Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους στο Καλίνινγκραντ.


Η Ρωσία μετέφερε την Πέμπτη τρία πολεμικά αεροσκάφη εφοδιασμένα με υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. 

Σφηνωμένη ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη Λιθουανία και την Πολωνία, που έχουν υποστηρίξει σταθερά την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Μόσχα, η βαριά στρατιωτικοποιημένη περιοχή του Καλίνινγκραντ δεν μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία. 

Την Πέμπτη, «τρία αεροσκάφη Mig-31i με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Τσκάλοφσκ στην περιοχή του Καλίνινγκραντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Είπε ότι θα είναι σε «καθημερινή μάχη».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρουσίασε τον πύραυλο Kinzhal το 2018, τον χαρακτήρισε «ιδανικό όπλο» που πετά με ταχύτητα 10 φορές την ταχύτητα του ήχου, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση των πυραύλων άμυνας.

Η Ρωσία τον Ιούνιο συγκρούστηκε με τη Λιθουανία αφού το Βίλνιους απαγόρευσε τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις από την ηπειρωτική Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ. 

Η ΕΕ, ωστόσο, είπε ότι η Λιθουανία πρέπει να επιτρέψει τη διαμετακόμιση ρωσικών εμπορευμάτων με εξαίρεση τα όπλα. 

Καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό από τη Γερμανία στα τελευταία στάδια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Καλίνινγκραντ χωρίστηκε από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητο κράτος.

https://www.themoscowtimes.com/2022/08/18/russia-deploys-hypersonic-missiles-to-kaliningrad-a78605