Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Η Ρωσία προειδοποιεί για τις «καταστροφικές» κυρώσεις στον Πούτιν.

 Η Ρωσία προειδοποιεί για τις «καταστροφικές» κυρώσεις στον Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε την Τρίτη ότι ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις που στοχεύουν προσωπικά τον Πούτιν εάν η Ρωσία εισβάλει  στην Ουκρανία.    kremlin.ru


Η Ρωσία  αντέδρασε την Τετάρτη στις απειλές των ΗΠΑ για άμεσες κυρώσεις κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι οι κινήσεις κατά του Ρώσου ηγέτη θα ήταν αναποτελεσματικές και θα έβλαπταν τις προσπάθειες για μείωση της έντασης σχετικά με την Ουκρανία.

Αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία,  τη Ρωσία  και την Ουκρανία συναντήθηκαν για συνομιλίες στο Παρίσι στην τελευταία προσπάθεια να αμβλυνθεί η κρίση που πυροδοτήθηκε από φόβους ότι η Μόσχα προετοιμάζει μια εισβολή στον φιλοδυτικό γείτονά της.

Η Δύση έχει προειδοποιήσει  τη Ρωσία  για σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει, και την Τρίτη, η Ουάσιγκτον είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις που στοχεύουν προσωπικά τον Πούτιν.

Αντιδρώντας στις ειδήσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις απειλές ως άχρηστες, επειδή σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους απαγορεύεται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, είπε, θα έκανε σοβαρή ζημιά στις διπλωματικές προσπάθειες να αμβλυνθούν οι κλιμακωτές εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία.

«Πολιτικά, δεν είναι επώδυνο, είναι καταστροφικό», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν προσωπικά τον Πούτιν θα έμοιαζαν με υπέρβαση μιας κόκκινης γραμμής, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη των διμερών σχέσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα προκαλέσει «τεράστιες συνέπειες» και θα μπορούσε ακόμη και να «αλλάξει τον κόσμο».

Κυρώσεις εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας

Απηχώντας το μήνυμα του Μπάιντεν, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε πιθανές οικονομικές κυρώσεις "με τεράστιες συνέπειες" που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από  τη Ρωσία . 

Ο αξιωματούχος είπε ότι τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των κβαντικών υπολογιστών και της αεροδιαστημικής.

Η αποκοπή της  Ρωσίας  από αυτές τις τεχνολογίες θα έπληττε πολύ σκληρά τις «στρατηγικές φιλοδοξίες του Πούτιν να εκβιομηχανίσει την οικονομία του», είπε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της  Κάτω Βουλής της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η απειλή της Ουάσιγκτον κατά του Πούτιν έδειξε ότι οι ΗΠΑ «θέλουν έναν πιστό Ρώσο πρόεδρο που μπορούν να ελέγξουν».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι χαρούμενες που υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η  Ρωσική Ομοσπονδία  έχει γίνει ισχυρή και ανεξάρτητη», έγραψε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής κάλεσε το Κρεμλίνο να εξοπλίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία λέγοντας ότι «το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να σταματήσει».

Ο Αντρέι Τουρτσάκ, στέλεχος του κόμματος Ενωμένη  Ρωσία του Πούτιν  , είπε ότι η  Ρωσία  «πρέπει να παράσχει» όπλα για να «αποτρέψει τη στρατιωτική επίθεση που σαφώς προετοιμάζεται από το Κίεβο».

Κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών μεταξύ Ρώσων, Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών, οι δυτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για μακροπρόθεσμα οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης.

Οι συνομιλίες στο Παρίσι την Τετάρτη φέρνουν σε επαφή έναν εκ των  αντιπροέδρων της κυβέρνησης της Ρωσίας και έναν ανώτερο βοηθό του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy, καθώς και διπλωματικούς συμβούλους του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Γερμανού ηγέτη Olaf Scholz.

Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις απέτυχαν να μειώσουν τις εντάσεις, αν και η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνομιλούν. 

Η Ρωσία  θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα»

Η Ρωσία  έχει δηλώσει ότι αναμένει αυτή την εβδομάδα να λάβει γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στις σαρωτικές απαιτήσεις ασφαλείας που υπέβαλε η Μόσχα πέρυσι, οι οποίες επιδιώκουν να περιορίσουν δραματικά την εμβέλεια και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Ρώσος  υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σε ομιλία του στους νομοθέτες την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» εάν δεν λάβει εποικοδομητικές απαντήσεις και εάν η Δύση συνεχίσει την «επιθετική πολιτική».

Ανώτερος δυτικός διπλωμάτης είπε αργότερα ότι το ΝΑΤΟ ήταν κοντά στην οριστικοποίηση της απάντησής του, περιγράφοντας πολλές από τις ρωσικές απαιτήσεις ως «απαράδεκτες ή μη ρεαλιστικές».

Ο διπλωμάτης, ωστόσο, προσδιόρισε περιοχές όπου το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να «δουλέψει για τις ανησυχίες του».

Η Μόσχα εν τω μεταξύ ανακοίνωσε μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, και δήλωσε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει νέες ασκήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν 6.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία και στην περιοχή της Κριμαίας.

Στο πλαίσιο χωριστών ναυτικών ασκήσεων που ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα,  ρωσικά  πολεμικά πλοία εισήλθαν στη Θάλασσα Μπάρεντς την Τετάρτη, ανέφερε ο Βόρειος Στόλος σε δήλωση.

Η Δύση έχει κατηγορήσει  τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει  περίπου 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Τετάρτη ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων «είναι ανεπαρκής για μια επίθεση πλήρους κλίμακας», αλλά αποτελεί «άμεση απειλή» για την Ουκρανία.

Οι φόβοι για ρωσική εισβολή ακολουθούν την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και την σύλληψη από αυτονομιστές φιλο-Κρεμλίνου δύο αυτοαποκαλούμενων αποσχισμένων δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

https://www.themoscowtimes.com/2022/01/26/russia-warns-against-destructive-sanctions-on-putin-a76160


Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...