Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Μόσχα, ΗΠΑ συνομιλούν κεκλεισμένων των θυρών και η Ινδία θεωρείται πιθανός ειρηνοποιός.

 Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν

Vedomosti: Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα διατηρούν ιδιωτικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε ιδιωτικές συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του βοηθού του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα ούτε στον Λευκό Οίκο ούτε στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους συνέντευξε η Vedomosti, οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι κρίσιμες υπό το φως μιας πιθανής κλιμάκωσης της κατάστασης.

Ο Σάλιβαν μπορεί να προσπαθεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την Ουκρανία και να προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, γράφει η Wall Street Journal. Ο Σάλιβαν θεωρεί επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο δυνάμεων. Διαπραγματεύεται και με την ουκρανική πλευρά. Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποίησε απροειδοποίητη επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι και τον επικεφαλής του γραφείου του Αντρέι Γιέρμακ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ τους προέτρεψε «να δηλώσουν δημόσια την προθυμία τους να επιλύσουν τη σύγκρουση».

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουσλόφ, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο HSE, η χρήση διαύλων άμεσης επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας στο σημερινό περιβάλλον. Πιστεύει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της συνειδητοποίησης μιας σειράς απειλών κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης μιας «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία, της τοποθέτησης επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, της καταστροφής τους αγωγούς Nord Stream και τη χρήση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επίθεση στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Ο Σουσλόφ πιστεύει ότι αυτά είναι τα πιθανά θέματα που ο Σάλιβαν μπορεί να έχει συζητήσει με τον Ουσάκοφ και τον Πατρούσεφ προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση.

"Χονδρικά μιλώντας, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπίσει ζητήματα προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρβαση των κόκκινων γραμμών και η έναρξη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Πιθανότατα τέθηκαν επίσης ζητήματα πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης", είπε ο Σουσλόφ.

 

Izvestia: Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κερδίσουν το Κογκρέσο

Και οι δύο αίθουσες του αμερικανικού Κογκρέσου είναι πιθανό να τεθούν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάει στους συντηρητικούς, τα αποτελέσματα της Γερουσίας παραμένουν το μεγαλύτερο άγνωστο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ρώσους ειδικούς που μίλησαν στην Izvestia. Ως αποτέλεσμα της αργής αντίδρασης του Δημοκρατικού Κόμματος στο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και στο ταραχώδες οικονομικό περιβάλλον, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται περισσότερο τους Ρεπουμπλικάνους στην επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Πολλοί ειδικοί έχουν προβλέψει ότι οι συντηρητικοί θα κερδίσουν πιθανώς τη Βουλή. Τα αποτελέσματα της έρευνας το υποστηρίζουν επίσης - σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Washington Post και το ABC News, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν Ρεπουμπλικάνους και το 48% για τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Alexander Domrin, Διδάκτωρ Νομικής, προβλέπει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. "Τα αποτελέσματα της Γερουσίας είναι ενδιαφέροντα, αλλά φαίνεται πιθανό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν επίσης την πλειοψηφία εκεί", είπε στην Izvestia.

Το πλεονέκτημα του σημερινού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναπτύχθηκε κυρίως στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών συνθηκών του έθνους και της αδυναμίας των Δημοκρατικών να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, γράφει η Izvestia. Έτσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση Politico/Morning Consult, το 46% των πολιτών των ΗΠΑ αισθάνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ειδικοί με τους οποίους συνέντευξε η Izvestia διαφωνούν για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο. Ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπρους Μαρκς ισχυρίζεται ότι το κόμμα θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά. Οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με τον Domrin, πρότειναν ότι θα εφαρμόσουν αυστηρότερους ελέγχους δαπανών για την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες αλλαγές στη ρητορική προς τη Ρωσία, πρόσθεσε.

 

Nezavisimaya Gazeta: Η Δύση αντιμετωπίζει την Ινδία ως πιθανό ειρηνοποιό στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ σκοπεύει να έχει συνομιλίες στη Μόσχα την Τρίτη με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Θα συζητηθούν διμερή θέματα, αλλά ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το αν η Ινδία θα αναλάβει τον ρόλο του ειρηνοποιού στην ουκρανική σύγκρουση. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, η σχέση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει στην Ινδία ένα πλεονέκτημα ως μεσολαβητής για μια πιθανή εκεχειρία ή ειρηνευτική συμφωνία.

Οι New York Times ισχυρίζονται ότι η Ινδία προωθεί τη διπλωματία στα παρασκήνια για να μειώσει την πιθανότητα μιας πιθανής καταστροφής. Συγκεκριμένα, η Ινδία προέτρεψε τη Μόσχα να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία για την προμήθεια γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων σε φτωχές χώρες. Η Ινδία διατήρησε μια αμερόληπτη στάση ενώ παρότρυνε μια διπλωματική διευθέτηση στον ΟΗΕ, αρνούμενη να επικρίνει τη Ρωσία στα διεθνή φόρουμ.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει την ιδέα της διεξαγωγής συνομιλιών με τον Μόντι. Αυτή η ιδέα δεν επιδιώχθηκε, αλλά παρόλα αυτά, η πρωτοβουλία του Μακρόν επιβεβαίωσε ότι η Ινδία θεωρείται δυνητικός ειρηνοποιός με πρόσβαση και στις δύο πλευρές.

