Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

«Ηλεκτροπληξία» για τους Βρετανούς: Αύξηση 80% στους λογαριασμούς ρεύματος τον Οκτώβριο, Aύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς

 
Σε αύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από τον Οκτώβριο η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας σε 3.549 λίρες κατά μέσο όρο από 1.971 λίρες ετησίως, καθώς ακτιβιστές, ομάδες προβληματισμού και πολιτικοί καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μια κρίση κόστους ζωής.

Το ανώτατο όριο τιμής περιορίζει το ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ενέργειας στους εγχώριους πελάτες για τους συνδυασμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αλλά υπολογίστηκε εκ νέου από την Ofgem για όλη τη διάρκεια του έτους ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει τις τιμές χονδρικής αγοράς και άλλα κόστη του κλάδου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, καθώς η υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση έχει πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ευρώπη από τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη μείωση των εισαγωγών μέσω αγωγού από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό έχει επίσης αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το νέο πλαφόν θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη του έτους, οπότε αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ofgem ανακοίνωσε ότι θα επαναϋπολογίζει το πλαφόν κάθε 3 μήνες αντί για κάθε 6 μήνες, λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα μεταβλητότητα στην αγορά.

Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 5.000 λίρες ετησίως μέχρι την άνοιξη. Τον περασμένο Οκτώβριο το ανώτατο όριο τιμής ήταν 1.277 λίρες.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει επιχορήγηση 400 λιρών σε όλα τα νοικοκυριά σε διάστημα έξι μηνών από τον Οκτώβριο για να βοηθήσει με τους λογαριασμούς, με μια επιπλέον εφάπαξ πληρωμή 650 λιρών σε 8 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά. Ορισμένοι προμηθευτές έχουν επίσης ανακοινώσει πακέτα υποστήριξης για πελάτες.

Ωστόσο, αυτό έχει επικριθεί ευρέως για την αποτυχία αντιμετώπισης του μεγέθους του προβλήματος, το οποίο συγκρίθηκε με την πανδημία του Covid-19 και το οικονομικό κραχ του 2008 όσον αφορά τον αντίκτυπό του στον πληθυσμό. “Έρχεται μια καταστροφή αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή σωματική και οικονομική ζημιά σε οικογένειες σε ολόκληρη τη Βρετανία”, δήλωσε ο Τζόνι Μάρσαλ, ανώτερος οικονομολόγος στο think tank Resolution Foundation, πριν από την ανακοίνωση. “Είμαστε καθ’ οδόν ώστε χιλιάδες άνθρωποι να δουν την ενέργειά τους να διακόπτεται εντελώς, ενώ εκατομμύρια δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς και θα δημιουργήσουν μη διαχειρίσιμες καθυστερήσεις”.

H ενεργειακή κρίση στη Βρετανία απειλεί νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός από τον διψήφιο πληθωρισμό και τη μείωση των εξόδων των καταναλωτών.

«Οι τιμές της ενέργειας το χειμώνα θα είναι υπερβολικά υψηλές», τόνισε το στέλεχος της Inspired Energy Plc, Nick Campbell, προσθέτοντας πως «πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να βάλουν λουκέτο».

https://warnews247.gr/ilektroplixia-gia-tous-vretanous-afxisi-80-stous-logariasmous-revmatos-ton-oktovrio/