέτρητες, αόρατες δυνάμεις με κατηγορηματική επιταγή, ανυπάκουη, πονηρή και τιτάνια ταυτόχρονα, κάτι σαν μαγνητισμός, ηλεκτρισμός ή έλξη της γης. Παρουσία αυτής της εκπληκτικής αποκάλυψης ένιωθα σαν τον άνθρωπο της πέτρινης εποχής, του οποίου το κεφάλι ήταν ακόμα γεμάτο πρωτόγονες δεισιδαιμονίες σχετικά με τα φαινόμενα της φύσης και που είχε μεταφερθεί ξαφνικά μια νύχτα στο Παρίσι του σήμερα.

Πολλές φορές διαφώνησα. Στην αρχή έπεισα τον εαυτό μου ότι όλα όσα έλεγε ο Ρακόφσκι ήταν προϊόν της εξαιρετικής φαντασίας του. Αλλά ακόμη και έχοντας πείσει τον εαυτό μου ότι ήμουν ένα παιχνίδι στα χέρια του μεγαλύτερου από όλους τους συγγραφείς μυθιστορημάτων, μάταια προσπάθησα να βρω αρκετή δύναμη, λογικούς λόγους, ακόμη και ανθρώπους με επαρκή προσωπικότητα, που θα μπορούσαν να το εξηγήσουν αυτό. γιγαντιαία πρόοδος της επανάστασης.

Πρέπει να ομολογήσω ότι αν συμμετείχαν εδώ μόνο εκείνες οι δυνάμεις, όπως και λόγοι και άνθρωποι, που αναφέρονται επίσημα στις γραπτές ιστορίες, τότε πρέπει να δηλώσω ότι η επανάσταση είναι ένα θαύμα της εποχής μας. Όχι, όταν άκουγα τον Ρακόφσκι, δεν μπορούσα να παραδεχτώ ότι μια μικρή ομάδα Εβραίων , που μετανάστευσαν από το Λονδίνο, είχε καταφέρει αυτό το «φαινόμενο της επανάστασης», που είχε διατυπώσει ο Μαρξ στις πρώτες γραμμές του Μανιφέστου, είχε γίνει σήμερα μια γιγάντια πραγματικότητα και μια παγκόσμια απειλή.

Είτε αυτό που είπε ο Ρακόφσκι είναι αλήθεια είτε όχι, είτε η μυστική και πραγματική δύναμη του κομμουνισμού είναι το Διεθνές Κεφάλαιο, είναι η προφανής αλήθεια για μένα ότι ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Τρότζκι και ο Στάλιν είναι μια ανεπαρκής εξήγηση για αυτό που συμβαίνει.

Αν αυτοί οι άνθρωποι είναι αληθινοί ή φανταστικοί, τους οποίους ο Ρακόφσκι αποκαλεί «Αυτούς» με ένα σχεδόν θρησκευτικό τρέμουλο στη φωνή του, είναι το ερώτημα. Αλλά αν δεν υπάρχουν «αυτοί», τότε θα πρέπει να πω γι' αυτούς αυτό που είπε ο Βολταίρος για τον Θεό: «Θα πρέπει να εφευρεθεί», αφού μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να εξηγήσουμε την ύπαρξη, την έκταση και τη δύναμη αυτού του παγκόσμιου επανάσταση.

Άλλωστε δεν έχω καμία ελπίδα να το δω. Η θέση μου δεν μου επιτρέπει να βλέπω με μεγάλη αισιοδοξία το ενδεχόμενο να επιβιώσω μέχρι το εγγύς μέλλον. Αλλά αυτή η αυτοκτονία των αστικών ευρωπαϊκών κρατών, για την οποία μίλησε ο Ρακόφσκι, και την οποία αποδεικνύει ότι είναι αναπόφευκτη, θα ήταν για μένα, που έχω μυηθεί στο μυστικό, τη βασική και σίγουρη απόδειξη.


Όταν ο Ρακόφσκι οδηγήθηκε στον τόπο της φυλάκισής του, ο Γκάμπριελ έμεινε για λίγο βυθισμένος στον εαυτό του.

Τον κοίταξα, δεν τον έβλεπα. και μάλιστα οι δικές μου ιδέες και αντιλήψεις είχαν χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και με κάποιο τρόπο είχαν αιωρηθεί.

«Πώς σου φαίνεται όλο αυτό», ρώτησε ο Γκάμπριελ.

«Δεν ξέρω, δεν ξέρω» απάντησα και είπα την αλήθεια. αλλά πρόσθεσα «Νομίζω ότι αυτός είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος και αν έχουμε να κάνουμε με μια παραποίηση, τότε είναι εξαιρετικό· σε κάθε περίπτωση είναι ένα κομμάτι ιδιοφυΐας».

"Ως αποτέλεσμα, αν έχουμε χρόνο, πρέπει να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων... Πάντα με ενδιαφέρει η γνώμη σας για τον βέβηλο, έναν γιατρό. Αλλά τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε για το πρόγραμμά μας. Σε χρειάζομαι ως επαγγελματίας, αλλά ως σεμνός άνθρωπος. Αυτό που άκουσες, ως αποτέλεσμα της ιδιόμορφης λειτουργίας σου, μπορεί να είναι άνεμος και καπνός που μεταφέρεται από τον άνεμο, αλλά μπορεί επίσης να είναι κάτι, η σημασία του οποίου δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τίποτα Εδώ μια μέτρια ορολογία είναι ακατάλληλη. Δεδομένης αυτής της τελευταίας πιθανότητας, ένα ισχυρό αίσθημα προφύλαξης με αναγκάζει να περιορίσω τον αριθμό των ατόμων που γνωρίζουν γι 'αυτό.

Προς το παρόν, μόνο εγώ και εσύ γνωρίζουμε. Ο άνθρωπος που χειρίστηκε τη μηχανή εγγραφής δεν ξέρει γαλλικά. Το ότι δεν μιλούσαμε στα ρωσικά δεν ήταν ιδιοτροπία μου. Εν ολίγοις: Θα σας είμαι ευγνώμων αν είστε ο μεταφραστής. Κοιμηθείτε μερικές ώρες. Θα δώσω τώρα τις απαραίτητες οδηγίες ώστε ο τεχνικός να συμφωνήσει την ώρα μαζί σας και το συντομότερο δυνατό πρέπει να μεταφράσετε και να γράψετε τη συνομιλία, την οποία θα αναπαράγει για να ακούσετε. Θα είναι μια δύσκολη δουλειά. δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραφομηχανή και η συσκευή εγγραφής θα πρέπει να κινηθεί πολύ αργά. Όταν θα έχετε κάνει τη γαλλική έκδοση, θα τη διαβάσω. Θα χρειαστούν μερικές παρατηρήσεις και επιγραφές και θα τις προσθέσω. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γραφομηχανή;"

«Πολύ άσχημα, πολύ αργά, μόνο με δύο δάχτυλα».

"Λοιπόν κανόνισέ το με κάποιο τρόπο. Κάνε λίγα λάθη."

Ο Γκάμπριελ κάλεσε τον άντρα. Κανονίσαμε να ξεκινήσουμε τη δουλειά στις έντεκα και ήταν ήδη σχεδόν επτά. Πήγαμε για ύπνο λίγο.

Με κάλεσαν εγκαίρως. Καθίσαμε στο μικρό μου γραφείο.

Ο Γκάμπριελ μου είχε ζητήσει να κάνω δύο αντίγραφα της μετάφρασης. Έφτιαξα τρία, για να κρύψω το ένα για μένα. Πήρα το ρίσκο καθώς πήγε στη Μόσχα. Δεν λυπάμαι που είχα το θάρρος για αυτό.

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως γνωστόν, ο Στάλιν ακολούθησε τη συμβουλή του Ρακόφσκι. Υπήρχε μια συμφωνία με τον Χίτλερ. Επίσης ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της επανάστασης.

Το μυστικό αυτών των αλλαγών πολιτικής μπορεί να γίνει κατανοητό από μια περαιτέρω συζήτηση μεταξύ του Γκάμπριελ και του γιατρού Λαντόφσκι, η οποία δίνεται σε επόμενο κεφάλαιο της «Κόκκινης Συμφωνίας». Εδώ είναι μερικά αποσπάσματα από αυτό:

ΓΚΑΜΠΡΙΗΛ - Θυμάσαι τη συζήτηση με τον Ρακόφσκι... Ξέρεις ότι δεν καταδικάστηκε σε θάνατο; Γνωρίζοντας καλά όλα αυτά, δεν χρειάζεται να εκπλαγείτε που ο σύντροφος Στάλιν θεώρησε ότι ήταν φρόνιμο να δοκιμάσει αυτό το φαινομενικά τόσο απίθανο σχέδιο... Εδώ τίποτα δεν κινδυνεύει και, αντίθετα, μπορεί κανείς να κερδίσει πολλά... Αν θέλετε καταπονήστε τη μνήμη σας θα μπορέσετε να καταλάβετε αρκετά πράγματα.

ΓΙΑΤΡΟΣ - Τα θυμάμαι όλα αρκετά καλά. Μην ξεχνάτε ότι άκουσα τη συνομιλία δύο φορές, μετά και τις δύο φορές την έγραψα, και επιπλέον τη μετέφρασα... Μπορώ να μάθω αν γνωρίζετε τους ανθρώπους που ο Ρακόφσκι αποκαλούσε "Αυτούς";

Γ. - Για να σας δείξω την εμπιστοσύνη μου θα σας πω - όχι! Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιοι είναι, αλλά την τελευταία στιγμή επιβεβαιώθηκαν πολλά από αυτά που είχε πει ο Ρακόφσκι. Για παράδειγμα, είναι αλήθεια ότι ο Χίτλερ χρηματοδοτήθηκε από τους τραπεζίτες της Wall Street. Ισχύουν επίσης πολλά άλλα. Όλους αυτούς τους μήνες που δεν σας είδα, αφιέρωσα σε μια έρευνα, που σχετίζεται με τις πληροφορίες του Ρακόφσκι. Είναι αλήθεια ότι δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιοι άνθρωποι είναι τόσο αξιόλογες προσωπικότητες, αλλά είναι γεγονός, ότι υπάρχει ένα είδος συνοδείας που αποτελείται από χρηματοδότες, πολιτικούς, επιστήμονες, ακόμη και εκκλησιαστικά πρόσωπα υψηλού βαθμού, πλούτου και εξουσίας. , που καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις. αν κάποιος κρίνει τη θέση του (κυρίως ως μεσάζοντες) από τα αποτελέσματα, τότε φαίνεται περίεργο και ανεξήγητο,

Αλλά ας αφήσουμε όλα αυτά τα ερωτήματα στην άκρη, σχετικά με την επιδερμίδα, τη γραμμή και το προφίλ. αντικειμενικά, όπως θα έλεγε ο Ρακόφσκι, αυτοί, μιμούμενοι τυφλά τον Στάλιν σε πράξεις και λάθη, χτίζουν τον κομμουνισμό. Ακολούθησαν τη συμβουλή του Ρακόφσκι σχεδόν κατά γράμμα. Δεν υπήρχε τίποτα συγκεκριμένο, αλλά δεν υπήρξε άρνηση και σκίσιμο των μανδύων. Αντίθετα, έδειχναν μεγάλη προσοχή σε όλα. Ο Πρέσβης Ντέιβις υπαινίχθηκε προσεκτικά τις προηγούμενες δίκες και μάλιστα έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι θα κέρδιζαν πολλά στην κοινή γνώμη στην Αμερική, σε περίπτωση αμνηστίας για τον Ρακόφσκι στο εγγύς μέλλον.

Τον παρακολουθούσαν καλά στις δίκες του Μαρτίου, κάτι που είναι φυσικό. Ήταν ο ίδιος παρών σε όλα αυτά. δεν του επιτρέψαμε να φέρει κανέναν τεχνικό για να αποτρέψουμε τυχόν «τηλεγραφήματα» με τον κατηγορούμενο. Δεν είναι επαγγελματίας διπλωμάτης και δεν γνωρίζει τις συγκεκριμένες τεχνικές. Ήταν υποχρεωμένος να κοιτάξει, προσπαθώντας με τα μάτια του να πει πολλά, όπως νόμιζα. πιστεύουμε ότι ανύψωσε τα πνεύματα του Ρόζενχολτς και του Ρακόφσκι. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει στη δίκη ο Ντέιβις και ομολόγησε ότι του έκανε κρυφό σημάδι μασονικού χαιρετισμού.

Υπάρχει ακόμη ένα περίεργο θέμα, το οποίο δεν μπορεί να παραποιηθεί. Στις 2 Μαρτίου τα ξημερώματα ελήφθη ένα ραδιοφωνικό μήνυμα από κάποιον πολύ ισχυρό σταθμό: «Η αμνηστία ή ο κίνδυνος των Ναζί θα αυξηθεί» ... το ραδιογράφημα κρυπτογραφήθηκε στον κρυπτογράφηση της πρεσβείας μας στο Λονδίνο. Καταλαβαίνετε ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό!

Δρ. - Αλλά η απειλή δεν ήταν πραγματική;

Γ. - Πώς όχι; Στις 12 Μαρτίου έληξαν οι συζητήσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και στις 9 το βράδυ το δικαστήριο άρχισε τις συζητήσεις του. Και την ίδια μέρα της 12ης Μαρτίου, στις 5.30 π.μ. ο Χίτλερ διέταξε τα τεθωρακισμένα του τμήματα να εισέλθουν στην Αυστρία. Φυσικά αυτό ήταν στρατιωτικός περίπατος! Υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να το σκεφτώ αυτό! Ή έπρεπε να είμαστε τόσο ανόητοι ώστε να θεωρούμε τους χαιρετισμούς του Ντέιβις, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, τον κρυφό, τη σύμπτωση της εισβολής με την ετυμηγορία, αλλά και τη σιωπή της Ευρώπης ως απλώς τυχαίες πιθανότητες; Όχι, στην πραγματικότητα δεν είδαμε το "Them", αλλά ακούσαμε τη φωνή τους και καταλάβαμε τη γλώσσα τους.


Σημείωση του μεταφραστή: Θα ήταν αρκετά περιττό να γράψουμε ένα μακροσκελές σχολιασμό για αυτό το αξιόλογο υλικό. Αρκεί να πούμε το προφανές - αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά ντοκουμέντα του αιώνα.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τα γεγονότα εδώ και δεκαετίες, αλλά για πρώτη φορά λαμβάνουμε μια λαμπρή, λεπτομερή δήλωση από έναν γνώστη. Προφανώς ο Ρακόφσκι ήταν ένας από τους «Αυτούς».

Τόσο τα εσωτερικά στοιχεία αυτού του εγγράφου, όσο και η περίσταση ότι όλα τα επόμενα γεγονότα πήγαν ακριβώς σύμφωνα με τους τύπους που υποδεικνύονται, αποδεικνύουν την αλήθεια της ιστορίας.

Αυτό το βιβλίο θα πρέπει να είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους όσους επιθυμούν να μάθουν τι συμβαίνει και γιατί, σε όλο τον κόσμο, και επίσης τι μπορεί να γίνει μόνο για να σταματήσει τις κατακτήσεις της επανάστασης: η δύναμη της νομισματικής εκπομπής πρέπει να επιστραφεί στα κράτη παντού. Αν αυτό δεν γίνει εγκαίρως, ο κομμουνισμός θα κερδίσει.

George Knupffer

{τέλος}

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

 

 

(2) Ο Χίτλερ χειραγωγήθηκε από τραπεζίτες των οποίων την ατζέντα δεν καταλάβαινε

Χένρι Μάκοου

(2.1) Ο Χίτλερ δεν ήθελε Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον Henry Makow Ph.D.

21 Μαρτίου 2004

http://www.savethemales.ca/000369.html

Ο Χίτλερ δεν ήθελε έναν παγκόσμιο πόλεμο και δεν είχε στομάχι να πολεμήσει την Αγγλία, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Louis Kilzer, συγγραφέα του Churchill's Deception (Simon & Schuster, 1994).

Ο Χίτλερ πίστευε ότι το μέλλον του δυτικού πολιτισμού εξαρτιόταν από τη συνεργασία της Γερμανίας και των Άριων ξαδέλφων της: της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εδαφικές του απαιτήσεις περιορίζονταν στην κομμουνιστική Ρωσία, την οποία θεωρούσε ως αντιπρόσωπο των φιλοδοξιών του εβραϊκού κόσμου. Ήταν αποφασισμένος να αποφύγει τον πόλεμο σε δύο μέτωπα.

Το «θαύμα στη Δουνκέρκη» ήταν στην πραγματικότητα μια εξαιρετική ειρήνη στην Αγγλία. Συνήθως δεν συνδέουμε τον Χίτλερ με τέτοια μεγαλοψυχία.

Τον Μάιο του 1940, οι Βρετανοί ήταν στα πρόθυρα της ήττας. Ο αγγλικός στρατός παγιδεύτηκε στη Δουνκέρκη. Αντί να τους αιχμαλωτίσει, ο Χίτλερ σταμάτησε τους στρατηγούς του για τρεις ημέρες επιτρέποντας σε 330.000 άνδρες να δραπετεύσουν.

