Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Αφγανοί μαχητές ενδέχεται να εισβάλουν στην Κεντρική Ασία αυτό το φθινόπωρο .

 

Εικονογράφηση: thesanfranciscotelegraph.com

Μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, τρομοκρατικές ομάδες από το Αφγανιστάν μπορούν να πραγματοποιήσουν ένοπλη εισβολή στην Κεντρική Ασία, συγκεκριμένα στο Τατζικιστάν. Αυτό δήλωσε ένας πολιτικός επιστήμονας από το Κιργιστάν, ο Mars Sariev, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στο Μπισκέκ το Ίδρυμα Eurasians - New Wave, αναφέρει σήμερα, 24 Αυγούστου, ανταποκριτής της EADaily .

Ο ειδικός πιστεύει ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Αφγανιστάν με το σημερινό καθεστώς των Ταλιμπάν είναι ένα εργαλείο αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

«Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ άφησαν από τους Ταλιμπάν (μια οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία . -  EADaily ) πολλά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, το κίνημα δεν έχει θετική εμπειρία δημόσιας διοίκησης και ειρηνικής οικοδόμησης. Νομίζω ότι οι δυτικοί στρατηγοί βασίζονται στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν, έχοντας αποτύχει να αντιμετωπίσουν τη χώρα, θα πάνε σε πόλεμο σε γειτονικές χώρες. Δηλαδή θα κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα. Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ της δυτικής και της ευρασιατικής προσέγγισης. Η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν προσπαθούν να διαπραγματευτούν με την μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, για να την τονώσουν για ειρηνική ανάπτυξη. Γιατί εμείς, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρειαζόμαστε ένα σταθερό, αναπτυσσόμενο Αφγανιστάν». εξήγησε ο Σάριεφ.
Άρης Σάριεφ. Εικονογράφηση: κοινωνικά δίκτυα

Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας και η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξουν «μια κοινή πολιτική και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο think tank για την αντιμετώπιση του καταστροφικού δυτικού εγχειρήματος».


«Εάν όλοι συνεχίσουν να ακολουθούν την μη ενοποιημένη πολιτική τους χωρίς να αναπτύξουν μια ενιαία στρατηγική, τότε το δυτικό εννοιολογικό κέντρο θα είναι υπεύθυνο στο Αφγανιστάν». προειδοποίησε ο ομιλητής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Πολιτικών Επιστημόνων του Τατζικιστάν , Saifullo Safarov , μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι απειλές στην περιοχή έχουν αυξηθεί σημαντικά.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, η διακίνηση ναρκωτικών που διέρχεται από τη Δημοκρατία του Ταταρστάν έχει τριπλασιαστεί. Επιπλέον, πολλές συγκρουόμενες τρομοκρατικές ομάδες έχουν συσσωρευτεί στο Badakhshan του Αφγανιστάν. Απειλούν την ασφάλεια του Τατζικιστάν και όλης της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, περίπου 10.000 μαχητές εδρεύουν στο Αφγανιστάν. Επίσης, ενισχύεται το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο δημιουργήθηκε από τις μεγάλες εθνοτικές ομάδες του Αφγανιστάν (κυρίως Τατζίκοι) σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν». - αυτός είπε.
Saifullo Safarov. Εικονογράφηση: tj.sputniknews.ru

Η Ρωσίδα πολιτικός επιστήμονας Άννα Κορολέφσκαγια πιστεύει ότι «ο φτωχός αφγανικός λαός απλώς αναγκάζεται να ασχοληθεί με τα ναρκωτικά».

«Οι άνθρωποι βγαίνουν όσο καλύτερα μπορούν. Τα ναρκωτικά ήταν και συνεχίζουν να είναι η κύρια πηγή εισοδήματος του Αφγανιστάν. Ειδικά τώρα, όταν τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν στο εξωτερικό έχουν παγώσει, η προμήθεια δολαρίου στη χώρα απαγορεύεται». είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν θετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί υπό τη σημερινή αφγανική κυβέρνηση.

«Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν κατέγραψε τέσσερις φορές λιγότερους θανάτους. Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν ως αποτέλεσμα επιθέσεων του ISIS (IS, η οργάνωση είναι απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία . -  EADaily ). Επιπλέον, σήμερα οι αρχές της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες για την κατασκευή ενός διαφγανικού σιδηροδρόμου που θα συνδέει το Αφγανιστάν με το βορειοανατολικό Πακιστάν μέσω της Κεντρικής Ασίας. Γενικά, αυτό το έργο θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν από 50 χρόνια. Και αν πραγματοποιηθεί υπό τους Ταλιμπάν, τότε θα είναι μια τεράστια οικονομική ανακάλυψη για τη δημοκρατία». πρόσθεσε ο Ρόγιαλ.
Άννα Ρουαγιάλ. Εικονογράφηση: κοινωνικά δίκτυα

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ταλιμπάν σήμερα «δεν ενδιαφέρονται να επιτεθούν σε γειτονικές χώρες, καθώς είναι απασχολημένοι με εσωτερικά προβλήματα, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την τάξη και να δημιουργήσουν έναν τακτικό στρατό».


Ο επικεφαλής της Ευρασιατικής Αναλυτικής Λέσχης, Nikita Mendkovich (Ρωσία), πιστεύει ότι σήμερα η Ρωσία και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας μπορούν να διαπραγματευτούν μόνο με τις αρχές του Αφγανιστάν.

