ΠΕΚΙΝΟ — Η Ταϊβάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας φαίνεται να προσομοιώνουν επίθεση στο αυτοδιοικούμενο νησί, αφού πολλά κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι που εξόργισε το Πεκίνο . .
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν εξέδωσαν συναγερμό, έστειλαν αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες γύρω από το νησί και ενεργοποίησαν επίγεια πυραυλικά συστήματα ως απάντηση στις κινεζικές ασκήσεις, δήλωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από τις 5 το απόγευμα, 20 κινεζικά αεροσκάφη και 14 πλοία συνέχισαν να πραγματοποιούν θαλάσσιες και αεροπορικές ασκήσεις γύρω από τα στενά της Ταϊβάν, ανέφερε.
Το υπουργείο είπε ότι οι ζώνες που κηρύχθηκαν από την Κίνα ως απαγορευμένες περιοχές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων για άλλα πλοία και αεροσκάφη είχαν «ζημιώσει σοβαρά την ειρήνη». Τόνισε ότι ο στρατός της Ταϊβάν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα προετοιμαστεί και θα ανταποκριθεί γι' αυτόν αναλόγως.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις όπως είχε προγραμματιστεί στη θάλασσα και στους εναέριους χώρους στα βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν, με επίκεντρο τη «δοκιμή των δυνατοτήτων» της χερσαίας επίθεσης και της θαλάσσιας επίθεσης.
Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μετά το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι παραβίαζε την πολιτική της «μίας Κίνας». Η Κίνα βλέπει το νησί ως μια αποσχισθείσα επαρχία που θα προσαρτηθεί δια της βίας εάν χρειαστεί, και θεωρεί ότι οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Ταϊβάν αναγνωρίζουν την κυριαρχία της.
Ο στρατός της Ταϊβάν ανέφερε επίσης ότι εντόπισε τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που πετούσαν στην περιοχή της υπεράκτιας κομητείας Κινμέν το βράδυ της Παρασκευής και εκτόξευσε προειδοποιητικές φωτοβολίδες ως απάντηση.
Τα τέσσερα drones, τα οποία η Ταϊβάν πίστευε ότι ήταν κινέζικα, εντοπίστηκαν πάνω από τα νερά γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα Kinmen και το κοντινό νησί Lieyu και το νησάκι Beiding, σύμφωνα με την Διοίκηση Άμυνας Kinmen της Ταϊβάν.
Το Kinmen, γνωστό και ως Quemoy, είναι μια ομάδα νησιών μόλις 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) ανατολικά της κινεζικής παράκτιας πόλης Xiamen στην επαρχία Fujian στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει τις δύο πλευρές που χωρίστηκαν εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1949.
«Η κυβέρνησή μας και ο στρατός μας παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις επιχειρήσεις πληροφοριακού πολέμου της Κίνας, έτοιμοι να ανταποκριθούν όπως απαιτείται», ανέφερε σε tweet ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.
«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη δημοκρατική Ταϊβάν και να σταματήσει οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης περιφερειακής ασφάλειας», πρόσθεσε.
Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή. Μέχρι στιγμής, οι ασκήσεις περιλάμβαναν πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους στις θάλασσες βόρεια και νότια του νησιού σε απόηχο των τελευταίων μεγάλων κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων το 1995 και το 1996 με στόχο τον εκφοβισμό των ηγετών και των ψηφοφόρων της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν έχει θέσει τον στρατό της σε επιφυλακή και έχει οργανώσει ασκήσεις πολιτικής άμυνας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολυάριθμα ναυτικά μέσα στην περιοχή.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Πελόζι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες σε μια πολιτική «μίας Κίνας», η οποία αναγνωρίζει το Πεκίνο ως κυβέρνηση της Κίνας αλλά επιτρέπει άτυπες σχέσεις και αμυντικούς δεσμούς με την Ταϊπέι. Η διοίκηση αποθάρρυνε αλλά δεν εμπόδισε την Πελόζι να επισκεφθεί.
Η Κίνα διέκοψε επίσης τις συνομιλίες για την άμυνα και το κλίμα με τις ΗΠΑ και επέβαλε κυρώσεις στην Πελόζι ως αντίποινα για την επίσκεψη.
Η Πελόζι είπε την Παρασκευή στο Τόκιο, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να απομονώσει την Ταϊβάν εμποδίζοντας Αμερικανούς αξιωματούχους να ταξιδέψουν εκεί.
Η Πελόζι υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Αυτή, μαζί με άλλους νομοθέτες, επισκέφτηκε την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1991 για να υποστηρίξει τη δημοκρατία δύο χρόνια μετά την αιματηρή στρατιωτική καταστολή των διαδηλωτών στην πλατεία.
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την κατάρριψη της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν διπλασιάστηκαν από Πέμπτη έως Παρασκευή, σε σύγκριση με παρόμοιες επιθέσεις πριν από την επίσκεψη της Πελόζι, σύμφωνα με το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε την προέλευση της επίθεσης.
Άλλα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιμετώπισαν επίσης παρόμοιες επιθέσεις στις ιστοσελίδες τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Μια επίθεση κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας στοχεύει στην υπερφόρτωση ενός ιστότοπου με αιτήματα για πληροφορίες που τελικά τον διακόπτουν, καθιστώντας τον απρόσιτο σε άλλους χρήστες.
Επίσης το Σάββατο, το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας έρευνας και ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, Ou Yang Li-Hsing, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του μετά από καρδιακή προσβολή. Ήταν 57 ετών και είχε επιβλέψει πολλά έργα παραγωγής πυραύλων.
Η έκθεση ανέφερε ότι το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη νότια κομητεία Pingtung, όπου βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι, δεν έδειξε σημάδια εισβολής.
Οι Ταϊβανοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης του status quo της de facto ανεξαρτησίας του νησιού και απορρίπτουν τις απαιτήσεις της Κίνας να ενωθεί το νησί με την ηπειρωτική χώρα υπό τον κομμουνιστικό έλεγχο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες χώρες προσυπογράφουν την πολιτική της «μίας Κίνας», η οποία είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο.
Κάθε εταιρεία που αποτυγχάνει να αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας αντιμετωπίζει συχνά ταχεία αντίδραση, συχνά με τους Κινέζους καταναλωτές να δεσμεύονται να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της.
Την Παρασκευή, ο Mars Wrigley, ο κατασκευαστής του ζαχαροπλαστείου Snickers, ζήτησε συγγνώμη αφού κυκλοφόρησε ένα βίντεο και ένα υλικό με το συγκρότημα αγοριών της Νότιας Κορέας BTS που είχε αναφερθεί στην Ταϊβάν ως χώρα, προκαλώντας ταχεία κριτική από Κινέζους χρήστες.
Σε μια δήλωση στον λογαριασμό της στο Weibo, η εταιρεία εξέφρασε «βαθιά συγγνώμη».
«Η Mars Wrigley σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και διεξάγει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αυστηρή συμμόρφωση με τους τοπικούς κινεζικούς νόμους και κανονισμούς», ανέφερε η δήλωση.
Σε ξεχωριστή ανάρτηση, η εταιρεία πρόσθεσε ότι υπάρχει «μόνο μία Κίνα» και είπε ότι «η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας».
https://apnews.com/article/taiwan-china-beijing-nancy-pelosi-6dd2e5c56820634bd81e24dc823819b6?taid=62ee2a604582f3000169d9fb&utm_campaign=TrueAnthem&utm_medium=AP&utm_source=Twitter