«Το αίμα κάθε Άγγλου είναι πολύ πολύτιμο για να χυθεί», είπε ο Χίτλερ. "Οι δύο άνθρωποι μας ανήκουν φυλετικά και παραδοσιακά. Αυτός ήταν και ήταν πάντα ο στόχος μου, ακόμα κι αν οι στρατηγοί μας δεν μπορούν να τον κατανοήσουν." (Kilzer, σελ. 213)

Δεν πρόκειται για προσπάθεια αθώωσης του Χίτλερ. Η ιδεολογία του για την Άρια φυλετική υπεροχή και η υποδούλωση/εξόντωση «κατώτερων φυλών» (κυρίως Εβραίων και Σλάβων) είναι απεχθής για μένα. (Χρειάζεται να το πω αυτό;) Οι δικοί μου παππούδες δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να υπερηφανεύονται για τη φυλή ή την εθνικότητά τους χωρίς να επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στους άλλους.

Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε ότι η άποψή μας για τον Χίτλερ επηρεάζεται από την προπαγάνδα. Οι Σύμμαχοι ήταν επίσης ένοχοι για φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, ο Χίτλερ δημιουργήθηκε, χειραγωγήθηκε και καταστράφηκε από την ίδια κλίκα των Ιλλουμινιστών που κυβερνά τον κόσμο σήμερα.

 

"Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΤΣΙΛ"

Σύμφωνα με το καλά τεκμηριωμένο βιβλίο του Kilzer, ο Χίτλερ προσπαθούσε να πείσει τους Άγγλους να κάνουν ειρήνη. Σε αντάλλαγμα, ήταν έτοιμος να υποχωρήσει από τη Δυτική Ευρώπη και από μεγάλο μέρος της Πολωνίας.

Ο Kilzer περιγράφει πώς η Βρετανική Πληροφορία (ένας βραχίονας των Illuminati) εκμεταλλεύτηκε τη ρατσιστική ιδεολογία του Χίτλερ για να εκτρέψει τις ενέργειές του εναντίον της Ρωσίας και να τον παγιδεύσει σε έναν πόλεμο δύο μετώπων . Τον έπεισαν ότι ένα μεγάλο φιλοναζιστικό (αντικομμουνιστικό) «Κόμμα Ειρήνης» ήταν έτοιμο να ανατρέψει τον «εμπόρευμα του πολέμου» Τσόρτσιλ.

Αυτό το κόμμα αποτελούνταν από τον Δούκα του Ουίνδσορ (τον πρώην βασιλιά Εδουάρδο VIII) και ελιτιστές με κατευνασμό γνωστούς ως «Cliveden Set». Οι Ναζί είχαν μακροχρόνιους κοινωνικούς δεσμούς με αυτή την ομάδα και τους εμπιστεύονταν. Ο Χίτλερ φαινόταν να παραβλέπει το γεγονός ότι ο Ουίνδσορ πήγε να μείνει στο κάστρο των Ρότσιλντ στην Αυστρία αφού παραιτήθηκε από το θρόνο.

Ο Ρούντολφ Χες, ο αναπληρωτής αρχηγός της ναζιστικής Γερμανίας, ήταν σε επαφή με την ομάδα Cliveden και πέταξε στην Αγγλία στις 10 Μαΐου 1941 για να διαπραγματευτεί την ειρήνη. Σύμφωνα με τον Kilzer, ο Hess είχε τις ευλογίες του Χίτλερ.

Συμπτωματικά αυτή ήταν η χειρότερη νύχτα του Blitz. Στη συνέχεια, υπήρξε μια μακρά ηρεμία στις επιδρομές των βομβαρδισμών των Ναζί και των Βρετανών. Φαίνεται ότι οι Ναζί νόμιζαν ότι είχαν κατανόηση με τους Βρετανούς και έστρεψαν την προσοχή τους στην εισβολή στη Ρωσία τον επόμενο μήνα (22 Ιουνίου 1941).

Ο Χίτλερ δεν καταλάβαινε ότι η αγγλοαμερικανική ελίτ ήταν (και εξακολουθεί να είναι) στενά συνδεδεμένη με τη διεθνή (δηλαδή τον Ρότσιλντ) χρηματοδότηση. Ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι στην πραγματικότητα ένα μέτωπο για τις οικογένειες που κατέχουν την Τράπεζα της Αγγλίας και την Federal Reserve. Αυτές οι εβραϊκές και μη εβραϊκές οικογένειες συνδέονται με χρήματα, γάμο και λατρεία Εωσφόρου (δηλαδή τον Τεκτονισμό). Τόσο ο Ρούσβελτ όσο και ο Τσόρτσιλ ήταν οι κολλητοί τους. (Όλοι οι "ηγέτες" μας είναι.)

Το 1776 ο Meyer Rothschild χρηματοδότησε τους Illuminati, μια μασονική μυστική κοινωνία που με τη σειρά της γέννησε τις μεγάλες επαναστάσεις της σύγχρονης εποχής συμπεριλαμβανομένης της Επανάστασης των Μπολσεβίκων το 1917. Ο απώτερος στόχος είναι να εγκαθιδρύσει την παγκόσμια δικτατορία των τραπεζιτών, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σήμερα.

Στη δεκαετία του 1930 ο σκοπός τους ήταν να υποκινήσουν έναν πόλεμο δύο μετώπων που θα άφηνε τα μεγάλα εθνικά κράτη (Αγγλία, Γερμανία και Ρωσία) σε κατάνυξη. Όπως όλοι οι πόλεμοι, ο σκοπός ήταν να σκοτωθούν εκατομμύρια άνθρωποι, να τραυματιστεί η ανθρωπότητα, να αυξηθεί το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό κέρδος και να γίνει η «παγκόσμια κυβέρνηση» (ο μελλοντικός ΟΗΕ) να φαίνεται απαραίτητη για την «ειρήνη».

Η Βρετανική Πολιτική Κατευνασμού του 1930 σχεδιάστηκε πιθανώς για να ενθαρρύνει τις επεκτατικές τάσεις του Χίτλερ και να προκαλέσει πόλεμο. Ο Ντάγκλας Ριντ, ο ανταποκριτής των Times (Λονδίνο) στο Βερολίνο, ενημερώθηκε για πρώτη φορά για κάτι αισιόδοξο όταν η εφημερίδα του απέστειλε τις προειδοποιήσεις του για την απειλή του Χίτλερ. (Δείτε τη Διαμάχη του για τη Σιών )

 

Ο ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Γιατί η οικονομική ελίτ θέλει επίσης να καταστρέψει τη Ρωσία, την οποία δημιούργησε;

Η μεταγραφή της ανάκρισης του CG Rakowsky (γνωστός και ως Chaim Rakeover) του NKVD το 1938 δίνει την απάντηση. Ο Ρακόφσκι ήταν φίλος του Τρότσκι και του πρώην Σοβιετικού πρεσβευτή στο Παρίσι.

Ο ατζέντης του Ρότσιλντ Λέον Τρότσκι υποτίθεται ότι θα διαδεχόταν τον Λένιν αλλά αρρώστησε την κρίσιμη στιγμή. Ο Στάλιν μπόρεσε να αναλάβει την εξουσία και να εκτρέψει τη Ρωσία από τον έλεγχο των Ρότσιλντ.

Για να ελέγξει τον Στάλιν, τα διεθνή οικονομικά αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν τον Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα. Ο Rakowsky επιβεβαιώνει ότι οι Εβραίοι χρηματοδότες υποστήριξαν τους Ναζί αν και ο Χίτλερ δεν το γνώριζε.

«Ο πρεσβευτής Warburg παρουσιάστηκε με ψεύτικο όνομα και ο Χίτλερ δεν μάντεψε καν τη φυλή του... είπε επίσης ψέματα σχετικά με ποιος εκπρόσωπος ήταν... Στόχος μας ήταν να προκαλέσουμε πόλεμο και ο Χίτλερ ήταν πόλεμος...[οι Ναζί] έλαβε...εκατομμύρια δολάρια που της εστάλησαν από τη Wall Street και εκατομμύρια μάρκα από Γερμανούς χρηματοδότες μέσω της Schacht· [παρέχοντας] τη συντήρηση των SA και των SS και επίσης τη χρηματοδότηση των εκλογών..."

Δυστυχώς για τους τραπεζίτες, ο Χίτλερ αποδείχθηκε επίσης ανυπόφορος. Άρχισε να τυπώνει τα δικά του χρήματα! ...

Το βιβλίο " Financial Origins of National Socialism " (1933) του "Sydney Warburg" παρέχει μια άλλη ματιά στο πώς η κλίκα των Illuminist υποστήριξε τον Χίτλερ. Αυτό το φυλλάδιο των 70 σελίδων είχε αποσιωπηθεί για πολλά χρόνια, αλλά επανεκδόθηκε το 1983 ως « Οι Μυστικοί Υποστηρικτές του Χίτλερ ».

Το "Warburg" περιγράφει μια συνάντηση τον Ιούλιο του 1929 με τον "Carter", τον Πρόεδρο της JP Morgan's Guarantee Trust, τους προέδρους των Federal Reserve Banks, "τον νεαρό Rockefeller" και τον "Glean from Royal Dutch". Όλα αυτά κυριαρχούνται από τους Ρότσιλντ .

Αποφασίστηκε ότι ο Warburg που μιλούσε γερμανικά έπρεπε να ταξιδέψει στη Γερμανία και να ρωτήσει τον Χίτλερ πόσα χρήματα χρειαζόταν για να ανατρέψει το κράτος. Η μόνη προϋπόθεση ήταν ότι ο Χίτλερ υιοθετεί «μια επιθετική εξωτερική πολιτική».

Το «Warburg» περιγράφει λεπτομερώς πέντε συναντήσεις με τον Χίτλερ μεταξύ 1929 και 1933. Η πρώτη έγινε σε ένα κελάρι μπύρας και ο Χίτλερ υπολόγισε τις ανάγκες του στο πίσω μέρος ενός χάρτινου πιάτου. Μεταφέρθηκαν περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό στο βάθος της κατάθλιψης επειδή οι Ναζί παρείχαν τροφή και στέγη σε πολλούς από τους υποστηρικτές τους.

Ο Χίτλερ δεν ενημερώθηκε για τον λόγο αυτής της υποστήριξης και δεν τον ρώτησε. Σε δύο περιπτώσεις, αναρωτήθηκε φωναχτά αν ο "Warburg" ήταν ο ίδιος Εβραίος, αλλά απέρριψε την ιδέα πριν προλάβει να απαντήσει ο "Warburg".

Δεν υπάρχει "Sydney Warburg", αλλά τα εσωτερικά στοιχεία δείχνουν ότι ο συγγραφέας θα μπορούσε να είναι ο James Warburg , γιος του ιδρυτή της Federal Reserve, Paul Warburg . Πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν αυτή τη μονογραφία ως άλλη μια απάτη, αλλά ο πλούτος των ακριβών λεπτομερειών και του ανέκδοτου υποδηλώνει το αντίθετο. ...

{τέλος}


Σχόλιο (Peter M.): Ο Henry Makow ερμηνεύει την Κόκκινη Συμφωνία και τους Μυστικούς Υποστηρικτές του Χίτλερ , ως εννοώντας ότι οι Ιλλουμινάτι έδωσαν χρήματα για να βοηθήσουν τον Χίτλερ να αποκτήσει την εξουσία, όταν είχαν χάσει εντελώς τον έλεγχο της Ρωσίας από τον Στάλιν, με την πρόθεση να αποκαταστήσουν τον Τρότσκι όταν ο Στάλιν είχε πέσει.

Μπορείτε να αποκτήσετε ένα αντίγραφο των Μυστικών Υποστηρικτών του Χίτλερ για 5 $ ΗΠΑ στη διεύθυνση http://www.omnicbc.com .

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, που προφανώς γράφτηκε το 1933, λέει ότι προσκλήθηκε να γίνει αγγελιαφόρος στον Χίτλερ, σε μια συνάντηση τον Ιούλιο του 1929 (σελ. 5). Λέει ότι οι χρηματοδότες της Νέας Υόρκης ήθελαν να φέρουν τη Γαλλία σε ευθυγράμμιση (για να αποκηρύξουν τις αξιώσεις αποζημιώσεων των Βερσαλλιών) και ήθελαν ο Χίτλερ να ακολουθήσει μια επιθετική εξωτερική πολιτική. Στο έγγραφο, ο Χίτλερ λέει ότι θα χρησιμοποιούσε τον Στάλιν για να βοηθήσει να υποτάξει τη Γαλλία, και στη συνέχεια, με την πλάτη του έτσι καλυμμένη, να αντιμετωπίσει το ανατολικό ζήτημα, που σημαίνει ότι θα εφαρμόσει το lebensraum στην Ουκρανία, όπως προβλεπόταν στο Mein Kampf .

Ο Isaac Deutscher λέει, στο The Prophet Outcast , ότι ο Τρότσκι εκδιώχθηκε από την ΕΣΣΔ στις 10 Φεβρουαρίου 1929 (σελ. 1}.

Άρα, η σύνδεση είναι εύλογη, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί.

(2.2) William Engdahl σχετικά με τον θεμελιώδη λάθος υπολογισμό του Χίτλερ

Το δοκίμιο του Engdahl: http://arno.daastol.com/history/EngdahlMackinder.html#_Toc34729241

... Στις 10 Μαΐου, ακριβώς τις ώρες που η γερμανική Βέρμαχτ ξεκίνησε το blitzkrieg κατά της Ολλανδίας και του Βελγίου, ο Τσόρτσιλ κλήθηκε από τον βασιλιά να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. ...

Λίγο πριν τα ξημερώματα, το πρωί της 10ης Μαΐου, η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων αρμάτων μάχης που παρατηρήθηκε ποτέ σε πόλεμο ήταν προετοιμασμένη στα σύνορα του Λουξεμβούργου, έτοιμη για χτύπημα εβδομήντα μιλίων στο Σεντάν στη γαλλική πλευρά, μέσα από το δάσος των Αρδεννών. ...

"Ένας θεμελιώδης λάθος υπολογισμός"

Ο στρατηγός Guderian είχε προχωρήσει εκπληκτικά 250 μίλια σε εχθρικό έδαφος μέσα σε μόλις 11 ημέρες. Στη συνέχεια, με τις δυνάμεις του Panzer στο Gravelines, μόλις δέκα μίλια από τη Δουνκέρκη, έλαβαν διαταγές στις 24 Μαΐου ότι τα τανκς του έπρεπε να σταματήσουν.

Οι δυνάμεις του Γκουντέριαν είχαν αιχμαλωτίσει περισσότερους από 300.000 από τους καλύτερα εκπαιδευμένους επαγγελματίες στρατιώτες του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος, μαζί με περίπου 100.000 από τους καλύτερα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους άνδρες της Γαλλίας. Ο Guderian στην αρχή διάβασε τη διαταγή με δυσπιστία. Ο διοικητής του, στρατηγός φον Κλάιστ, δήλωσε ότι, μόλις έλαβα τη διαταγή, «αποφάσισα να την αγνοήσω και να προχωρήσω πέρα ​​από το κανάλι. Αλλά μετά ήρθε μια πιο εμφατική διαταγή να αποσυρθώ πίσω από το κανάλι. Τα τανκς μου κρατήθηκαν σταμάτησε εκεί για τρεις μέρες».

Η εντολή είχε έρθει απευθείας από τον Χίτλερ. Η τριήμερη παύση είχε σκοπό, αν και ο Χίτλερ δεν είπε στους στρατηγούς του εκείνη την εποχή, να επιτρέψει στην καλύτερη μαχητική δύναμη της Βρετανίας να διαφύγει με πλοίο πέρα ​​από τη Μάγχη στην Αγγλία. Το σκόπευε ως σαφή χειρονομία καλής θέλησης προς τον Βρετανό αντίπαλό του.

Αυτό ήταν το «θαύμα της Δουνκέρκης», το οποίο η αυστηρά λογοκριμένη προπαγάνδα του Τσόρτσιλ εν καιρώ πολέμου στην Αγγλία απεικόνιζε ως θεία πρόνοια που χαμογελούσε στον εκλεκτό βρετανικό λαό. Ο βρετανικός πληθυσμός θα είχε αναμφίβολα εκπλαγεί αρκετά, αν του επιτρεπόταν να μάθει την αλήθεια, ότι αυτός που χαμογέλασε στον στρατό τους στη Δουνκέρκη ήταν στην πραγματικότητα ο Χίτλερ.

Μια εβδομάδα αργότερα, αναφερόμενος σε αυτό το «θαύμα της Δουνκέρκης», ο Τσόρτσιλ είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων και σε ολόκληρο το έθνος μέσω του ραδιοφώνου του BBC: «Θα υπερασπιστούμε το νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος· θα πολεμήσουμε στις παραλίες, θα να πολεμήσουμε στα πεδία απόβασης, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους, δεν θα παραδοθούμε ποτέ...»

Δεν ήταν ακριβώς η απάντηση που είχε στο μυαλό του ο Χίτλερ. ...

Η Δουνκέρκη θα ήταν μόνο μία από τις πολλές ασυνήθιστες στρατιωτικές αποφάσεις του Γερμανού Φύρερ εκείνες τις κρίσιμες ημέρες. Το μήνυμά του κάθε φορά προοριζόταν ως σαφές μήνυμα προς τους αντιπάλους του. Ήταν αποφασισμένος να δώσει στην Αγγλία πειστική απόδειξη της απόλυτης καλής του θέλησης προς τη Βρετανική Αυτοκρατορία, επιτρέποντας στην ελίτ των βρετανικών μαχόμενων δυνάμεων να διαφύγουν στην Αγγλία. ...