«Μπορεί να μην μας αρέσει το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά είναι η σάρκα της εθνικής πολιτικής. Τα προηγούμενα καθεστώτα σε αυτή τη χώρα επίσης δεν διακρίνονταν από κοσμικότητα και ανθρωπισμό. Επί Ασράφ Γκάνι , για παράδειγμα, ο στρατός είχε το δικαίωμα στην εξώδικη εκτέλεση οποιουδήποτε ύποπτου συνεργάτη με τους Ταλιμπάν. Επίσης στη χώρα ο νόμος απαγόρευε τη χριστιανική ομολογία. Δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε για παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών. Παρεμπιπτόντως, το τελευταίο είναι επίσης αντανάκλαση της τοπικής κοινωνικής παράδοσης. Ναι, αυτοί οι κανόνες είναι συχνά απαράδεκτοι για εμάς, εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να ζούμε έτσι. Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλο Αφγανιστάν και άλλο καθεστώς σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά που έχουμε. Είτε διαπραγματευόμαστε με αυτόν τον προβληματικό γείτονα, είτε ξεκινάμε στρατιωτική επιχείρηση. Το τελευταίο, φυσικά, δεν ενδιαφέρει κανέναν, είναι σίγουρος.
Νικήτα Μένκοβιτς. Εικονογράφηση: infosmi.net

Σε αυτή την κατάσταση, ο ειδικός προτείνει την ενίσχυση των συνόρων των δημοκρατιών που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν και τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

«Η ενίσχυση των συνόρων θα βοηθήσει να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών και η διείσδυση παράνομων μεταναστών στις χώρες μας. Και η συνεργασία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι ζωτικής σημασίας. Αν και δεν αναγνωρίζεται, ελέγχει πραγματικά την κατάσταση στη χώρα. Από αυτή την άποψη, θεωρώ επικίνδυνη την απόπειρα ορισμένων πολιτικών να χρηματοδοτήσουν ή με άλλο τρόπο να υποστηρίξουν το Αφγανικό Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν. Παραδέχομαι ότι σε ορισμένους ανθρώπους στο Τατζικιστάν αρέσουν αυτοί οι αντάρτες. Αλλά δεν μπορείτε να στοιχηματίσετε σε αυτά. Δεν θα επηρεάσουν πραγματικά την πολιτική τα επόμενα χρόνια. Και το πιο σημαντικό, πρέπει να επεξεργαστούμε μια κοινή θέση για το Αφγανιστάν. Δημιουργήστε μια συμμαχία χωρών για την προστασία και την ενίσχυση των συνόρων από τη διακίνηση ναρκωτικών και την οικοδόμηση σχέσεων με τους Ταλιμπάν. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η οργάνωση δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα ζητήματα των δικαιωμάτων των γυναικών και στη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν». κατέληξε ο Μέντκοβιτς.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Dialogue of Civilizations Faridun Usmonov (Τατζικιστάν), με τη σειρά του, είπε ότι «η παρουσίαση της κυβέρνησης των Παστούν ως δεν έχει εναλλακτική» είναι εσφαλμένη και ακόμη και επικίνδυνη.

«Το Αφγανιστάν είναι πολυεθνικό. Εδώ είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς με τη συμπερίληψη όλων των πολιτικών κομμάτων, τάσεων και εθνικοτήτων. Ταυτόχρονα, από όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν είναι η πιο ευάλωτη στις απειλές από το Αφγανιστάν. Έχουμε ένα κοινό σύνορο μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Το 40-47 τοις εκατό του πληθυσμού του Αφγανιστάν είναι Τατζίκοι. Και δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για αυτό. Ως εκ τούτου, η πιο αποδεκτή επιλογή για εμάς για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδίας εκεί με ειδικές εξουσίες για τις περιοχές. Χωρίς αυτό, θα είναι δύσκολο να οικοδομηθεί ένα ενιαίο ειρηνικό κράτος εδώ». - αυτός είπε.
Φαριντούν Ουσμόνοφ. Εικονογράφηση: κοινωνικά δίκτυα

Ο Ουσμόνοφ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες ότι οι Ταλιμπάν είχαν στην πραγματικότητα τον έλεγχο της κατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αυτό το κίνημα δεν ελέγχει καν τις δικές του ομάδες. Οι επιθέσεις συνεχίζονται με πολλά θύματα. Πρόσφατα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ακριβώς στο έδαφος του Αφγανιστάν, πραγματοποίησαν μια επιχείρηση για την εξάλειψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα (η οργάνωση είναι απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία . -  EADaily ) Ayman al-Zawahiri . Αυτό υποδηλώνει ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, η βιαστική απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ είχε απλώς ως στόχο μια ελεγχόμενη μεταφορά εξουσίας στο Αφγανιστάν στο κίνημα των Ταλιμπάν. Και σύμφωνα με έμμεσα στοιχεία, η Αμερική ήταν αυτή που τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην εξάπλωση της επιρροής των Ταλιμπάν στα βόρεια του Αφγανιστάν». κατέληξε.

Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2022/08/24/etoy-osenyu-boeviki-iz-afganistana-mogut-vtorgnutsya-v-centralnuyu-aziyu-ekspert