Οι βρετανοί δικηγόροι προειδοποιήθηκαν να μην ενεργούν ως «μισθωμένα όπλα» για να φιμώσουν τους επικριτές των υπερπλούσιων.
Ρυθμιστικός φορέας που ερευνά 40 υποτιθέμενες υποθέσεις «Slapp», συμπεριλαμβανομένης της δράσης μιας εταιρείας για λογαριασμό του Ρώσου ολιγάρχη που διευθύνει τον όμιλο Wagner
Τα δικηγορικά γραφεία έχουν προειδοποιηθεί από τη ρυθμιστική αρχή τους ότι δεν πρέπει να ενεργούν ως «ενοικιαζόμενα όπλα» για να φιμώσουν τους επικριτές των πλουσίων, εν μέσω μιας σειράς ισχυρισμών για καταχρηστικές αγωγές από Ρώσους ολιγάρχες από την εισβολή στην Ουκρανία .
Η Ρυθμιστική Αρχή Solicitors (SRA) αποκάλυψε ότι διερευνά 40 υποθέσεις υποτιθέμενων στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (Slapps) . Εκφράζονται «σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τους δικηγόρους που διατυπώνουν αβάσιμους ισχυρισμούς εκ μέρους ολιγαρχών για να καταπνίξουν τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη διαφθορά ή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τον έλεγχο των υπερπλούσιων χρησιμοποιώντας δικαστικές αγωγές για να προσπαθήσει να φιμώσει τους επικριτές και τους δημοσιογράφους που αναφέρουν καταγγελίες για διαφθορά. Αυτό με τη σειρά του αύξησε τον έλεγχο από βουλευτές και ακτιβιστές Βρετανών δικηγόρων που ενεργούν για εύπορους ξένους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τους συμμάχους του.
«Οι δικηγόροι δεν είναι απλώς «ενοικιαζόμενα όπλα»», έγραψε η SRA. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ασκούν υποθέσεις που δεν μπορούν να συζητηθούν σωστά, να κινούν υπερβολικές ή καταπιεστικές διαδικασίες ή να ενεργούν με τρόπο που θα μπορούσε να παραπλανήσει ή να εκμεταλλευτεί άλλους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας».
Η SRA σημείωσε επίσης ότι οι δικηγόροι έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν πιθανά Slapps στη ρυθμιστική αρχή. Η ανασκόπησή της σε 25 εταιρείες διαπίστωσε τρεις περιπτώσεις όπου οι δικηγόροι απέτυχαν να αναφέρουν δυνητικά καταχρηστικές διαφορές.
Μια υποτιθέμενη υπόθεση Slapp που διερευνάται από το SRA είναι η ενέργεια μιας δικηγορικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο για λογαριασμό του Yevgeny Prigozhin, του Ρώσου ολιγάρχη που διευθύνει την ομάδα Wagner, έναν διαβόητο μισθοφόρο στρατό. Ο Βάγκνερ έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δολοφονίες αμάχων στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και έχει διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας .
Η SRA ερευνά τη Discreet Law, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Βρετανό δικηγόρο Roger Gherson, σε σχέση με μήνυση που άσκησε ο Prigozhin εναντίον του Eliot Higgins, ενός δημοσιογράφου και ιδρυτή του δημοσιογραφικού οργανισμού Bellingcat, ο οποίος είχε αναφέρει για τους δεσμούς του με τον Wagner. ομάδα. Η υπόθεση απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου και οι δικηγόροι του Χίγκινς αργότερα παραπονέθηκαν στο SRA ότι επρόκειτο για κοστούμι Slapp. Η Discreet Law σταμάτησε να εκπροσωπεί τον Prigozhin τον Μάρτιο του 2022, ανέφεραν οι Financial Times.
Η Discreet Law ενήργησε επίσης σε μια συκοφαντική δράση για τον Anar Mahmudov και τον Nargiz Mahmudova, τα παιδιά του Eldar Mahmudov, πρώην υπουργού ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν. Προσπάθησαν να μηνύσουν έναν Ισπανό δημοσιογράφο και πέντε ισπανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία για συκοφαντική δυσφήμιση για «καταγγελίες για την προέλευση του πλούτου της οικογένειας». Ένας δικαστής του Λονδίνου είπε ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να ακούσει την αξίωση.
Ο Πριγκόζιν δεν είναι ο μόνος ολιγάρχης που συνδέεται με τη Ρωσία υπό κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που εκπροσωπήθηκε από τον Γκέρσον, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης την εταιρεία Gherson Solicitors, την οποία ίδρυσε το 1988. Ο Γκέρσον συνεργάστηκε με τον Μιχαήλ Φρίντμαν και τον Πετρ Άβεν για να αμφισβητήσει τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από την ΕΕ λόγω τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επίσης προκαλέσει αυξημένο έλεγχο άλλων υπηρεσιών που προσφέρονται από νομικούς συμβούλους που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βρετανοί βουλευτές και ακτιβιστές διαφάνειας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση των συστημάτων «χρυσής βίζας» – τα οποία συνήθως επιτρέπουν σε πλούσιους επενδυτές να υποβάλλουν αίτηση για ιθαγένεια σε αντάλλαγμα για επενδύσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κυβερνητικό σχέδιο «χρυσής βίζας» στοχοποιήθηκε από άτομα με ύποπτους εγκληματικούς δεσμούς, καθώς και από 10 Ρώσους ολιγάρχες που αργότερα υποβλήθηκαν σε κυρώσεις, μια κυβερνητική κριτική που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα.