Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Δευτέρα 1 Αυγούστου - Η ένταση αυξάνεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και η Ρωσία αποκαλύπτει στρατιωτικό δόγμα.

 Η εφαρμογή της απόφασης του Κοσσυφοπεδίου που θα ανάγκαζε τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της περιοχής να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου αντί για σερβικές αναβλήθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, οι Σέρβοι που κατοικούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να διαμαρτύρονται για το σχέδιο, Izvestia γράφει.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε ομιλία ότι το Βελιγράδι συνέχισε να αγωνίζεται για την περιφερειακή ειρήνη με οποιοδήποτε τίμημα και προέτρεψε τους Σέρβους να αντισταθούν στις προκλήσεις. Κάλεσε επίσης τις χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να ασκήσουν επιρροή στις αρχές της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας.

Η πρόκληση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια οργανώθηκε από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία προκειμένου να απαλλαγεί από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στην Izvestia ο πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Σολόννικοφ . "Είναι πράγματι μια φτιαγμένη κατάσταση. Θυμόμαστε ότι τον Ιούνιο, ο [Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ] Σολτς υπέβαλε τελεσίγραφο στον Βούτσιτς, απαιτώντας από τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούτσιτς δεν το έκανε αυτό, επομένως, Οι τρέχουσες εξελίξεις είναι στην πραγματικότητα μια πρόκληση που σχεδιάζεται και πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να κάνει τον Βούτσιτς να επιλέξει μεταξύ του να αφήσει τους συμπατριώτες του να περάσουν από την «κόλαση» στο Κόσοβο και τα Μετόχια ή να παρέμβει στην κατάσταση. Στην πρώτη περίπτωση, στο Βελιγράδι ενδέχεται να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες που θα αποσκοπούσαν στην εκδίωξη του Βούτσιτς, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το ΝΑΤΟ μπορεί να ξεκινήσει επέμβαση στην περιοχή.

Η συγκυρία είναι κατάλληλη για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα κυβέρνηση στο Βελιγράδι που θα είναι πιστή στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, σημείωσε ο Σολόννικοφ. Πιστεύει ότι η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Βούτσιτς, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του ΝΑΤΟ και επομένως είναι άβολη για τη συμμαχία, είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την κατάσταση.

https://tass.com/pressreview/1487243