Μόλις η Γαλλία είχε προτείνει ανακωχή, για άλλη μια φορά, ο Χίτλερ αρνήθηκε να ακολουθήσει τη λογική της στρατιωτικής κατάστασης μέχρι το τέλος της. Συμφώνησε με τους βασικούς γαλλικούς όρους του Petain, και επέτρεψε στα δύο πέμπτα της Γαλλίας στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης μεσογειακής πόλης-λιμάνι, της Μασσαλίας, να παραμείνει ανεκμετάλλευτη Vichy France, υπό τον Petain και τον Laval και τον δικό τους γαλλικό στρατιωτικό και αστυνομικό έλεγχο. Οι αποικίες και ο τρομερός γαλλικός ναυτικός στόλος έμειναν ανέγγιχτοι από τον Χίτλερ, στην παράξενη χειρονομία καλής θέλησής του.

Το να επιτραπεί στην κυβέρνηση Vichy του Petain να κρατήσει τις αποικίες στη γαλλική Βόρεια και Δυτική Αφρική ήταν μια εκπληκτική παραχώρηση από οποιαδήποτε στρατιωτική σκοπιά. Αν η Γερμανία είχε πάρει τις αφρικανικές αποικίες την πτώση της Γαλλίας, θα είχε κλείσει τη Μεσόγειο στα βρετανικά πλοία, επιτρέποντας στην Ιταλία να εισβάλει ελεύθερη στην Αίγυπτο από τη Λιβύη, αποκλείοντας τη Διώρυγα του Σουέζ και τη διαδρομή προς τη Μέση Ανατολή, καθώς και την Ινδία. Τα γερμανικά U-boats, που εκτελούν δρομολόγια από το γαλλικό αποικιακό λιμάνι του Ντακάρ στη δυτική ακτή της Αφρικής, θα μπορούσαν να έχουν μπλοκάρει βρετανικά πλοία καθ' οδόν προς την Ινδία μέσω της Νότιας Αφρικής.

Αυτό θα είχε πνίξει τις ζωτικής σημασίας βρετανικές προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν και τη Μέση Ανατολή και θα είχε διακόψει την πρόσβασή της σε αγαθά και στρατιώτες από την Ινδία, θέτοντας τον ναυτικό της στόλο και την οικονομία της σε καταστροφικό μειονέκτημα σε μια εποχή που πολλοί από τους κορυφαίους βρετανικούς πολιτικούς κύκλους. ακόμη και κάποιοι από το υπουργικό συμβούλιο του Τσόρτσιλ, όπως ο Beaverbrook, παραιτήθηκαν από το αναπόφευκτο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Χίτλερ.

Σε μια συνάντηση στις 17 Ιουνίου στο Μόναχο, την ημέρα που ελήφθη η προσφορά ανακωχής της Γαλλίας, ο Χίτλερ είπε στον Μουσολίνι ότι δεν θα επέβαλλε καταπιεστικούς όρους στη Γαλλία. Όταν ο Μουσολίνι πρότεινε την απαίτηση να παραδώσει η Γαλλία τον ναυτικό της στόλο, ο Χίτλερ απέρριψε και αυτή την ιδέα κατηγορηματικά.

Και αυτή η παραχώρηση, που επέτρεψε στην κυβέρνηση Petain να κρατήσει τον γαλλικό στόλο, δεν ήταν μικρό πράγμα. Εκείνη την εποχή, ο γαλλικός ναυτικός στόλος, σε αντίθεση με άλλα τμήματα του αμυντικού του οπλοστασίου, ήταν υψηλής ποιότητας. Δύο νέα θωρηκτά, το «Richelieu» και το «Jean Bart» είχαν μόλις ναυπηγηθεί. Εάν ο γαλλικός στόλος προστεθεί στις συνδυασμένες ναυτικές ικανότητες της Ιταλίας και της Γερμανίας, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε καταστρέψει τις βρετανικές θαλάσσιες άμυνες και πιθανότατα να είχε αναγκάσει μια Βρετανική παράδοση εντός μηνών. Ολόκληρος ο αμερικανικός στόλος, ακόμη και αν ήθελαν να βοηθήσουν την Αγγλία, δεν ήταν διαθέσιμος. Είχε μεταφερθεί στις αρχές του 1940 στη Χαβάη και τον Ειρηνικό, πολύ μακριά από την Ευρώπη, προκειμένου να αμυνθεί ενάντια σε μια αυξανόμενη ιαπωνική απειλή.

Τι θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη σημασία στη σκέψη του Χίτλερ που να δικαιολογεί τόσο εξαιρετικές παραχωρήσεις όπως οι αποικίες, ο στόλος και σχεδόν το μισό γαλλικό έδαφος;

Ο Χίτλερ, αφού αρνήθηκε την απαίτηση του Μουσολίνι για τον γαλλικό στόλο, στράφηκε στο πραγματικό θέμα που είχε στο μυαλό του - την Αγγλία. Σε μια συζήτηση που παρακολούθησε ο επίσημος διερμηνέας του Χίτλερ, Paul Schmidt, ο Χίτλερ είπε στον Μουσολίνι, ήταν πεπεισμένος ότι δεν θα εξυπηρετούσε κανένα χρήσιμο σκοπό να καταστρέψει τη Βρετανική Αυτοκρατορία. «Είναι, τελικά, μια δύναμη για την τάξη στον κόσμο», επέμεινε ο Χίτλερ.

Οι σκέψεις του Χίτλερ έμοιαζαν να επιστρέφουν στα πρώτα μαθήματα γεωπολιτικής που είχε μάθει από τον Karl Haushofer και τον Rudolf Hess σχεδόν δύο δεκαετίες πριν, το 1924, στο κελί του στο Landsberg κοντά στο Μόναχο. Ο Χίτλερ είχε γράψει τότε στο "Main Kampf", για το μέλλον της Γερμανίας και την ανάγκη για Lebensraum. «Αν κάποιος ήθελε γη και έδαφος στην Ευρώπη, τότε σε γενικές γραμμές αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε βάρος της Ρωσίας, και τότε το νέο Ράιχ θα έπρεπε πάλι να αρχίσει να βαδίζει κατά μήκος του δρόμου των Ιπποτών του Τάγματος των προηγούμενων εποχών.

"Για μια τέτοια πολιτική, ωστόσο", έγραψε ο Χίτλερ, "υπήρχε μόνο ένας σύμμαχος στην Ευρώπη -- η Αγγλία. Με την Αγγλία μόνο, την πλάτη κάποιου καλυμμένη, θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει τη νέα γερμανική εισβολή... Για να κερδίσει την εύνοια της Αγγλίας, όχι Οι θυσίες θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγάλες. Τότε θα έπρεπε να απαρνηθεί κανείς τις αποικίες και τη θαλάσσια δύναμη, αλλά να γλιτώσει τη βρετανική βιομηχανία από τον ανταγωνισμό μας».

Το 1940, η προοπτική του Χίτλερ είχε αλλάξει πολύ λίγο. Ο Ρούντολφ Χες ήταν συνεχώς στο πλευρό του για να του υπενθυμίσει και τα παλαιότερα μαθήματα γεωπολιτικής του. Καθώς η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Δανία, η μισή Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία, η Αυστρία και τώρα το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας είχαν ενσωματωθεί στη Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη του Τρίτου Ράιχ, η Ιταλία και η Ισπανία που ήταν δεσμευμένες σε αυτήν με συμμαχία, ο Χίτλερ επέστρεψε στο ιδέα της αναδιάρθρωσης του κόσμου μεταξύ μιας χερσαίας αυτοκρατορίας της Ευρασίας που κυριαρχείται από τη Γερμανία και μιας παγκόσμιας ωκεάνιας αυτοκρατορίας που κυριαρχείται από τη Βρετανία.

Ο Χίτλερ προετοιμαζόταν για τη μεγάλη μάχη, και αυτή επρόκειτο να είναι στα ανατολικά, όχι στη δύση. Ήθελε τη διαβεβαίωση της Αγγλίας ότι θα «κάλυπτε την πλάτη της Γερμανίας», ή τουλάχιστον δεν θα εμπλέξει το Ράιχ για άλλη μια φορά σε έναν καταστροφικό πόλεμο δύο μετώπων. ... {τέλος}

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(3) Isaac Deutscher σχετικά με την πιθανότητα ότι

Ο πόλεμος του Χίτλερ θα οδηγούσε στην επιστροφή του Τρότσκι

Εάν το Red Symphony είναι γνήσιο, ο ίδιος ο Στάλιν θα είχε πρόσβαση σε αυτό. Λέει ότι η αγγλοαμερικανική ελίτ βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανόδου του Χίτλερ, ώστε να μπορέσει να κάνει πόλεμο εναντίον του Στάλιν. Αυτό θα εξηγούσε την εμμονή του Στάλιν με την ιδέα ότι πίσω από τον Χίτλερ βρισκόταν η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Θα εξηγούσε επίσης την απόφαση του Στάλιν να δολοφονήσει τον Τρότσκι, μερικά χρόνια αργότερα.

Ο Isaac Deutscher επισημαίνει ότι η επιστροφή του Τρότσκι στην εξουσία μετά την ήττα του Στάλιν ήταν μια προοπτική που τέθηκε σοβαρά εκείνη την εποχή:

Isaac Deutscher , THE PROPHET OUTCAST: Trotsky: 1929-1940 (Oxford University Press, Λονδίνο, 1970):

{Π. 510} Υστερόγραφο: Νίκη στην ήττα

... Και ίσως ποτέ κανένας άνθρωπος δεν είχε ζήσει σε τόσο στενή κοινωνία με τα βάσανα και τις προσπάθειες της καταπιεσμένης ανθρωπότητας και σε τέτοια απόλυτη μοναξιά όπως έζησε ο Τρότσκι.

{αυτό ακούγεται σαν χριστιανική γραφή για τα Πάθη του Χριστού}

{Π. 511} ... Ο Τρότσκι υποστήριξε την πεποίθησή του ότι στο μέλλον, αφού η Σοβιετική Κοινωνία είχε προχωρήσει προς τον σοσιαλισμό, ο σταλινισμός θα θεωρούνταν απλώς «μια επεισοδιακή υποτροπή».

{Π. 514} Ο τροτσκισμός προσπάθησε να διατηρήσει τον κανόνα ή να επιτύχει μια προσωρινή ισορροπία μεταξύ κανόνα και πραγματικότητας μέχρι που η επανάσταση στη Δύση έλυσε τη σύγκρουση και αποκατέστησε την αρμονία μεταξύ της {μαρξιστικής} θεωρίας και της {κομμουνιστικής} πρακτικής. Οι αποτυχίες της επανάστασης στη Δύση ήταν η επιτομή της ήττας του Τρότσκι.

{Π. 515} Πόσο σίγουρη και αμετάκλητη ήταν η ήττα; Είδαμε ότι όσο ζούσε ο Τρότσκι ο Στάλιν δεν τον θεώρησε ποτέ ότι είχε νικηθεί οριστικά. Ο φόβος του Στάλιν δεν ήταν απλή παρανοϊκή εμμονή. Το μοιράστηκαν και άλλοι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Ο Robert Coulondre, Γάλλος πρεσβευτής στο Τρίτο Ράιχ, δίνει μια εντυπωσιακή μαρτυρία σε μια περιγραφή της τελευταίας του συνέντευξης με τον Χίτλερ λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Χίτλερ είχε καυχηθεί για τα πλεονεκτήματα που είχε αποκτήσει από το σύμφωνό του με τον Στάλιν, μόλις κατέληξε. και σχεδίασε μια μεγαλειώδη εικόνα του μελλοντικού στρατιωτικού θριάμβου του. Σε απάντηση, ο Γάλλος πρεσβευτής έκανε έκκληση στον «λόγο» του και μίλησε για την κοινωνική αναταραχή και τις επαναστάσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν έναν μακρύ και τρομερό πόλεμο και να κατακλύσουν όλες τις εμπόλεμες κυβερνήσεις. «Σκέφτεστε τον εαυτό σας ως νικητή…», είπε ο πρέσβης, «αλλά έχετε σκεφτεί μια άλλη πιθανότητα - ότι ο νικητής μπορεί να είναι ο Τρότσκι;»

Τότε ο Χίτλερ πήδηξε (σαν να τον είχαν χτυπήσει στο στομάχι) και ούρλιαξε ότι αυτή η πιθανότητα, η απειλή της νίκης του Τρότσκι, ήταν ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Γαλλία και η Βρετανία δεν έπρεπε να πάνε σε πόλεμο εναντίον του Τρίτου Ράιχ. . Έτσι, ο κύριος του Τρίτου Ράιχ και ο απεσταλμένος της Τρίτης Δημοκρατίας, στους τελευταίους ελιγμούς τους, τις τελευταίες ώρες της ειρήνης, προσπάθησαν να εκφοβίσουν ο ένας τον άλλον και τις κυβερνήσεις του άλλου, επικαλούμενοι το όνομα του μοναχικού απόκληρου που είχε παγιδευτεί και θολωμένος στο άκρο του κόσμου. «Τους στοιχειώνει το φάντασμα της επανάστασης και της δίνουν ένα αντρικό όνομα», παρατήρησε ο Τρότσκι όταν διάβασε τον διάλογο.

Έκαναν πολύ λάθος ο Χίτλερ και ο πρεσβευτής που έδωσαν το όνομα του Τρότσκι στο φάντασμα; Μπορεί να υποστηριχθεί ότι αν και ο φόβος τους ήταν καλά θεμελιωμένος, θα έπρεπε να είχαν δώσει στο φάντασμα το όνομα του Στάλιν, όχι του Τρότσκι - σε κάθε περίπτωση, ο Στάλιν ήταν αυτός που θα θριάμβευε επί του Χίτλερ. Ωστόσο, όπως τόσο συχνά στην ιστορία, έτσι και εδώ οι υποκείμενες πραγματικότητες ήταν πολύ πιο συγκεχυμένες και διφορούμενες από την επιφάνεια των γεγονότων. Η νίκη του Στάλιν επί του Τρότσκι έκρυβε ένα βαρύ στοιχείο ήττας ενώ η ήττα του Τρότσκι κυοφορούσε τη νίκη.

Το κεντρικό «ιδεολογικό» ζήτημα μεταξύ τους ήταν ο σοσιαλισμός σε μια χώρα - το ερώτημα αν η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε ή θα μπορούσε να επιτύχει τον σοσιαλισμό μεμονωμένα, στο νοητό μόνο ως διεθνή τάξη της κοινωνίας. Η απάντηση που έδωσαν τα γεγονότα είναι πολύ λιγότερο σαφής από ό,τι ήταν τα θεωρητικά επιχειρήματα, αλλά έρχεται πολύ πιο κοντά στην άποψη του Τρότσκι παρά στην άποψη του Στάλιν. Πολύ πριν η Σοβιετική Ένωση πλησιάσει τον σοσιαλισμό, η επανάσταση είχε εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

Η ιστορία, θα μπορούσαμε να πούμε, δεν άφησε τη Σοβιετική Ένωση ήσυχη τόσο πολύ ώστε να επιτρέψει ένα εργαστηριακό πείραμα με τον σοσιαλισμό σε μια μόνο χώρα να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε προχωρημένο στάδιο, πόσο μάλλον να ολοκληρωθεί. Στο βαθμό που στην πάλη μεταξύ τροτσκισμού και σταλινισμού, ο επαναστατικός διεθνισμός συγκρούστηκε με τον μπολσεβίκικο απομονωτισμό, σίγουρα δεν εμφανίστηκε ο σταλινισμός: ο μπολσεβίκος απομονωτισμός έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό. Από την άλλη πλευρά, η παραμονή της Σοβιετικής Ένωσης, ακόμη και σε απομόνωση, ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι υπέθεσε μερικές φορές ο Τρότσκι. και, αντίθετα με τις προσδοκίες του, δεν ήταν το προλεταριάτο της Δύσης που απελευθέρωσε τη Ρωσική Επανάσταση από την απομόνωση. Με ένα επίτευγμα ειρωνείας της ιστορίας, ο ίδιος ο σταλινισμός malgre lui-meme ξέσπασε από το εθνικό του κέλυφος.

Στην τελευταία του συζήτηση, ο Τρότσκι διακύβευσε ολόκληρο το μέλλον του μαρξισμού και του σοσιαλισμού στη συνέχεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πεπεισμένος ότι ο πόλεμος πρέπει να οδηγήσει στην επανάσταση -την κλασική μαρξιστική επανάσταση- υποστήριξε ότι αν δεν το έκανε, ο μαρξισμός θα διαψευστεί, ο σοσιαλισμός θα έχανε μια για πάντα εξ ορισμού, και η εποχή της γραφειοκρατικής κολεκτιβισμού θα ξεκινούσε. Εν πάση περιπτώσει, μια απερίσκεπτη, δογματική και απελπισμένη άποψη. η ιστορική πραγματικότητα επρόκειτο για άλλη μια φορά να αποδειχτεί αμέτρητα πιο περίπλοκη από το σχέδιο του θεωρητικού.

Ο πόλεμος πράγματι έδωσε σε κίνηση μια νέα σειρά επαναστάσεων. για άλλη μια φορά η διαδικασία δεν συμμορφώθηκε με το κλασικό πρότυπο. Το δυτικό προλεταριάτο και πάλι απέτυχε να εισβάλει και να κατακτήσει τις επάλξεις της παλιάς τάξης. Και στην ανατολική Ευρώπη ήταν κυρίως υπό την επίδραση της ένοπλης δύναμης της Ρωσίας, που προχωρούσε νικηφόρα στον Έλβα, που η παλιά τάξη πραγμάτων κατέρρευσε. Το διαζύγιο μεταξύ θεωρίας και πράξης -ή μεταξύ κανόνα και γεγονότος- βάθυνε περαιτέρω.

