Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Πούτιν - Πόλεμος στην Ουκρανία: 80 χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε ξανά γερμανικά τανκς.

Ο πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Mamayev Kurgan στο Βόλγκογκραντ.

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας, σε μια ομιλία για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την ολοκλήρωση της Μάχης του Στάλινγκραντ.

Επικαλούμενος την απόφαση της Γερμανίας να στείλει τανκς στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

«Είναι απίστευτο αλλά αληθινό», είπε. «Μας απειλούν και πάλι τα γερμανικά τανκς Leopard».

Η Γερμανία είναι μία από τις πολλές χώρες που βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της.

Η Ρωσία ξεκίνησε την αιματηρή, πλήρους κλίμακας εισβολή της σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ωθώντας τις δυτικές χώρες να στείλουν όπλα και βοήθεια στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Μιλώντας στο Βόλγκογκραντ - το σύγχρονο όνομα του Στάλινγκραντ - ο κ. Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιδιώξει να προχωρήσει πέρα ​​από τα συμβατικά όπλα.

«Όσοι ελπίζουν να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης δεν καταλαβαίνουν, φαίνεται, ότι ένας σύγχρονος πόλεμος με τη Ρωσία θα είναι πολύ διαφορετικός γι' αυτούς», είπε ο 70χρονος ηγέτης. 

"Δεν στέλνουμε τα τανκς μας στα σύνορά τους, αλλά έχουμε τα μέσα να απαντήσουμε.

 Δεν θα περιοριστεί στη χρήση τεθωρακισμένου υλικού. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό."

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχόλια του κ. Πούτιν, αλλά είπε στους δημοσιογράφους ότι «καθώς τα νέα όπλα παραδίδονται από τη συλλογική Δύση, η Ρωσία θα κάνει μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων της για να απαντήσει».

Ο κ. Πούτιν βρέθηκε στο Βόλγκογκραντ για να τιμήσει την επέτειο του τέλους της Μάχης του Στάλινγκραντ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία ο σοβιετικός στρατός αιχμαλώτισε σχεδόν 91.000 γερμανούς στρατιώτες σε μια σημαντική καμπή του πολέμου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάθηκαν στη μάχη

 - η πιο αιματηρή της σύγκρουσης.

Το Βόλγκογκραντ μετονομάστηκε προσωρινά σε Στάλινγκραντ για την ημέρα για τον εορτασμό της επετείου, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε μια νέα προτομή του πρώην Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Στάλιν -ο οποίος ηγήθηκε της Σοβιετικής Ένωσης μεταξύ του 1924 και του θανάτου του το 1953- κατηγορήθηκε για ενορχήστρωση πείνας στην Ουκρανία μεταξύ 1932-33.

Το γεγονός - που αποκαλείται από τους Ουκρανούς Holodomor - σκότωσε περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους και αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βουλγαρία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Πούτιν προσπάθησε ψευδώς να παρουσιάσει την εισβολή της Ρωσίας ως μάχη ενάντια στους εθνικιστές και τους Ναζί - που λέει ότι ηγούνται της κυβέρνησης του Κιέβου.

Και επανήλθε στο θέμα καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Τώρα, δυστυχώς, βλέπουμε ότι η ιδεολογία του ναζισμού, ήδη με τη σύγχρονη μορφή της, στη σύγχρονη έκφανσή της, δημιουργεί και πάλι άμεσες απειλές για την ασφάλεια της χώρας μας», είπε.

«Ξανά και ξανά πρέπει να αποκρούουμε την επιθετικότητα της συλλογικής Δύσης».

Αλλά υποσχέθηκε ότι ενώ ήταν «απίστευτο αλλά αληθινό» ότι η Ρωσία απειλείται ξανά από γερμανικά τανκς, η Μόσχα είχε μια απάντηση για οποιαδήποτε χώρα την απειλούσε.

Το Βερολίνο συμφώνησε να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η ρωσική εταιρεία Fores - μια εταιρεία ενεργειακής βιομηχανίας με έδρα τα Ουράλια - να προσφέρει πέντε εκατομμύρια ρούβλια (58.250 £) στον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που θα καταστρέψει ή θα συλλάβει ένα.

Ο κ. Πούτιν κατέθεσε επίσης λουλούδια στον τάφο του Σοβιετικού στρατάρχη που επέβλεπε την άμυνα της πόλης και επισκέφθηκε το κεντρικό μνημείο όπου τήρησε ενός λεπτού σιγή για όσους πέθαναν στη μάχη.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι του Βόλγκογκραντ παρατάχθηκαν στους δρόμους της πόλης για να παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση.

Καθώς τα αεροπλάνα βρυχήθηκαν από πάνω, σύγχρονα τανκς και τανκς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κύλησαν κατά μήκος του κέντρου της πόλης. Μερικά από τα σύγχρονα οχήματα σημειώθηκαν με το γράμμα Z, το οποίο έχει γίνει το σύμβολο της εισβολής της Ρωσίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο περιφερειακός κυβερνήτης Αντρέι Μποχάροφ - ο οποίος συνόδευε τον κ. Πούτιν στο μνημείο - δεν ήταν στην παρέλαση. 

Δεν είχε εμφανιστεί από τις 24 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι απομονωνόταν πριν συναντήσει τον πρόεδρο.

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να πάρει «εκδίκηση» από τη Δύση για τη βοήθεια της Ουκρανίας.

"Τώρα η Ρωσία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της.

 Το ξέρουμε όλοι. Ετοιμάζεται να προσπαθήσει να εκδικηθεί, όχι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά ενάντια σε μια ελεύθερη Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο", δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο Κίεβο.

Μιλώντας μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία «αυξάνει τον ρυθμό προσαρμογής στις κυρώσεις» και προέτρεψε τον ηγέτη της ΕΕ να επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς στη ρωσική οικονομία.

Αργότερα, απευθυνόμενος στο Εθνικό Πρωινό Προσευχής στις ΗΠΑ μέσω σύνδεσης βίντεο, ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την υποστήριξή του και έθεσε στις ουκρανικές δυνάμεις στόχο να νικήσουν τη ρωσική εισβολή τον επόμενο χρόνο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε μαζί ώστε τον επόμενο χρόνο -την πρώτη Πέμπτη του Φεβρουαρίου- να είμαστε σε θέση να προσευχόμαστε απλά ευχαριστώντας για την αποκτηθείσα σωτηρία από το κακό», είπε ο κ. Ζελένσκι.

https://www.bbc.com/news/world-europe-64502504?at_ptr_name=twitter&at_link_id=9C852752-A368-11ED-A829-62730EDC252D&at_bbc_team=editorial&at_format=link&at_campaign=Social_Flow&at_medium=social&at_campaign_type=owned&at_link_origin=BBCWorld&at_link_type=web_link