Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «δολιοφθορά» τις εκρήξεις σε στρατιωτική τοποθεσία στην Κριμαία.

 Στιγμιότυπο από βίντεο αυτόπτη μάρτυρα

Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι οι τεράστιες εκρήξεις σε στρατιωτική εγκατάσταση στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, οι οποίες επίσης προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν αποτέλεσμα «δολιοφθοράς».

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να καθυστερήσουν τη σύγκρουση, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι έβαλε τους Ουκρανούς στη γραμμή βολής και προμήθευσε το Κίεβο με βαρέα όπλα.

Τεράστιες βολίδες ξέσπασαν στην τοποθεσία στην Κριμαία νωρίς την Τρίτη, όπου ήταν προσωρινά αποθηκευμένα πυρομαχικά και σύννεφα μαύρου καπνού ανέβηκαν στον αέρα, έδειξαν εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ως αποτέλεσμα μιας πράξης δολιοφθοράς, μια στρατιωτική αποθήκη κοντά στο χωριό Dzhankoi υπέστη ζημιές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι εκρήξεις —που προκλήθηκαν από πυρκαγιά που οδήγησε στην έκρηξη πυρομαχικών— προκάλεσαν ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, «συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροφόρων γραμμών, μονάδας παραγωγής ενέργειας, σιδηροδρομικής γραμμής» και κτιρίων κατοικιών, ανέφερε το υπουργείο.

Οι εκρήξεις σημειώνονται μία εβδομάδα αφότου τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε παρόμοιες εκρήξεις σε ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση στην Κριμαία.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει ευθέως την ευθύνη για κανένα από τα περιστατικά στην Κριμαία, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι και ο στρατός έχουν υπονοήσει την ουκρανική εμπλοκή.

Ο βοηθός του προέδρου Mykhailo Podolyak είπε ότι οι εκρήξεις πιθανότατα προκάλεσαν ζημιά στην υποδομή που τροφοδοτούσε την Κριμαία στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia που ελέγχεται από τη Ρωσία.

'Καταστροφή'

«Ό,τι κλέβεται δεν φέρνει ευημερία», είπε ο Ποντόλιακ στην ουκρανική τηλεόραση. 

Νωρίτερα περιέγραψε τις εκρήξεις ως «αποστρατιωτικοποίηση σε δράση» — χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

https://www.themoscowtimes.com/2022/08/16/russia-says-blasts-at-military-site-in-crimea-sabotage-a78581