Αυτή δεν ήταν μια τυχαία εξέλιξη. Αντιπροσώπευε μια συνέχεια της τάσης που είχε πρωτοαναγγελθεί το 1920-19 όταν ο Κόκκινος Στρατός βάδισε στη Βαρσοβία και όταν κατέλαβε τη Γεωργία. {υποσημείωση 1}

1 - Βλ. The Prophet Armed, σελ. 463-77.

Με αυτές τις στρατιωτικές πράξεις ο επαναστατικός κύκλος που ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε κλείσει. Στην αρχή εκείνου του κύκλου, ο μπολσεβικισμός είχε ανέβει στο ύψωμα μιας γνήσιας επανάστασης. προς το τέλος της οι Μπολσεβίκοι άρχισαν να διαδίδουν την επανάσταση με την κατάκτηση. Στη συνέχεια ακολούθησε το μεγάλο διάστημα των δύο δεκαετιών, κατά τις οποίες ο μπολσεβικισμός δεν επεκτάθηκε. Όταν ο επόμενος κύκλος της επανάστασης ξεκίνησε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε εκεί που είχε τελειώσει ο πρώτος κύκλος - με επανάσταση με κατάκτηση. Στη στρατιωτική ιστορία υπάρχει, κατά κανόνα, μια συνέχεια μεταξύ της φάσης κλεισίματος ενός πολέμου και της φάσης έναρξης ενός άλλου: τα όπλα και οι ιδέες για τον πόλεμο που επινοήθηκαν και σχηματίστηκαν προς το τέλος μιας ένοπλης σύγκρουσης κυριαρχούν στο πρώτο στάδιο της επόμενης σύγκρουση.

Παρόμοια συνέχεια υπάρχει και μεταξύ των κύκλων της επανάστασης. Το 1920-1, ο μπολσεβικισμός, προσπαθώντας να ξεφύγει από την απομόνωσή του, προσπάθησε, μάλλον επιθετικά, να μεταφέρει επανάσταση στο εξωτερικό με ξιφολόγχες. Δύο και τρεις δεκαετίες αργότερα ο σταλινισμός, που σύρθηκε από το εθνικό του καβούκι από τον πόλεμο, επέβαλε επανάσταση σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη.

Ο Τρότσκι περίμενε ότι ο δεύτερος επαναστατικός κύκλος θα ξεκινούσε με τις μορφές που είχε ξεκινήσει ο πρώτος, με ταξικούς αγώνες και προλεταριακές εξεγέρσεις, η έκβαση των οποίων θα εξαρτιόταν κυρίως από την ισορροπία των κοινωνικών δυνάμεων σε κάθε μεγάλο έθνος και από την ποιότητα της εθνικής επαναστατικής ηγεσίας. Ωστόσο, ο νέος κύκλος ξεκίνησε όχι από εκεί που είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος, αλλά από εκεί που είχε τελειώσει, όχι με επανάσταση από κάτω, αλλά με επανάσταση από πάνω, με επανάσταση με κατάκτηση.

Καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι το έργο μόνο μιας μεγάλης δύναμης που ασκούσε την πίεσή της σε πρώτο βαθμό στη δική της περιφέρεια, ο κύκλος έτρεξε την πορεία του στις παρυφές της Σοβιετικής Ένωσης. Οι κύριοι πράκτορες της επανάστασης δεν ήταν οι εργάτες των εν λόγω χωρών και τα κόμματά τους, αλλά ο Κόκκινος Στρατός. Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν εξαρτιόταν από την ισορροπία των κοινωνικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε έθνος, αλλά κυρίως από τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων, από διπλωματικά σύμφωνα, συμμαχίες και στρατιωτικές εκστρατείες. Ο αγώνας και η συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων επιτέθηκαν πάνω στην ταξική πάλη, αλλάζοντας και διαστρεβλώνοντάς την. Όλα τα κριτήρια με τα οποία οι μαρξιστές συνήθιζαν να κρίνουν την «ωριμότητα» ή την «ανωριμότητα» ενός έθνους για επανάσταση, ίσχυαν από το διοικητικό συμβούλιο. ...

{τέλος}

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(4) Ντέιβιντ Νορθ για τις συνέπειες της ήττας του Τρότσκι

http://www.wsws.org/exhibits/trotsky/trlect.htm

[Το παρακάτω παραδόθηκε ως η εναρκτήρια διάλεξη στο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τον Μαρξισμό και τα Θεμελιώδη Προβλήματα του 20ου αιώνα, που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισότητας της Αυστραλίας. Το σχολείο πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου 1998. Ο Ντέιβιντ Νορθ είναι ο εθνικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισότητας στις ΗΠΑ. ...]

... αν ο σταλινισμός δεν ήταν το αποτέλεσμα του μπολσεβικισμού, αλλά η αντίθεσή του. Και αν η άνοδος του σταλινισμού αντιτάχθηκε στην πραγματικότητα από τους μαρξιστές, τότε η ιστορική κατάσταση του επαναστατικού σοσιαλισμού είναι πολύ διαφορετική. Η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς υποστηρίζει τη δεύτερη θέση.

... Ειδικά μεταξύ εκείνων που επηρεάστηκαν από τον σταλινισμό, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης - ένα γεγονός που δεν είχαν προβλέψει τελείως - άλλαξε ριζικά τη στάση τους απέναντι στην Οκτωβριανή Επανάσταση και τη θέση της στην ιστορία. Η αντίδραση, όπως σημείωσε κάποτε ο Λέον Τρότσκι, όχι μόνο κατακτά, αλλά και πείθει. Πολλοί μακροχρόνιοι φίλοι της Σοβιετικής Ένωσης, ή, ίσως ακριβέστερα, της σοβιετικής γραφειοκρατίας, που εξέφραζαν μεγάλο θαυμασμό για τον Λένιν και τη «Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση» - και θεωρούσαν τους εαυτούς τους πολύ προοδευτικούς ανθρώπους που το έκαναν - τώρα κοιτάξτε την Οκτωβριανή Επανάσταση ως καταστροφή που δεν έπρεπε να συμβεί. ... Αυτή είναι η προοπτική που προκύπτει από ένα νέο βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Έρικ Χόμπσμπαουμ, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

... Η σύγκρουση μεταξύ της σταλινικής γραφειοκρατίας και της Αριστερής Αντιπολίτευσης, για την οποία ο Χόμπσμπαουμ δεν λέει ούτε μια λέξη, «συνέβη».

... Ο Χόμπσμπαουμ επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει, σε σημείο να αρνηθεί, τον ρόλο της συνείδησης στην επαναστατική διαδικασία.

... Αυτή η απεικόνιση του Λένιν ως ενός απλού ρεαλπολιτικού, που αντιδρά ρεαλιστικά και διαισθητικά στα γεγονότα όπως αυτά προέκυψαν, δύσκολα έχει νόημα ακόμη και με τους όρους που παρουσίασε ο Hobsbawm. Η υπεράσπιση της επανάστασης ήταν, από μόνη της, μια στρατηγική αντίληψη. και η επιτυχής υλοποίησή του εξαρτιόταν από μια συνειδητή εικόνα της ταξικής δομής και της δυναμικής της ρωσικής κοινωνίας.

... Πράγματι, σε ένα βιβλίο δοκιμίων και διαλέξεων 300 σελίδων του οποίου το κεντρικό θέμα είναι η θέση της Οκτωβριανής Επανάστασης στην ιστορία του 20ού αιώνα, το όνομα του Τρότσκι εμφανίζεται μόνο μία φορά.

... η ήττα του Τρότσκι και της Αριστερής Αντιπολίτευσης δημιούργησε το σκηνικό για όλες τις μετέπειτα τραγωδίες που επρόκειτο να πλήξουν τη Σοβιετική Ένωση, τη διεθνή εργατική τάξη και το σοσιαλιστικό κίνημα, και κάτω από τη σκιά της οποίας ζούμε ακόμα σήμερα.

Θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη σημείο: Καμία συζήτηση για την τύχη του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα δεν αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, εκτός εάν εξετάσει, με την απαραίτητη προσοχή, τις συνέπειες της ήττας του Τρότσκι. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη, με άλλα λόγια, όχι μόνο «τι συνέβη» επί Στάλιν. αλλά και «τι καλά να είχε συμβεί» είχε επικρατήσει ο Τρότσκι.

... Μέχρι το 1924, η αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση της σοβιετικής πολιτικής - πράγματι, αυτή που οδήγησε σε ολόκληρο το επαναστατικό σχέδιο που ανέλαβαν οι Μπολσεβίκοι τον Οκτώβριο του 1917 - ήταν ότι η κατάληψη της εξουσίας στη Ρωσία ήταν μόνο «η πρώτη βολή» της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Ένα εθνικά αυτόνομο σοσιαλιστικό κράτος, ειδικά ένα που βασίζεται σε μια χώρα τόσο καθυστερημένη οικονομικά και πολιτιστικά όσο η Ρωσία, δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Η εισαγωγή από τον Στάλιν, το φθινόπωρο του 1924, της «θεωρίας» του «σοσιαλισμού σε μια χώρα» - που στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου «θεωρία»,

... Μπορεί να φαίνεται παράδοξο ότι ο Τρότσκι, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της παγκόσμιας επανάστασης, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση από κάθε άλλο σοβιετικό ηγέτη της εποχής του στην πρωταρχική σημασία των στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ της ΕΣΣΔ και της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς. Η σοβιετική οικονομική ανάπτυξη, επέμεινε, απαιτούσε τόσο πρόσβαση στους πόρους της παγκόσμιας αγοράς όσο και την έξυπνη χρήση του διεθνούς καταμερισμού εργασίας. Η ανάπτυξη οικονομικού σχεδιασμού απαιτούσε τουλάχιστον γνώση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και αποτελεσματικότητας σε διεθνές επίπεδο. Δεν εξυπηρετούσε κανέναν ορθολογικό οικονομικό σκοπό για την ΕΣΣΔ να κάνει μια αρετή να θρυμματίσει τους περιορισμένους πόρους της σε μια μάταιη προσπάθεια να αντιγράψει στο σοβιετικό έδαφος αυτό που θα μπορούσε να αποκτήσει με πολύ λιγότερο κόστος στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.

... Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι ο Τρότσκι ανήκε σε μια γενιά Ρώσων μαρξιστών που είχαν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που έδωσε η επαναστατική εξορία για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν προσεκτικά τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος στις προηγμένες χώρες. Ήταν εξοικειωμένοι όχι μόνο με τη συχνά περιγραφόμενη «φρίκη» του καπιταλισμού, αλλά και με τα θετικά του επιτεύγματα. Ο Τρότσκι υποστήριξε ότι μια ζωτική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της σοβιετικής οικονομίας σύμφωνα με τις σοσιαλιστικές γραμμές ήταν η αφομοίωση των βασικών τεχνικών της καπιταλιστικής διαχείρισης, οργάνωσης, λογιστικής και παραγωγής.

... Πράγματι, συχνά διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η κολεκτιβοποίηση προέκυψε από την υιοθέτηση από τον Στάλιν, στα τέλη της δεκαετίας του 1920, του προγράμματος της Αριστερής Αντιπολίτευσης για ταχεία εκβιομηχάνιση. Στην πραγματικότητα, ο Τρότσκι αντιτάχθηκε και κατήγγειλε την ξέφρενη εκστρατεία κολεκτιβοποίησης που ξεκίνησαν οι σταλινικοί. Παρά την ψευδοσοσιαλιστική δημαγωγία που τη συνόδευε, ο Τρότσκι προειδοποίησε ότι η πολιτική, που εφαρμόστηκε με απερίσκεπτη αδιαφορία για τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες τόσο της βιομηχανίας όσο και της υπαίθρου, προήλθε από τις ίδιες εθνικιστικές και αντιμαρξιστικές αντιλήψεις του «σοσιαλισμού σε μια χώρα» που αποτελούν τη βάση των προηγούμενων αποτυχημένων οικονομικών προγραμμάτων της σταλινικής γραφειοκρατίας.

Σε μια κριτική της σταλινικής κολεκτιβοποίησης που γράφτηκε το 1930, ο Τρότσκι αναγνώρισε ότι προηγουμένως είχε υποστηρίξει έναν πιο γρήγορο ρυθμό εκβιομηχάνισης και τη χρήση βαρύτερης φορολογίας των πλουσιότερων τμημάτων της αγροτιάς (τους κουλάκους) για να παρέχει πόρους για την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας.

... Η αρχική οπισθοδρόμηση που υπέστη η Αριστερή Αντιπολίτευση στα τέλη του φθινοπώρου του 1923 συνδέθηκε σίγουρα με την ήττα της Γερμανικής Επανάστασης, η οποία μείωσε τις ελπίδες ότι οι Ευρωπαίοι εργάτες θα έρχονταν στο εγγύς μέλλον στη βοήθεια της ΕΣΣΔ. Αυτό ήταν το κλίμα που δημιούργησε ένα ευρύτερο κοινό για την εθνικιστική προοπτική του σοσιαλισμού σε μια χώρα. Ο πολιτικός αποπροσανατολισμός που παρήγαγε η εθνικιστική γραμμή των σοβιετικών ηγετών μέσα στην Κομμουνιστική Διεθνή οδήγησε, με τη σειρά του, σε περισσότερες ήττες για την εργατική τάξη εκτός ΕΣΣΔ.

... Τον Απρίλιο του 1932 ο Τρότσκι εξέδωσε μια δήλωση προειδοποιώντας ότι η νίκη του Χίτλερ θα έκανε τον πόλεμο μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ρωσίας αναπόφευκτο. Επιλέγοντας προσεκτικά τα λόγια του, ο Τρότσκι εξήγησε πώς θα απαντούσε, αν ήταν στην εξουσία, σε μια φασιστική νίκη στη Γερμανία:

«... Με την λήψη της τηλεγραφικής επικοινωνίας αυτού του γεγονότος, θα υπέγραφα διαταγή για την επιστράτευση των εφεδρειών. να έχεις ασυγχώρητη ελαφρότητα να δώσεις σε αυτόν τον εχθρό χρόνο να εδραιωθεί και να οχυρωθεί, να συνάψει τις απαραίτητες συμμαχίες, να λάβει την απαραίτητη βοήθεια, να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ομόκεντρων στρατιωτικών ενεργειών, όχι μόνο από τη Δύση αλλά και από την Ανατολή, και έτσι να μεγαλώσει σε τις διαστάσεις ενός κολοσσιαίου κινδύνου». [24] {24. Writings of Leon Trotsky 1932 (Νέα Υόρκη: 1973), σελ. 82}

... προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η νίκη του τροτσκισμού -δηλαδή του γνήσιου μαρξισμού- θα άλλαζε κατά πάσα πιθανότητα βαθιά την πορεία της σοβιετικής ιστορίας και αυτή του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος. ... Θα ήθελα να παραθέσω ένα πολύτιμο έργο με τίτλο Η γέννηση του σταλινισμού του Γερμανού ιστορικού Michal Reiman .

"Η σημασία της αριστερής αντιπολίτευσης συχνά υποτιμάται στη βιβλιογραφία... [Μ]κάποιοι συγγραφείς αμφιβάλλουν ότι η αντιπολίτευση είχε οποιαδήποτε ουσιαστική επιρροή στη μάζα των μελών του κόμματος και ακόμη λιγότερο σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού. Δύσκολα μπορεί να συμφωνήσει κανείς με τέτοιες απόψεις: φαίνονται πράγματι παράδοξες υπό το πρίσμα του βουνού των πυρομαχικών που ξόδεψε στην αντιπολίτευση η ηγεσία του κόμματος εκείνα τα χρόνια - το πλήθος των επίσημων δηλώσεων, εκθέσεων, φυλλαδίων και βιβλίων, για να μην αναφέρουμε τις μαζικές πολιτικές εκστρατείες που διείσδυσαν ακόμη και στην πιο απομακρυσμένα μέρη της ΕΣΣΔ.

«Την άνοιξη του 1926 η ενωμένη αντιπολίτευση, βασισμένη σε ένα στέλεχος παλαιών και έμπειρων ηγετών κομμάτων, κατέκτησε μερικές αρκετά σημαντικές θέσεις. Εδραίωσε την επιρροή της στο Λένινγκραντ, την Ουκρανία, την Υπερκαυκασία και την περιοχή των Ουραλίων, στα πανεπιστήμια, σε ορισμένα των κεντρικών κυβερνητικών γραφείων, σε πολλά εργοστάσια της Μόσχας και της κεντρικής βιομηχανικής περιοχής και μεταξύ ενός τμήματος του επιτελείου διοίκησης του στρατού και του ναυτικού, που είχε περάσει τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου πολέμου υπό την ηγεσία του Τρότσκι. η ηγεσία του κόμματος εμπόδισε την αντιπολίτευση να αναπτυχθεί, αλλά η επιρροή της ήταν ακόμα πολύ μεγαλύτερη από ό,τι υποδεικνύεται από τις διάφορες ψήφους που έγιναν στα κελιά του κόμματος». [26]

Ο Τρότσκι και οι άλλοι κύριοι ηγέτες της Αριστερής Αντιπολίτευσης εκδιώχθηκαν από το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε μια ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1927. Αυτό δεν κατάφερε να φιμώσει την αντιπολίτευση.

"Ακόμη και μετά την ολομέλεια", γράφει ο Reiman, "οι κομματικές οργανώσεις συνέχισαν να πλημμυρίζονται - ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις δύο πρωτεύουσες - από έντυπα και φυλλάδια της αντιπολίτευσης. Αναφορές για αυξημένη αντιπολίτευση ήρθαν η μία μετά την άλλη από διάφορες πόλεις και από ολόκληρες επαρχίες - Λένινγκραντ, Ουκρανία, Υπερκαυκασία, Σιβηρία, Ουράλια και, φυσικά, η Μόσχα, όπου εργαζόταν ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτικών ηγετών της αντιπολίτευσης. Υπήρχε ένας σταθερά αυξανόμενος αριθμός παράνομων και ημι-νόμιμων συναντήσεων στις οποίες συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες και τους νέους.

