Η στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες καθώς αυξάνονται τα κρούσματα βομβαρδισμών και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος είναι πολύ πραγματικοί.
«Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικούς σταθμούς είναι... αυτοκτονική», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες , καθώς ζήτησε να δοθεί πρόσβαση στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν ανταλλάξει ευθύνες για απεργίες.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία επίθεση κοντά στο εργοστάσιο που κατέστρεψε ένα αντλιοστάσιο και τους αισθητήρες ραδιενέργειας. Η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο για «πυρηνική τρομοκρατία».
Γιατί είναι σημαντικός ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia;
Βρίσκεται στον ποταμό Dnipro, ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό συγκρότημα του είδους του στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο.
Η εγκατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τότε που την κατέλαβαν τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από τεχνικούς της κρατικής πυρηνικής εταιρείας της Ουκρανίας Energoatom.
Η Energoatom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να συνδέσουν το εργοστάσιο με την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και ότι καταστρέφουν το εργοστάσιο αναπροσανατολίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο της Κριμαίας, το εργοστάσιο διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες της Ουκρανίας και είναι σε θέση να τροφοδοτεί με ρεύμα 4 εκατομμύρια σπίτια.
Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;
Ενώ το εργοστάσιο έχει έξι αντιδραστήρες, μόνο δύο λειτουργούν αυτήν τη στιγμή, δήλωσε η ουκρανική Energoatom νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο ΔΟΑΕ είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επισκεφθεί το εργοστάσιο από πριν την έναρξη του πολέμου, αλλά επιβεβαίωσε ότι δύο αντιδραστήρες είναι επί του παρόντος συνδεδεμένοι στο δίκτυο.
Η Ουκρανία είπε ότι τρεις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση υπέστησαν ζημιές και ότι «το εργοστάσιο λειτουργεί με μία μόνο γραμμή παραγωγής, που είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τρόπος λειτουργίας».
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι ανέπτυξε 500 στρατιώτες και έβαλε εκτοξευτές πυραύλων στην περιοχή — χρησιμοποιώντας το πυρηνικό εργοστάσιο ως ασπίδα. Πρόσφατα πλάνα που δημοσιεύτηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους προφανώς δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να οδηγούνται μέσα στο συγκρότημα.
Οι εγκατεστημένοι στη Μόσχα αξιωματούχοι στην περιοχή Zaporizhzhia έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τα χτυπήματα στο εργοστάσιο.
Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, μέλος της φιλορωσικής περιφερειακής διοίκησης, δήλωσε την Παρασκευή ότι το εργοστάσιο έπρεπε να μειώσει την παραγωγή και ότι μπορεί να χτυπηθεί με ναφθαλίνη εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.
Την ίδια μέρα, ο Rogov είπε ότι ένας ουκρανικός πύραυλος προσγειώθηκε 10 μέτρα από την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων, αλλά ότι το εργοστάσιο δεν είχε υποστεί καμία κρίσιμη ζημιά.
Τη Δευτέρα, οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία πρότειναν κατάπαυση του πυρός στη γύρω περιοχή.
Πώς θα έμοιαζε ένα πυρηνικό περιστατικό;
Η κατάσταση στη Zaporizhzhia έφερε πίσω μνήμες από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 στη Σοβιετική Ουκρανία, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και η ραδιενεργή μόλυνση εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ομοίως, ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια προειδοποιούν ότι οποιοδήποτε πυρηνικό περιστατικό θα επηρεάσει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Μολδαβίας, της Λευκορωσίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Η ζημιά σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αντιδραστήρων, είναι πιθανή ως αποτέλεσμα των μαχών, δήλωσε ο Αντρέι Οζαρόφσκι, ειδικός στην ασφάλεια των ραδιενεργών αποβλήτων στη Ρωσική Κοινωνική-Οικολογική Ένωση.
