Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ο Πούτιν επιτίθεται στην «εξαφανισμένη» ηγεμονία της Δύσης, σκιαγραφεί τους στόχους της Ρωσίας. Όπως παρατήρησε ο Ρώσος ηγέτης, η Ρωσία θα «κάνει άλλα βήματα για να οικοδομήσει έναν πιο δημοκρατικό κόσμο».

 PATRIOT PARK /Περιφέρεια Μόσχας/, 16 Αυγούστου. /TASS/. Οι δυτικές χώρες προσκολλώνται απελπισμένα στην «εξαφανιζόμενη ηγεμονία» τους, αλλά η μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων γίνεται παρελθόν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του στο ακροατήριο της 10ης Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια την Τρίτη.

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι η Δύση χρειάζεται συγκρούσεις για να παραμείνει στην εξουσία, επομένως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακατεύονται ενεργά στις υποθέσεις άλλων χωρών, πυροδοτώντας κάθε είδους προκλήσεις και εμφύλιους πολέμους. Η ηγεμονία της Δύσης προμηνύει στασιμότητα για ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, είναι δυνατό να μειωθεί η ένταση και να ξεπεραστούν οι κοινές απειλές ενισχύοντας το σύστημα ενός σύγχρονου πολυπολικού κόσμου. Η Ρωσία θα συνεχίσει να λαμβάνει βήματα προς την οικοδόμηση ενός πιο δημοκρατικού κόσμου και τη βελτίωση των υφιστάμενων μηχανισμών διεθνούς ασφάλειας.

Το TASS συγκέντρωσε τις βασικές δηλώσεις του Πούτιν.

Για την πολυπολική παγκόσμια τάξη

Τα περιγράμματα μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης διαμορφώνονται ενεργά. «Όλο και περισσότερες χώρες και λαοί επιλέγουν τον δρόμο της ελεύθερης κυριαρχικής ανάπτυξης με βάση τη μοναδικότητα, τις παραδόσεις και τις αξίες τους».

Οι αντικειμενικές διαδικασίες διαμόρφωσης ενός πολυπολικού κόσμου «αντιτίθενται από δυτικές παγκοσμιοποιητικές ελίτ που πυροδοτούν το χάος πυροδοτώντας παλιές και νέες συγκρούσεις και εφαρμόζοντας τη λεγόμενη πολιτική περιορισμού, η οποία ουσιαστικά υπονομεύει κάθε εναλλακτικό κυρίαρχο μονοπάτι ανάπτυξης».

Οι παγκοσμιοποιητικές ελίτ «προσπαθούν πάση θυσία να προσκολληθούν στην ηγεμονία που τους γλιστράει μέσα από τα δάχτυλά τους και επιδιώκουν να κρατήσουν χώρες και λαούς στα χέρια της νεοαποικιακής τάξης». «Η ηγεμονία τους συνεπάγεται στασιμότητα για ολόκληρο τον κόσμο και για ολόκληρο τον πολιτισμό, και περιλαμβάνει φανατισμό, ακύρωση κουλτούρας και νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό».

Η εποχή μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης εξαφανίζεται στο παρελθόν. «Μόνο με την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος ενός σύγχρονου πολυπολικού κόσμου είναι δυνατό να μειωθούν οι εντάσεις παγκοσμίως, να ξεπεραστούν οι απειλές και οι κίνδυνοι στη στρατιωτική και πολιτική σφαίρα, να αυξηθεί το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και να διασφαλιστεί η σταθερή ανάπτυξή τους».

Στην Ουκρανία

Η Δύση χρειάζεται συγκρούσεις «για να κρατήσει την ηγεμονία της». «Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που σχεδίασαν να χρησιμοποιήσουν τον λαό της Ουκρανίας ως τροφή για κανόνια, εφάρμοσαν το σχέδιο «αντι-Ρωσίας», έκλεισαν τα μάτια στη διάδοση της νεοναζιστικής ιδεολογίας, στη μαζική σφαγή των κατοίκων του Ντονμπάς και πλημμύρισε και συνεχίζει να πλημμυρίζει το καθεστώς του Κιέβου με οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία αποφάσισε να πραγματοποιήσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σε πλήρη συμμόρφωση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. «Οι στόχοι αυτής της επιχείρησης έχουν καθοριστεί με σαφήνεια - είναι η διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των πολιτών μας και η άμυνα των κατοίκων του Ντονμπάς από τη γενοκτονία».