Η επιρροή της αντιπολίτευσης σε πολλές μεγάλες κομματικές μονάδες έγινε αρκετά ουσιαστική. Εμπόδισε την πρώην ελεύθερη λειτουργία του σταλινικού κομματικού μηχανισμού. Ο στρατός επηρεάστηκε επίσης έντονα από τη δραστηριότητα της αντιπολίτευσης. Αναφορές για σημαντική αύξηση της εξουσίας της αντιπολίτευσης προήλθαν από τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ και τη φρουρά στο Λένινγκραντ, από την Κρονστάνδη και από μονάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία. "Το κύριο πρόβλημα δεν ήταν ωστόσο η αύξηση της αντιπολίτευσης, αλλά η συνολική ισορροπία δυνάμεων μέσα στο κόμμα. Αρκετός αριθμός διάσημων πολιτικών ηγετών ήταν στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Η εξασθενημένη εξουσία της ηγεσίας του κόμματος, ειδικά του Στάλιν και του Στάλιν και Ο Μπουχάριν, ήταν ανεπαρκής για να μετατρέψει τις οπισθοδρομήσεις και τις αποτυχίες της κομματικής πολιτικής σε κέρδη». [27]

Πώς, λοιπόν, η παράταξη του Στάλιν ξεπέρασε την πρόκληση που αντιπροσώπευε η Αριστερή Αντιπολίτευση; Ο Reiman εξηγεί: «Η ηγεσία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς να φέρει τη GPU στον αγώνα». ... ο σταλινικός τρόμος ήταν το μέσο με το οποίο εκμηδενίστηκε. Τα θύματα του Στάλιν ήταν, στη συλλογική τους δραστηριότητα, οι εκπρόσωποι μιας εξαιρετικής σοσιαλιστικής κουλτούρας που προσέδωσε στο επαναστατικό κίνημα της ρωσικής εργατικής τάξης μια παγκόσμια ιστορική σημασία.

Στον Τρότσκι, αυτή η κουλτούρα βρήκε την υψηλότερη έκφραση της. Όπως εξήγησε τόσο γλαφυρά ο Βίκτορ Σερζ,

"Για να δημιουργηθεί ένας άνθρωπος σαν τον Τρότσκι, ήταν απαραίτητο χιλιάδες και χιλιάδες άτομα να καθιερώσουν τον τύπο σε μια μακρά ιστορική περίοδο. Ήταν ένα ευρύ κοινωνικό φαινόμενο, όχι η ξαφνική αναλαμπή ενός κομήτη... Ο σχηματισμός αυτού του μεγάλου ο κοινωνικός τύπος - η υψηλότερη εμβέλεια του σύγχρονου ανθρώπου, νομίζω - έπαψε μετά το 1917, και οι περισσότεροι από τους επιζώντες εκπροσώπους του σφαγιάστηκαν με εντολή του Στάλιν το 1936-37.

(γ) 1998 από την Παγκόσμια Σοσιαλιστική Ιστοσελίδα (TM) Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Stalin's Great Terror: Origins and Consequences ΚΑΙ Leon Trotsky and the Fate of Marxism in the USSR BY Vadim Z. Rogovin : Περιέχει διαλέξεις που παραδόθηκαν από τον Ρώσο μαρξιστή ιστορικό Vadim Rogovin στην Αυστραλία το 1996. Η κεντρική θέση του Rogovin είναι ότι υπήρχε και παραμένει μια μαρξιστική στον σταλινισμό. Αποδεικνύει ότι ο Μεγάλος Τρόμος του Στάλιν δεν ήταν η παράλογη απάντηση ενός παρανοϊκού τυράννου, αλλά επιταχύνθηκε από την ανάγκη της σταλινικής γραφειοκρατίας να εξαλείψει την αυξανόμενη σοσιαλιστική αντίθεση στην κυριαρχία της, με επικεφαλής τον Τρότσκι και την Αριστερή Αντιπολίτευση. 1996, 39p, ISBN 1-875639-13-6

{τέλος}

{endnotes} http://www.wsws.org/exhibits/trotsky/notes.htm#n24

24. Writings of Leon Trotsky 1932 (Νέα Υόρκη: 1973), σελ. 82

26 Η γέννηση του σταλινισμού: Η ΕΣΣΔ την παραμονή της «Δεύτερης Επανάστασης» Τρ. George Saunders (Bloomington: 1987), σσ. 19-20

27. Ibid., σελ. 28-29 (c) 1998 by World Socialist Web Site (TM) Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

{τέλος}

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(5) Τα στοιχεία του Ravoksky στις Δίκες της Μόσχας

Έκθεση Δικαστικής Διαδικασίας στην υπόθεση του Αντισοβιετικού «Μπλοκ των Δικαιωμάτων και Τροτσκιστών»

Ακούστηκε ενώπιον του ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

Μόσχα, 2-13 Μαρτίου 1938

ΣΕ RE:

NI BUKARlN, AI RYKOV, GG YAGODA, NN KRESTINSKY, KG RAKOVSKY, AP ROSENGOLTZ, VI IVANOV, MA CHERNOV, GF GRINKO, IA ZELENSY, SA BESSONOV, A. IKRAKOVSKY, F. H.B. LG LEVIN, DD PLETNEV, IN AZAOV, VA MAXIMOV και PP KRYUCHOV

... ΠΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ

Έκδοση ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

ΜΟΣΧΑ 1938

{background: εκείνη την εποχή, η Κορέα και η Μαντζουρία ήταν μέρος της αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας. Τα ακόλουθα θα πρέπει να συγκριθούν με τις δηλώσεις που υποτίθεται ότι έκανε ο Ρακόφσκι κατά την πρώτη του ανάκριση και ηχογραφήθηκαν στο Red Symphony . Ωστόσο, η Red Symphony δηλώνει ότι το υλικό της είναι πολύ μυστικό για να αποκαλυφθεί δημόσια στη δίκη}

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 1938

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ: Έρχεται το Δικαστήριο, σηκωθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε. Κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης του Στρατιωτικού Συλλόγου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΣΣΔ.

The trial is of Nikolai Ivanovich BUKARlN, Alexei Ivanovich RYKOV, Genrikh Grigorievich YAGODA, Nikolai Nikolayevich KRESTINSKY, Khristian Georgievich RAKOVSKY, Arkady Pavlovich ROSENGOLTZ, Vladimir Ivanovich IVANOV, Mikhail Alexandrovich CHERNOV, Grirori Fedorovich GRINKO, Isaac Abramovich ZELENSY, Sergei Alexeyevich BESSONOV, Akmal IKRAMOV , Faizulla HODJAYEV, Vasily Fomich SHARANGOVICH, Prokopy Timofeyevich ZUBAREV, Pavel Petrovich BULANOV, Lev Grigorievich LEVIN, Dmitrv Dmitrievich PLETNEV, Ignaty Nikolayevich AZAOV, acting on the Petroverage of Petroverich, Venvamin, Digg , τρομοκρατία, καταστροφή, υπονόμευση της στρατιωτικής ισχύος της ΕΣΣΔ και πρόκληση στρατιωτικής επίθεσης ξένων κρατών κατά της ΕΣΣΔ, δηλαδή εγκλημάτων που καλύπτονται από τα άρθρα 581α, 587, 588, 588,589 και 5811 του Ποινικού Κώδικα του RSFSR

... ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατηγορούμενο Ρακόφσκι, Κριστιάν Γκεοργκίεβιτς, έχετε λάβει αντίγραφο του κατηγορητηρίου;

RAKOVSKY: Έχω.

{Π. 3} ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατηγορούμενο Ρακόφσκι, επιθυμείτε να έχετε συνήγορο υπεράσπισης;

ΡΑΚΟΒΣΚΙ: Όχι…

 ... οι γερμανοί φασιστικοί, κυρίως στρατιωτικοί, κύκλοι, για το θέμα της από κοινού μάχης κατά της ΕΣΣΔ, όχι μόνο διαπραγματεύτηκαν προσωπικά για υποστήριξη της αντισοβιετικής συνωμοσίας με τον DAITZ, τον πιο στενό συνάδελφο του ROSENBERG στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων του φασιστικού κόμματος, αλλά ενημερωνόταν για τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του L. TROTSIY και του HESS, του NIEDERMEIER και του καθηγητή HAUSHOFER, με τους οποίους ο L. TROTSY κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους που ανέφερε ο PYATACOV στη δίκη του Αντισοβιετικού Τροτσκιστικού Κέντρου. Ο κατηγορούμενος BESSONOV κατέθεσε:

... Όπως φαίνεται από αυτούς τους όρους ... η κύρια έμφαση στο υπόγειο έργο των τροτσκιστών δόθηκε στην υπονόμευση, την κατασκοπεία, την εκτροπή και τις τρομοκρατικές ενέργειες στην ΕΣΣΔ» (Τόμος XI, σελ. 106.)

Η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ του L. TROTSlY και της τροτσκιστικής οργάνωσης στην ΕΣΣΔ, αφενός, και των φασιστικών κύκλων, αφετέρου, και η συνέχιση στην ΕΣΣΔ υπονόμευσης ηττοπαθών δραστηριοτήτων με οδηγίες της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. έγινε δεκτός κατά τη διάρκεια της έρευνας από άλλους κατηγορούμενους στην παρούσα υπόθεση.

Ωστόσο, οι ηττοπαθείς δραστηριότητες των τροτσκιστών μισθωτών δεν περιορίζονταν μόνο στις διασυνδέσεις με τον γερμανικό φασισμό. Σε συνδυασμό με άλλους συμμετέχοντες στην αντισοβιετική συνωμοσία, σύμφωνα με τη γραμμή του L. TROTSKY, προσανατολίστηκαν επίσης σε έναν άλλο φασίστα επιτιθέμενο - την Ιαπωνία.

Η πραγματική πλευρά των προδοτικών σχέσεων των αντισοβιετικών συνωμοτών με την ιαπωνική υπηρεσία πληροφοριών παρουσιάζεται στα υλικά της έρευνας με τον ακόλουθο τρόπο.

Όπως κατέθεσε ο κατηγορούμενος KRESTINSKY, σε μια συνάντηση που είχε με τον L. TROTSKY στο Meran τον Οκτώβριο του 1933, ο TROTSKY προέτρεψε την ανάγκη δημιουργίας στενότερων σχέσεων με την ιαπωνική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο KRESTINSKY μετέφερε τις οδηγίες του TROTSKY στον PYATAKOV και σε άλλους ηγέτες της συνωμοσίας, οι οποίοι μέσω του κατηγορούμενου RAKOVSKY και άλλων συμμετεχόντων στη συνωμοσία συνήψαν προδοτικές σχέσεις με εκπροσώπους της Ιαπωνίας, ο οποίος δεσμεύτηκε να παράσχει τη συνωμοσία ένοπλη βοήθεια για την ανατροπή της σοβιετικής κυβέρνησης , σε αντάλλαγμα για το οποίο οι συνωμότες υποσχέθηκαν να παραδώσουν τη Σοβιετική Ναυτική Περιοχή στην Ιαπωνία.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος RAKOVSKY, εν όψει της αναχώρησής του για την Ιαπωνία το καλοκαίρι του 1934, έλαβε από τον PYATACOV οδηγίες ότι

«... αναγκαίο ταυτόχρονα να αυξηθούν οι δραστηριότητες στο εξωτερικό με την έννοια της δημιουργίας επαφής με κυβερνήσεις εχθρικές προς την ΕΣΣΔ... απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες για να επωφεληθούν από την επίσκεψη στο Τόκιο και πιθανώς ---- θα λάβει τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». (Τόμος IV, σελ. 19)

Ο κατηγορούμενος RAKOVSKY εκτέλεσε αυτή την οδηγία, και ενώ βρισκόταν στο Τόκιο πράγματι είχε εγκληματικές σχέσεις με ---- κύκλους.

Για το θέμα αυτό ο κατηγορούμενος RAKOVSKY κατέθεσε ως εξής:

AII αυτές οι περιστάσεις είχαν ως λογική και πρακτική συνέπεια το γεγονός ότι εγώ ... όταν ήμουν στο Τόκιο έγινα άμεσος κατάσκοπος του ----, στρατολογούμενος για αυτόν τον σκοπό, με τις οδηγίες του -----, από τον κ. Ν, μια πολιτική προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην καπιταλιστική-φεουδαρχική Ιαπωνία και έναν από τους μεγαλύτερους πλουτοκράτες της. " (τόμος IV, σελ. 186)

Ο προαναφερόμενος κατηγορούμενος RAKOVSICY, μιλώντας για τις διασυνδέσεις του εχθρού του λαού L. TROTSKY με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, κατέθεσε ως εξής:

«Ήξερα ότι ο ΤΡΟΤΣΚΥ ήταν πράκτορας της Υπηρεσίας Πληροφοριών από τα τέλη του 1926. Ο ίδιος ο ΤΡΟΤΣΚΥ με ενημέρωσε γι' αυτό». (Τόμος IV, σελ. 363.)

Οι ομάδες των αστών εθνικιστών που ανήκαν στο «μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών» ήταν επίσης πολύ στενά συνδεδεμένες με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Έτσι, ο κατηγορούμενος GRINKO, ο οποίος ήταν πράκτορας των γερμανικών και πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά την αντιμετώπιση των αντισοβιετικών δραστηριοτήτων της ουκρανικής εθνικοφασιστικής οργάνωσης της οποίας ήταν ένας από τους αρχηγούς, κατέθεσε ως εξής:

"... Το 1930, εμείς στην οργάνωσή μας συζητήσαμε την αναγκαιότητα να συνάψουμε συμφωνία με την Πολωνία σχετικά με την απόκτηση στρατιωτικής βοήθειας για μια εξέγερση στην Ουκρανία κατά της σοβιετικής κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία επιτεύχθηκε συμφωνία και η Το Πολωνικό Γενικό Επιτελείο αύξησε την ποσότητα των όπλων και τον αριθμό των εκτροπέων και των απεσταλμένων της PETLIURA που στάλθηκαν στην Ουκρανία». (Τόμος IX, σελ. 18.)

Και είπε περαιτέρω:

«Στα τέλη του 1932, σε σχέση με τις εθνικιστικές μου δραστηριότητες, συνήλθα σε προδοτικές σχέσεις με τον κ. Ν. Συναντηθήκαμε στο γραφείο μου, όπου ο κ. Ν ερχόταν να με δει για δουλειές σχετικά με μια γερμανική παραχώρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατηγορούμενος Ρακόφσκι. {Η τελευταία έκκληση του Ρακόφσκι}

RAKOVSKY: Πολίτης Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Πολίτες Δικαστές, χθες άκουσα με μεγάλη και γοητευτική προσοχή την ομιλία για τη δίωξη που εκφώνησε ο εισαγγελέας της Ένωσης, όχι επειδή είχα σκοπό να μπω σε αντιπαράθεση μαζί του. Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Ομολόγησα όλα τα εγκλήματά μου. Τι σημασία θα είχε για την ουσία της υπόθεσης αν επιχειρούσα να αποδείξω εδώ ενώπιόν σας το γεγονός ότι έμαθα για πολλά από τα εγκλήματα, και για τα πιο φρικτά εγκλήματα του «μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών», εδώ στο Δικαστήριο, και ότι εδώ ήταν που γνώρισα για πρώτη φορά μερικούς από τους συμμετέχοντες; Δεν έχει καμία σημασία. Με συνδέει με το «μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών», φυσικά εντός των ορίων που ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, με αυτή τη συνενοχή, πολιτική και δικαστική,

Σαν σκλάβος γαλέρας δεμένος στη γαλέρα του, είμαι δεμένος στο «μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών» με τη βαριά αλυσίδα των εγκλημάτων μου. Συμμετείχα στην υπόγεια αντεπαναστατική τροτσκιστική οργάνωση μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη στιγμή της σύλληψής μου.

Ήμουν ενεργό μέλος του «μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών». Έκανα τα σοβαρότερα εγκλήματα κατά του κράτους. Είμαι διπλά κατάσκοπος. Το 1924 δημιούργησα εγκληματικές σχέσεις με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και το 1934 δημιούργησα εγκληματικές σχέσεις με την ιαπωνική υπηρεσία πληροφοριών. Το 1927 συνέχισα διαπραγματεύσεις με μερικούς από τους δεξιούς καπιταλιστικούς κύκλους στη Γαλλία, με το αντικείμενο αυτών των διαπραγματεύσεων να στρέφονται μακροπρόθεσμα και κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1935 εκμεταλλεύτηκα το γεγονός ότι ο Γάλλος υπουργός Λαβάλ βρισκόταν σε επίσκεψη στη Μόσχα, συνοδευόμενος από Γάλλους δημοσιογράφους, για να προσπαθήσω σε συνομιλία με έναν από αυτούς (ανέφερα το όνομά του) να εμποδίσω, να διαταράξω το Φράνκο. -Σοβιετική προσέγγιση.