«Σε περίπτωση εξωτερικής δύναμης - όπως σκόπιμη ή ακούσια επίθεση πυραύλων - το πρωτεύον κύκλωμα του πυρηνικού σταθμού θα μπορούσε να καταστραφεί», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους ζημιά θα μπορούσε να επηρεάσει το δοχείο πίεσης του αντιδραστήρα και να οδηγήσει σε έκρηξη.
«Σε περίπτωση έκρηξης - δεδομένου του γεγονότος ότι το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στον ποταμό - μια απελευθέρωση ακτινοβολίας θα επηρεάσει δυνητικά εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο», είπε ο Ozharovsky στους The Moscow Times τηλεφωνικά.
Ωστόσο, ο ειδικός στη ραδιοχημεία Μπόρις Ζουίκοφ είπε ότι μια καταστροφή στην κλίμακα του Τσερνομπίλ είναι απίθανη καθώς τα εργοστάσια έχουν δύο πολύ διαφορετικούς τύπους αντιδραστήρων.
«Είναι πολύ δύσκολο να καταστρέψεις τον αντιδραστήρα έστω και σκόπιμα – πρέπει να χτυπηθεί επανειλημμένα στο ίδιο σημείο, αλλά ακόμα και τότε, η κλίμακα της καταστροφής θα ήταν διαφορετική», είπε ο Ζούικοφ.
«Το εργοστάσιο της Zaporizhzhia έχει καλύτερη προστασία και επί του παρόντος υπάρχουν μόνο δύο αντιδραστήρες που λειτουργούν — αυτοί οι παράγοντες μειώνουν τους πιθανούς κινδύνους. Αλλά, φυσικά, ένα χτύπημα πυραύλων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα», είπε. «Η κλίμακα αυτού του ατυχήματος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες - πώς θα συμβεί, πώς θα αντιδρούσε το προσωπικό του εργοστασίου, πόσο γρήγορα θα εκκενώνονταν οι κάτοικοι».
«Το ερώτημα δεν είναι αν ραδιενεργά [στοιχεία] θα μπουν στον αέρα και το νερό. Η αύξηση του υποβάθρου ακτινοβολίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν ενέχει κίνδυνο. Το ερώτημα είναι τι είδους ραδιενέργεια και τι ποσότητα ραδιενέργειας», πρόσθεσε ο Zhuikov.
Υπάρχουν πυρηνικά απόβλητα αποθηκευμένα στο εργοστάσιο;
Ναι – και αυτό ενέχει έναν άλλο κίνδυνο. Σύμφωνα με ειδικούς, εάν οι βομβαρδισμοί χτυπήσουν τα πυρηνικά απόβλητα που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη διαρροή.
«Εάν πυραυλικές επιθέσεις χτυπήσουν την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων, τότε η [πυρηνική] ρύπανση θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και του νερού», είπε ο Ozharovsky.
Η Ουκρανία προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το εργοστάσιο αποθηκεύει 1.200 τόνους πυρηνικού καυσίμου, προσθέτοντας ότι «η μόλυνση [σε περίπτωση έκρηξης] μπορεί να είναι αρκετά υψηλή».
Ποια ήταν η διεθνής αντίδραση;
Περισσότερες από 40 χώρες κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το εργοστάσιο και να επιτρέψει στην πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ να πραγματοποιήσει μια διαδικασία επαλήθευσης.
Ο ΔΟΑΕ είπε ότι έλαβε αντιφατικές πληροφορίες από την Ουκρανία και τη Ρωσία σχετικά με την κατάσταση της εγκατάστασης, τις λειτουργίες της και τις ζημιές που έχει υποστεί.
Η διεθνής πυρηνική εποπτεία έχει επανειλημμένα καλέσει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο σημείο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «άμεση απειλή για την πυρηνική ασφάλεια», αλλά η κατάσταση «θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».
«Ζητώ από τις δύο πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης να συνεργαστούν με τον ΔΟΑΕ και να επιτρέψουν μια αποστολή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια το συντομότερο δυνατό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι. «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός».
https://www.themoscowtimes.com/2022/08/15/explainer-whats-the-risk-of-disaster-at-ukraines-zaporizhzhia-nuclear-plant-a78550