Όπως είναι γνωστό τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται ως ''πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης'', καθώς αποτελούν μόνιμη σχεδόν εστία έντασης και αφετηρία για πολεμικές συγκρούσεις. Μια μικρή πυριτιδαποθήκη μέσα στα Βαλκάνια είναι το Κοσσυφοπέδιο (ή Κόσοβο), καθώς Σέρβοι και Αλβανοί ερίζουν γι' αυτό.
Και να μην ξεχνάμε βέβαια τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999 και τους βομβαρδισμούς της τέως Γιουγκοσλαβίας από τις νατοϊκές δυνάμεις.
Ο ηθοποιός Λαέρτης Βασιλείου (Laerti Vasili), ο οποίος το 1994 ήρθε στην Ελλάδα και σπούδασε ως το 1997 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αφού έδειξε δείγματα του τεράστιου ταλέντου του στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και στο Ελεύθερο Θέατρο, επέστρεψε στην Αλβανία και μετά τις αλβανικές δηλώσεις του για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, δήλωσε σε εκπομπή της αλβανικής τηλεόρασης ότι ''πρέπει (ενν. οι Αλβανοί) να είμαστε έτοιμοι να χύσουμε αίμα εάν είναι αναγκαίο γι' αυτήν την εθνική ένωση (ενν. Αλβανίας- Κοσόβου). Ξεχνά βέβαια ο κύριος αυτός ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια, ότι δεν θα πρέπει να ποντάρει διαρκώς στους διαχρονικούς πάτρωνες της Αλβανίας (από την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία ως τις Η.Π.Α., το ΝΑΤΟ και την Τουρκία) και ότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Και ξεχνά κάτι ακόμα πολύ βασικό: τη Βόρειο Ήπειρο και την εκκρεμότητα με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, θέμα το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ανοικτό (δείτε σχετικό άρθρο μας στις 18/8/2018). Προς το παρόν ας ασχοληθούμε με το Κοσσυφοπέδιο και την ιστορία του από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.
Η ιστορία του Κοσόβου
Το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο (από το Kos(s)ovo Polje που σημαίνει το «πεδίο των μαύρων πουλιών, των κοτσύφων») είναι μία περιοχή της Νότιας Σερβίας με ιδιαίτερη γεωγραφική, θρησκευτική και ιστορική σημασία. Έχει έκταση 10.887 τ. χλμ. (ως μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι η Πελοπόννησος έχει έκταση 21.550 τ. χλμ.) και πληθυσμό γύρω στο 1,8 εκατομμύρια κατοίκους (εκτίμηση 2017). Από τον 8ο ως τον 12ο αιώνα αποτελούσε κέντρο του κράτους Ράσκα και αργότερα (1459) εντάχθηκε στο κράτος της Σερβίας.
Για τους Σέρβους το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το ιερότερο τμήμα της σερβικής γης. Η περιοχή αποτέλεσε στους μέσους χρόνους τον πυρήνα του σερβικού κράτους των Νεμανιδών και είναι γεμάτη ιστορικές μνήμες. Στην εκκλησία της Studenica έχει ταφεί ο ιδρυτής του Μεσαιωνικού κράτους της Σερβίας Στέφανος Νεμάνια. Στο Pec (εξελ. Ιπέκ) είναι η έδρα της ανεξάρτητης ορθόδοξης σερβικής Εκκλησίας, την οποία θεμελίωσε το 1220 ο αρχιεπίσκοπος Σάββας, ο άγιος Σάββας των Σέρβων.
Στο Κόσοβο βρίσκονται οι περισσότερες σερβικές εκκλησίες και τα μοναστήρια των μέσων χρόνων, τα οποία έχουν έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας και είναι επηρεασμένα από τη βυζαντινή τέχνη των παλαιολόγειων χρόνων.
Το Κοσσυφοπέδιο συνδέεται και με δύο κομβικής σημασίας μάχες. Ιδιαίτερα η μάχη του 1389 έκρινε την τύχη της Σερβίας. Ας δούμε περισσότερα στοιχεία γι' αυτές.
Στις 15 (ή στις 22 Ιουνίου σύμφωνα με άλλες πηγές) του 1389 έγινε εκεί η μάχη των συνασπισμένων χριστιανικών δυνάμεων (Σέρβων, Βοσνίων, Κροατών, Βούλγαρων, Βλάχων, Αλβανών και Πολωνών) εναντίον των Οθωμανών. Επικεφαλής των χριστιανικών δυνάμεων ήταν ο Σέρβος ηγεμόνας Λαζάρ Γαβριλόνοβιτς και των Οθωμανών ο σουλτάνος Μουράτ Α'. Αρχικά η πλάστιγγα φάνηκε ότι έγερνε προς το μέρος των Χριστιανών, καθώς ένας Σέρβος ευγενής ο Milos (K)obilic (Μίλος Ομπίλιτς ή Κομπίλιτς) προφασίστηκε ότι λιποτάκτησε και έφτασε ως τη σκηνή του Μουράτ, τον οποίο και σκότωσε με δηλητηριασμένο μαχαίρι. Παρά την αρχική σύγχυση στο οθωμανικό στρατόπεδο, οι Οθωμανοί με επικεφαλής τον γιο του Μουράτ Βαγιαζήτ ανασυντάχθηκαν, κατόρθωσαν να περικυκλώσουν τους Σέρβους και τους συμμάχους τους. Ο Λάζαρ Γαβριλόνοβιτς αιχμαλωτίστηκε και θανατώθηκε. Οι Σέρβοι υποχρεώθηκαν να πληρώνουν φόρο υποτέλειας στους Οθωμανούς και να προσφέρουν στρατιωτικές υπηρεσίες στους σουλτάνους.