Πολίτες Δικαστές, σας ενημέρωσα για την επιστολή του Τρότσκι του Ιουλίου 1934, στην οποία έγραφε την αναγκαιότητα της διεθνούς απομόνωσης του Στάλιν, δηλαδή της ενίσχυσης, εδραίωσης της καπιταλιστικής περικύκλωσης γύρω από τη Σοβιετική Ένωση. Ανήκα στη λεγόμενη «Πέμπτη Στήλη» για την οποία μίλησε χθες ο Εισαγγελέας, και μου άξιζαν όλες εκείνες οι μαρτυρίες που τώρα σαρώνουν από όλες τις γωνιές της σοβιετικής γης εναντίον μας καθισμένοι εδώ στην αποβάθρα, μαρτυρίες των οποίων ο λόγος για η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, όσο αυστηρή και βαριά ήταν σε σχέση με εμάς, δεν ήταν ίσως παρά ένας αδύναμος προβληματισμός.

Πολίτες δικαστές, συμμερίζομαι τη λύπη του Εισαγγελέα ότι ο εχθρός του λαού, ο Τρότσκι, δεν είναι εδώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου δίπλα μας. Η εικόνα της δίκης μας χάνει σε πληρότητα και βάθος λόγω του γεγονότος ότι ο αταμάνος της συμμορίας μας δεν είναι παρών εδώ. Κανείς δεν θα με υποψιαστεί ότι το λέω αυτό από μια εγωιστική επιθυμία, από ένα βασικό κίνητρο να μεταφέρω στον Τρότσκι ένα μέρος αυτής της ενοχής και αυτής της ευθύνης που φέρω ο ίδιος. Είμαι μεγαλύτερος από τον Τρότσκι τόσο σε χρόνια όσο και σε πολιτική σταδιοδρομία, και μάλλον δεν έχω λιγότερη πολιτική εμπειρία από τον Τρότσκι. Λυπάμαι για την απουσία του εδώ για λόγους πολιτικής φύσης. Λυπάμαι, γιατί η απουσία του Τρότσκι σε αυτό το εδώλιο σημαίνει ότι όσο κι αν είναι περιορισμένες οι ευκαιρίες του, οι δραστηριότητές του θα συνεχιστούν. Και αυτό παρουσιάζει έναν κίνδυνο, έστω και μικρό για το διεθνές εργατικό κίνημα.

Αυτό, στην ουσία, καλύπτει οτιδήποτε σχετίζεται με τη νομική, νομική πτυχή της υπόθεσής μου, και θα είχα παραιτηθεί ακόμη και από τον τελευταίο μου ισχυρισμό αν δεν θεωρούσα απαραίτητο, μετά από όσα ειπώθηκαν εδώ από τον εισαγγελέα, να προσπαθήσω με τη σειρά μου να το επισημάνω την εξαιρετική πολιτική σημασία της παρούσας δίκης. Αλλά μου φαίνεται ότι ο Πολίτης ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε μόνο σε μία πτυχή της υπόθεσης. Ναι, τόνισε το τερατώδες των εγκλημάτων που διαπράξαμε, αλλά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας,

Πολίτες Δικαστές, στο γεγονός ότι το τερατώδες αυτού καθορίζεται και από τα πρόσωπα που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα. Ποιοι ήταν αυτοί που διέπραξαν κατασκοπεία, ναυάγιο, πράξεις εκτροπής, τρομοκρατία, δολοφονίες; Δεν διαπράχθηκαν από υποψήφιους για ποινικά μητρώα, άτομα που ζουν σε παραγκουπόλεις και κελάρια. Οι εγκληματίες που κάθονταν εδώ έπρεπε να ληφθούν από το σπίτι της κυβέρνησης. Και έτσι το ερώτημα που τίθεται και στο οποίο εγώ, ως ένας από τους εμπλεκόμενους, αισθάνομαι την ανάγκη να βρω απάντηση, είναι το ερώτημα πώς έχουν καταλήξει εδώ πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, πρώην μέλη της κυβέρνησης, πρώην πρεσβευτές. . Ποια μορφή παραφροσύνης τους έφερε σε αυτή την αποβάθρα της πολιτικής ύβρεως;

Νομίζω ότι αυτό είναι ακόμη πιο απαραίτητο αφού αυτό το ερώτημα αντιμετωπίζει ο καθένας μας και όλοι αναζητούν μια εξήγηση. Θα αναφέρω μια εξήγηση που είναι ευρέως επίκαιρη. Άλλωστε αυτή δεν είναι η πρώτη δίκη. Θυμάμαι πώς απαντήθηκε αυτή η ερώτηση σε σχέση με τις άλλες δοκιμές. Οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με την τετριμμένη και ρηχή αστική εξήγηση, σύμφωνα με την οποία όλες οι επαναστάσεις τελειώνουν καταβροχθίζοντας τα δικά τους παιδιά. Η Οκτωβριανή Επανάσταση, λένε, δεν ξέφυγε από αυτόν τον γενικό νόμο της ιστορικής μοιρολατρίας.

Είναι μια γελοία, αβάσιμη αναλογία. Οι αστικές επαναστάσεις πράγματι τελείωσαν -με συγχωρείτε αν αναφέρω εδώ κάποια θεωρητικά επιχειρήματα που, ωστόσο, είναι σημαντικά για την παρούσα στιγμή- οι αστικές επαναστάσεις πράγματι τελείωσαν καταβροχθίζοντας τα δικά τους παιδιά, γιατί αφού θριάμβευσαν έπρεπε να καταστείλουν τους συμμάχους τους από μεταξύ του λαού, των επαναστατικών συμμάχων τους της Αριστεράς.

Αλλά η προλεταριακή επανάσταση, η επανάσταση της τάξης που είναι επαναστατική μέχρι τέλους, όταν εφαρμόζει αυτό που ο Μαρξ αποκάλεσε «πληβειακές μεθόδους αντιποίνων», τις εφαρμόζει όχι στα προηγμένα στοιχεία, τις εφαρμόζει σε αυτούς που στέκονται εμπόδιο. αυτή η επανάσταση, ή σε εκείνους που, όπως εμείς, ήμασταν με αυτήν την επανάσταση, παρέλασαν μαζί της για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, και μετά τη μαχαίρωσαν στην πλάτη.

Και εγώ, ένας δραστήριος τροτσκιστής, ένας πολύ στενός προσωπικός φίλος του Τρότσκι (ο εισαγγελέας έχει αποδείξει ότι η φιλία μας ήταν 34 ετών), ένας άνθρωπος που μετά από πολλούς επέστρεψε (αλήθεια, με διπροσωπία) στο Κόμμα, συνέχισε για πολλούς περισσότερα χρόνια για να συνεχίσει έναν ανοιχτό αγώνα ενάντια στην ηγεσία του Κόμματος. Θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου. σχετικά με αυτό το θέμα.

Πολίτες δικαστές, γιατί όντως συνέβη να στραφώ εναντίον του κόμματός μου και στο τέλος να βυθιστώ στην ιδιότητα του εγκληματία; Τι εκπροσωπούσαμε εμείς οι τροτσκιστές στο Κόμμα; Ήμασταν αυτό που είναι γνωστό ως εξωγήινο σώμα στον ζωντανό οργανισμό του Κόμματος. Ο Τρότσκι εντάχθηκε στο Μπολσεβίκικο Κόμμα μόνο λίγους μήνες πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Ιδεολογία του διαμορφώθηκε στον αγώνα κατά του Μπολσεβικισμού. Μπήκα στο Κόμμα στα τέλη του 1917, αφού ανήκα για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα στη Δεύτερη Διεθνή, η οποία αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς συγκεκριμένες συνθήκες, υπό συνθήκες ειρηνικής ανάπτυξης του καπιταλισμού, και, αν και ανήκα σε αυτήν. Αριστερά, με είχε διαποτίσει ο οπορτουνισμός της. Αν ανατρέξετε στην ιστορία άλλων τροτσκιστών, αν πάρω τον Ράντεκ, τον Πιατάκοφ ΠρεομπραζένσκιΩς παραδείγματα, θα διαπιστώσετε ότι τόσο πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση όσο και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο καθένας τους ως ένοχος για μια σειρά από σοβαρές αποκλίσεις.

Και πρέπει να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή εμείς οι τροτσκιστές υιοθετήσαμε τη στάση των ανταγωνιστών της ηγεσίας του Κόμματος. Από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μπρεστ-Λιτόφσκ. Δεν θα αναφερθώ εδώ στη μαρτυρία (το ξέρετε) που διευκρινίζει τον ρόλο του Τρότσκι κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων Μπρεστ-Λιτόφσκ. Η συζήτηση για τα συνδικάτα. Τι ήταν αυτό? Ήταν μια δοκιμασία δυνάμεων. Ο κατηγορούμενος Ζελένσκι ανέφερε στοιχεία εδώ που ίσως θα αποκαλύψουν ότι γενικά έγινε άλλη μια απόπειρα εκεί, μόνο που, από όσο θυμόμαστε, όλα τα πρόσωπα που ανέφερε δεν ανήκαν στην τροτσκιστική παράταξη, αλλά στη λεγόμενη παράταξη του DC, παράταξη του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού. Υποστήκαμε ήττα και αμέσως υιοθετήσαμε έναν προσανατολισμό προς τα ξένα κράτη. Αρκεί απλώς να σας υπενθυμίσω το γεγονός που διαπιστώθηκε εδώ. Ήττα υποστήκαμε το 1921 στη συζήτηση για τα συνδικάτα. Το Κόμμα στην προσπάθειά του να εδραιώσει την εσωτερική του ενότητα απομάκρυνε έναν αριθμό τροτσκιστών από την Κεντρική Επιτροπή.

Το 1921 ο Τρότσκι έδωσε ήδη την πρώτη του οδηγία σχετικά με τη δημιουργία εγκληματικών διασυνδέσεων με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών. Το 1926 ήρθε η δεύτερη οδηγία. Η πρώτη οδηγία δόθηκε στον Krestinsky, η δεύτερη στον Rosengoltz. Στα τέλη του 1924 ένας στρατολόγος της υπηρεσίας πληροφοριών με κάλεσε. Θα μπορούσα να τον είχα πετάξει από τις σκάλες, γιατί κατέφυγε στον εκβιασμό. Αλλά όταν είπε: «Μην ξεχνάς ότι πετύχαμε τη συμφωνία για σένα επειδή μάθαμε ότι ήσουν τροτσκιστής», αυτό άγγιξε το τροτσκιστικό στέλεχος μέσα μου. Δεν έδωσα καμία απάντηση εκείνη τη στιγμή, το μίλησα με τον Τρότσκι. Γνωρίζαμε τη θέση στην οποία βρισκόμασταν. Είχα απομακρυνθεί από την Ουκρανία, κάποιοι είχαν απομακρυνθεί από την Κεντρική Επιτροπή, ο Σμιρνόφ είχε απομακρυνθεί από την Επαναστατική Επιτροπή της Σιβηρίας, ο Ράντεκ και ο Πιατάκοφ ήταν επίσης σε αδιέξοδο,

Παραθέτω όλα αυτά τα στοιχεία για να γίνει ξεκάθαρη η εικόνα. Το 1926 έχουμε ήδη δημιουργήσει σχέσεις με την υπηρεσία ξένων πληροφοριών. Το 1927 έγινε φανερό ότι υποστήκαμε ήττα και ότι θα ήταν μια ήττα μετά την οποία κανένας ελιγμός δεν θα πετύχαινε, γιατί πριν από αυτή την ήττα η αντιπολίτευση ζινοβιεβιτών-τροτσκιστών είχε την προσοχή ενώπιον του Κόμματος και παρέμεινε στο Κόμμα ενώ συνέχιζε να εργάζεται ενάντια το πάρτι; Ξέραμε ότι στο Δέκατο πέμπτο Συνέδριο του Κόμματος, το αργότερο, θα μας έδιωχναν, αν όχι όλους, εν πάση περιπτώσει τον Τρότσκι. Τώρα έπρεπε να περάσουμε στη δουλειά στα κρυφά. Μετά από αυτό έφυγα για τη Γαλλία. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο συνέχισα διαπραγματεύσεις για την ένωση της αντιπολίτευσης και για το τι θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε από ορισμένους γαλλικούς κύκλους προκειμένου να κερδίσουμε.

Δεν θα αναφερθώ στην ιστορία του τροτσκισμού, είναι γνωστό. Θέλω μόνο να μιλήσω για το σχηματισμό του "μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών". Ο σχηματισμός του "μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών" ήταν, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, "ένας γάμος ευκαιρίας", όπου κάθε κόμμα συνεισέφερε προίκα. Εμείς οι τροτσκιστές συνεισφέραμε τις διασυνδέσεις μας με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, οι Δεξιώτες συνεισέφεραν τα στελέχη τους, τις διασυνδέσεις τους με τα εθνικιστικά, μενσεβίκικα, σοσιαλεπαναστατικά και άλλα στοιχεία, τις σχέσεις τους με τους κουλάκους. Φυσικά, πέρα ​​από αυτό το πάγιο κεφάλαιο μας, ο καθένας θα μπορούσε να συνεισφέρει και κάτι άλλο. Δεν διστάσαμε πριν από την απάτη, πριν από την απάτη, την προδοσία, τη δωροδοκία, τον φόνο με δηλητήριο ή με το περίστροφο αντί για το παραδοσιακό στιλέτο.

Δεν θα μιλήσω για καμία ιδεολογία αυτού του μπλοκ. Ακούσατε εδώ την πλατφόρμα του συν-κατηγορουμένου μου σε αυτή τη δίκη, Ν.Ι. Μπουχάριν . Αυτό, φυσικά, αντιπροσωπεύει την αποκατάσταση των καπιταλιστικών σχέσεων σε δύο άλματα, μέσω του ανοίγματος του ελεύθερου εμπορίου με το εξωτερικό, μέσω της επιστροφής των κουλάκων, μέσω της εκκαθάρισης των συλλογικών αγροκτημάτων, μέσω του ανοίγματος των θυρών για το κεφάλαιο παραχώρησης. Υπολογίσαμε ότι θα πετύχαμε τον πλήρη θρίαμβο του καπιταλισμού σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δική μας ήταν φυσικά μια αντεπαναστατική ιδεολογία. Θέλαμε να βασιστούμε για υποστήριξη στα στοιχεία που είχαν ήδη καταδικαστεί από τα Πενταετή Σχέδια, τα στοιχεία που είχαν σαρωθεί, πεταχτεί έξω. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στο γεγονός ότι αυτά τα παλιά ερείπια έπεσαν με μια συντριβή και βρεθήκαμε θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει προηγούμενο να επιδεικνύουν τέτοια αφέλεια, τέτοια αυταπάτη, ψευδαισθήσεις όπως αυτές που τους κυριαρχούσαν. Ναι, ήταν οργή, αληθινή οργή, η οργή ενός τρελού να σκέφτεται έτσι, αλλά εμείς σκεφτήκαμε έτσι. Νομίζαμε ότι με τις ασήμαντες δυνάμεις μας, όχι μόνο χωρίς καμία βάση στήριξης, αλλά με την εργατική τάξη απέναντί ​​μας, με το Κόμμα εναντίον μας - πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάποια αποτελέσματα. Αυτά ήταν κραυγές, που υπολογίζονταν σε κάποιο είδος ξένης βοήθειας. Ravings με ποια έννοια; Αυτή η ξένη βοήθεια θα μας εκμεταλλευόταν και στη συνέχεια θα μας έριχνε στη θάλασσα. Από πολιτική δύναμη γίναμε εργαλείο.

Ραγιάδες από κάθε άποψη. Η ατυχία μας ήταν ότι εμείς? κατείχε υπεύθυνα πόστα, αυτή η εξουσία μας είχε ζαλίσει. Τυφλωθήκαμε από αυτό το πάθος, από αυτή τη φιλοδοξία για εξουσία. Αυτό δεν εξηγείται μόνο με την «ιδεολογία».Αυτοί οι δύο παράγοντες, συνδυασμένοι και συνδυασμένοι, μας έφεραν στο εδώλιο.

Θεωρούσαμε ότι είμαστε άνθρωποι σταλμένοι από την πρόνοια, παρηγορηθήκαμε με τη σκέψη ότι θα κληθούμε, ότι χρειαζόμασταν. Αυτό είπαν και οι τροτσκιστές και οι Δεξιοι. Δεν παρατηρήσαμε ότι ολόκληρη η ανάπτυξη της Σοβιετικής Ένωσης μας κυρίευσε, ότι η ειρηνική επανάσταση που μεταμόρφωσε την ύπαιθρο μας σάρωσε, ότι αυτή η τεράστια ανάπτυξη του πολιτιστικού και πολιτικού επιπέδου των μαζών του λαού και η δημιουργία νέων στελεχών από πολιτικά καταρτισμένους ανθρώπους από τους Σταχανοβίτες μας σάρωσαν. Όλα αυτά μας σάρωσαν, απαρατήρητα από εμάς.

Έπρεπε να έρθει η νηφάλια στιγμή. Ίσως θα αντικρούσω κάπως αυτό που είπε ο Εισαγγελέας, αλλά είμαι της άποψης ότι το «μπλοκ των Δικαιωμάτων και των Τροτσκιστών» ήταν καταδικασμένο σε διάλυση. Φυσικά, αυτό δεν απαλλάσσει το μπλοκ από την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.

Δεν μας επιφύλασσε κανένα πολιτικό μέλλον. Για πολλούς από εμάς η στιγμή της απογοήτευσης δεν είχε φτάσει, γιατί ξεκίνησε μόνο αφού μας είχαν συλλάβει.

Πολίτες δικαστές, είπα όλα όσα διέπραξα, χωρίς να αποκρύψω ή να συγκρατήσω ούτε ένα γεγονός. Τόσο κατά τη διάρκεια της έρευνας του Δικαστηρίου, κατά την προκαταρκτική έρευνα, όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης (νομίζω ότι δεν θα κάνω λάθος αν το πω) δεν κρίθηκα ένοχος ούτε για μια αντίφαση ούτε για απόκρυψη γεγονότος.

Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει ότι αποκάλυψα τον εαυτό μου μπροστά σας πλήρως και πλήρως, ότι στέκομαι πλήρως και εντελώς εκτεθειμένος.

Θα ήθελα να σας κάνω μια έκκληση, μια έκκληση που δεν θα έβγαινε ποτέ από τα χείλη μου αν αυτό ήταν ένα διαφορετικό δικαστήριο. Αλλά σας κάνω αυτή την έκκληση γιατί βλέπω στα πρόσωπά σας το Σοβιετικό Δικαστήριο, το προλεταριακό Δικαστήριο. Είναι μια έκκληση για έλεος. Χθες ο εισαγγελέας με διευκόλυνε κατά κάποιο τρόπο αυτό το έργο, καθώς δεν ζήτησε την υπέρτατη ποινή για μένα. Πρέπει όμως να πω ότι στη διαβάθμιση του ελάχιστου και του μέγιστου που ανέφερε εδώ ο πολίτης Εισαγγελέας, υπάρχει ένα ορισμένο όριο που ξεπερνά τα όρια της ηλικίας μου. Θέλω να αναφέρω μόνο αυτό: ότι, κατά την εφαρμογή των κατάλληλων άρθρων του νόμου σε μένα, μπορείτε να λάβετε υπόψη αυτή την περίσταση και να διαμορφώσετε την απόφασή σας σύμφωνα, ας πούμε, με τους φυσιολογικούς περιορισμούς του κατηγορουμένου που βρίσκεται ενώπιόν σας.

Πολίτες Δικαστές, από τα μικρά μου χρόνια εκτελούσα με ειλικρίνεια, ειλικρίνεια και αφοσίωση το καθήκον μου ως στρατιώτης της υπόθεσης της χειραφέτησης της εργασίας. Μετά από αυτή τη φωτεινή περίοδο ξεκίνησε μια σκοτεινή περίοδος, η περίοδος των εγκληματικών πράξεών μου, της προδοσίας στην πατρίδα, μια σειρά από σκοτεινά εγκλήματα που συνόψισα εν συντομία ενώπιόν σας σήμερα. Σου είπα όλα όσα ήξερα, τα είπα όλα, δεν έκρυψα τίποτα, δεν κράτησα τίποτα, μετανοώ βαθιά και ειλικρινά και σου ζητώ να μου δώσεις την ευκαιρία να εξαγοράσω έστω και ένα ασήμαντο μέρος της ενοχής μου μέτρια δουλειά, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Εχω τελειώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κατηγορούμενος Rosengoltz μπορεί να κάνει την τελευταία του έκκληση.

{τέλος}

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(6) Για τη δεύτερη σύζυγο του Τρότσκι, τη Νατάλια Σέντοβα

http//www.acts1711.com/red_symphony.htm

Όσον αφορά τους δεσμούς του Τρότσκι με την παγκόσμια οικονομική ελίτ, ήταν γνωστοί πολύ πριν από τη δημοσίευση της Κόκκινης Συμφωνίας . Το 1919 η γαλλική κυβέρνηση έλαβε από τον πληροφοριοδότη της στην Ουάσιγκτον μια λεπτομερή αναφορά (1618-6 Νο. 912), όπου απαριθμούνταν οι τραπεζίτες-χορηγοί του «Red Leon» της Νέας Υόρκης. Σημειώθηκε ότι ο Τρότσκι δημιούργησε τις σχέσεις του με τους χρηματοδότες μετά τον γάμο του με την κόρη του τραπεζίτη Abram Zhivotovsky . Ένας από τους κύριους χρηματοδότες της Επανάστασης Φέλιξ Βάρμπουργκ συμβιβάστηκε σε τέτοιο βαθμό λόγω των διασυνδέσεών του με τους Μπολσεβίκους που αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προκειμένου να «καλύψουν τα ίχνη» των δεσμών των Αμερικανών τραπεζιτών με η Ρωσική Επανάσταση. {endquote}

Ο Ντμίτρι Βολκογκόνοφ πραγματεύεται την εποχή του Τρότσκι στη Νέα Υόρκη το 1917 στις σελ. 64-5 της βιογραφίας του Τρότσκι: ο αιώνιος επαναστάτης .

Λέει ότι ο Τρότσκι πέρασε 2 μήνες εκεί δίνοντας διαλέξεις και συναντώντας άλλους επαναστάτες. Μετά επέστρεψε στη Ρωσία.

Η γυναίκα του (2η, Natalya Sedova) πήγε στη Νέα Υόρκη μαζί του στο σκάφος. (σελ. 63).

Αρχικά, νόμιζα ότι ο ισχυρισμός του Κόκκινου Συμφώνου ήταν ότι ο Τρότσκι παντρεύτηκε μια κόρη του Βάρμπουργκ στη Νέα Υόρκη το 1917. Αλλά είναι η Νατάλια Σέντοβα στην οποία αναφέρεται - ο ισχυρισμός είναι ότι «συνδεόταν» με τον Άμπραμ Ζιβοτόφσκι. Ο Τρότσκι την παντρεύτηκε περίπου το 1904 (αν είναι κοινός νόμος ή τυπικός, δεν είναι γνωστό).

Το επώνυμο "Zhivotovsky" δεν εμφανίζεται στο ευρετήριο του βιβλίου του Volkogonov. Η Νατάλια Σέντοβα άφησε τον άντρα της για τον Τρότσκι. Στα παιδιά του Τρότσκι μαζί της δόθηκε το επώνυμο «Σεντόφ». Η Ναταλία μπορεί να κράτησε το όνομα του πρώτου της συζύγου. Εναλλακτικά, μπορεί να κράτησε το επώνυμο της μητέρας της, όπως και τα παιδιά του Τρότσκι.

Υπάρχει μόνο μία αναφορά στη Natalya στο Red Symphony , και δεν λέει ότι είναι η κόρη του Zhivotovsky, αν και αυτή είναι μια από τις ερμηνείες.

Διαβάζει,

<Σέντοβα. Ξέρεις ποια είναι; Συνδέεται με τον Zhivotovsky, που συνδέεται με τους τραπεζίτες Warburg, συνεργάτες και συγγενείς του Jacob Schiff, δηλαδή εκείνου του χρηματοπιστωτικού ομίλου που, όπως είπα, είχε χρηματοδοτήσει και την επανάσταση του 1905>.

Ο ισχυρισμός, κατά συνέπεια, αξίζει να διερευνηθεί.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(7) Η αξιοπιστία του Ρακόφσκι στις δίκες της Μόσχας

Από αναζητήσεις στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι μετά την απέλαση του Τρότσκι, ο Ρακόφσκι ήταν ο κύριος αντιπρόσωπός του στη Ρωσία, αν και παρέμενε πάντα ανεξάρτητος στοχαστής. Στις αναζητήσεις, αναζητήστε τους CG Rakovsky , Christian Ravoksky και Khristian Rakovsky .

Αργότερα, μετά την άνοδο του Χίτλερ, ο Ρακόφσκι ενέκρινε τον Στάλιν ως το μικρότερο κακό. Τότε ο Τρότσκι τον έσπασε. Βρήκα αυτές τις πληροφορίες σε έναν τροτσκιστικό ιστότοπο.

Αν και οι μάρτυρες στις Δίκες της Μόσχας θα είχαν υποστεί βασανιστήρια, αυτή η ρήξη μεταξύ Τρότσκι και Ρακόφσκι δίνει πρόσθετη αξιοπιστία στα στοιχεία του Ρακόφσκι.

Η επίσημη αγγλική απομαγνητοφώνηση των Δοκιμών της Μόσχας, που ασχολείται με τον Ρακόφσκι, περιέχει μια αντιτροτσκιστική γραμμή, αλλά δεν λέει τίποτα για τους Illuminati.

Αλλά το Red Symphony φέρεται να είναι ακατέργαστα δεδομένα, μια ανάκριση στα γαλλικά - για να μην καταλαβαίνουν οι παρόντες Ρώσοι - και στην οποία ο ανακριτής θέλει ο Ρακόφσκι να πει πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν αργότερα στη Δίκη και σε επίσημα έγγραφα.

Σε αυτό, ο Ρακόφσκι επιμένει σε μια αντι-σταλινική γραμμή, λέγοντας ότι αυτό που ισχύει για τον «κομμουνισμό» υπό τον Στάλιν είναι πραγματικά ο βοναπαρτισμός, και ότι αυτός - ο Ρακόφσκι - αντιπροσωπεύει τον Σοσιαλισμό (αυτό το κάνει να ακούγεται γνήσιο για μένα). Αλλά, λέει, ο γάμος της Sedova δημιούργησε έναν δεσμό μεταξύ της Wall Street και του Trotsky. Ο Λένιν και οι άλλοι Εβραίοι Μπολσεβίκοι δεν το γνώριζαν, αλλά η γυναίκα του Λένιν το ήξερε.

Λέει ότι η άνοδος του Στάλιν κατέστρεψε το σχέδιο της Wall Street για έλεγχο και χρήση του κομμουνισμού, μέσω του Τρότσκι. Έτσι βοήθησαν να χρηματοδοτηθεί η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία -όχι ότι έλεγχαν τον Χίτλερ- εν μέρει επειδή μίλησε για επίθεση στην ΕΣΣΔ και εν μέρει επειδή ο πόλεμος δημιουργεί ευκαιρίες για την Επανάσταση.

Σύμφωνα με τον Ρακόφσκι, το μήνυμά τους για τον Στάλιν ήταν ότι έπρεπε να χωρίσει την Πολωνία με τον Χίτλερ. Αν το έκανε, η Δύση θα επιτεθεί μόνο στη Γερμανία. Αν δεν το έκανε, θα άφηναν τη Γερμανία να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ, χωρίς να την βοηθήσουν.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(8) Illuminatus and the Illuminoids - "Rowan Berkeley" στο Red Symphony

Ημερομηνία: Κυρ, 9 Μαΐου 2004 21:15:50 +0100

Από: "Rowan Berkeley" <rowan_berkeley@yahoo.co.uk>

> Παίρνετε εξίσου σκληρή γραμμή για το Makow,
> Israel Shamir και Barry Chamish ...
> Αποδέχεστε ότι ο Mordecai Vanunu είναι
> γνήσιος ή μήπως παγιδεύεται και αυτός στο
"ψεύτικο" δίχτυ σας; Δεν είναι αρκετά στοιχεία τα 18 χρόνια
> στη φυλακή (10 στην απομόνωση)
>;

... Ελπίζω να μην έχω υπονοήσει ποτέ ότι ο Mordecai Vanunu ήταν κάποιο είδος φυτού. Όσον αφορά τον Barry Chamish και τον Henry Makow , ωστόσο, εμμένω στην άποψή μου, η οποία είναι ότι έχουν μια ευδιάκριτη ατζέντα, δηλαδή να ελαχιστοποιήσουν τη φαινομενική εβραϊκή κυριαρχία της σημερινής παγκόσμιας ελίτ και να υποστηρίξουν με ό,τι μοτίβο ταιριάζει στο κοινό τους ότι οι κύριοι της ελίτ δεν είναι Εβραίοι. Το εύρος των υποκατάστατων κακών ελίτ που έχει δημιουργηθεί από την παραπληροφοριακή χορωδία Illuminoid είναι πραγματικά εκπληκτικό, αν το αθροίσουμε: Σαββατιανοί, Φραγκιστές, Σατανιστές, Ναζί, Ελευθεροτέκτονες, Βρετανοί Τραμπούκοι και Μονάρχες, οι Ευρωπαίοι Μαύροι Ευγενείς , οι Ιησουίτες , το Βατικανό οι Μεροβίγγοι , Σαύρες από το Zeta Reticuli... αφήστε τον εσωτερικό κύκλο να αποτελείται από οτιδήποτε άλλο εκτός από Εβραίους, είναι ο χρυσός κανόνας, και θα σας επιτραπεί να κραυγάζετε με την καρδιά σας.

Στην περίπτωση του Barry, αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός εξαιρετικά εφευρετικού γλωσσικού παιχνιδιού, το οποίο προοδευτικά ορίζει τους Σαββατιανούς και τους Φραγκιστές ως κακούς Εβραίους, στη συνέχεια ως μη Εβραίους και, τέλος, ως αντι-Εβραίους, έτσι ώστε τα θρησκευτικά και εθνοτικά στοιχεία στους ορισμούς ανακατεύονται απελπιστικά. Έμαθε αυτό το τέχνασμα, κατά ειρωνικό τρόπο, από τους υπερορθόδοξους ραβίνους που το επινόησαν αρχικά για να απονομιμοποιήσουν τους Εργασιωνιστές επειδή ήταν πολύ απασχολημένοι με τον βέβηλο εθνικισμό, αλλά τώρα το γύρισαν έτσι ώστε να απονομιμοποιήσουν τους Εργασιωνιστές επειδή δεν ασχολούνται αρκετά με τον βέβηλο εθνικισμό. Ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύεται από θρησκευόμενους σιωνιστές φανατικούς του είδους των Καχιστών. Για ένα ακόμη πιο χοντροκομμένο παράδειγμα σιωνιστικής προπαγάνδας που μεταμφιέζεται σε ριζοσπαστισμό κατά του NWO, δείτε: http://pushhamburger.com

Λίγο Googling έχει υποδείξει ότι το ισπανικό κείμενο " Sinfonia en Rojo Major ", που παρήχθη από την Editorial ERSA υπό τον γνωστό εκδότη Senor Don Mauricio Carlavilla , κλπ κλπ, υπάρχει τελικά, αν και αμετάφραστο. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτός ο κύριος είναι ο εκδότης των έργων του ίδιου του George Knupffer σε ισπανική μετάφραση, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για το βιβλίο - Landowsky, Carlavilla, ο «Ισπανός εθελοντής» ("Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης μετάφρασης του πολλά βιβλία αντιγραφής που βρέθηκαν στο σώμα του Δρ. Landowsky σε μια καλύβα στο μέτωπο της Πετρούπολης από έναν Ισπανό εθελοντή»), ή τον ίδιο τον Knupffer.

Νομίζω ότι θα μείνω με τον Anthony Sutton , στην πραγματικότητα, αν και απολαμβάνω τη διαλεκτική κομψότητα του "Red Symphony" και επιδιώκομαι μόνο σε ξινά σταφύλια σχετικά με αυτό επειδή έχω σπαταλήσει χρήματα προσπαθώντας να αποκτήσω την πλήρη αγγλική έκδοση, κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει. δεν υπάρχει ακόμα . Εδώ υπάρχει δουλειά για μεταφραστή, αν βρουν αντίγραφο της ισπανικής έκδοσης.

{τέλος}

Αλλά ο Χένρι Μάκοου είναι ένας από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Κόκκινη Συμφωνία είναι γνήσια και σημαντική για την κατανόηση της συνέχισης του κομμουνισμού στη μετασοβιετική Ένωση, μέσω των Φεμινιστικών, Γκέι και άλλων κινημάτων «μειοψηφίας».

Ο Makow έβαλε το υλικό "Illuminati Defector" στον ιστότοπό του, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η συνωμοσία είναι "Aryan" http://www.savethemales.ca/141002.html , αλλά αργότερα συμφώνησε μαζί μου ότι διαγράφει τον εβραϊκό ρόλο. Είναι πιθανό η αποστάτρια να είναι γνήσια, αλλά να μην γνωρίζει ότι είναι στις χαμηλότερες τάξεις και να έχει εξαπατηθεί και η ίδια.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(9) Ο Τρότσκι στη Νορβηγία, κατηγορούμενος για συνεργασία με την Γκεστάπο

Ο Τρότσκι προώθησε ρητά τον Ριζοσπαστικό Φεμινισμό, την Εξέγερση των Νέων, την Κοινοτική Παιδική Εκπαίδευση και την Καταστροφή της Οικογένειας, στο βιβλίο του The Revolution Betrayed .

Γράφτηκε το 1936, όταν ο Τρότσκι ζούσε στη Νορβηγία, και πρωτοκυκλοφόρησε το 1937. Η αγγλική μετάφραση είναι του Μαξ Ίστμαν.

Πώς σας αρέσει ο Τρότσκι σας - ζεστό ή κρύο;

Το The Revolution Betradyed είναι καυτό - ένα φλογερό μανιφέστο, και ο συγγραφέας εμφανίζεται ως ένας φοβισμένος πολεμιστής που προκαλεί κοινωνικό όλεθρο. κανείς χαίρεται που συγκρατήθηκε. Ωστόσο, η αφήγηση του για τον χρόνο του στη Νορβηγία είναι ψυχρή - διαβάζεται σαν το ημερολόγιο ενός ταξιδιώτη και δεν μπορώ να μην αισθανθώ συμπάθεια γι' αυτόν.

Ο Τρότσκι στη Νορβηγία: http://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1936/1936-nor.htm .

Στο The Revolution Betrayed , ο Τρότσκι αναφέρει τον Ρακόφσκι ως στενό σύμμαχο:

{Π. 86} Κεφάλαιο 5 ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΘΕΡΜΙΔΟΡ http://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1936-rev/ch05.htm

{Π. 101} Ο Christian Rakovsky, πρώην πρόεδρος του Σοβιέτ των Λαϊκών Επιτρόπων της Ουκρανίας, και αργότερα Σοβιετικός Πρεσβευτής στο Λονδίνο και το Παρίσι, έστειλε στους φίλους του το 1928, όταν ήταν ήδη εξόριστος, μια σύντομη έρευνα για τη σοβιετική γραφειοκρατία, την οποία παραθέσαμε παραπάνω πολλές φορές, γιατί παραμένει ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για αυτό το θέμα. ...

Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος ο Ρακόφσκι, συντετριμμένος από τις γραφειοκρατικές καταστολές, απέρριψε στη συνέχεια τις δικές του κριτικές κρίσεις. Αλλά και ο 70χρονος Γαλιλαίος, πιασμένος στη μέγγενη της Ιεράς Εξέτασης, βρέθηκε αναγκασμένος να αποκηρύξει το σύστημα του Κοπέρνικου, το οποίο δεν εμπόδισε τη γη να συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Δεν πιστεύουμε στην αποκήρυξη του 60χρονου Ρακόφσκι, γιατί ο ίδιος έχει κάνει περισσότερες από μία φορές μια μαραζωτική ανάλυση τέτοιων αναιρέσεων.

{endquote}

Ο Ρακόφσκι πρωταγωνιστεί στην Κόκκινη Συμφωνία , ως κρατούμενος στις Δίκες της Μόσχας - που ήταν σε εξέλιξη όταν ο Τρότσκι βρισκόταν στη Νορβηγία (μετά τη συγγραφή του The Revolution Betrayed ). Σύμφωνα με την Red Symphony , ο Ρακόφσκι παρέμεινε τροτσκιστής, αλλά ομολόγησε ότι η High Finance ήταν πίσω από τον Τρότσκι, μέσω της συζύγου του Natalya Sedova, και ότι οι δυνάμεις που προωθούν τον Τρότσκι, έχοντας χάσει τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης από τον Στάλιν, θα υποστήριζαν τον Χίτλερ, για να καταστρέψει το λάθος είδος κομμουνισμού που δημιουργούσε ο Στάλιν.

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που, λίγο πριν ο Τρότσκι φύγει από τη Νορβηγία, η Σοβιετική Κυβέρνηση τον κατηγόρησε για συνεργασία με την Γκεστάπο;

Ο Τρότσκι εκφράζει την έκπληξή του για αυτή την κατηγορία. Ο Τρότσκι στη Νορβηγία: http://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1936/1936-nor.htm .

{τέλος}

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(10) Ο Τρότσκι αποκαλεί τον Στάλιν Βοναπαρτιστή

Στις παρακάτω παραγράφους, από το The Revolution Betrayed , ο Τρότσκι αποκαλεί τον Στάλιν Βοναπαρτιστή, παρομοιάζοντάς τον με τον Ναπολέοντα Α' και τον Ναπολέοντα Γ'. Τον παρομοιάζει όμως και με τον Χίτλερ, λέγοντας ότι όλοι ήταν νικητές των δημοκρατικών δυνάμεων. Ο Τρότσκι δεν παραδέχεται ποτέ την κρυφή εβραϊκή ηγεσία αυτών των «δημοκρατικών» δυνάμεων.

Σε αντίθεση με τη θέση του Τρότσκι, αυτό που έχουν κοινό ο Ναπολέων Α', ο Ναπολέων Β' και ο Στάλιν είναι ότι νίκησαν εκ των έσω τα εβραϊκά ή/και ελευθεροτεκτονικά επαναστατικά κινήματα, αλλά οδήγησαν την επανάσταση προς τα εμπρός. Το ίδιο έκανε και ο Χίτλερ από έξω.

Κάποιοι μπορεί να αντιταχθούν στον ισχυρισμό του Τεκτονισμού. Αλλά ο ίδιος ο Τρότσκι συμφώνησε, στην αυτοβιογραφία του, ότι η Γαλλική Επανάσταση είχε ξεκινήσει από τους Ελευθεροτέκτονες ή τους Ιλλουμινιάτι. Μελέτησε αυτό το θέμα όταν βρισκόταν στη φυλακή της Οδησσού.

Η σκληρή έκδοση είναι η ζωή μου: Η άνοδος και η πτώση ενός δικτάτορα (Thornton Butterworth Limited, Λονδίνο 1930). η έκδοση με χαρτόδετο βιβλίο είναι η ζωή μου (Penguin, Harmondsworth, 1975).

{quote} {hbk σελ. 106, pbk σελ. 124} Ήταν εκείνη την περίοδο που άρχισα να ενδιαφέρομαι για τον μασονισμό. ... {hbk σελ. 107} Τον δέκατο όγδοο αιώνα ο μασονισμός έγινε εκφραστής μιας μαχητικής πολιτικής διαφωτισμού, όπως στην περίπτωση των Ιλλουμινάτι, που ήταν οι πρόδρομοι της επανάστασης. στα αριστερά του κορυφώθηκε στους Καρμπονάριους. Οι Ελευθεροτέκτονες συγκαταλέγονταν μεταξύ των μελών τους τόσο του Λουδοβίκου XVI όσο και του Δρ. Γκιλοτέν που εφηύρε τη γκιλοτίνα. Στη νότια Γερμανία ο ελευθεροτεκτονισμός έλαβε έναν ανοιχτά επαναστατικό χαρακτήρα, ενώ στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης ήταν μια μεταμφίεση που αντανακλούσε το {pbk p. 125} αριστοκρατική και γραφειοκρατική ιεραρχία. Ένας τέκτονας Novikov εξορίστηκε στη Σιβηρία από μια αυτοκράτειρα μασόνο. ...

{hbk σελ. 108, pbk σελ. 126} Διέκοψα την εργασία μου για τον μασονισμό για να ασχοληθώ με τη μελέτη των μαρξιστικών οικονομικών. ... Η εργασία για τον Τεκτονισμό λειτούργησε ως ένα είδος δοκιμής για αυτές τις υποθέσεις. ... Νομίζω ότι αυτό επηρέασε όλη την πορεία της πνευματικής μου εξέλιξης.
{endquote}

{Ο Στάλιν μοιάζει με τον Ναπολέοντα Ι}

{Π. 186} Κεφάλαιο VIII ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ

http://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1936-rev/ch08.htm

{Π. 197} Ο Ναπολέων Α΄, αφού εγκατέλειψε ριζικά τις παραδόσεις του γιακωβινισμού, φόρεσε το στέμμα και αποκατέστησε την καθολική λατρεία, παρέμεινε ωστόσο αντικείμενο μίσους για ολόκληρη την κυρίαρχη ημιφεουδαρχική Ευρώπη, επειδή συνέχισε να υπερασπίζεται το νέο σύστημα ιδιοκτησίας που δημιουργήθηκε από η επανάσταση. Μέχρι να σπάσει το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα του κεφαλαίου, η Σοβιετική Ένωση, παρ' όλες τις υπηρεσίες του κυρίαρχου στρώματος της, παραμένει στα μάτια της αστικής τάξης όλου του κόσμου ένας ασυμβίβαστος εχθρός και ο γερμανικός εθνικοσοσιαλισμός φίλε, αν όχι σήμερα, τουλάχιστον αύριο.
{endquote}

{Ο Στάλιν μοιάζει και με τον Ναπολέοντα Γ'

http://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1936-rev/ch11.htm

Κεφάλαιο 11

ΠΟΥ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ;

Ο βοναπαρτισμός ως καθεστώς κρίσης...

{Π. 277} Ο καισαρισμός, ή η αστική του μορφή, ο βοναπαρτισμός, μπαίνει στο προσκήνιο σε εκείνες τις στιγμές της ιστορίας που η οξεία πάλη των δύο στρατοπέδων υψώνει την κρατική εξουσία, ας πούμε, πάνω από το έθνος, και του εγγυάται, φαινομενικά, μια πλήρη ανεξαρτησία τάξεις στην πραγματικότητα, μόνο η ελευθερία που είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των προνομιούχων. Ο Στάλιν

{Π. 278} καθεστώς, που υψώνεται πάνω από μια πολιτικά εξατομικευμένη κοινωνία, στηρίζεται σε σώμα αστυνομίας και αξιωματικών, και δεν επιτρέπει κανέναν έλεγχο, είναι προφανώς μια παραλλαγή του Βοναπαρτισμού - ένας Βοναπαρτισμός νέου τύπου που δεν έχει ξαναδεί στην ιστορία.

Ο καισαρισμός προέκυψε στη βάση μιας κοινωνίας σκλάβων που κλονιζόταν από εσωτερικές διαμάχες. Ο βοναπαρτισμός είναι ένα από τα πολιτικά όπλα του καπιταλιστικού καθεστώτος στην κρίσιμη περίοδο του. Ο σταλινισμός είναι μια ποικιλία του ίδιου συστήματος, αλλά στη βάση ενός εργατικού κράτους που διχάζεται από τον ανταγωνισμό μεταξύ μιας οργανωμένης και ένοπλης σοβιετικής αριστοκρατίας και των άοπλων μαζών που εργάζονται.

Όπως μαρτυρεί η ιστορία, ο βοναπαρτισμός τα πάει θαυμάσια με μια καθολική, και μάλιστα μυστική, ψηφοφορία. Το δημοκρατικό τελετουργικό του Βοναπαρτισμού είναι το δημοψήφισμα. Κατά καιρούς τίθεται το ερώτημα στους πολίτες: υπέρ ή κατά του αρχηγού; Και ο ψηφοφόρος νιώθει ανάμεσα στους ώμους του την κάννη του περίστροφου. Από την εποχή του Ναπολέοντα Γ', ο οποίος τώρα φαίνεται επαρχιακός ντιλετάντος, αυτή η τεχνική έχει λάβει μια εξαιρετική εξέλιξη. Το νέο σοβιετικό σύνταγμα που καθιερώνει τον βοναπαρτισμό σε δημοψήφισμα είναι η πραγματική κορωνίδα του συστήματος.
{endquote}

{Ο Στάλιν μοιάζει με τον Χίτλερ}

Σε τελευταία ανάλυση, ο σοβιετικός βοναπαρτισμός οφείλει τη γέννησή του στην καθυστέρηση της παγκόσμιας επανάστασης. Αλλά στις καπιταλιστικές χώρες η ίδια αιτία γέννησε τον φασισμό. Καταλήγουμε έτσι στο συμπέρασμα, απροσδόκητο με την πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα αναπόφευκτο, ότι η συντριβή της σοβιετικής δημοκρατίας από μια παντοδύναμη γραφειοκρατία και η εξόντωση της αστικής δημοκρατίας από τον φασισμό προκλήθηκαν από μια και αυτή αιτία: τη διαστολή της το παγκόσμιο προλεταριάτο στην επίλυση των προβλημάτων που του θέτει η ιστορία. Ο σταλινισμός και ο φασισμός, παρά τη βαθιά διαφορά στα κοινωνικά θεμέλια, είναι συμμετρικά φαινόμενα. Σε πολλά από τα χαρακτηριστικά τους δείχνουν μια θανατηφόρα ομοιότητα. Ένα νικηφόρο επαναστατικό κίνημα στην Ευρώπη θα επέφερε

{Π. 279} μεσολαβούν όχι μόνο στον φασισμό, αλλά και στον σοβιετικό βοναπαρτισμό. Γυρίζοντας την πλάτη της στη διεθνή επανάσταση, η σταλινική γραφειοκρατία είχε, από τη δική της σκοπιά, δίκιο. Απλώς υπάκουε στη φωνή της αυτοσυντήρησης.
{endquote}

{τέλος}

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

 


 

(11) A Dating Anomaly

Ημερομηνία: Πέμ, 11 Μαΐου 2006 21:57:34 -0400 Από: patricksmcnally@aim.com 

... Όσο για την υποτιθέμενη «συνέντευξη του Ρακόφσκι» που εμφανίζεται στην «Κόκκινη Συμφωνία», αυτή, τουλάχιστον στη σημερινή της μορφή, είναι ξεκάθαρα ψεύτικη. Η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκε από τη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944. Ο ίδιος ο Κρίστιαν Ρακόφσκι πέθανε το 1941 και η δίκη του έγινε το 1938. Δεν υπάρχει περίπτωση ο πραγματικός Ρακόφσκι να είχε κάνει ένα σχόλιο όπως «νομίζω ότι δεν θα κάνω λάθος αν σας πω ότι κανένας από τους «Αυτούς» δεν είναι άτομο που κατέχει πολιτική θέση ή θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα».

Αυτό το σχόλιο προφανώς γράφτηκε ως δόλωμα για ένα παλαιοσυντηρητικό κοινό της δεκαετίας του 1950, σε πολλούς από τους οποίους άρεσε να κατηγορούν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και οποιοιδήποτε άλλοι οργανισμοί που λειτουργούσαν διεθνώς ήταν «κομμουνιστές». Είτε αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό σενάριο γράφτηκε από έναν παλαιοσυντηρητικό της δεκαετίας του 1950 ή από κάποιον άλλο με εντελώς διαφορετικό κίνητρο, ποιος πραγματικά ξέρει; Αλλά σίγουρα δεν θα ήταν ο αυθεντικός Ρακόφσκι που έκανε ένα τέτοιο σχόλιο για την Παγκόσμια Τράπεζα 6 χρόνια πριν από τη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

Patrick S. McNally

{τέλος}


Η Red Symphony παραμένει ενδιαφέρουσα λόγω της υπεράσπισης της Σύγκλισης ως πολιτικής. Αυτό αναπτύχθηκε λεπτομερώς πολλά χρόνια αργότερα. Ο Γκορμπατσόφ, για παράδειγμα, ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο.

Τώρα που ο σταλινισμός έχει πέσει εντελώς, άλλες παραλλαγές του κομμουνισμού - τροτσκιστική, Νέα Αριστερά, Σχολή της Φρανκφούρτης, Μεταμοντερνισμός, Πράσινο/«Νέα Εποχή» του Τζορτζ Σόρος & του Μορίς Στρονγκ- επιστρέφουν. Είναι όλοι, σε γενικές γραμμές, στο στρατόπεδο του Τρότσκι.

Οι Τροτ, αν και «υπέρ των φτωχών εναντίον των πλουσίων», είναι ακόμη περισσότερο για την «ενοποίηση του κόσμου». Κάτω από τον εαυτό τους, φυσικά. Γι' αυτό εξέδωσαν ένα βιβλίο υπέρ του Ελεύθερου Εμπορίου.

Η σύγκλιση μεταξύ κομμουνισμού και καπιταλισμού υποστηρίχθηκε από τον HG Wells και από τον David Ben Gurion , όταν προέβλεψε την Παγκόσμια Κυβέρνηση έως το 1987, καθώς και από τον Γκορμπατσόφ - μέσω της ομιλίας του για έναν ενιαίο "Παγκόσμιο Πολιτισμό"

Σε κάθε περίπτωση ήθελαν να απαλλαγούν από τον σταλινισμό στην ΕΣΣΔ και τον «αντισημιτισμό» στη Δύση.

Ο Ben-Gurion , ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, που προσκλήθηκε το 1962 να προβλέψει πώς θα ήταν ο κόσμος σε 25 χρόνια, έγραψε στο περιοδικό LOOK , 16 Ιανουαρίου 1962:

«Η εικόνα του κόσμου το 1987, όπως εντοπίζεται στη φαντασία μου: ο Ψυχρός Πόλεμος θα ανήκει στο παρελθόν. Η εσωτερική πίεση της συνεχώς αυξανόμενης διανόησης στη Ρωσία για περισσότερη ελευθερία και η πίεση των μαζών για την αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου μπορεί να οδηγήσει σε έναν σταδιακό εκδημοκρατισμό της Σοβιετικής Ένωσης Από την άλλη πλευρά, η αυξανόμενη επιρροή των εργατών και των αγροτών, και η αυξανόμενη πολιτική σημασία των ανθρώπων της επιστήμης, μπορεί να μετατρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα κράτος πρόνοιας με μια προγραμματισμένη οικονομία. Δυτική και Ανατολική Ευρώπη θα γίνει ομοσπονδία αυτόνομων κρατών με σοσιαλιστικό και δημοκρατικό καθεστώς.

Με εξαίρεση την ΕΣΣΔ ως ομοσπονδιακό ευρασιατικό κράτος, όλες οι άλλες ήπειροι θα ενωθούν σε μια παγκόσμια συμμαχία, στη διάθεση της οποίας θα είναι μια διεθνής αστυνομική δύναμη. Όλοι οι στρατοί θα καταργηθούν και δεν θα υπάρξουν άλλοι πόλεμοι. Στην Ιερουσαλήμ, τα Ηνωμένα Έθνη (ένα πραγματικά Ηνωμένα Έθνη) θα χτίσουν ένα ιερό των Προφητών για να υπηρετήσουν την ομοσπονδιακή ένωση όλων των ηπείρων. αυτή θα είναι η σκηνή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ανθρωπότητας, για να διευθετήσει όλες τις διαμάχες μεταξύ των ομόσπονδων ηπείρων, όπως προφήτευσε ο Ησαΐας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον κόσμο. Ένα χάπι για την πρόληψη της εγκυμοσύνης θα επιβραδύνει την εκρηκτική φυσική αύξηση στην Κίνα και την Ινδία. Και μέχρι το 1987, η μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου θα φτάσει τα 100 χρόνια».

Για να αγοράσετε το Red Symphony μεταχειρισμένο μέσω του ABEbooks: http://dogbert.abebooks.com/abe/BookSearch?tn=red+symphony .

Το βιβλίο του Des Griffin The Fourth Reich of the Rich περιέχει μια επανέκδοση της Red Symphony . Μπορείτε να αγοράσετε ένα νέο αντίγραφο στη διεύθυνση http://www3.addall.com/ . Για να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αντίγραφο μέσω της Abebooks: http://dogbert.abebooks.com/abe/BookSearch?tn=fourth+reich+of+the+rich .

https://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/red_symphony.htm#Red_Symphony_

https://rumble.com/vq94l3--1938-..html