Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο από την Ελλάδα η Τουρκία θα το θεωρήσει αιτία πολέμου...

 Ποιες οι διαφορές μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος;

Το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος επανέρχεται συχνά πυκνά στο επίκεντρο.
Η Τουρκία ανησυχεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης... και βεβαίως στο Αιγαίο Πέλαγος που ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία.
Για την Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια θα θεωρηθεί casus belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια;
Τα ναυτικά μίλια καθορίζονται με βάση την Συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης που στο Αιγαίο Πέλαγος - οι τούρκοι το ονομάζουν Θάλασσα των Νήσων - είχαν οριστεί στα 3 ναυτικά μίλια.
Η κυβέρνηση Μεταξά στις 17 Σεπτεβρίου 1936 επέκτεινε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος από τα 3 στα 6 ναυτικά μίλια ή 6 Χ 1,85 χιλιόμετρα = 11,1 χιλιόμετρα.
Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα περίπου 25%.
Να σημειωθεί ότι στο Αιγαίο Πέλαγος κυριαρχεί ένα περίεργο καθεστώς τα χωρικά ύδατα βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.
Σχεδόν 28 χρόνια αργότερα το 1964 και η Τουρκία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 6 ναυτικά μίλια.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων;

Με βάση το σημερινό καθεστώς χωρικών υδάτων το 7,4% του Αιγαίου Πελάγους ανήκει στην Τουρκία, το 44% στην Ελλάδα και 48,4% αποτελούν διεθνή χωρικά ύδατα.
Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα θα κατέχει το 62% των χωρικών υδάτων.
Επίσης το 90% της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους θα ανήκουν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία θα υποστεί μια ασφυκτική πίεση σε αλιεία, ναυτιλία, τουρισμό, στο πολεμικό ναυτικό και στις ασκήσεις που δυνητικά θέλει να πραγματοποιήσει κ.α.
Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και απόφαση 12 μιλίων του 1982

Η Τουρκία στις 15 Μαΐου 1964 αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 6 ναυτικά μίλια.
Το 1982 υπογράφηκε η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ή unclos ή United Nations Convention on the Law of the Sea... στην πόλη Montego Bay της Τζαμάικα.
Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, επικαλούμενη την Σύμβαση UNCLOS του 1982, την οποία έχει υπογράψει, ενώ η Τουρκία δεν την έχει αποδεχθεί. 
Ωστόσο σύμφωνα με τα άρθρα 3, 123 και 300 της UNCLOS του 1982, η Ελλάδα αντιμετωπίζει νομικές δυσκολίες σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της UNCLOS, ενώ παραχωρεί στα κράτη το δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα για 12 μίλια, δεν υπαγορεύει το πλάτος των χωρικών υδάτων ως 12 μίλια σε απόλυτους όρους.
Σύμφωνα με το άρθρο 123 της UNCLOS, επιβάλλει ότι οι γενικοί κανόνες δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε θάλασσες, που έχουν καθεστώς ημι-κλειστής θάλασσας.
Σύμφωνα με το άρθρο 300 του UNCLOS η διάταξη ορίζει ότι "τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διατάξεων της παρούσας σύμβασης με καλή πίστη και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα, τις εξουσίες και τις ελευθερίες που παρέχονται σε αυτήν τη σύμβαση με τρόπο που δεν θα συνιστά κατάχρηση του δικαιώματος τους".

Yaycı (Τούρκος Ναύαρχος ε.α.): Η Ελλάδα έχει σχέδιο για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια... ετοιμαστείτε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και Cihat Yaycı ναύαρχος εν αποστρατεία της Τουρκίας και «πατέρας» της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τονίζοντας ότι "η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη".
Όπως είπε ο Cihat Yaycı η Ελλάδα προωθεί αυτό το σχέδιο σταδιακά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, υποστηρίζοντας ότι «έχουν κυρίαρχα δικαιώματα» στο Ιόνιο Πέλαγος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.