"Η κατάσταση στην Ουκρανία μαρτυρεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παρατείνουν αυτή τη σύγκρουση. Και ενεργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πυροδοτώντας ένα δυναμικό σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική".

Για τις ενέργειες της Δύσης

"Οι ΗΠΑ και οι υποτελείς τους παρεμβαίνουν κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών. Οργανώνουν προκλήσεις, κρατικά πραξικοπήματα και εμφύλιους πολέμους. Χρησιμοποιώντας απειλές, εκβιασμό και πίεση, προσπαθούν να αναγκάσουν τα ανεξάρτητα κράτη να λυγίσουν στη θέλησή τους και να ζουν σύμφωνα με κανόνες που τους είναι ξένοι».

Ο στόχος της Δύσης είναι «να διατηρήσει την κυριαρχία της, χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο που της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται από ολόκληρο τον κόσμο όπως έκανε για αιώνες και ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να διατηρηθεί μόνο με τη βία».

Η Δύση παραμέρισε τις προτάσεις της Ρωσίας για αμοιβαία μέτρα ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς τα ανατολικά, ενισχύοντας τη στρατιωτική του υποδομή. Προφορικά, εξηγείται υποκριτικά από την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Επιθετικές στρατιωτικές πολιτικές ενώσεις, όπως η AUKUS (Αυστραλία, Η.Β. και ΗΠΑ) σχηματίζονται από τη Δύση για να «διπλώσουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού το μπλοκ της σύστημα ανάλογο με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη πρόκληση. "Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ επιχείρησαν σκόπιμα να ρίξουν λάδι στη φωτιά για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το αμερικανικό σχέδιο σε σχέση με την Ταϊβάν δεν είναι απλώς ένα ταξίδι ενός ανεύθυνου πολιτικού, αλλά μέρος μιας σκόπιμης συνειδητής στρατηγικής των ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσει και να σπείρει το χάος με την κατάσταση στην περιοχή και παγκοσμίως, [αυτή είναι] μια αποτρόπαια επίδειξη ασέβειας προς την κυριαρχία άλλων χωρών και τις δικές της διεθνείς υποχρεώσεις».

Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, τα δυτικά κράτη προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών τους από κρίσιμα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα μεταθέτοντας την ευθύνη στη Ρωσία και την Κίνα για τις δικές τους αποτυχίες. «Η λεγόμενη συλλογική Δύση καταστρέφει σκόπιμα το σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Στα σχέδια της Ρωσίας

Η Μόσχα και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να «βελτιώνουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς διεθνούς ασφάλειας μαζί με τους συμμάχους, τους εταίρους και τους συνεργάτες της και να δημιουργούν νέους, ενισχύοντας με συνέπεια τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες δομές ασφαλείας και ενισχύοντας το επίπεδο εξοπλισμού τους με σύγχρονο οπλισμό και στρατιωτικό εξοπλισμό. εξοπλισμός."

Η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα καθώς και την προστασία των συμμάχων της και «να κάνει άλλα βήματα για να οικοδομήσει έναν πιο δημοκρατικό κόσμο».

Είναι απαραίτητο να «αποκατασταθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στους θεμελιώδεις κανόνες και αρχές του». Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων τόπων διεθνούς διαλόγου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γενική Συνέλευση, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικά όργανα για τη μείωση της διεθνούς έντασης και την πρόληψη των συγκρούσεων, ενώ παράλληλα θα εργαστούν για να εγγυηθούν την αξιόπιστη ασφάλεια και την ευημερία των χωρών και των λαών».

https://tass.com/politics/1494263