"Θεωρητικά, η Ινδία θα μπορούσε να ενεργήσει ως ενδιάμεσος. Αλλά στην πράξη, η Ουκρανία δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί", δήλωσε ο διευθυντής του ομίλου Νότιας Ασίας στο IMEMO, Aleksey Kupriyanov, στη Nezavisimaya Gazeta. Επισήμανε ότι εφόσον η Ινδία βλέπει τη Γαλλία ως έναν από τους βασικούς εταίρους της, μαζί με τη Ρωσία, η συνεργασία με τη Γαλλία θα ήταν μια πολύ άνετη επιλογή για το Νέο Δελχί.

 

Izvestia: Ρωσία και ΗΠΑ αναζητούν τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών New START

Σύνοδος μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων βάσει της συνθήκης Νέας START ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, δήλωσε στην Izvestia υψηλόβαθμη πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι σχηματίζεται συμβουλευτική επιτροπή. Τα κύρια προβλήματα για τις διαπραγματεύσεις είναι το κλείσιμο του εναέριου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά επιθεωρητών και προβλήματα με την έκδοση βίζας σε ειδικούς, καθώς και σε πιλότους.

"Η επαφή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο πλαίσιο του New START συνεχίζεται. Επί του παρόντος, ο καθορισμός της σύνθεσης της συμβουλευτικής επιτροπής είναι το βασικό μέλημα. Εάν η Ουάσιγκτον δεν δημιουργήσει κανένα εμπόδιο, μια συνάντηση των μερών για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σύντομα", η είπε πηγή στην Izvestia.

Η επιτροπή του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας είπε στην Izvestia ότι η στρατηγική σημασία αυτού του ζητήματος εξηγεί γιατί η επικοινωνία New START διατηρήθηκε παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. "Πρόκειται για συνεχείς αλληλεπιδράσεις και τα μέρη συζητούν διαφορετικές πτυχές του προβλήματος. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση ενός διαλόγου", δήλωσε στην Izvestia ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Γκριγκόρι Καρασίν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα από αυτές τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κυρώσεων που εμποδίζουν την επανέναρξη των επιθεωρήσεων.

Ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας IMEMO, τόνισε ότι η επανέναρξη των επιθεωρήσεων είναι εφικτό αποτέλεσμα εάν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Εν τω μεταξύ, ένας ειδικός στις αμερικανικές μελέτες Πάβελ Σάρικοφ πιστεύει ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις με τη Μόσχα δεν θα επηρεαστούν πολύ από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

 

Kommersant: Ξεκινά η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ

Τα κύρια θέματα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή στην Αίγυπτο, περιλαμβάνουν τα οικονομικά, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία στην παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα και την ενέργεια, σε πιο ανεπίσημο επίπεδο, γράφει η Kommersant. Η εφημερίδα σημείωσε ότι παρόλο που οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας ισχυρίζονται ότι η χώρα δεν παραιτείται από τις δεσμεύσεις της, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι οικονομικές συνθήκες της τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να απαιτήσουν προσαρμογές σε αυτά τα σχέδια.

Επίσημα, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, αλλά ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα και την ενέργεια είναι εμφανής - πολλοί ειδικοί φοβούνται μια αλλαγή της εστίασης από το κλίμα σε πιο πιεστικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η οικονομική ύφεση και η σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού, γράφει η Kommersant. Επιπλέον, οι ανεπτυγμένες χώρες εκτρέπουν κονδύλια που προορίζονται για την επίλυση κλιματικών ζητημάτων προς όφελος των στρατιωτικών δαπανών.

Οι παρατηρήσεις του Προέδρου στη συνεδρίαση της Λέσχης Συζήτησης Valdai και του συμβούλου του για το κλίμα Ruslan Edelgeriev αποτελούν επίσημη επιβεβαίωση από τη Ρωσία του επείγοντος χαρακτήρα των παγκόσμιων και εθνικών θεμάτων για το κλίμα. Οι αρχές της χώρας αναμένουν νέες μορφές περιβαλλοντικής συνεργασίας με άλλους τομείς, ιδιαίτερα τους BRICS, και θεωρούν την παγκόσμια πράσινη ατζέντα ως ουδέτερη ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας διαμάχης με τη Δύση.

Ωστόσο, το μέλλον της προσχώρησης της Ρωσίας στην πολιτική για το κλίμα εξακολουθεί να είναι θέμα συζήτησης για τη διεθνή κοινότητα, γράφει η εφημερίδα. Μέχρι στιγμής, με εξαίρεση το σχέδιο εφαρμογής της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, το οποίο έχει καθυστερήσει μέχρι το 2023, οι νόμοι για τον άνθρακα της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει.

https://tass.com/pressreview/1533465